'Hannibal zou verder kunnen als film'

Peter Breuls

De tv-serie Hannibal, die onlangs door het Amerikaanse NBC werd geannuleerd, zou zijn verhaal kunnen afsluiten in de vorm van een speelfilm. Dat bevestigde producer Martha De Laurentiis in een persconferentie tijdens Comic-Con International. Daarmee zou de op de 'Hannibal Lecter'-boeken van Thomas Harris gebaseerde tv-serie de cirkel weer rond maken: haar man, Dino De Laurentiis, die in 2010 overleed, was al sinds 1986 betrokken bij de bioscoopverfilmingen van diezelfde boeken.

De producers van Hannibal, naast De Laurentiis ook onder andere schrijver-producer Bryan Fuller, zijn momenteel op zoek naar een manier om de serie, waarvan op dit moment het derde seizoen op NBC wordt uitgezonden, een vervolg te geven. Volgens De Laurentiis is alles op dit moment nog mogelijk: "We weten nog niet precies welk model we moeten toepassen," waarmee de mogelijkheid bestaat dat de serie een vervolg kan krijgen als film of webserie in het geval dat een reguliere televisie-outlet de serie niet wil oppikken. Het vinden van een nieuw thuis voor de serie is moeilijk omdat deze in de huidige vorm onder andere wordt gefinancierd door internationale investeerders. "Zodra NBC nee zei tegen een vierde seizoen betekende dat meteen een einde aan onze internationale financiering," lichtte Fuller toe. "Veel internationale tv-zenders willen een Amerikaanse zender hebben waarop de show te zien is zodat ze de show kunnen verkopen. Veel van die zenders zijn we op dit moment ook kwijt."

Mocht de serie geen vervolg meer krijgen, dan kan de finale van het huidige seizoen dienen als definitieve finale. "Als er niets meer komt, is het een goed einde," aldus Hugh Dancy, die de rol van Will Graham speelt. "Het is een bevredigend einde. Het kan ook dienen als een opstapje naar een vervolg."

Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen)
Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen)

Het huidige seizoen van Hannibal behandelt momenteel het eerste en het derde boek uit de serie: Red Dragon, dat in 1986 onder de titel Manhunter en in 2002 onder de titel Red Dragon werd verfilmd, en Hannibal, dat in 2001 als film verscheen. In Red Dragon wordt Hannibal Lecter ingeschakeld om te helpen bij het opsporen van de Tooth Fairy, een seriemoordenaar die tandafdrukken achterlaat in zijn slachtoffers. De Tooth Fairy, die eigenlijk Francis Dolarhyde heet, wordt in de serie gespeeld door Richard Armitage.

"We kunnen het verhaal in zes afleveringen vertellen, wat meer is dan de twee versies van negentig minuten die we tot nu toe gehad hebben," aldus Armitage. "Het is een mooie kans om terug te gaan naar het boek, dat zo enorm gedetailleerd beschreven is. We kunnen naar zijn achtergrond kijken, tonen hoe hij dit gecompliceerde, duistere figuur en tegelijkertijd zo onschuldig en romantisch is geworden." Volgens Armitage valt er voor hem als acteur veel uit het boek van Harris te halen. "Hij onderzoekt echt de jeugd, de mentale schade van Francis Dolarhyde. Het is niet lineair beschreven: je leest eerst over zijn misdaden en daarna ga je terug naar waar die vandaan komen." Dolarhyde is een duister personage, maar volgens Fuller is er veel moois in de vertolking van Armitage te vinden. "Ik zat met mijn editor in de montageruimte, ik zat achter hem en we zaten naar de scènes te kijken, en we veegden allebei heimelijk een traantje weg uit ons oog. Je hebt zo te doen met deze man die worstelt met zijn waanzinnigheid om liefde te vinden. Je kunt je daardoor zo goed in hem verplaatsen. En kijkend naar de scènes tussen Richard en Rutina Wesley, die samen zo'n goede chemie hebben, denk je bijna 'Ach, hij heeft een paar gezinnen afgeslacht, wat maakt dat nou uit? Laat ze hun liefde beleven.' Het is echt geweldig om te zien."

Mocht Hannibal nog een vervolg krijgen, dan is de volgende stap in het verhaal logischerwijs het boek ná Red Dragon: The Silence of the Lambs. Het is vooralsnog echter lastig om deze een juiste invulling te geven: de producers hebben namelijk niet de rechten op het boek. "Martha heeft de rechten op alle personages uit Red Dragon, dus Hannibal zelf, Will Graham, maar ze heeft niet de rechten op de personages die afkomstig zijn uit The Silence of the Lambs," lichtte Fuller toe. "Dat betekent dat we niet zomaar gebruik kunnen maken van Clarice, of Buffalo Bill." Volgens Fuller heeft de rechthebbende van deze personages, MGM, toe nu toe steeds nee gezegd, al leek het wel slechts een kwestie van tijd voordat er een ja zou komen. "Omdat we misschien van format veranderen wordt het nu helemaal niet meer mogelijk, of misschien doordat we van format veranderen wordt er ineens wel een deal mogelijk, maar in dat geval zou Ellen Page een geweldige Clarice zijn. Maar ik zou het ook heel interessant vinden om iemand te casten die niet blank is, om ras een factor te laten zijn in haar achtergrond op een manier waarop dat voor iedereen een factor is."

Afgezien van de Clarice-verhaallijn zal een eventueel vierde seizoen, of film, zich ook focussen op de relatie tussen Hannibal en Will Graham, die alleen in Red Dragon voorkomt. "Het idee voor seizoen vier is het heruitvinden van de dynamiek tussen Hannibal en Will Graham," aldus Fuller. Dat geeft volgens hem ook de mogelijkheid om de show zelf opnieuw uit te vinden, in het geval dat een nieuwe tv-zender of streamingpartij graag iets nieuws in de serie zou willen zien.

Hannibal heeft in de VS nog zes afleveringen te gaan en is onlangs door NBC verplaatst van de donderdag naar de zaterdag. In Nederland is het eerste seizoen door RTL uitgezonden, maar die is er daarna niet mee doorgegaan. Het is onduidelijk of het tweede en derde seizoen überhaupt nog aan het Nederlandse publiek worden aangeboden.

Hannibal-showrunner Bryan Fuller (Foto: Peter Breuls)
Hannibal-showrunner Bryan Fuller (Foto: Peter Breuls)