Touretappe van vandaag: lastige overgangsrit

Frank (franklop)

De laatste rit voor de tweede rustdag voor de renners in de Tour de France. Deze overgangsrit is weer niet makkelijk en is met twee cols van de tweede categorie in het slot zeer geschikt voor de aanvallers. Ook de klassementsrenners moeten weer op hun hoede zijn in de lastige slotfase.

Bourg-de-Péage
De stad Bourg-de-Péage kent 10.100 inwoners en dankt zijn naam aan de brug over de Isère rivier die in de Middeleeuwen is gebouwd.De stad heeft in de negentiende eeuw een goede reputatie opgebouwd door het produceren van veldhoedjes, die gemaakt werden van tamme konijnen. 

Het is voor det tweede keer dat de Tour in Bourg-de-Péage zal zijn. In 2010 startte de twaalfde etappe naar Mende er, de plaats waar afgelopen zaterdag werd gefinisht. Die rit werd toen gewonnen door Joaquin Rodriguez, die Alberto Contador in een sprint versloeg.

Gap
Gap heeft de Tour de France al vaak op zijn grondgebied mogen verwelkomen. Recente winnaars in de stad zijn onder andere Thor Hushovd, Alexandre Vinokourov en twee jaar geleden won Rui Costa. Daarnaast was het de startplaats in enkele etappes naar de L'Alpe-d'Huez, onder andere in 2006 toen Fränk Schleck won en in 2013 toen Christophe Riblon wist te winnen. 

Gap is de markering tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Alpen. Het is een plaats voor zowel zomer- als wintersporten en dat is in de stad ook te merken. Er zijn vele sportclubs en 50 procent van de inwoners is lid van minstens één club.

Etappebeschrijving
Weer een typische overgangsrit voor de renners vandaag. Etappe komt wel deels overeen met de rit van afgelopen zaterdag naar Mende. Een vrij rustige eerste fase van de rit, om te eindigen met twee cols van de tweede categorie. De Col de Manse  is de laatste van de twee en is negen kilometer lang aan een kleine zes procent. Daarna is het nog twaalf kilometer dalen naar Gap, dus de renners die op achterstand zijn gekomen zouden dan nog terug moeten kunnen komen. Het is wel een vrij lastige afdaling van de klim, dus er zou veel risico genomen moeten worden.

Twee jaar geleden werd er, in de regen, veel risico genomen bij de klassementsrenenrs. Laurens ten Dam, die vijfde stond, verloor toeen een minuut op de overige favorieten. Het zal dus goed opletten zijn voor de favorieten.

Profiel van de zestiende etappe (Bron: LeTour.Fr)Profiel van de zestiende etappe (Bron: LeTour.Fr)

Algemeen klassement na vijftiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 59h 58' 54''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 10''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 03' 32''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 04' 02''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 23''
6. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 54''
7. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 06' 23''
8. Vincenzo Nibali Ita Astana + 08' 17''
9. Tony Gallopn Fra Lotto-Soudal + 08' 23''
10. Bauke Mollema NED Trek + 08' 53''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 11' 03''
12. Romain Bardet Fra AG2r + 13' 10''
13. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 13' 26''
14. Samuel Sanchez Spa BMC + 14' 21''
15. Pierre Rolland Fra Europcar + 14' 58''
16. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 22' 18''
17. Thibaut Pinot Fra FDJ + 30' 57''
18. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 34' 44''
19. Jakob Fuglsang Den Astana + 35' 26''
20. Alexis Vuillermoz Fra AG2r + 35' 32'

FOK!sport favorieten voor de etappe
Vandaag ook weer een rit met vele kanshebbers voor de zege. Normaliter zal een vluchtersgroepje kans maken op de ritzege in Gap. De klassementsrenners zullen zich, vlak voordat de Alpen opdoemen, niet druk maken om de ritzege. Het ligt in de lijn der verwachting dat een grote kopgroep vooruit zal mogen gaan en blijven.

***** Julien Simon
**** Dan Martin, Serge Pauwels
*** Wilco Kelderman, Thomas Voeckler
** Romain Bardet, Pierrick Fedrigo
* Pieter Weening, Romain Sicard