Verkiezing FIFA-voorzitter op 26 februari

heywoodu

De nieuwe FIFA-voorzitter wordt op 26 februari volgend jaar gekozen in de Zwitserse stad Zürich. Dat meldde de wereldvoetbalbond maandag op Twitter. Op die datum is een congres gepland, waarop de verkiezing zal plaatsvinden.

Eind mei van dit jaar werd de Zwitser Sepp Blatter herkozen als FIFA-preses op eenzelfde congres in Zürich. Hij stapte echter enkele dagen later op, te midden van een groot omkoop- en fraudeschandaal dat kort voor de verkiezing de kop opstak. Daarom moest er een nieuwe verkiezing worden gepland, die dus eind februari zal plaatsvinden. Tot die tijd is Blatter nog in functie als de voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Op voorhand lijkt UEFA-voorzitter Michel Platini de grootste kanshebber voor het voorzitterschap. Een bron binnen de Europese voetbalbond UEFA zei maandag tegen persbureau Reuters dat vier van de zes continentale bonden de Fransman zouden steunen, als hij zich verkiesbaar stelt.

De FIFA ligt nog altijd onder vuur in verband met het omkoop- en fraudeschandaal. Zeven officials werden kort voor de verkiezing in mei in Zürich van hun bed gelicht op verzoek van de Amerikaanse justitie. Ze worden verdacht van het aannemen van miljoenen euro's aan steekpenningen, in ruil voor commerciële rechten en uitzendrechten van grote toernooien. In totaal verdenken de Amerikanen veertien mensen van de zwendel. Blatter is geen verdachte in de zaak.

Verkiezing FIFA-voorzitter op 26 februari
Verkiezing FIFA-voorzitter op 26 februari (Foto: ANP)