Handtekeningenactie steunt schietende agent

De tot twee jaar cel veroordeelde politieagent uit Kerkrade krijgt steeds meer steun uit het hele land. Meer dan 4000 mensen hebben een petitie getekend voor vrijspraak van de agent. Het aantal neemt snel toe.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde de dertigjarige agent wegens het schieten tijdens de inzet van een arrestatie-eenheid in Heerlen, in augustus 2013. Daarbij raakte een bijrijder in een auto ernstig gewond.Volgens de agent was sprake van levensgevaar en noodweer, maar de rechtbank vond afgelopen vrijdag van niet, en veroordeelde de man wegens poging tot doodslag.

De ondertekenaars van de onlinepetitie vinden dat de agent moet worden vrijgesproken. Zij zijn van mening dat hem onrecht is aangedaan. Daarbij wordt gewezen op een uitspraak van het Openbaar Ministerie, dat hoger beroep heeft aangetekend: "Dit is geen boef die op iemand schiet, maar een agent die zichzelf verdedigt."

Niet bang

Hier is overigens niet iedereen het mee eens. Advocaat Jan Boone is juist enorm blij met de uitspraak van de rechters, die hij "een historische beslissing" noemt. "Deze rechters laten zien dat ze niet bang zijn voor de publieke opinie." Volgens Boone gaan overheidsdienaren in het beklaagdenbankje "in principe allemaal vrijuit". "Eindelijk een rechtbank die dit patroon heeft willen doorbreken", stelt hij.

Boone stond een man bij die in 2010 beschoten werd door een politieman in Heerenveen. Hij heeft ook wel eens aangifte gedaan tegen een officier van justitie.

Handtekeningenactie steunt schietende agent
Handtekeningenactie steunt schietende agent (Foto: ANP)