Blatter definitief niet herkiesbaar en wordt bekogeld met valse dollarbiljetten

Sepp Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, stelt zich met zekerheid niet verkiesbaar bij de aanstaande verkiezingen in februari. Hij wil graag voor de radio gaan werken, "want dat is het meest populaire medium dat 24 uur per dag uitzendt", zei de Zwitser maandag in het Zwitserse Zürich.

Blatter bevestigde op de persconferentie dat er op 26 februari een nieuwe president wordt gekozen voor de FIFA. "Ik ben benieuwd wie het wordt", zei hij. Blatter bezwoor dat hij zich niet verkiesbaar stelt.

De FIFA-preses kondigde ook verdere hervormingen aan binnen de bond. Er komt een comité van elf mensen dat de hervormingen gaat doorvoeren. Ook komen er uitgebreidere integriteitscontroles voor leden van het dagelijks bestuur en de termijn die leden mogen dienen wordt beperkt.


Voorafgaand aan de persconferentie werd Blatter overladen met valse dollarbiljetten. Een man gooide kort voor een persconferentie van de voorzitter van de wereldvoetbalbond het nepgeld over hem heen "namens Noord-Korea 2026".

De man maakte daarmee een duidelijke verwijzing naar de vele omkoop- en fraudeschandalen bij de FIFA. Officials worden ervan verdacht miljoenen te hebben verdiend met steekpenningen. Blatter bleef in elke zaak buiten schot, maar wordt door velen wel degelijk als besmeurd gezien.

Volgens journalisten ter plaatse zou de Britse komiek Simon Brodkin de verantwoordelijke zijn. Hij haalt vaker dergelijke stunts uit. Zo bestormde hij een paar weken geleden het hoofdpodium van het Britse popfestival Glastonbury, waar Kanye West optrad als hoofdact. Veel mensen konden zich niet vinden in de keuze voor West als headliner.

Comedian Brodkin gooit nepgeld over Blatter namens 'Noord-Korea 2026'. (Bron: YouTube)