Nieuwe kalmeermethode ontdekt op Schiermonnikoog

Studenten die rond september besluiten om naar Schiermonnikoog te vertrekken voor een fijne zuipvakantie zullen binnenkort waarschijnlijk voor een verandering komen te staan. De gemeenteraad stemt volgende week over een plan dat zal inhouden dat cafés voortaan vanaf 02.00 'gemoedelijke' muziek moeten gaan draaien. Dit zal er, volgens de gemeenteraad, voor moeten zorgen dat cafégangers rustiger zijn op moment van vertrek.

Sjon Stellinga, burgemeester van Schiermonnikoog, geeft aan dat er enkele weken in augustus en september zijn waarin er veel studenten op het eiland verblijven. Die veroorzaken blijkbaar meer overlast dan andere bezoekers en vooral om dat te voorkomen hoopt hij dat de nieuwe regel er doorheen gaat komen.

In cafés op de Schier komt er na 02.00 sowieso niemand meer binnen, maar het is aan cafés zelf om te bepalen hoe laat ze de kroeg moeten verlaten. Die verantwoordelijkheid ligt vooral bij de uitbaters, volgens Stellinga. 'Dan gaat niet in één keer de hele massa het dorp in'.