Geen verklaring na Griekenland-overleg

Het overleg in Brussel tussen de ministers van Financiën van de eurolanden over Griekenland is zeer intens geweest. Zo intens, dat de voorbereide gezamenlijke verklaring namens de eurogroep niet door ging. De ministers konden het niet eens worden over de inhoud en bewoording van de tekst.

"Het gaat niet om de bewoording, maar om de hoeveelheid vooruitgang die is geboekt. Die is geboekt, maar niet voldoende", zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Hij had het over constructieve gesprekken en zei dat er maandag weer verder wordt gesproken. Dan staat een regulier overleg tussen de eurolanden op de agenda.

Dijsselbloem wilde niet of nauwelijks iets kwijt over de inhoud van de gesprekken van die avond. De afsluitende persconferentie was ook zeer kort.

De lidstaten wisten zelfs geen consensus te bereiken over de te nemen vervolgstappen. "We konden geen overeenstemming bereiken met Griekenland over gesprekken die tussen nu en maandag plaats zouden kunnen vinden", zei Dijsselbloem.

Er lag een voorstel om in kaart te brengen wat de verschillen zijn tussen de plannen van Athene en de eerder gemaakte afspraken onder het huidige programma. Dat zou een team van de geldschieters met de Grieken samen gaan doen, zodat hier maandag verder over kon worden gepraat.

Het was het eerste overleg met de nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. De nieuwe regering in Athene wil af van het mede door Europa opgelegde stringente bezuinigingsbeleid.

Naar verluidt zou Varoufakis naar Athene hebben gebeld om te overleggen over de gezamenlijke eindtekst. Donderdag zijn de regeringsleiders en staatshoofden van de EU bijeen in Brussel. Ook daar zal Griekenland aan de orde komen.

Geen verklaring na Griekenland-overleg
Geen verklaring na Griekenland-overleg (Foto: ANP)