Blu-ray: A Walk Among the Tombstones

Daan de Witte (daan1601)

Dat Liam Neeson veel dezelfde rollen speelt, is waarschijnlijk een feit dat omarmd zal moeten gaan worden. Wel weet de Noord-Ier altijd een prima performance af te leveren. Door zijn rol in het uiterst succesvolle Taken en de twee vervolgen, werd zijn carrière in een stroomversnelling gebracht en sindsdien zien we Neeson in steeds meer films in de hoofdrol verschijnen. En dat dat met telkens dezelfde karakteromschrijving is, is iets wat op de koop toegenomen moet worden. Dit keer speelt hij privédetective Matt Scudder, die na een baan als rechercheur nu in zijn eentje misdaden oplost. Wanneer de gewelddadige ontvoering van de vrouw van een drugscrimineel op zijn pad komt, gaat hij op onderzoek uit.

Waar A Walk Among the Tombstones allereerst al door opvalt, is de uiterst duistere setting, die door de hele film door steeds duisterder lijkt te worden. Daardoor kruipt de film onder de huid en laat het na het kijken nog lang een bepaalde vorm van angstzweet achter. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan het script van de hand van Scott Frank, die eerder het script schreef voor onder meer Minority Report. De vechtscènes zijn aan de ruige kant en voor Amerikaanse termen zelfs erg grafisch, grafischer dan wat gebruikelijk is voor een Neeson-film. Wel geeft dit de film weer een plusje mee, want daarmee wordt dus niets uit de weg gegaan.

Een kijker van een Liam Neeson-film weet, zoals eerder gezegd, al vrij zeker wat hem te wachten staat. Wat bijzonder is aan Neeson is dat hij in elke rol die hij aanneemt weer iets nieuws weet te brengen, waardoor het uiteindelijk niet lijkt op het werk van een van zijn voorgaande films. De karakteromschrijving lijkt dus zeker wel op een aantal van zijn films, maar de kijker zal geen herhaling zien.

A Walk Among the Tombstones doet wat ervan verwacht wordt, en misschien zelfs nog een klein beetje extra. De cinematografie is dik in orde, Neeson zet weer een sterke rol neer en ook het script zorgt soms voor klamme handjes. Het gaat een aantal zeer gewelddadige scènes niet uit de weg door bijvoorbeeld de camera zo te plaatsen dat er niets te zien is, maar laat het geweld gewoon zien zoals het is. Jammer is wel het gebrek aan extra's op het schijfje, want er zou genoeg inspiratie geweest moeten zijn voor een eventuele making-of, of een featurette over de keuze voor die grafische scènes. Zet de film vooral op voor een heerlijke avond actie, met net dat beetje extra dat niet alle films in het genre weten te brengen.