'Terugval in woningverkopen eerste kwartaal'

De Rabobank voorziet in het eerste kwartaal van dit jaar een sterke terugval in de woningverkopen in Nederland. Het gaat, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, om een daling van ruim twintig procent vergeleken met het laatste kwartaal vorig jaar.

Over de vooruitzichten van de woningmarkt voor heel 2015 is Rabobank wel positief gestemd, schrijft het economisch bureau van de bank in een donderdag verschenen rapport.

In de laatste maanden van vorig jaar was nog sprake van een ware eindejaarsrally, omdat mensen op de valreep wilden profiteren van een fiscaal voordeel dat nu niet meer geldt. Veel huishoudens wilden nog gebruik maken van de verruimde schenkingsvrijstelling. "Deze liep namelijk aan het eind van het jaar af en daarom hebben veel kopers hun aankoop naar voren gehaald." Hierdoor zijn er dus minder huizenkopers in het eerste kwartaal van dit jaar.

De economen van Rabobank gaan er van uit dat het ingezette herstel van de woningmarkt in de rest van 2015 wel weer terug te zien is, zij het met een iets gematigder tempo dan vorig jaar. Dit heeft onder meer te maken het hoge consumentenvertrouwen, de verder gedaalde hypotheekruimte en het algehele herstel van de economie.

De huizenprijzen stijgen in 2015 naar verwachting met gemiddeld een tot drie procent. Het aantal verkochte woningen komt volgens Rabobank uit tussen de 150 duizend en 170 duizend. Vorig jaar telde de bank nog 153 duizend transacties. Dat waren er ruim veertig procent meer dan in 2013.

Rabobank is een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland.