KNMI beëindigt code oranje in kustprovincies

Het KNMI heeft voor de provincies Noord- en Zuid-Holland en Zeeland code oranje voor extreem weer beëindigd. Het weerinstituut had vrijdagavond code oranje ingesteld wegens ijzel en sneeuw. Zaterdag geldt in deze provincies nog wel code geel, omdat er nog sneeuwresten liggen, aldus een woordvoerster.

In het oosten van het land geldt nog wel code oranje wegens sneeuwval. Het KNMI waarschuwt hier voor extreem weer. Door ijzel en sneeuw kan het verraderlijk glad zijn. De gladheid duurt tot het eind van de ochtend.

Het winterse weer zorgde zaterdagochtend in het hele land voor problemen op de wegen. Tussen 04.00 uur en 09.30 uur kwamen er bij de Verkeersinformatiedienst (VID) in totaal 120 meldingen binnen van ongelukken. "De meldingen varieerden van letsel tot blikschade", zei een woordvoerder van de VID. Het ging hierbij vooral om eenzijdige ongelukken door slippartijen, waardoor auto's tegen de vangrail kwamen.

Tegen 09.00 uur werd het op de wegen in het westen van het land wat beter. Bij knooppunt Everdingen is een vrachtwagen van het talud gereden. De berging wordt uitgesteld tot een later tijdstip. Op de A12 richting Den Haag schaarde een vrachtwagen bij De Meern. De wagen raakte de vangrail. De berging duurt naar verwachting tot 11.15 uur.