CU voor meer maatwerk bij pensioenen

Redactie

De ChristenUnie noemt het 'een interessante gedachte' om in het pensioenstelsel te zorgen voor ,,meer maatwerk en ruimte voor individuele behoeften. Tweede Kamerlid Carola Schouten zegt dat in reactie op een advies van de SER over de toekomst van het pensioensysteem. "De SER moet deze gedachte zeker uitwerken", vindt Schouten.

In het huidige pensioenstelsel wordt er volgens haar te veel van uitgegaan dat voor iedereen hetzelfde moet gelden, zegt ze. De ChristenUnie wil echter wel 'een stuk collectiviteit behouden', zoals de SER ook voorstelt. Volgens het SER-advies zouden de risico's van het pensioensparen zoveel mogelijk samen gedeeld moeten blijven worden.

Volgens Schouten moet er wel nog goed worden gekeken naar de overgangsproblemen voor mensen die al gepensioneerd zijn of bijna de pensioenleeftijd hebben bereikt.

De VVD vindt dat het pensioenstelsel meer keuzevrijheid moet bieden. Ook moet het beter aansluiten op de veranderingen in de arbeidsmarkt. "Mensen werken immers geen veertig jaar meer bij dezelfde werkgever", zegt Kamerlid Helma Lodders in reactie. Ze spreekt van 'een interessant rapport'. Ze wil een 'fundamentele discussie over het hele pensioenstelsel'. Lodders wijst erop dat daaraan op dit moment ongeveer zeven miljoen mensen deelnemen.