Knegt wint 1500 meter EK shorttrack, Breeuwsma derde

In Dordrecht is begonnen met dag twee van de Europese kampioenschappen shorttrack. Vandaag staan de 1500 meter, 500 meter en de halve finale van de relay op het programma. Lara Van Ruijven, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt zullen op alle individuele afstanden in actie komen. Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof kwamen niet door de heats op de 1500 meter en zullen alleen nog de 500 meter rijden.

Van Ruijven staat in de finale op de 1500 meter. Ze werd vierde in de halve finale, maar ze werd gehinderd door Katerina Novotna (Tsj) waaroor ze een advanced kreeg voor de volgende ronde. Novotna kreeg een penalty en ligt eruit. Arianna Fontana (Ita) en Veronique Perron (Fra) werden eerste en tweede deze halve finale van Van Ruijven en plaatsen zich ook voor de finale. De andere finalisten zijn Elise Christie (G-B), Chariotte Gilmartin (G-B), Lucia Peretti (Ita) en Sofia Prosvironova (Rus).

In de eerste halve finale bij de heren wisten Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma als eerste en tweede zich te plaatsen voor de finale. Knegt reed solide, maar Breeuwsma moest eerst Vladislav Bykanov en Edin Brankovic zien te ontwijken. Dat lukte Breeuwsma en Bykanov kreeg uiteindelijk een penalty. Thibaut Fauconnet profiteerde daarvan, hij ging met een advanced naar de A-finale. De tweede halve finale was een prooi voor titelfavoriet Victor An (Rus) en Shaolin Sandor Liu (Hon).

Freek van der Wart was ingedeeld in de derde halve finale. Hij kwam er niet aan de pas en werd vijfde. Semen Elistratov (Rus) en Victor Knoch (Hon) werden eerste en tweede en rijden straks de afstandsfinale.

Update 14.57 uur

Lara van Ruijven is knap vierde gewonnen in de finale en pakt daarmee acht punten voor het algemeen klassement. De winnares is de Britse Elise Christie, zij pakt 34 punten voor het klassement.  Sofia Prosvironova en Veronique Perron werden tweede en derde. Goed voor 21 en 13 punten. De grote verliezer bij de dames is Arianna Fontana. Zij kwam ten val en werd zevende, goed voor slechts twee punten.

Update 15.15 uur

Sjinkie Knegt heeft de 1500 meter gewonnen. Hij reed bijna de hele race voorop en maakte het af. Knegt pakt 34 punten voor het algemeen klassement. Daan Breeuwsma werd knap derde en pakt dertien punten. De tweede plek was voor Semen Elistratov en pakt 21 punten.

Zesvoudig olympisch kampioen Victor An werd vierde en moet genoegen nemen met acht punten. Later vandaag rijden de heren en de dames ook nog de 500 meter.