Willeke Alberti zestig jaar op de planken

Willeke Alberti staat komende maand extra in de schijnwerpers. Met een jubileumboek en twee jubileumvoorstellingen in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam op 2 en 3 februari viert de zangeres en actrice liefst drie mijlpalen. Ze viert haar zeventigste verjaardag, ze viert dat ze zestig jaar op de planken staat en staat stil bij het overlijden van haar geliefde vader, inspirator en zanger Willy Alberti, dertig jaar geleden.

Tijdens de concerten Een Leven als een Lied neemt Willeke het publiek mee 'op een persoonlijke muzikale reis langs de belangrijke momenten in haar leven'. Ze brengt al haar oude hits ten gehore en zingt duetten met artiesten als Paul de Leeuw, André van Duin, Jenny Arean en haar zoon Johnny de Mol. Gezellige en vrolijke nummers worden afgewisseld met aangrijpend repertoire, staat op het programma. De avond wordt op 28 februari door AVROTROS uitgezonden.

Op een levensgroot videoscherm kan het publiek met Willeke terugkijken op haar veelbewogen leven. Ook staat de zangeres van het levenslied in Carré nog een paar verrassingen te wachten. Een groot deel van de opbrengst van de voorstellingen gaat naar de Willeke Alberti Foundation, een stichting die culturele activiteiten voor zieke kinderen, senioren en minder validen organiseert.

Naast de concerten verschijnt komende week een boek over het leven van de zangeres. De autobiografie Een leven als een lied heeft Willeke geschreven met actrice en tekstschrijver Belinda Meuldijk. Ze vertelt hierin onder meer hoe ze haar carrière als artiest wist te combineren met het draaiende houden van het gezin. Onlangs verscheen ook al een boek over Willy Alberti, dat geschreven is door broer Tonny.

Willeke Alberti, geboren in 1945, viert 3 februari haar zeventigste verjaardag. Ondanks deze leeftijd staat ze nog altijd op de planken. De laatste maanden van 2014 was ze door heel Nederland te zien in de vrolijke musical De Jantjes, over het naoorlogse Amsterdam waarin de zangeres opgroeide.

Willeke debuteerde op televisie al op 11-jarige leeftijd, toen ze een rolletje had in de musical Duel om Barbara. In mei 1958 maakte ze met haar vader haar eerste plaatje. Tijdens haar carrière had ze hits als Spiegelbeeld en Ome Jan en speelde ze de hoofdrol in de speelfilm Rooie Sien. In 1994 deed ze mee aan het Eurovisiesongfestival, waar ze op de twee-na-laatste plek belandde.

De artieste is drie keer getrouwd geweest, onder anderen met mediamagnaat John de Mol en de Deense voetballer Søren Lerby.