Jansrud zegeviert op afdalingsklassieker Streif

heywoodu

Skiër Kjetil Jansrud heeft tijdens de 75e editie van de Hahnenkammrennen in Kitzbühel, meetellend voor de World Cup, de afdaling op zijn naam geschreven. Op de beroemde en beruchte Streif-piste was de Noor op een sterk ingekort parcours nipt sneller dan de Italiaan Dominik Paris.

Vanwege dichte mist bovenaan de piste werd de start meerdere keren uitgesteld. Na ongeveer twee uur besloot men om dan maar op een andere plek te starten, waardoor veel voor de Streif karakteristieke passages - zoals de Mausefalle - overgeslagen werden. Wat overbleef was een afdaling van nog geen minuut, ongeveer de helft van een normale wedstrijd.

De als eerste gestarte Oostenrijker Georg Streitberger zette direct een tijd neer die lastig te verbreken was. Pas negen skiërs later slaagde Guillermo Fayed uit Frankrijk daarin. De favorieten beten vervolgens ook hun tanden stuk op de snelste tijden, tot Jansrud aan de beurt was. Vooral op het onderste deel won hij veel tijd, wat hem 0,21 seconden sneller dan Fayed over de streep bracht. Paris leek vervolgens an de tijd van de Noor te komen, maar de Zuid-Tiroler maakte een miniem foutje en moest tot zijn grote frustratie 0,02 seconden toegeven. 

Voor Jansrud was het al de vijfde overwinning van de winter. In de World Cup op de afdaling gaat hij soeverein aan de leiding, op grote afstand gevolgd door Paris, die een dag eerder nog zegevierde op de super-G. In de algemene stand moet hij slalom- en reuzenslalomspecialist Marcel Hirscher nog voor zich laten.

Jansrud in actie op de beruchte Streif (Foto: Getty)