Gezusters Williams stomen op in Melbourne

Voor de eerste keer in vijf jaar hebben de tenniszussen Serena en Venus Williams allebei de vierde ronde bereikt van de Australian Open op Melbourne Park. De twee Amerikaanse sportvrouwen hadden zaterdag voor kwalificatie wel een derde set nodig. Serena Williams versloeg Jelina Svitolina uit Oekraïne met 4-6, 6-2 en 6-0. Venus Williams was te sterk voor de Italiaanse Camila Giorgi: 4-6, 7-6 (3) en 6-1.

"We blijven elkaar altijd motiveren", zei Serena Williams (33) over haar familieband met Venus (34). "Zij wint weer, speelt heel goed, terwijl ik hier nog beter kan. We houden elkaar scherp."

Venus Williams, de nummer achttien van de plaatsingslijst, toonde na haar zege tegen Giorgi volop ambitie. "Deze oude kat heeft nog een paar trucjes over", liet ze met een glimlach weten. "Ik vind het fijn dat ik de tweede week van het toernooi heb gehaald. Maar de vierde ronde is voor mij geen doel op zich. Ik kom nog steeds voor titels naar de toernooien, of het nu grote of kleine evenementen zijn. Ik speel nog steeds om te winnen."

Serena Williams, de nummer één van de plaatsingslijst, had in de eerste set tegen Svitolina nog te weinig controle over slagen. Na een uurtje kwam de achttienvoudige grandslamwinnares beter in haar spel waarna ze niet meer in de problemen kwam. Haar volgende tegenstandster is de Spaanse Garbine Muguruza, tegen wie Serena Williams nog heel wat goed heeft te maken.

De 21-jarige speelster rolde Serena Williams vorig jaar in de tweede ronde van Roland Garros met twee keer 6-2 op. Muguruza bleef daarna in Parijs in de kwartfinales steken. De afgang in Frankrijk was voor Serena Williams één van haar zwaarste nederlagen ooit.

"Destijds was ik heel boos op mezelf. Achteraf kun je zeggen, dat het voor mij de beste verliespartij was in het afgelopen jaar", blikte Serena Williams terug. "Ik heb in 2014 nogal wat nederlagen geleden. Maar na die partij tegen Muguruza realiseerde ik me, dat ik weer aan het werk moest. Het opende mijn ogen. Ik wilde niet in een verliezersrol verder gaan op de tennisbaan. Uiteindelijk heeft die nederlaag mij er weer bovenop gebracht."

Muguruza, als 24e geplaatst, won zaterdag in vier sets van de Zwitserse Timea Bacsinszky: 6-3, 4-6 en 6-0.