CD: Throat Of Autumn - Leaves Will Fall

dekatophetspek

Onlangs is het eerste album van de progressieve rockband Throat Of Autumn verschenen, getiteld Leaves Will Fall. De band, die in de herfst van 2013 werd opgericht, heeft in relatief korte tijd al behoorlijk naam weten te maken in het zuiden van het land en is er nu duidelijk klaar voor om op zijn minst ook de rest van het land te veroveren met haar atmosferische progressieve rock.

Throat Of Autumn - Leaves Will Fall

Throat Of Autumn is een band die in 2013 voortkwam uit de band Algorythm, een band die vooral in Limburg al behoorlijk naam wist te maken met hun album Stories in 2011. Voor de opnames van Leaves Will Fall ging het Limburgse viertal naar de Are.U.Recordings Studio in Weert om aldaar een elftal bruisende tracks op de gevoelige band vast te leggen. Bij de openingstrack 'Autumn' probeert de groep de luisteraar nog een beetje op een dwaalspoor te brengen, maar een beetje liefhebber van progressieve rock weet dan al dat dit slechts de stilte voor de storm is. Als de track dan ook nog eens naadloos overgaat in het bombastische 'Whisper' is het geheel duidelijk dat we hier te maken hebben met mannen die niet vies zijn van een ouderwetse bak progressieve hardrock met een snufje metal.

Muzikaal valt Throat Of Autumn niet in één vakje te plaatsen. Zo horen we naast de al genoemde progressieve hardrock ook duidelijk invloeden uit de grunge, groovemetal en zelfs stonerrock uit de jaren zeventig. Zanger en gitarist Jordy Jennen beschikt over een prima zangstem waarmee hij ook goed kan brullen als dat nodig is. Vooral de momenten waarop ook gitarist Juliën Nelissen en bassist Jean-Pierre Meesmekers meezingen zijn indrukwekkend mooi. Wat ook meteen opvalt bij het beluisteren van dit verrassende debuutalbum is de lengte van de plaat. Waar veel bands al tevreden zijn met een album dat maar net de 40 minuten aantikt levert Throat Of Autumn met Leaves Will Fall een plaat af van bijna 75 minuten!

Met het elf minuten durende epos 'Sungrazer' brengt de groep als knallende afsluiter van deze plaat een stevig en bombastisch eerbetoon aan de gelijknamige Limburgse stonerband, die helaas al enkele jaren geleden ophield te bestaan. Een heerlijke bak psychedelische hardrock van de bovenste plank. Met Leaves Will Fall heeft Throat Of Autumn een zeer indrukwekkende debuutplaat uitgebracht en het zou mij dan ook niet verbazen dat we de komende tijd nog wel meer van deze mannen gaan horen. Liefhebbers van bands zoals Katatonia, Porcupine Tree en Opeth kunnen we dan ook zeker aanraden om deze fraaie plaat eens te gaan beluisteren op iTunes of Spotify.