Celstraf in VS voor aansluiten bij IS

Redactie

Een negentienjarige Amerikaanse is veroordeeld tot vier jaar cel, omdat ze naar Syrië wilde om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ze is een van de eerste Amerikanen die schuldig is bevonden aan het steunen van de terreurgroep. Dat meldde CNN zaterdag.

Shannon Maureen Conley werd in april gearresteerd op de luchthaven van Denver in de Amerikaanse staat Colorado. Ze wilde via Turkije naar Syrië reizen, om daar als zuster voor IS te werken. Ze was van plan te trouwen met een IS-strijder die ze op internet had ontmoet. Haar vader heeft de FBI op de hoogte gebracht toen hij haar vliegticket vond.

Conley zei dat ze pas na haar arrestatie "de waarheid over IS" te weten is gekomen. Ze heeft tijdens haar voorarrest de Koran gelezen en zei dat IS een verkeerde betekenis daaraan heeft gegeven. "Hoewel ik was toegewijd aan het idee van de jihad, was het nooit mijn bedoeling mensen pijn te doen. Het ging allemaal om het verdedigen van moslims", aldus Conley in de rechtszaal.

Celstraf in VS voor aansluiten bij IS
Celstraf in VS voor aansluiten bij IS (Foto: ANP)