FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 november 2014

'Sainz jr. in beeld bij F1-team McLaren'

De geruchtenmolen in de Formule 1 draait nog steeds op volle toeren. Een verrassende combinatie die opduikt is die van Carlos Sainz jr. bij McLaren. Het Italiaanse Omnicorse meldt dat de zoon van rallylegende Carlos Sainz in beeld is gekomen bij het Britse team dankzij Telefonica. Momenteel bezetten Jenson Button en Kevin Magnussen de stoeltjes.

McLaren rijdt dit F1-seizoen zonder hoofdsponsor, maar moet toch flink investeren om in 2015 goed voor de dag te komen. De renstal uit Woking gaat dan met Honda-motoren rijden en wil meteen voor de wereldtitel gaan. Daarom is het zo goed als zeker dat Fernando Alonso de overstap maakt, maar voor de komst van deze tweevoudig wereldkampioen is veel geld nodig.

Om het budget aan te vullen lijkt Telefonica in beeld te zijn gekomen. De Spaanse telecommaatschappij zou kunnen eisen dat er een tweede Spaanse coureur bij McLaren komt te rijden. Dit zou Sainz jr. kunnen zijn die dit seizoen kampioen in de World Series by Renault is geworden. De coureur is opgeleid door Red Bull, maar lijkt vooralsnog niet te kunnen rekenen op een zitje bij Toro Rosso. Het eerste stoeltje daar is ingenomen door de 17-jarige Max Verstappen, terwijl de tweede naar een meer ervaren rijder lijkt te gaan.

Nederlandse skeeleraars wereldkampioen aflossing

Michel Mulder heeft er weer een wereldtitel bij. De olympisch kampioen op de 500 meter schaatsen veroverde vrijdag met de aflossingsploeg de wereldtitel bij de WK inlineskaten in Rosario. Samen met Mark Horsten en Luc ter Haar was Mulder de beste op de wedstrijd over 5 kilometer. De 28-jarige schaatser uit Zwolle, die begin dit jaar in Nagano ook al wereldkampioen sprint werd, drukte zijn wiel net iets eerder over de finishlijn dan zijn concurrenten.

Mulder pakte donderdag in Rosario brons op de 500 meter op de weg. De Zwollenaar, die het schaatsen combineert met skeeleren, werd twee jaar geleden wereldkampioen op dit onderdeel.

Van Gerwen buigt voor ontketende Huybrechts

Darter Michael van Gerwen is vrijdag in de kwartfinale van de Grand Slam of Darts overklast door Kim Huybrechts. De 28-jarige Belg haalde een gemiddelde van bijna 105 punten per beurt en was bovendien bijzonder trefzeker op de dubbels (59 procent). Huybrechts gooide zelfs een negendarter en versloeg de wereldkampioen met 16-10.

Met Van Gerwen verdween vrijdag de laatste Nederlander uit het lucratieve toernooi in Wolverhampton. Christian Kist en Raymond van Barneveld waren de afgelopen dagen in een eerdere fase al gesneuveld. De Brabantse wereldkampioen gooide tegen Huybrechts helemaal niet zo slecht, gemiddeld 104 per beurt, maar miste te veel dubbels.

In de andere kwartfinale won Dave Chisnall met 16-14 van Keegan Brown. Zaterdagavond zijn de andere kwartfinales. Mervyn King treedt dan aan tegen Stephen Bunting. Phil Taylor speelt tegen Michael Smith

Uitslagen EK-kwalificatie 14/11/2014

De vierde speelronde van het de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal is begonnen met de wedstrijden in de groepen D, F en I. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, standen, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Opvallendste uitslag: Griekenland 0-1 Faeröer.  

Groep D
Georgië - Polen 0-4 (0-0)
 51' Glik 0-1
 71' Krychowiak 0-2
 73' Mila 0-3
 90+2' Milik 0-4

Schotland - Ierland 1-0 (0-0) 
 75' Maloney 1-0 

Duitsland - Gibraltar 4-0 (2-0)
 12' Müller 1-0
 29' Müller 2-0
 38' Götze 3-0
 67' Santos (e.d.) 4-0 

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Polen 4 3 1 0 10 15 - 2
2 Duitsland 4 2 1 1 7 7 - 4
3 Schotland 4 2 1 1 7 5 - 4
4 Ierland 4 2 1 1 7 10 - 3
5 Georgië 4 1 0 3 3 4 - 7
6 Gibraltar 4 0 0 4 0 0 - 21

Groep F
Roemenië - Noord-Ierland 2-0 (0-0)
 74' Papp 1-0
 79' Papp 2-0

Hongarije - Finland 1-0 (0-0)
 84' Gera 1-0

Griekenland - Faeröer  0-1 (0-0)
 61' Edmundsson 0-1

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Roemenië 4 3 1 0 10 6 - 1
2 Noord-Ierland 4 3 0 1 9 6 - 3
3 Hongarije 4 2 1 1 7 4 - 3
4 Finland 4 1 1 2 4 4 - 5
5 Faeröer 4 1 0 3 3 2 - 6
6 Griekenland 4 0 1 3 1 1 - 5

Groep I
Portugal - Armenië 1-0 (0-0) 
 74' Ronaldo 1-0

Servië - Denemarken 1-3 (1-0)
 4' Tosic 1-0
 60' Bendtner 1-1
 62' Kjaer 1-2
 85' Bendtner 1-3

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Denemarken 4 2 1 1 7 6 - 4
2 Portugal 3 2 0 1 6 2 - 1
3 Albanië 3 1 1 1 4 2 - 4
4 Servië 3 1 1 1 1 5 - 4
5 Armenië 3 0 1 2 1 2 - 4

Gibraltar beter tegen Duitsland dan BraziliŽ

Duitsland heeft in de kwalificatie voor het EK voetbal 2016 de tweede overwinning geboekt. In Nürnberg werd in de vierde wedstrijd afgerekend met Gibraltar, hoewel dat niet zo makkelijk ging als werd verwacht.

De bookmakers rekenden erop dat Duitsland bij de dubbele cijfers in de buurt zou komen, maar halverwege viel dat nog mee. Dankzij Thomas Müller (twee keer) en Mario Götze ging Duitsland met 3-0 de rust in. Liam Walker kwam namens Gibraltar tot een poging en kon doelman Manuel Neuer bijna verrassen.

In de tweede helft lukte bijna niks meer bij Duitsland. De enige treffer in het tweede bedrijf was nota bene een eigen goal en wel van Yogen Santos.  Dat bracht de eindstand op 4-0, waarmee het vooral opvallend was dat Gibraltar het beter deed dan Brazilië eerder dit jaar. Op het WK in eigen land verloor de Seleção met liefst 7-1 van de Duitsers in de halve finale. In de statistieken was de overmacht van Duitsland overigens duidelijk te zien: 37 doelpogingen, tegenover slechts drie van Gibraltar.

Ecclestone heeft niets met jong publiek

De immer jonge en kwieke Formule 1-baas Bernie Ecclestone ziet met lede ogen aan dat de bezoekersaantallen en kijkcijfers van zijn sport dalen. Een jonger publiek aanboren ziet de 84-jarige Brit echter niet zitten, zo laat hij aan Campaign Asia weten.

Volgens Ecclestone is de jeugd niet een interessante doelgroep voor de sponsoren. "Het heeft helemaal geen zin om 15-jarigen naar de Formule 1 te trekken, want ze kopen de producten waar we reclame voor maken toch niet. Als marketingmensen zich op die doelgroep willen richten, moeten ze maar bij Disney reclame maken. Ik heb liever dat er een zeventigjarige kijkt met genoeg geld op zijn rekening."

Ook de sociale media kan de Brit niet bekoren. "Twitter, Facebook en al die flauwekul: ik ben er niet in geïnteresseerd. Ik heb het geprobeerd, maar ik zal wel ouderwets zijn. Ik zie er het nut niet van in. Het zou fijn zijn als we sociale media konden gebruiken om de Formule 1 te promoten, maar ik zou niet weten hoe." Hij weet ook niet hoe hij de jeugd kan bereiken, al weet de F1-baas wel dat niet iedere volger meer televisie kijkt, maar races op een tablet of een telefoon kan zien.

FIFA bevestigt ontvangst beroep Garcia

De wereldvoetbalbond FIFA heeft vrijdag een intentie tot beroep ontvangen van de Amerikaanse jurist Michael Garcia, de man die het onderzoeksrapport naar mogelijke illegale praktijken bij de bidprocedures voor de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar samenstelde. Dat bevestigde de bond vrijdag.

Garcia is het niet eens met hoe de ethische commissie van de FIFA met zijn bevindingen is omgegaan. "Het eindverslag bevat tal van zeer onvolledige en onjuiste weergaves van feiten en conclusies uit mijn onderzoeksrapport", meldde de Amerikaan donderdag.

De FIFA herhaalde een dag later dat de bond niet in de positie is om invloed uit te oefenen op de bevindingen van de onafhankelijke ethische commissie, onder leiding van de Duitser Hans-Joachim Eckert. "De aanbevelingen van de ethische commissie zullen zorgvuldig worden afgewogen", voegde de bond daaraan toe.

'Zorgen politie om verwoestend vuurwerk'

De politie maakt zich grote zorgen over de verwoestende kracht van het illegale vuurwerk dat dit jaar te koop is. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond. De vaak voor professioneel gebruik bedoelde 'vuurwerkbommen' zouden levensgevaarlijk zijn als ze verkeerd worden afgestoken.

Vooral jongeren bestellen het vuurwerk met de kracht van een handgranaat volgens RTL Nieuws zonder problemen online. Ouders zouden daarom beter toezicht moeten houden op het vuurwerk dat hun kind koopt. Een van de maatregelen tegen illegaal vuurwerk is dat sommige steden legaal vuurwerk in de ban hebben gedaan.

Sinds 1 oktober is inmiddels 8467 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen. In de vier weken van oktober was ruim 4100 kilo ingenomen blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Rond de vorige jaarwisseling is in totaal ruim 92 duizend kilo verboden vuurwerk in beslag genomen.

Rond de vorige jaarwisseling was ook al veel te doen over zwaar illegaal vuurwerk. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stelde zich toen grote zorgen te maken, omdat het illegale vuurwerk dat mensen afsteken rond de jaarwisseling zich soms zou kunnen meten met de kracht van militaire explosieven.

De verwondingen die mensen rond de afgelopen jaarwisseling opliepen door vuurwerk, waren ernstiger dan een jaar eerder, bleek begin dit jaar uit onderzoek. Wel lag het totaal aantal slachtoffers met zevenhonderd iets lager dan de 720 van de jaarwisseling daarvoor. De meest ernstige letsels werden tijdens de vorige jaarwisseling vaak veroorzaakt door zwaar illegaal knalvuurwerk. 43 procent van de slachtoffers van illegaal vuurwerk moest worden opgenomen, tegenover tien procent van de slachtoffers van ongevallen met legaal vuurwerk.

Turkse ex-PvdA'ers beginnen eigen beweging

De uit de PvdA geschopte gestapte Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk beginnen een eigen beweging en blijven in de Tweede Kamer. Kuzu meldt dat vrijdag op Facebook.

Kuzu bedankt op Facebook 'iedereen voor de vele steunbetuigingen'. Hij en Öztürk voelen daardoor dat er behoefte is aan een nieuwe beweging. Die moet zich richten op 'acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld'.

Afsplitsingen komen wel vaker voor in de politiek. Een van de beroemdste was Geert Wilders die uit de VVD stapte en vervolgens de PVV op poten zette. Uit de PVV kwam weer de Partij van de Eenheid voort nadat Arnoud van Doorn zich bekeerde tot de islam en zich niet langer kon vinden in de islam kritische PVV.

Donderdagavond leek het er al op dat de twee in de Kamer wilden blijven toen ze zeiden dat ze tot de laatste snik het debat over integratie wilden blijven voeren. Vrijdag schrijven ze dat ze realistisch genoeg zijn om te begrijpen dat het voor hen met deze fractie en de partij voorbij is. "Wij blijven in de Tweede Kamer om de strijd tegen verruwing, verharding en verrechtsing voort te zetten. De komende periode gaan wij de reacties die ons bereiken peilen om een nieuwe beweging te starten en een frisse wind door Nederland te laten waaien.''

Kuzu en Öztürk stapten donderdagavond op nadat ze geweigerd hadden zich achter de PvdA-lijn voor het integratiebeleid op te stellen. Eerder deze week uitten ze kritiek op het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Belgische moslims ontdekken relwaarde Zwarte Piet

De Nederlandse zwartepietendiscussie is overgewaaid naar België. Movement X, de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah heeft nu ook de relwaarde er van ontdekt en wil dat Antwerpen Zwarte Piet de wacht aanzegt. Dat melden Belgische media.

Movement X wil vanaf 2015 een neutrale en niet-racistische intocht van Sinterklaas in Antwerpen. De organisatie dient daartoe zaterdagmiddag, even voor de intocht van de Sint in de Vlaamse Scheldestad, naar eigen zeggen op ludieke wijze een verzoek in bij burgemeester Bart De Wever. Abou Jahjah en zijn medestanders willen in januari overleggen met het college over de vervanging van Zwarte Piet. Movement X is er niet op uit het kinderfeest te verstoren, zegt bestuurslid Karim Hassoun volgens De Standaard.

Movement X is de nieuwe beweging van Abou Jahjah, die enkele jaren geleden de gemoederen in België en Nederland bezighield met zijn Arabisch-Europese Liga (AEL). De radicale Vlaming komt vooral op voor de Palestijnen en in zijn ogen in het Westen gediscrimineerde moslims.

Nieuw kapsel Pattinson houdt gemoederen bezig

Robert Pattinson (28) is donderdagavond met een wel heel apart kapsel gespot in Beverly Hills. Het achterhoofd van de Twilight-ster is kaalgeschoren, afgezien van één streepje haar in het midden.

De Brit werd met zijn coupe gezien op het jaarlijkse Go Go Gala, meldt PageSix. De scheerbeurt levert op Twitter bij fans veel vragen op. Gaat het om een spontane actie, of een knipbeurt voor een nieuwe filmrol? Ook wordt er gespeculeerd dat het wel eens een actie voor een goed doel kan zijn of een verloren weddenschap.

Franse 'tijger' eerder een lynx

De katachtige waarop Franse politieagenten en militairen al twee dagen jagen is mogelijk een lynx. Het onbekende dier, dat is gezien in de omgeving van Disneyland Parijs, is volgens deskundigen zeker geen tijger.

De lynx was in Frankrijk uitgestorven, maar werd in de jaren zeventig opnieuw uitgezet. Het dier is voor mensen een stuk minder gevaarlijk dan een tijger. In de veronderstelling dat er een jonge tijger ronddoolde in het gebied waarschuwde de politie omwonenden eerder deze week nog binnen te blijven. Agenten hielden vrijdagochtend de wacht bij de aankomst van leerlingen van een school in de buurt.

Buurtbewoners en bezoekers van Disneyland toonden zich echter ook de afgelopen dagen al weinig bezorgd. Het pretpark wijst op de hoge muren rond het complex, die bezoekers voldoende zouden beschermen. De berichten over het geheimzinnige beest beginnen zelfs nieuwsgierigen naar het gebied te trekken.

De deskundigen die eerder nog beweerden dat de kat, die donderdagochtend bij een kruidenierswinkel in de Parijse voorstad Montevrain was opgedoken, een tijger was krabbelden vrijdag terug. Nieuwe foto's van de kat brachten hen aan het twijfelen. Ze zeggen er nu zelfs zeker van te zijn dat het juist niet om een exemplaar van 's werelds grootste katachtigen gaat.

Ongeveer tweehonderd agenten en soldaten maken jacht op de mysterieuze kat. Die is hun echter vooralsnog te slim af.

In Frankrijk zouden ongeveer 170 lynxen leven. De Vogezen, de dichtstbijzijnde streek waar ze zich zouden ophouden, liggen echter 350 kilometer van Montevrain.

Ruim 2,5 miljoen euro voor ebolastrijd op giro 555

Op giro 555 is inmiddels ruim 2,5 miljoen euro binnengekomen voor de strijd tegen ebola. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vrijdag bekendgemaakt. Vorige week woensdag ging de nationale actie Stop de Ebolaramp van start. Nooit eerder werd giro 555 geopend vanwege een ziekte.

Actievoorzitter Henri van Eeghen is blij met het bedrag. "Gisteren werd de noodtoestand in Liberia gedeeltelijk opgeheven en nu deze mooie nieuwe tussenstand. Eindelijk goede berichten in de stroom van slechte berichten uit het rampgebied", laat hij vrijdag weten.

De ziekte waart vooral in West-Afrika rond. In Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn duizenden mensen aan ebola overleden. Het dodental door de ziekte staat inmiddels op 5160. In totaal zijn volgens officiële cijfers tot nog toe 14.100 mensen besmet.

Vorig jaar werd voor de slachtoffers van de verwoestende tyfoon Haiyan nog 36 miljoen euro opgehaald.

Grieks voetbal in crisis na aanval op arbiter

Alle Griekse voetbalcompetities liggen voor onbepaalde tijd stil. De nationale voetbalbond heeft vrijdag in een spoedzitting besloten voorlopig geen scheidsrechters meer aan te stellen, nadat oud-arbiter Christoforos Zografos in Athene met een knuppel was aangevallen door onbekenden.

Zografos was enkele dagen eerder gekozen tot vice-voorzitter van de commissie die de scheidsrechters aanwijst voor de Griekse competitieduels. De voormalige FIFA-arbiter ligt met verwondingen aan zijn hoofd en handen in het ziekenhuis. Het bestuur van de Griekse voetbalbond kwam meteen bijeen en besloot voorlopig alle scheidsrechters aan de kant te houden.

Dat betekent dat de nationale competities, ook bij de amateurs, tot nader order stilliggen. De Nederlandse international Ibrahim Afellay speelt bij de Griekse kampioen Olympiakos Piraeus.

Gemeente Waalwijk spaart voor RKC Waalwijk

De gemeente Waalwijk slaat aan het sparen om in te kunnen springen op een mogelijk faillissement van RKC Waalwijk. De Brabantse gemeente zet volgend jaar alvast een half miljoen euro opzij.

Waalwijk is eigenaar van de thuishaven van RKC Waalwijk, het Mandemakers-stadion. Daarnaast heeft de gemeente nog een miljoenenlening uitstaan bij de club. Mocht de formatie nu omvallen, dan is de Brabantse gemeente zeven miljoen euro lichter.

Door 500.000 euro opzij te zetten, wil de gemeente voorkomen dat de klap te hard aankomt. Het besluit om het geld in een apart potje te steken, werd gisteravond genomen.

Courtois over situatie Cech: "Ik zou vertrekken"

Petr Cech was jarenlang de vaste keeper van Chelsea, maar daar is sinds dit seizoen verandering in gekomen. De Tsjech zit op de bank en moet Thibaut Courtois voor zich dulden. De Belg gaf zijn collega volgens AD Sportwereld een goedbedoelde tip.

"Als ik in zijn schoenen zou staan, zou ik vertrekken", aldus Courtois, die in de afgelopen drie jaar aan Atlético Madrid werd verhuurd. Afgelopen zomer werd de talentvolle doelman echter naar Stamford Brdigde gehaald en kreeg vervolgens de voorkeur boven Cech.

"Volgens mij is Cech nog steeds een doelman met veel kwaliteiten. Eén van de beste keepers ter wereld, als je het mij vraagt. Als doelman wil je spelen, daarom zou ik weggaan als ik hem was", aldus Courtois.

Een vertrek van Cech lijkt inmiddels voor de hand te liggen, aangezien de sluitpost eerder aangaf niet te lang op de bank te willen doorbrengen.

Far Cry 4 uitspelen binnen 15 minuten

Gamers hebben ontdekt dat je Far Cry 4 op curieuze wijze binnen vijftien minuten kunt uitspelen. Het is weliswaar niet de normale route, maar brengt je wel tot de credits.

Ondanks dat het een alternatief einde betreft, zitten er behoorlijke spoilers in het filmpje. Wees dus gewaarschuwd! Far Cry 4 komt volgende week dinsdag uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Overmars geeft toe: "Vermeer was tť goedkoop"

De supporters van Ajax riepen het al vanaf het eerste moment, maar nu heeft ook Marc Overmars het toegegeven: Kenneth Vermeer is voor te weinig geld aan Feyenoord verkocht. Dit meldt Ajax Showtime vandaag op de website.

Overmars deed deze uitspraak tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ajax. De technisch directeur van Ajax deed Vermeer afgelopen zomer de belofte dat hij voor een habbekrats, één miljoen euro, naar een andere club mocht vertrekken. De Amsterdammers deden deze geste, vanwege de professionele houding van de keeper. Ook wordt Vermeer als kind van de club gezien.

Winny Haatrecht, zaakwaarnemer van Vermeer, maakte vervolgens gebruik van de belofte van Overmars en sloot een persoonlijk akkoord met Feyenoord. Toen de deal al beklonken was, brachten beide partijen Ajax op de hoogte.

Overmars kon vervolgens niet anders dan instemmen met de deal, aangezien de belofte al aan Vermeer was gedaan. Dit leidde uiteindelijk tot de nodige frustratie bij de achterban en ook trainer Frank de Boer was niet gelukkig met de keuze.

Clownspieten in Sinterklaasjournaal

Nadat de zwarte en donkerbruine Pieten gisteren al baan moesten maken voor blanke Pieten, besloot de NPO vandaag van onze eigen belastingcenten alle kinderen in Nederland de stuipen op het lijf te jagen door drie afschrikwekkende 'clownsPieten' te introduceren.

Zij waren wit geschminkt als clown en hadden een pruik op, maar gingen gekleed in een zwartepietenpak en deden in de gunstigste beelden vooral aan als de lelijke tegenhangen van de clown uit IT!.

Na de uitzending was het Sinterklaasjournaal het meest besproken onderwerp (trending topic) op Twitter. "Er zijn toch heel veel kinderen bang voor clowns? Dus een trauma en een traditie naar de klote!'', schrijft iemand. Een ander zegt: "Straks vieren we Bassieklaas''.

De kijkcijfers voor het Sinterklaasjournaal met louter bruine Pieten behaalden nog recordkijkcijfers van 880.000 en ruim 1 miljoen. Gisteren scoorden de witte Pieten nog maar 850.000 kijkers. Of ouders uit protest - of bescherming van de mentale gezondheid van hun kinderen - het sinterklaasjournaal verder links laten liggen zal de komende dagen blijken.

De NPO zwijgt intussen - wederom van uw belastingcenten - in alle talen. Misschien moeten we allemaal gewoon heel de NPO verder links laten liggen, maar in íeder geval het Sinterklaasjournaal gewoon niet meer kijken?

Hier schrik je je als kind toch de vinketering van?
Hier schrik je je als kind toch de vinketering van?

Trailer Escape Dead Island

Escape Dead Island, de spin-off van de gameserie Dead Island, komt op 21 november uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Ontwikkelaar Deep Silver heeft ter voorbereiding vast een launchtrailer online gezet.

In Escape Dead Island speel je als Cliff Calo en is het je taak om uit te zoeken wat voor mysterieuze gebeurtenissen er plaatsvinden op het fictieve eilandje Banoi, welke uiteraard vergeven is van zombies. In tegenstelling tot het originele Dead Island, is het geen hack & slash-game maar een 'story-driven adventure survival horror'.

Mensen die de game als preorder bestellen, krijgen exclusieve toegang tot een bèta van Dead Island 2. Laatstgenoemde komt echter pas eind 2015 op de markt.

President Afghanistan op bezoek in Pakistan

De nieuwe president van Afghanistan, Ashraf Ghani, is vrijdag voor een tweedaags bezoek in Pakistan gearriveerd. De twee landen willen de onderlinge banden aanhalen.

Ghani werd op de luchthaven van Islamabad verwelkomd door de Pakistaanse nationale veiligheidsadviseur, Sartaj Aziz, meldde de Pakistaanse staatstelevisie. Op de agenda staan gesprekken met de Pakistaanse president Mamnoon Hussain en premier Nawaz Sharif. Onderwerpen die worden aangesneden zijn economische samenwerking, grensbeveiliging en terreurbestrijding. Ghani hoopt daarna het vredesoverleg met de Taliban met behulp van Pakistaanse bemiddeling nieuw leven in te blazen.

"Vrede en stabiliteit in Afghanistan zijn van levensbelang voor Pakistan", zei woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken Tasnim Aslam.

Pakistan en Afghanistan zijn belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreur, maar onderling zijn de afgelopen jaren de nodige beschuldigingen en verwensingen over en weer gegaan.

Ghani's voorganger Hamid Karzai beschuldigde Pakistan er geregeld van de Afghaanse Taliban en andere opstandelingen onderdak te bieden. Islamabad ontkent dat en zegt dat Kabul zelf moet voorkomen dat strijders vanaf de andere kant van de grens aanslagen plegen.

Inflatie eurozone iets gestegen

De inflatie in de eurozone is in oktober zoals verwacht licht gestegen, naar 0,4 procent. Dat maakte het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend. In september steeg het prijspeil in de eurolanden met gemiddeld 0,3 procent. Het cijfer over de afgelopen maand komt overeen met een eerdere schatting.

De inflatie blijft ondanks de stijging ver weg van het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van iets minder dan twee procent. De inflatie werd deze maand vooral gedrukt door de dalende energieprijzen en lagere prijzen voor telecommunicatie. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak niet worden meegerekend, kwam de afgelopen maand uit op 0,7 procent.

Volgens Eurostat kwam de Nederlandse inflatie in oktober uit op 0,4 procent. Volgens de meetmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek stegen de consumentenprijzen in oktober met 1,1 procent op jaarbasis.

ArgentiniŽ klaagt over Britse oefening Falklands

Argentinië heeft zijn beklag gedaan over een oefening van het Britse leger in de buurt van de Falklandeilanden. Het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken heeft de Britse ambassade in Buenos Aires om tekst en uitleg gevraagd.

Argentinië en het Verenigd Koninkrijk vochten in 1982 een korte maar hevige oorlog uit om de Falklandeilanden. Buenos Aires maakt nog altijd aanspraak op de eilandengroep, die voor de kust van het Argentijnse Vuurland ligt.

Volgens het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken vuurde de Britse oorlogsbodem HMS Iron Duke tijdens de oefening onder meer 136 granaten af. De Britten wilden met die 'provocatie' de vuurkracht van het marineschip tonen, meent het ministerie. En dat allemaal 'op Argentijns grondgebied, dat onwettig is bezet door het Verenigd Koninkrijk'.

Bonden: maatregelen Opstelten politie onvoldoende

De politiebonden zijn niet tevreden met de maatregelen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om de problemen met de vorming van de Nationale Politie aan te pakken. Dat zeggen ze vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

"Wij hebben de noodzaak aangegeven om fors in te grijpen in de strategische sturing van de Nationale Politie. De maatregelen zoals de minister die aan de Tweede Kamer heeft aangekondigd, roepen echter nog veel vragen en onduidelijkheid op", menen ze. "Voor herstel van vertrouwen van de bonden en vooral van de collega's op de werkvloer in de vorming van de Nationale Politie en de personele reorganisatie is meer nodig."

Overvliet laatste op WK gewichtheffen

De Nederlandse Mita Overvliet is op het WK gewichtheffen in Almaty op de laatste plek geëindigd. Dat deed ze in de klasse tot 69 kilogram. Voor de 35-jarige Overvliet was het de eerste keer dat ze op een groot kampioenschap stond na haar dopingschorsing die in 2013 afliep.

Bij het trekken werd de leiding al direct gepakt door de Noord-Koreaanse Ryo Un-hui, die 120 kilogram optilde. Chen Youjuan uit China en thuisfavoriete Zhazira Zhapparkul kwamen beiden tot 118 kilogram en wonnen zo zilver en brons in het trekken. De in Kazachstan woonachtige Overvliet kreeg niet meer dan 73 kilogram opgetild. Alleen de jonge Hongaarse Mirjam Polgar (71 kilo) en Assiya Ipek uit Turkije (geen gewicht) deden het minder goed.

Het stoten leek met Zhapparkul mogelijk een Kazachse winnares op te leveren, maar Ryo was niet van plan om daaraan mee te werken. In haar tweede poging stootte ze ogenschijnlijk zonder moeite 145 kilo omhoog, waarmee ze verzekerd was van de wereldtitel. Het is pas de eerste keer dat Noord-Korea bij de vrouwen een wereldkampioene heeft in een klasse zwaarder dan 58 kilogram.

Voor Overvliet ging het stoten ook niet fantastisch. Ze haalde haar openingsgewicht pas bij haar derde en laatste poging, maar de 86 kilogram was niet genoeg om Polgar achter zich te houden. Met 159 kilo totaal werd Overvliet 29e van de 29 deelneemsters die zowel bij het trekken als het stoten tot een geldige poging kwamen. Opvallend was dat het het vierde grote kampioenschap was voor de Nederlandse en dat ze dat altijd in een andere klasse deed. Ze was eerder van de partij op het WK 2007 (-63 kilogram), het EK 2008 (-75 kilogram), het EK 2011 (-58 kilogram) en nu dus de klasse tot 69 kilo.

Djokovic stelt nummer 1-positie veilig

Novak Djokovic sluit het jaar af als nummer één van de wereld. De Servische tennisser won vrijdag bij de ATP World Tour Finals ook zijn derde groepswedstrijd en is niet meer te achterhalen door Roger Federer. Tomas Berdych boog met 6-2 en 6-2 voor Djokovic, die zich daardoor ook plaatste voor de halve finale van het eindejaarstoernooi.

De 27-jarige Serviër zette eerder Marin Cilic (6-1 en 6-1) en Stanislas Wawrinka (6-3 en 6-0) simpel opzij. Na winst van de eerste set tegen Berdych was Djokovic al verzekerd van een plek bij de laatste vier. De titelverdediger maakte het karwei vervolgens vakkundig af.

In de halve finale treft hij Kei Nishikori. De Japanner ging als nummer twee van de andere poule naar de halve eindstrijd. Roger Federer treft waarschijnlijk Wawrinka. De Zwitser heeft vrijdagavond tegen Marin Cilic genoeg aan de winst van een set.

Ook Belgische bond wil inzage FIFA-rapport

De Belgische voetbalbond KBVB wil net als de Nederlandse bond KNVB het volledige onderzoeksrapport inzien van de FIFA naar mogelijke malversaties bij de bidprocedures voor de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar. De bonden hebben daar een overleg over gehad.

"Aangezien België en Nederland kandidaat waren om samen het WK 2018 te organiseren, is het logisch dat onze bonden een totale transparantie wensen", zegt directeur van de KBVB Steven Martens.

Zijn collega Bert van Oostveen van de KNVB had zich daar donderdag al over uitgesproken. "Wij hebben daar tijd, geld en energie in gestoken en vinden dat we inzicht moeten hebben in het onderzoek naar de bidprocedure waar we onderdeel van waren. Volledige transparantie is wenselijk, omdat de integriteit van de voetbalsport in het geding is."

Lumu vindt onderdak bij Dordrecht

Jeroen Lumu voetbalt vanaf volgend seizoen voor FC Dordrecht. De 19-jarige aanvaller heeft met de eredivisionist een mondeling akkoord bereikt over een contract, dat hij maandag ondertekent. Dat heeft de formatie vrijdag bekendgemaakt.

Lumu zit momenteel zonder club, nadat zijn contract bij sc Heerenveen eerder dit seizoen werd ontbonden. Dat gebeurde in augustus ook al bij het Bulgaarse Ludogorets. Omdat spelers in een seizoen niet voor drie verschillende clubs mogen uitkomen, is Lumu pas volgend seizoen weer speelgerechtigd. De aanvaller mag tot die tijd wel meetrainen.

Bij Heerenveen moest Lumu vertrekken vanwege een 'verschil van inzicht over de wijze waarop het vak van profvoetballer moet worden ingevuld'. Lumu kwam eerder uit voor Willem II.

Succes blijft weer uit voor tennisser Rojer

Tennisser Jean-Julien Rojer verlaat de ATP Tour Finals in Londen voor het derde jaar op rij zonder overwinning. De Nederlander verloor vrijdag ook zijn derde partij met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau. De Pool Lukasz Kobot en de Zweed Robert Lindstedt waren in twee sets sterker: 6-4 en 7-6 (4).

Rojer en Tecau waren als vijfde geplaatst in het slottoernooi van het jaar. Het koppel, dat met acht toernooizeges op zak naar Londen was gekomen, boog in de groepsfase eerst voor de Oostenrijker Alexander Peya en de Braziliaan Bruno Soares en ging daarna onderuit tegen de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan.

Blind en De Vrij staan voor 25e interland

Daley Blind en Stefan de Vrij voetballen zondag mogelijk hun 25e interland voor het Nederlands elftal. Als ze speeltijd krijgen tegen Letland in de Arena bereiken ze die mijlpaal. De KNVB geeft hen dan een zilveren schaal met inscriptie.

De Vrij debuteerde op 15 augustus 2012 tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen België (2-4). Blind volgde op 6 februari 2013 tijdens een oefenduel met Italië (1-1).

Van Persie kijkt uit naar Huntelaar

Voor het eerst in 96 interlands start Robin van Persie zondag tijdens het thuisduel van Oranje met Letland naast Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval. "Ik kijk er naar uit", zegt hij. "Zij zullen vooral verdedigen. Met twee spitsen, twee vleugelaanvallers en offensieve middenvelders kunnen we ze onder druk zetten."

Toch snapt de aanvoerder van Nederland waarom Marco van Basten, Bert van Marwijk en Louis van Gaal bij het formeren van een basisformatie altijd een keuze tussen beide spitsen maakten. "Aanvankelijk was ik nummer 10, of buitenspeler", zegt hij. "Marco zette me in 2006 tegen Bulgarije in de spits omdat hij niemand had. Ik weet nog dat ik commentaar kreeg omdat ik balverlies leed. Ik zei toen dat ik nooit op die positie speelde. Weer later vertrok Adebayor en kocht Arsenal geen spits omdat ze mij hadden."

"Van Marwijk en aanvankelijk Van Gaal kozen voor een systeem waar geen plaats was voor Klaas en mij was", vervolgt Van Persie. "En op het WK koos Van Gaal voor Robben en mij. Maar tegen Letland lijkt het me een goed plan. We moeten die wedstrijd winnen. Hoe dan ook. We zijn dat verplicht aan Hiddink. Hij speelt hoog pokerspel met zijn mededeling dat hij bij een nederlaag vertrekt. Maar we willen hem niet kwijt. Je kan zijn opmerking ook anders bekijken. Hij kan dat zeggen omdat hij veel vertrouwen in ons heeft."

Van Persie weet als geen ander dat zaken verschillend kunnen worden uitgelegd. "Op het EK van 2012 sprak ik niet met de pers omdat ik een transfer ging maken", doelt hij op zijn overgang van Arsenal naar Manchester United. "Ik wilde niet dat zaken verkeerd in de Engelse pers zouden belanden. Dat pakte helemaal verkeerd uit. Ik bedoelde het goed maar mensen gingen anders over me denken. Achteraf was dat dom."

Je kan niet iedereen 'pleasen', beseft Van Persie. "En ik wil ook mezelf blijven. Ik hoor ook van familieleden en vrienden dat ze op televisie niet de echte Van Persie zien. Vooral vlak na een wedstrijd kan ik fel overkomen. Sommige dingen worden echter ook zo opgeblazen. Het maakte Robben niets uit dat ik voor het WK-duel met Argentinië niet op hem in de tunnel wachtte. Ik ben zelf ook zo vaak de laatste. In Engeland wilden ze op me wachten omdat ik aanvoerder was. Ik zei dan: ga maar. Het incident met Klaas onlangs tegen Kazachstan was niet handig van mij", doelt hij op de heftige woordwisseling tussen beide spitsen. "Dat gebeurt in het heetst van de strijd. Ik loop vaak op het randje en soms val ik. Dat is niet goed, maar kan nog eens gebeuren. Al wil ik dat niet."

FC Utrecht en Bjelica uit elkaar

FC Utrecht stelt geen prijs meer op Aleksandar Bjelica. Het contract met de 20-jarige verdediger is ontbonden. Dat heeft de eredivisionist vrijdag bekendgemaakt.

Bjelica was dit seizoen verhuurd aan Sparta, maar werd vorige week door de Rotterdamse club teruggestuurd naar Utrecht omdat hij weigerde op de bank te zitten tijdens het thuisduel met NEC. De geboren Serviër maakte vorig jaar zijn debuut voor Utrecht. Daarna volgden nog drie optredens in de hoofdmacht.

Nederland helpt homohatend Uganda niet meer

Het kabinet stopt definitief met hulp aan de justitiële sector in Uganda. Dat heeft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Begin dit jaar was de hulp al opgeschort wegens de sterk omstreden antihomowetgeving in het Afrikaanse land. De hulp omhelst een bedrag van zeven miljoen euro per jaar.

Hoewel het Constitutioneel Hof de antihomowetgeving in augustus nietig heeft verklaard, wordt de hulp toch geschrapt, 'omdat niet kan worden uitgesloten dat een dergelijk wetsvoorstel opnieuw op de politieke agenda komt te staan', aldus Ploumen. Een deel van het geld wordt ingezet voor steun aan groepen die opkomen voor de rechtsorde en mensenrechten.

De omstreden antihomowet stelde onder meer een levenslange gevangenisstraf op homoseksualiteit. De wet werd in februari na felle kritiek in binnen- en buitenland toch ondertekend door president Yoweri Museveni.

Drietal bomaanslagen treft Bagdad

Drie bomaanslagen in en rond Bagdad hebben vrijdag minstens negentien mensen het leven gekost. Er viel een vijftigtal gewonden, melden de Iraakse politie en de hoofdstedelijke ziekenhuizen.

De dodelijkste van de drie aanslagen trof een straat vol winkeltjes en venters in een sjiitische wijk vlak bij de soennitische enclave Azamiyah. Daar vielen elf doden en 24 gewonden. Onder andere een verkeersagent liet het leven.

Eerder op de dag gingen bermbommen af in het westelijke stadsdeel Dora en in Madain, dat ten zuidoosten van Bagdad ligt. Daar kwamen in totaal acht mensen om en raakten er 23 gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist. In soortgelijke aanslagen had de afgelopen tijd steevast terreurbeweging Islamitische Staat de hand.

Kabinet stopt deels met antipiraterijmissie

Nederland gaat door met de antipiraterijmissie van de Europese Unie voor de kust van Somalië, maar stopt met dezelfde missie van de NAVO. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, zei minister Bert Koenders vrijdag na de ministerraad.

Verder komt er meer aandacht voor het vasteland van Somalië omdat daar de oorzaak ligt van de piraterij, aldus Koenders. Hij is 'zeer tevreden' over de resultaten van beide missies voor de Hoorn van Afrika omdat het aantal aanvallen aanmerkelijk verminderd is.

De Nederlandse marine neemt sinds eind 2008 deel aan de antipiraterijmissie Atalanta van de EU en sinds 2010 aan de NAVO-missie Ocean Shield.

Aardschok doodt drie mijnwerkers TsjechiŽ

Een krachtige aardschok heeft vrijdag drie Tsjechische mijnwerkers het leven gekost. Het drietal was op negenhonderd meter diepte aan het werk toen de beving plaatsvond, liet mijnbedrijf OKD weten.

Negen andere kompels van de kolenmijn in Karvina raakten door de aardschok gewond. Zij zijn in veiligheid gebracht en zijn buiten levensgevaar. Meer wilde OKD niet over het voorval kwijt.

Karvina ligt in Noordoost-Tsjechië, niet ver van de Poolse grens.

Burgemeester Ede: studentenhuis was veilig

Het studentenhuis in Ede waarvan de vloer donderdagavond instortte, was nog in mei dit jaar gecontroleerd. Toen bleek alles in orde. Ook eerder onderzoek, in februari 2013, wees uit dat er veilig kon worden gewoond. Dat schrijft burgemeester van Ede Cees van der Knaap aan de gemeenteraad.

Donderdagavond laat zakte een groep feestgangers in het huis door de vloer, die het gewicht van de dansende mensen niet aankon. De vloer brak los van de ophangconstructie en bleef dankzij een daaronder staande grote koelinstallatie van de benedengelegen ijssalon aan één kant hangen, schrijft Van der Knaap. Vier jongeren raakten lichtgewond en tien konden nog niet naar huis terugkeren door de toestand van de woning.

Fugro uitblinker op vlakke beurs

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een kleine plus gesloten. De AEX won 0,1 procent op 411,97 punten. Ook op weekbasis was er weinig spektakel op het Damrak. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 411,43 punten.

In de AEX waren het de oliedienstverleners die de aandacht trokken. Fugro won maar liefst 20,7 procent op een bovengemiddeld dagvolume. SBM Offshore was juist de grootste daler met een verlies van 3,9 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld dat ondanks de schikking van 240 miljoen dollar de fraudekwestie nog altijd niet definitief van tafel is.

Boskalis, dat voorbeurs de winstverwachtingen voor 2014 flink naar boven bijstelde, leverde desondanks 0,3 procent in. In reactie op de positieve winstwaarschuwing verhoogde KBC Securities het koersdoel voor Boskalis naar 46,00 euro. Verder deed Gemalto goede zaken met een dagwinst van 5,1 procent.

In de AMX was Air France een hoogvlieger. De luchtvaartmaatschappij won 4,2 procent. De dalende olieprijs is goed nieuws voor de onderneming. Tegenover de winst van Air France-KLM stond een verlies van 3,2 procent voor Arseus. Ook TomTom leverde in. De navigatiespecialist werd 0,9 procent minder waard op het Damrak, ondanks een positief analistenrapport van ABN AMRO.

Bij de kleinere fondsen viel het koersverlies van Nedap op. Het fonds werd 6,2 procent minder waard. Analist Johan van de Hooven van SNS Securities rekende op een winststijging van circa vijftien procent, maar Nedap liet donderdag nabeurs weten dat het een daling van tien procent belooft te worden.

Het lokaal genoteerde Altice verloor 0,8 procent nadat de Franse kabelaar met cijfers kwam die grofweg in lijn lagen met de verwachtingen van ING. De margestijging die Altice boekte, benadrukte volgens de analist nogmaals de kunde van de kabelaar om in korte tijd synergievoordelen te realiseren, hetgeen ook cruciaal is voor de overnamestrategie van de onderneming.

Rutte: resultaten beleid worden zichtbaar

Cijfers over de economische groei en de werkgelegenheid maken zichtbaar dat het kabinetsbeleid vruchten begint af te werpen. Premier Mark Rutte (VVD) heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad.

Volgens de premier maken de nieuwe kwartaalcijfers van het CBS duidelijk dat het kabinet koers moet houden. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor de hele EU, zei hij. Volgende week spreekt hij met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Pool Donald Tusk, de nieuwe president van de EU.

Vier aanhoudingen bij demonstratie leenstelsel

Bij de demonstratie tegen het sociaal leenstelsel vrijdagmiddag op het Malieveld in Den Haag zijn vier aanhoudingen verricht. Dat meldt een politiewoordvoerder. De aanhoudingen hadden te maken met baldadig gedrag of belediging. De aangehouden demonstranten zitten nog vast voor verhoor. Volgens de politie is de demonstratie verder rustig verlopen.

De huidige prestatiebeurs wordt in 2015 vervangen door een sociaal leenstelsel, waarbij studenten moeten gaan lenen om hun studie te kunnen bekostigen. Honderden studenten verzamelden zich vrijdagmiddag op het Malieveld om te demonstreren tegen het leenstelsel. De Tweede Kamer heeft het sociaal leenstelsel al goedgekeurd en ook in de Eerste Kamer is er een meerderheid voor het plan.

EenVandaag meldde vrijdagmiddag al op basis van een onderzoek dat veel studenten vrezen dat hun studieresultaten in het geding komen als zij door het sociaal leenstelsel meer moeten gaan werken naast hun studie. Een kwart van de ondervraagden zegt verder te zullen kiezen voor een opleiding met een grotere baangarantie. Bovendien denkt ruim veertig procent dat het door het sociaal leenstelsel te duur wordt om op kamers te gaan.

Suriname weigert John van den Heuvel toegang

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat bij de Surinaamse regering na waarom misdaadjournalist John van den Heuvel Suriname niet in mag. Dat heeft de journalist vrijdag gezegd na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. Het ministerie kon nog geen commentaar geven.

Van den Heuvel denkt zelf dat het te maken heeft met zijn kritische berichtgeving over president Desi Bouterse en zijn zoon Dino die voor drugs- en wapenhandel in de gevangenis in de Verenigde Staten zit. De journalist kreeg eerder deze week van de KLM te horen dat zijn naam voorkomt op een lijst van personen die niet welkom zijn in Suriname. Hij heeft het ministerie gevraagd uit te zoeken wat er aan de hand is.

Van den Heuvel denkt niet dat het te maken heeft met het terughalen van een zevenjarig jongetje waar hij via zijn tv-programma 'Ontvoerd' bij betrokken was. ''Ik heb altijd gezegd dat ik alle vragen daarover wil beantwoorden. Ik heb in die zaak ook niets te verbergen. Ik denk eerder dat het de familie Bouterse niet goed uitkomt'', redeneert de journalist.

De journalist was van plan binnenkort naar Suriname af te reizen. Met het oog op de verkiezingen in mei 2015 in Suriname wilde hij journalistieke producties maken over onder anderen Bouterse, als belangrijke presidentskandidaat.

Woensdag werd de diplomatieke relatie tussen Nederlandse en Suriname hersteld toen president Bouterse de geloofsbrieven van de Nederlandse ambassadeur in ontvangst nam.

Koenders gaat 'scherper aan de wind varen'

De instabiliteit in de wereld is de afgelopen anderhalf jaar sterk toegenomen. Invloedssferen en machtspolitiek zijn teruggekeerd in de internationale arena. Daarop moeten Nederland goed voorbereid zijn en dat vereist een nieuw beleid, aldus minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vrijdag.

Het kabinet houdt rekening met 'een langdurige periode van instabiliteit in de directe omgeving van Europa'. Daarbij wordt Nederland geconfronteerd met nieuwe vormen van oorlogsvoering zoals in Oekraïne en treedt Rusland ook steeds nadrukkelijker op. "De waarden in Europa moeten worden beschermd'', aldus Koenders.

Hij richt zich vooral op de conflicten aan de randen van Europa. In zijn nieuwe veiligheidsstrategie stelt de bewindsman dat hij bij deze uitdagingen 'zoveel mogelijk in Europees verband wil optrekken'. Hierbij wil hij 'wat scherper in de wind zeilen', zei hij na de ministerraad.

Pink Floyd ruimschoots aan kop in albumlijst

Pink Floyd heeft met overmacht de koppositie van de Album Top 100 opgeëist. Het allerlaatste studioalbum van de Britse band, The Endless River, komt deze week nieuw binnen op de eerste plaats en verkoopt ruim vijf keer zo veel als de nummer twee: Sonic Highways van Foo Fighters.

Pink Floyd keert na negentien jaar terug aan kop van de albumlijst. De laatste keer dat de band op nummer 1 stond was in 1995 met het album P.U.L.S.E. De band heeft nu in totaal zes nummer 1-noteringen op zijn naam staan. Naast Pink Floyd en Foo Fighters is ook Queen nieuw in de top drie met de cd Queen Forever waarop nummers staan die nooit eerder zijn uitgebracht.

In de singleslijst is Mr. Probz nog altijd lijstaanvoerder. De zanger gaat inmiddels voor de vijfde week aan de leiding met Nothing Really Matters en blijft net als vorige week de Zweed Aronchupa en de Brit Ed Sheeran voor met respectievelijk I'm An Albatroz en Thinking Out Loud.

Heartstone-speler moet 784 kaarten trekken

Een speler van Blizzard's populaire kaartspel, Hearthstone. Kreeg mogelijk de schrik van zijn leven toen hij in één beurt 784 kaarten moest trekken. Dit betekende dat hij ongeveer 300,000 kreeg en dat het potje een duidelijke winner had.

Het  is duidelijk dat beide spelers dit zo hebben gepland, maar dat maakt het niet minder spectaculair. De speler Hysterie maakt namelijk gebruik van de vele Northshire Clerics (minions met de mogelijkheid "Wanneer een minion is genezen, trek een kaart") van zijn tegenstander om uit een bijzondere combo uit te voeren.

Gewichtheffer wint wereldtitel drie dagen na einde schorsing

Gewichtheffer Zhassulan Kydyrbayev heeft de wereldtitel gepakt in de klasse tot 94 kilogram. De Kazach deed dat in Almaty voor eigen publiek, maar het meest opvallende is wellicht de timing van zijn titel: Tot begin deze week - dinsdag 11 november - zat hij een tweejarige dopingschorsing uit. Kydyrbayev werd in 2012 derde op het WK voor junioren, maar kort daarop testte hij tijdens het Aziatisch juniorenkampioenschap positief. De nu 22-jarige Kazach kwam in Almaty sterker dan ooit voor de dag, voor op het tweede onderdeel.

Op onderdeel één, het trekken, pakte Kydyrbayev met 179 kilogram het brons. Goud was daar met 188 kilo - een evenaring van het wereldrecord - voor zijn landgenoot Vladimir Sedov, de wereldkampioen overall van 2009. Zilver ging naar Aurimas Didzbalis uit Litouwen met 185 kilogram, een ruim persoonlijk record. Die prestatie mag eveneens opvallend genoemd worden, want Didzbalis kwam pas halverwege dit jaar terug van een schorsing van twee jaar. Iets wat Sedov er zelf ook al op heeft zitten: Hij mocht van 2006 tot en met 2008 toekijken.

De strijd barstte pas echt los bij het stoten. Met 214 kilo moest Didzbalis hopen dat hij in het klassement nog een medaille over zou houden. Het publiek barstte pas echt los toen Sedov in zijn derde poging 219 kilo optilde en zich leek te verzekeren van de wereldtitel. Dat was echter buiten Kydyrbayev gerekend, want van 221 kilo in zijn tweede sprong hij naar liefst 229 kilo in zijn derde poging. Voor het uitzinnige publiek wist hij het gewicht omhoog te tillen, wat hem tot wereldkampioen kroonde met een totaal van 408 kilogram, één meer dan Sedov. De Chinees Liu Hao pakte zilver in het stoten met 221 kilo, maar in de eindstand werd hij zesde. Didzbalis pakte daarin het brons, waardoor het podium gevormd werd door gewichtheffers met totaal zes jaar schorsing achter de rug.

[Upd] Squasher Schweertman uitgeschakeld op WK

Piedro Schweertman heeft zich vrijdag in Doha geplaatst voor het WK squash. De 31-jarige Nederlander wist in de kwalificaties af te rekenen met de Deen Kristian Frost Olesen, de nummer 62 van de wereld.

De eerste game ging nog met 6-11 naar Frost, maar met 15-13, 11-4 en 11-7 kon Schweertman de wedstrijd kantelen en naar zich toetrekken. Schweertman staat zelf 87e op de wereldranglijst. In de eerste ronde van het WK neemt hij het vrijdag om 14.00 uur Nederlandse tijd op tegen Adrian Grant. De Engelsman staat op plek 30 op de mondiale ranking.

Update 16.13 uur

Schweertman heeft in de eerste ronde niet voor een stunt kunnen zorgen. Hij begon voorspoedig door de eerste game met 11-9 te winnen, maar vervolgens was Grant duidelijk de betere: 4-11, 2-11, 7-11. Schweertman was de enige Nederlander die actief was op de Aspire Academy in Doha.

[pic] FOK!ster stuurt user foto poes met haar

JedimindhaX heeft vandaag ervaren hoe het is om een ouderwetse DM/PM te krijgen. De FOK!ker trof namelijk een brief van een FOK!ster in zijn brievenbus aan. Hierin bleek een foto van de poes van de anonieme FOK!ster te zitten en een pluk haar.

"Ik besloot gisteren voor de grap een knappe FOK!dame een dm te sturen met de vraag of ik haar anders niet kon klonen, omdat de gedachte dat we nooit seks zouden hebben mij te zeer aan 't hart ging", vertelt hij in zijn KLB-topic. "Ze reageerde hier positief op. Na wat gekkigheden over en weer vroeg ze mijn adres. Ik besloot me niet te laten kennen, en mijn daadwerkelijke adres te geven."

"Vol verwachting klopte vervolgens mijn hart. Ik heb zojuist m'n postvakje geleegd en zie daar, er zat ook nog echt wat in ook", vervolgt hij. "Ietwat angstig opende ik de brief. Wat zou er inzitten? Ik ontvouwde de brief, en opnieuw bleken mijn pogingen tot het scoren bij een sexy kanjer volkomen zinloos geweest..."

JedimindhaX trof namelijk het volgende in de envelop aan:

brief

"Ik was wederom gefopt. Geen kloon, geen niks. Mijn hart lag in duigen", besluit hij. "Ik zal altijd van je blijven houden, knappe kanjer. Ookal hou jij niet van mij."

Bussemaker: studie niet alleen voor de rijken

Het is een 'spookverhaal' dat alleen nog de rijke studenten aan een studie kunnen beginnen nu de basisbeurs wordt afgeschaft. Het hoger onderwijs blijft voor iedereen toegankelijk. Die heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

"Er komt een aanvullende beurs en die gaat zelfs nog omhoog", zei Bussemaker. "Je kunt veel langer over de afbetaling doen en je hoeft minder per maand af te betalen. Het hoger onderwijs blijft voor iedereen toegankelijk."

De sociaaldemocratische bewindsvrouw benadrukte dat er door de basisbeurs af te schaffen en te vervangen door een leenstelsel meer geld overblijft voor de verbetering van het onderwijs. Zo kunnen bijvoorbeeld de overvolle collegezalen worden bestreden.

Enkele honderden studenten kwamen vrijdagmiddag op het Malieveld in Den Haag bijeen om te protesteren tegen het leenstelsel. Hoewel de invoering een voldongen feit is, zegt Bussemaker het toch belangrijk te vinden te luisteren naar deze studenten. "Elke student die door deze spookverhalen niet gaat studeren is er een te veel. Voorlichting is daarom ook ontzettend belangrijk.

Koenders keurt PvdA-tweet Turkse diplomaat af

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) keurt het af dat een Turkse diplomaat het vertrek van de twee Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de PvdA-fractie op Twitter heeft toegejuicht. "Dit is een zaak van Nederland", zei Koenders vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. Volgens premier Mark Rutte (VVD) is de stabiliteit van de coalitie niet in het geding door het vertrek van de PvdA'ers.

"Iedereen mag twitteren wat hij wil, maar dit is geen onderwerp waar Turkije iets mee te maken heeft", zei Koenders. "Het debat over het integratiebeleid is een Nederlandse aangelegenheid. Hier wordt het debat ook in volle openheid gevoerd. Dus dit is niet een zaak van Turkije. Het is een zaak van Nederland."

"Mijn boodschap is duidelijk: het integratiebeleid willen we voeren op een manier die met respect naar alle bevolkingsgroepen is. Daar gaat de Turkse regering niet over." Koenders is vooralsnog niet van plan om opheldering te vragen bij de Turkse regering. "Het is nu nog een tweetje. Als dat echt een politieke boodschap is die van de Turkse regering komt, gaan we daar uiteraard over spreken. Belangrijkste is te zeggen: dit is een zaak van Nederland en nog meer van de PvdA-fractie."

Naar aanleiding van het opstappen van Kuzu en Öztürk prees Mustafa Ünver hen. "Ik wil de heer Tunahan Kuzu en meneer Selcuk Öztürk feliciteren met hun eerlijke en moedige standpunten", schreef hij op Twitter. Ünver werkt op de Turkse ambassade in Den Haag en is verantwoordelijk voor 'religieuze zaken'.

Koenders kreeg bijval van Rutte. "Hier heeft de Turkse regering helemaal niets mee te maken", zei Rutte vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Ook Rutte vindt het nog te vroeg voor diplomatieke stappen. Hij wil net als Koenders eerst nagaan of de gewraakte tweet ook het standpunt van de Turkse regering is.

Rutte wilde verder niet ingaan op het vertrek van de twee PvdA'ers. "Ik beschouw de gebeurtenis van gisteravond als een interne aangelegenheid van de PvdA", zei Rutte. "Ik ga er helemaal niets over zeggen." De premier vindt niet dat de stabiliteit van de coalitie in het geding is, nu VVD en PvdA nog maar kunnen leunen op een meerderheid van 77 zetels."Ik heb wel eens met 76 zetels allerlei hervormingen door de Kamer gekregen, dat zal met 77 ook wel lukken", zei hij met een verwijzing naar zijn eerste gedoogcoalitie met CDA en PVV.

Autoverhuurder Hertz moet jaarrekeningen herzien

Het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Hertz moet de jaarrekeningen over de jaren 2011 tot en met 2013 herzien in verband met fouten in de boekhouding. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Hoe groot de wijzigingen zullen zijn, is onduidelijk. Het onderzoek loopt nog en wordt naar verwachting niet voor medio 2015 afgerond.

De boekhoudaffaire kostte in september topman Mark Frissora de kop. Hij moest onder grote druk van de aandeelhouders het veld ruimen.

Hertz maakte verder bekend dat het komende jaar de kosten met honderd miljoen dollar (80 miljoen euro) omlaag moeten. Daarmee denkt het bedrijf zijn concurrentiepositie en financiële resultaten te kunnen verbeteren.

Philae boort in komeet 67P

De kleine komeetlander Philae is begonnen met boren in komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het boormechanisme is actief, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag. Het is nog niet duidelijk of er resultaten gemeld kunnen worden, omdat de lander nog maar erg weinig energie heeft.

De ESA houdt er rekening mee dat Philae zonder energie komt te zitten voordat het contact met de lander is hersteld. In dat geval zouden gegevens niet kunnen worden doorgegeven. Dat zou rond 22.00 uur Nederlandse tijd duidelijk moeten worden.

Het boren in de komeet gaat ten koste van de energievoorraad van de lander. Toch wordt het risico genomen, omdat de wetenschappelijke resultaten enorm kunnen zijn, aldus ESA. De boor kan vanaf de lander 25 centimeter boren. Hoe diep de boor de grond in gaat, is onbekend.

Technici gaan wel proberen de lander iets anders te positioneren, waardoor het grootste zonnepaneel langer zonlicht kan opvangen. Ook overweegt ESA om met het landingsgestel Philae te verplaatsen. Dat idee is echter nog niet uitgewerkt.

Als Philae zonder energie komt te zitten, hoeft dat niet te betekenen dat de lander verloren is. De zonnepanelen krijgen zo'n anderhalf uur per dag licht van de zon. Zo wordt de lander wel opgeladen, zij het langzaam. "We kunnen nog wakker worden als we genoeg energie van de zon hebben gekregen", aldus ESA.

De locatie van Philae is niet precies bekend. "Daar wordt nog steeds naar gezocht", aldus ESA. "We weten waar de lander is gestuiterd, dus we proberen die locaties door te trekken naar de plek waar de lander staat."

Eerder op vrijdag slaagde Philae er al in een thermometer in 67P te prikken om de temperatuur te meten.

Zwarte Piet van neplego mateloos populair

Speelgoedmerk BanBao kan de vraag naar Zwarte Piet-speelgoed niet meer aan. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. Met name de Zwarte Piet-sleutelhangers gaan als warme broodjes over de (online) toonbank.

BanBao, producent van neplego, plukt de vruchten van de discussie over Zwarte Piet. Waar sommige bedrijven bukken voor de zeurpieten, blijft BanBao figuurtjes van de olijke helper van Sinterklaas op de markt brengen. De populariteit van de sleutelhanger lijkt er volgens het bedrijf op te wijzen dat Zwarte Piet nog steeds een enorm populair figuur is.

In de aanloop naar Sinterklaas komt het merk met diverse acties. In samenwerking met een grote retailketen en een leverancier van huishoudelijke- en verzorgingsproducten zet het speelgoedmerk een loyaliteitsactie rondom Sinterklaas en Zwarte Piet op. Ook wordt er een grote winactie opgezet, samen met Bart Smit, V&D en Nickelodeon. De hoofdprijs van deze actie is een grote pakjesboot inclusief Sinterklaas en Zwarte Pieten.

BanBao is van oorsprong een Chinese fabrikant van neplego. Het speelgoed is in diverse speelgoedwinkels als Intertoys, Bart Smit of Bol.com verkrijgbaar. Het bedrijf geeft aan dat het voorbereid is op 'enige ophef die zou kunnen ontstaan door de vele promoties rondom Sinterklaas'.

Luiten zakt weg in noodweer

Golfer Joost Luiten is vrijdag in de tweede ronde van het Turkish Airlines Open geduikeld in het klassement. De Bleiswijkse prof zakte naar de 49e plaats in de tussenstand. Hij maakte onder meer twee double bogeys.

Luiten kon zijn ronde niet afmaken doordat noodweer de golfbaan nabij Antalya trof en de organisatie dwong tot voortijdig afbreken. Hij moet zaterdag nog vier holes afwerken voordat hij aan zijn derde ronde kan beginnen in het voorlaatste toernooi uit de Final Series van de Europese Tour.

De Nederlander heeft inmiddels al dertien slagen achterstand op de Engelse leider Ian Poulter. Die kwam in de tweede rondgang eveneens tot de veertiende hole, maar maakte wel zes birdies. Poulter staat drie slagen los van zijn eerste belager, de Zuid-Afrikaan Brendan de Jonge.

Oud-voetballer Abdellaoui vrijgesproken van heling

Voormalig profvoetballer Yassine Abdellaoui (39) is vrijdag vrijgesproken in een oude zaak over witwassen en heling. Eerder kreeg hij nog een voorwaardelijke celstraf voor heling van dertigduizend dollar. Abdellaoui speelde in de jaren negentig als aanvaller voor onder meer Willem II en NAC.

Abdellaoui werd beschuldigd omdat met zijn paspoort 2,3 miljoen euro en 258.000 Britse pond werd witgewassen via honderden geldoverschrijvingen naar Curaçao, Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Hij had er volgens het gerechtshof in Den Bosch geen rekening mee hoeven houden dat zijn naam zou worden misbruikt voor fraude.

Zijn medeverdachte, voormalige zakenvriend Abdel F., werd vrijdag wel veroordeeld voor het witwassen. Hij kreeg een celstraf en taakstraf.

EU: deal Starbucks met fiscus kan niet

De belastingdeal tussen de Amerikaanse koffieketen Starbucks en de Nederlandse fiscus is strijdig met de richtlijnen van de OESO, de internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Dit zegt de Europese Commissie vrijdag. De commissie gaat de afspraken nog eens scherp tegen het licht houden.

Door de belastingdeal verlenen de Nederlandse autoriteiten een voordeel aan Starbucks. Dat voordeel wordt ieder jaar verkregen en op een selectieve manier, staat in een brief van de Commissie aan de Nederlandse autoriteiten.

Nederland ziet het onderzoek naar de deal met vertrouwen tegemoet, schrijft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) aan de Tweede Kamer. "Ik heb er vertrouwen in dat dit onderzoek uiteindelijk zal uitwijzen dat er geen sprake is van staatssteun", aldus Wiebes.

Jaguar drukt op resultaat Tata Motors

Tata Motors heeft in het tweede kwartaal van zijn boekjaar de winst zien dalen. Dat bleek vrijdag uit het handelsbericht van de grootste autobouwer van India. Tegenvallende verkopen bij het luxemerk Jaguar drukten op de prestaties.

Tata realiseerde een winst van 32,9 miljard roepies (428 miljoen euro), zeven procent minder dan een jaar eerder. Marktkenners rekenden in doorsnee op een winst van omgerekend 597 miljoen euro. Jaguar Land Rover leverde bijna acht procent meer auto's af, maar dat was een kwartaal eerder nog een plus van 22 procent. Tegenvallende opbrengsten in de Verenigde Staten waren verantwoordelijk voor de lagere groei.

Ook een daling van de omzet uit de verkoop van wagens en vrachtwagens in thuisland India drukte op het resultaat. Hoewel de volumes toenamen, moest Tata flinke kortingen doorvoeren om de voertuigen aan de man te brengen.

Nokia verhoogt verwachtingen

Het Finse bedrijf Nokia profiteert optimaal van de verkoop van de divisie voor mobiele telefoons. Het bedrijf, dat zich nu vooral richt op het beheren van netwerken voor mobiele communicatie, verhoogde vrijdag de verwachtingen voor de winstgevendheid voor volgend jaar.

Bij de divisie netwerkbeheer, dat goed is voor negentig procent van de omzet, verwacht Nokia voor de lange termijn een positief operationeel resultaat tussen de acht en elf procent. Eerder ging het bedrijf uit van een bandbreedte tussen de vijf en tien procent. Voor dit jaar voorziet Nokia een verbetering met ruim elf procent. Ook de omzet van het bedrijf zal hoger uitvallen, voorspelde Nokia. Daarbij rekent het bedrijf ook op groei bij zijn patenten- en kaartendivisie.

Nokia verkocht vorig jaar de verlieslijdende mobieltjestak aan Microsoft voor 5,4 miljard euro.

Kamerleden in 2010 bedreigd door Rotterdammer

CDA-leider Sybrand Buma is in 2010 bedreigd met een kogelbrief. De vermoedelijke bedreiger richtte toen ook dreigementen aan de huidige voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg en meerdere leden van de Tweede Kamer.

De verdachte is Mark K. uit Rotterdam. Hij moet dinsdag voor het eerst voorkomen bij de rechtbank in Utrecht.

Hij zou aan Buma hebben geschreven: "Ik ga er vooralsnog van uit dat deze kogelbrief voor uw partij voldoende zal zijn om Hirsch Ballin (oud-minister van Justitie, red.) in die 2e kamer het vuur aan de schenen te leggen en ik niet het complete koningshuis op een kogelbrief hoef te trakteren, of bombrieven hoef te versturen, dankzij de springstof die ik voorhanden mag hebben van justitie."

Majora's Mask 3D heeft twee gezichten

Volgens Eiji Aonuma, producent van de Zelda-reeks, zal Majora’s Mask 3D op New 3DS anders zijn als op de standaard 3DS. Wat precies anders zal zijn wilde hij niet vertellen, maar hij deelde wel mee dat er geen grafische verschillen zullen zijn.

“We geven de pers later de mogelijkheid om de veranderingen in de New 3DS-versie uitgebreid te discussiëren, wacht daar alstublieft op,” aldus Aonuma.

Daarnaast vertelde hij een paar verschillen tussen de Nintendo 64-versie en de nieuwe 3DS-versie. “Uitdagingen die je pas begrijpt door ze een aantal keren opnieuw te doen, zijn nu wat makkelijker te begrijpen." Dat houdt mogelijk in dat we meer hints kunnen verwachten. Ook zal er één 'boss-fight' aangepast worden. 

[Upd] Caterham naar Grand Prix van Abu Dhabi

Caterham zal zeer waarschijnlijk volgende week in Abu Dhabi weer op de grid staan. Dit heeft de curator vandaag laten weten. De renstal uit Leafield moest de vorige twee races missen als gevolg van grote financiële problemen.

Een week geleden lanceerde de curator een crowdfundingactie in de hoop om voldoende geld bij elkaar te krijgen om het team naar de seizoensafsluiter in Abu Dhabi te kunnen sturen. Met nog tien uur te gaan staat de teller op dit moment op 1,867,973 Britse pond, dit is 79% van het streefbedrag. 2,3 miljoen Britse pond is het doel, maar als dit niet wordt bereikt dan is er alsnog een reële kans dat de Caterham Formule 1-wagens komend weekend naar Abu Dhabi worden verscheept.

"Ik ben er negentig procent zeker van dat we gaan. Als we straks nog een paar honderdduizend pond tekort komen, zullen we de tijd tot aan de race gebruiken om de rest van het bedrag bij elkaar te krijgen", vertelde curator Finbarr O'Connell. Inmiddels hebben drie serieuze kandidaten zich gemeld om het team over te nemen: "Dit zijn partijen met Formule 1-connecties. Ze hebben serieuze interesse. Ieder van hen zou een logische nieuwe eigenaar zijn voor het team."

Het is nog onbekend welke coureurs er in Abu Dhabi voor Caterham zullen gaan racen. O'Connell zegt dat hij met een aantal coureurs in gesprek is.

Update 15.20 uur

Zojuist heeft Caterham via Twitter bekendgemaakt dat ze naar de Grand Prix van Abu Dhabi gaan.
 

[pic] [nsfw] Woede om halfnaakte sletjes

Er is een bitchfight gaande tussen Tsjechische nymfomanes en sletjes. Laatstgenoemden noemen zichzelf nymfomanes en hebben zich verenigd op een Facebook-pagina alwaar zij bekennen seksverslaafd te zijn. Dit staven zij met geile seksverhaaltjes en uiterst pikante selfies.

De pagina 'Přiznání nymfomanek', dat zich laat vertalen als 'bekentenissen van nymfomanes' bestaat sinds januari en is pas sinds kort een enorme hit. De pagina heeft inmiddels ruim dertigduizend likes. En terecht, want waar anders vind je lekker sappige verhalen voor het slapen gaan, uit het leven gegrepen door seksverslaafde jongedames?

"Ik geniet ervan als een man mij vastbindt", bekent een van de leden. "Ik ben 20 jaar en ik moet driemaal per dag seks hebben." Een andere jongedame is nog iets openhartiger. "Ik neuk met rijke kerels. Vervolgens chanteer ik ze om geld los te peuteren", klapt de nymfomane uit de school.

De Facebook-pagina heeft echter de toorn van echte nymfomanes gewekt. "Dit is belachelijk", vindt de 32-jarige Ludmila Koutnikova uit Brno. "Denken ze nu echt dat ze aan nymfomanie lijden omdat ze van seks in verschillende standjes houden? Wat een onzin, het is namelijk een echte ziekte!"

"Al op mijn zestiende werd ik een nymfomane", vervolgt ze. "Ik word behandeld door psychologen. Ik krijg er zelfs pillen voor."

Ook Tereza Svarcova is woedend op de site. "De meeste mensen heben geen idee hoe moeilijk het is", aldus de 27-jarige seksverslaafde dame. "Nymfomanie heeft mijn leven verwoest, en ik vind niet dat je er lollig over moet doen. Deze pagina is beledigend, en ze presenteren zich eerder als sletjes dan slachtoffers!"

Ter compensatie volgt hieronder een aantal van de sexy selfies van de sletjes. En omdat het vrijdagmiddag is:

 
 
 

Wilders wil dat gewezen PvdA'ers vertrekken naar Turkije

PVV-leider Geert Wilders wil dat de van oorsprong Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk die uit de PvdA zijn gezet vertrekken naar Turkije en 'nooit meer terugkomen'. Dat heeft Wilders vrijdag via zijn twitterpagina laten weten.

"Mooi. Ik zou zeggen: snel naar Turkije vertrekken Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk en nooit meer terugkomen!", aldus Wilders die in de tweet refereert aan een onderzoek van peilingbureau Ipsos. Daaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders het aantal inwoners van buitenlandse komaf te hoog vindt.

Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk werden donderdag uit de Tweede Kamerfractie van de PvdA gezet. De twee hadden zich deze week de woede van hun fractie op de hals gehaald door openlijk af te geven op het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

WHO schroeft verwachtingen ebolamiddelen terug

Maar weinig van de experimentele behandelingen die op het ogenblik in ontwikkeling zijn beloven een oplossing voor het ebolavirus. Dat zegt Martin Friede, die bij de Wereldgezondheidsorganisatie de zoektocht naar een ebolamedicijn leidt.

Wetenschappers hebben volgens Friede vele experimentele behandelingen gepresenteerd, maar nog geen enkele daarvan is grondig tegen het licht gehouden. "We hebben niet veel middelen in onze pijplijn die veelbelovend ogen", zei hij. Men maakt nu gebruik van allerhande behandelingen zonder enig bewijs dat die effectief of veilig zijn, zei Friede.

OM: vijftien maanden cel voor vuurwerk in stadion

Tegen een man uit Wapenveld is vijftien maanden cel geëist omdat hij in een voetbalstadion vuurwerk had afgestoken. Dat deed hij vorig jaar december in het Gelredome van Vitesse. De man had een nitraatbom in een pakje zware shag binnengesmokkeld en stak die af toen de Arnhemse club scoorde. Vier mensen liepen gehoorschade op en één supporter raakte buiten bewustzijn door de enorme knal.

Voor de rechtbank in Arnhem eiste het Openbaar Ministerie vrijdag vijftien maanden cel tegen de man. De Wapenvelder wist dat hij geen vuurwerk mocht meenemen in het stadion, laat staan zwaar illegaal vuurwerk. Dat heeft hij toch gedaan, en met grote gevolgen, luidde de redenatie van het OM. De knal leidde tot grote consternatie in het stadion.

Koningin MŠxima naar China

Koningin Máxima gaat eind november naar China. Ze bezoekt het land van 24 tot en met 28 november op uitnodiging van de Chinese overheid. Haar bezoek staat in het teken van de toegang van lage inkomensgroepen en kleine agrarische bedrijven tot financiële diensten, liet de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag weten.

Máxima is speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor zogeheten inclusieve financiering voor ontwikkeling. Dat houdt in dat de bevolking van een land toegang moet kunnen hebben tot het financiële systeem van dat land, bijvoorbeeld door middel van microkredieten.

De koningin heeft in Beijing onder anderen een ontmoeting met president Xi Jingping en vertegenwoordigers van financiële instellingen. Ook houdt ze een toespraak op de universiteit van Beijing en spreekt ze met Chinese internetbedrijven.

Van Persie fit voor duel met Letland

Robin van Persie kan zondag met het Nederlands elftal tegen Letland voetballen. De aanvoerder trainde vrijdag opnieuw volledig mee op het speelveld van Quick Boys in Katwijk. Hij miste woensdag de oefeninterland tegen Mexico nog (2-3) wegens een lichte hamstringblessure.

Afgaande op de training gaat Van Persie in de Arena een aanvallend kwartet vormen met Klaas-Jan Huntelaar, Memphis Depay en Arjen Robben. Trainer Guus Hiddink ontvouwde tijdens de oefensessie nog niet zijn hele strijdplan. Tijdens de verschillende partijspelletjes liet hij veel spelers van positie wisselen.

Het lijkt er op dat Gregory van der Wiel terugkeert in de basisformatie. Tegen de Mexicanen kreeg Ricardo van Rhijn nog een kans als rechtsback.

Fraude door ambtenaren gemeente Helmond

De gemeente Helmond heeft aangifte gedaan vanwege vermoedens over fraude door ambtenaren. Er werden volgens de gemeente onterecht leningen verstrekt aan zelfstandige ondernemers. Burgemeester Elly Blanksma schrijft dat in een brief die donderdagavond aan de gemeenteraad is gestuurd.

Een ambtenaar verstrekte opdrachten aan zijn eigen bedrijf. De gemeente verdenkt hem van valsheid in geschrifte en zelfverrijking.

Het Eindhovens Dagblad schrijft vrijdag dat het gaat om achttien fraudegevallen en twee verdachten. Het duo werkt nu voor andere gemeenten, aldus de krant.

Regilio Tuur: Nederlanders 'fcking piece of shit racist bastards'

Regilio Tuur, onze onverstaanbare bokser, is liever in Amerika dan in Nederland. Dat blijkt vooral te maken te hebben met Zwarte Piet.

"Sick & tire of u mother fuckers. I grew up having to swallow this shit. The reason why i,m there as little as possible." fulmineert de bokser. "It's no wonder that so many of u helped the Nazi's in the Holocaust(NSBers)" 

Tuur ziet het vieren van Sinterklaas en het plezier dat het de kinderen oplevert als "300 years of slavery, being celebrated every year,"

De talloze fouten in de Engelse grammatica van zijn facebook-update zijn overigens van zijn eigen hand.

tuur gaat los op zwarte piet
tuur gaat los op zwarte piet

Studenten denken dat studie lijdt onder leenstelsel

Veel studenten denken dat hun studie eronder zal lijden als zij door de invoering van het sociaal leenstelsel meer moeten werken. Dat meldt Eenvandaag vrijdag op basis van een onderzoek onder 1500 jongeren, onder wie 750 hbo- en wo-studenten. Bijna de helft van de ondervraagde studenten geeft aan meer te gaan werken als zij geen basisbeurs krijgen. Acht op de tien denken dat dit ten koste zal gaan van hun studieresultaten.

Ook zegt een kwart van de ondervraagden te zullen kiezen voor een opleiding met een grotere baangarantie en denkt 44 procent dat het door het sociaal leenstelsel voor hen te duur wordt om op kamers te gaan. Zij willen daarom dichter bij huis gaan studeren. Verder blijkt uit het onderzoek dat drie op de tien bachelorstudenten er niet van op de hoogte zijn dat zij onder het sociaal leenstelsel vallen als zij in september 2015 of later aan een masteropleiding gaan beginnen.

Voor het onderzoek van Eenvandaag werden ook vijfhonderd middelbare scholieren ondervraagd. 58 procent van hen maakt zich zorgen over wat het afschaffen van de basisbeurs voor ze gaat betekenen. Een op de zeven scholieren wil misschien minder lang gaan studeren, bijvoorbeeld door geen masteropleiding te doen. Vier procent zegt door de invoering van het sociaal leenstelsel helemaal niet te gaan studeren.

De huidige prestatiebeurs wordt in 2015 vervangen door een sociaal leenstelsel. Vrijdagmiddag demonstreren scholieren en studenten op het Malieveld in Den Haag tegen de invoering van dit leenstelsel.

Masmeijer maand langer in voorarrest

De voormalige tv-showmaster Frank Masmeijer moet een maand langer in voorarrest blijven. Dat heeft een rechtbank in Antwerpen vrijdag besloten. Tegen de beslissing van de rechtbank kan hij in beroep gaan. Masmeijer zat al een maand in voorlopige hechtenis. De oud-tv-presentator, die in België woont, wordt naar verluidt verdacht van drugssmokkel. Zijn vrouw bepleitte eerder al zijn onschuld.

Volgens media gaat het om honderden kilo's cocaïne, die Masmeijer zou hebben gesmokkeld. De ex-ster van de NCRV zou met de opbrengst forse schulden hebben willen aflossen. Zijn feestzaal in het Belgische Sint-Niklaas ging vorig jaar failliet.

Tbs en cel voor verkrachten 10-jarig meisje

Een 45-jarige man uit Nijmegen heeft twee jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen voor het verkrachten van een 10-jarig meisje. Dat laat de rechtbank in Arnhem vrijdag weten. De man had al tbs opgelegd gekregen voor eerdere zedenmisdrijven.

Het misbruik vond plaats in februari, toen de Nijmegenaar bij het gezin van het meisje verbleef. De man verklaarde tijdens de rechtszaak problemen op zijn werk en in zijn relatie te hebben. Ook was hij opnieuw verslaafd geraakt aan drugs.

De rechtbank oordeelde dat het vertrouwen van het slachtoffer in de verdachte op grove wijze is beschadigd, omdat zij hem als een vaderfiguur zag. Ook concludeerden de rechters dat de al bestaande tbs-maatregel onvoldoende bescherming bood en dat opnieuw moet worden bekeken welke behandeling de verdachte moet krijgen.

IsraŽl laat jonge moslims weer toe op Tempelberg

Ook jonge moslims mogen weer bidden op de Tempelberg. De Israëlische politie heeft de leeftijdsgrens, die zij had ingesteld om rellen op de voor moslims en joden heilige plaats te voorkomen, vrijdag opgeheven.

Israël verbood moslims jonger dan 35 jaar de toegang tot de Tempelberg of Mazar-i-Sharif, waar behalve de Klaagmuur ook de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee staan. De afgelopen weken kwam het meermalen tot ernstige rellen op en om de Tempelberg, en de politie zei nieuwe opstootjes met de leeftijdsbeperkingen te willen voorkomen. Het vrijdaggebed staat echter weer open voor gelovigen van alle leeftijden, liet de politie weten.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de berichten dat een 11-jarige Palestijnse jongen donderdag gewond is geraakt tijdens een demonstratie in Oost-Jeruzalem, aldus een woordvoerder.

De Israëlische president Benjamin Netanyahu, de Jordaanse koning Abdullah II en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry voerden donderdag overleg over de oplopende spanningen in Jeruzalem. Ze zochten eerst en vooral naar een oplossing voor de onrust op de Tempelberg.

Politie twee keer bij familie doodgestoken jongen

In de afgelopen vier jaar is de politie twee keer langs geweest bij het gezin van de jongen die donderdag in Amsterdam werd doodgestoken. Geruchten dat agenten vaak langs moesten komen, kloppen niet. Dat meldt de politie vrijdag. Het laatste bezoek was in oktober vorig jaar. Wat de aanleiding van de bezoeken was, wil de politie niet zeggen.

De 10-jarige jongen werd donderdag aan het einde van de middag in de Amsterdamse Houtrijkstraat doodgestoken. De politie heeft een 46-jarige man aangehouden, die bij aankomst van agenten in de woning aanwezig was. Hij zit nog vast en wordt later op de dag verhoord.

De verdachte zou de vader van het slachtoffer zijn. De politie meldt slechts dat het om een incident 'in de familiesfeer' gaat. De man zou bij zijn arrestatie hebben geroepen dat hij onder hypnose was, meldt AT5. Volgens omwonenden heeft de man psychische problemen en sloeg hij zijn vrouw.

Equatoriaal-Guinea nieuwe gastland Afrika Cup

Equatoriaal-Guinea is in januari het gastland voor de Afrika Cup. Dat heeft de Afrikaanse voetbalbond CAF vrijdag bekendgemaakt. De CAF moest op zoek naar een nieuwe organisator omdat Marokko weigerde het toernooi te houden. Het Noord-Afrikaanse land was bang voor ebola. Daarop besloot de CAF een nieuw gastland te zoeken en Marokko te weren van het toernooi.

In 2012 was Equatoriaal-Guinea ook al gastheer van de Afrika Cup. Toen gebeurde dat nog samen met Gabon. In Equatoriaal-Guinea werden toen wedstrijden afgewerkt in Bata en hoofdstad Malabo. De stadions in die twee steden worden ook nu weer gebruikt. Mongomo en Ebebiyin zijn de andere twee gaststeden.

Equatoriaal-Guinea vervangt als gastland Marokko, dat ook als gastland mee zou doen, in het deelnemersveld. De West-Afrikaanse ploeg was in de kwalificaties nog gediskwalificeerd omdat het een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld.

De loting voor het toernooi wordt op 3 december gehouden in Malabo. De voetbalbond van Qatar, de organisator van het WK in 2022, heeft in een verklaring Equatoriaal-Guinea en de CAF zijn hulp aangeboden.

Miley Cyrus en zoon Schwarzenegger zoenend gespot

Er is nu echt geen twijfel meer over mogelijk: Miley Cyrus heeft een relatie met Patrick Schwarzenegger. Bij een American-footballwedstrijd in Los Angeles werden de twee zoenend gefotografeerd.

Het was volgens de website HollywoodLife de eerste keer dat de 21-jarige zangeres en de even oude zoon van acteur Arnold Schwarzenegger in het openbaar aan het zoenen waren.

Het gaat hard voor Miley en haar nieuwe vlam. Ze is deze week ook al voorgesteld aan de moeder van Patrick, Maria Shriver. Een bron vertelt dat Cyrus 'heel erg gelukkig' is.

De kennismaking met Shriver zou vlotjes zijn verlopen. "Miley was nogal zenuwachtig, maar iedereen deed hartstikke aardig tegen haar, dat was een opluchting."

Amerikaanse WoW-servers doelwit DDoS-aanval

Blizzard heeft bekendgemaakt dat de Amerikaanse servers van World of Warcraft al sinds de launch enorme DDoS-aanvallen te verduren krijgen. Het is erg lastig om deze af te weren, terwijl de servers het al moeilijk hebben door de grote aantallen mensen die proberen in te loggen of te spelen.

Het bedrijf heeft al veel updates en patches doorgevoerd op hun backend om de DDoS-aanvallen af te slaan, een paar hiervan zorgde voor problemen bij spelers zoals constante disconnects. Daarnaast wordt er op hoog tempo gewerkt aan allerlei bugfixes voor quests die zorgen voor bottlenecks en veel lag. 

Om de lag verder te beperken, zijn er meer manieren gekomen om op Draenor te komen. Bij de Europese servers, waar de launch als eerste plaatsvond, was dit nog niet het geval waardoor veel mensen niet naar de eerste zone op Draenor konden komen. Zij moesten allemaal door de Dark Portal, maar nu zijn er meer portals bijgekomen om de druk op de server te verminderen. Bij de Amerikaanse servers waren deze mogelijkheden al aanwezig bij de launch. 

Productiebedrijf Renť Mioch failliet

Het televisieproductiebedrijf New Haven Productions van René Mioch is failliet. Dat bevestigde zijn compagnon Justus Verkerk vrijdag na een bericht hierover in Het Parool. Momenteel wordt gekeken naar een doorstart.

Het programma Films en Sterren met Mioch bij RTL blijft voorlopig wel op tv. Bij het bedrijf in Amsterdam-Noord werken twintig mensen. "We hopen begin volgende week meer duidelijkheid te hebben over een eventuele doorstart", zei Verkerk.

Hij wijt het faillissement, dat dinsdag werd uitgesproken, aan de moeilijke markt voor productiebedrijven. Door de enorme hoeveelheid van zo'n 400 vrije producenten is het volgens Verkerk lastig het hoofd boven water te houden. Ook houden televisiezenders meer de hand op de knip, merkt hij.

Productiebedrijf René Mioch failliet
Productiebedrijf René Mioch failliet (Foto: ANP)

Grizzlies in de zoemer naar winst in NBA

Met een betwiste score hielp Courtney Lee de basketballers van de Memphis Grizzlies donderdag (lokale tijd) aan de niet meer verwachte winst op Sacramento Kings. De Grizzlies kwamen terug van een achterstand van 26 punten en met zijn 'lay-up' terwijl de zoemer afging bepaalde Lee de eindstand op 111-110.

Daarmee voorkwam hij de tweede nederlaag van het seizoen voor de Grizzlies, die nu op acht overwinningen staan. De geslaagde inzet van Lee leidde tot protesten van de Kings. De score kwam voort uit een spelhervatting van Vince Carter die met 0,2 seconde op de klok de beslissende pass gaf op Lee. De bank van de Kings meende dat Sacramento-center Ryan Hollis de bal geraakt had waarmee de score niet had geteld. De officials bleven ook na het bestuderen van de tv-beelden bij hun standpunt.

Overige uitslagen
Toronto Raptors - Chicago Bulls 93-100
Dallas Mavericks - Philadelphia 76ers 123-70
Golden State Warriors - Brooklyn Nets 109-70

VS nemen strijders onder vuur in SyriŽ

Een Amerikaanse drone heeft donderdag in Syrië een basis van de extremistische groep Khorasan onder vuur genomen. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse defensie vrijdag gezegd.

Khorasan, een terreurcel binnen het Nusrafront, de Syrische tak van Al-Qaida, wordt er door de Verenigde Staten van verdacht terreuraanslagen voor te bereiden tegen het Westen.

De aanval vond plaats bij het stadje Harem, in de noordwestelijke provincie Idlib, niet ver van de grens met Turkije. Een drone vuurde twee raketten af op een basis van de groep. Daarbij vonden zeker twee mensen de dood.

Aanpassing beleid Starbucks bij misstanden

Als de Nederlandse belastingafspraken met koffiebrander Starbucks niet kloppen, dan wordt het beleid aangepast. Dat stelde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag in Brussel na de officiële aankondiging van de Europese Commissie dat zij de deals gaat onderzoeken.

De commissie heeft nog niet geoordeeld en is nog bezig, benadrukt de minister. "Maar als het zo zou zijn dat Nederland handelt in strijd met de internationale richtlijnen, dan gaan we dat rechtzetten." Nederland verwacht het eindoordeel van de commissie pas begin 2016. De minister wil daar niet op vooruitlopen.

Voorzichtige groei Europese economie

De economie van de eurozone is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die statistiekbureau Eurostat vrijdag heeft gepubliceerd. In het tweede kwartaal kwam de groei nog uit op 0,1 procent.

Voor de gehele Europese Unie was sprake van een economische groei van 0,3 procent, tegen 0,2 procent in het tweede kwartaal. Daarmee blijft Europa nog altijd flink achter bij de Verenigde Staten, waar de economie in die twee periodes met achtereenvolgens 1,1 procent en 0,9 procent groeide.

Het bruto binnenlands product (bbp) van alle eurolanden bij elkaar was het afgelopen kwartaal 0,8 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor de hele Europese Unie kwam de groei op jaarbasis uit op 1,3 procent.

Kritiek Turkse organisaties op PvdA

De Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF) en de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) zijn teleurgesteld over het vertrek van Tweede Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA. De Kamerleden zijn donderdag uit de partij gezet na een ruzie over het integratiestandpunt van de partij.

Voorzitter Arif Yakisir van de TICF vindt het vertrek van de Kamerleden kwalijk. "Ik vind dat de Kamerleden geen harde kritiek hebben geuit op de minister. In een sociaaldemocratische partij moet het toch mogelijk zijn om kritiek te hebben?"

Mustafa Ayranci van de HTIB heeft ook veel kritiek op de integratieagenda van het kabinet. "Om de integratie te verbeteren moet het kabinet de werkloosheid bestrijden en het onderwijs verbeteren. De werkloosheid onder Turkse jongeren is hoog. Wat gaat de minister daar aan doen? Daar hoor ik hem niet over."

Leger Irak herovert belangrijke oliestad op IS

Iraakse regeringstroepen hebben terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verdreven uit de strategisch belangrijke oliestad Beiji. Dat zeggen twee Iraakse veiligheidsfunctionarissen ter plaatse. Ook de staatstelevisie meldt 'de bevrijding van Beiji'.

Volgens de twee ingewijden, die bedongen dat hun naam hier ongenoemd blijft, heeft IS het beleg van de olieraffinaderij van Beiji opgebroken. Die raffinaderij is de grootste van het land.

IS veroverde Beiji, dat even ten noorden van Bagdad ligt, tijdens zijn razendsnelle opmars van afgelopen zomer. Het regeringsleger wist zich geen raad met de extremisten en complete bataljons sloegen op de vlucht. Het heeft zich inmiddels echter herpakt en boekte de afgelopen weken wat vooorzichtige successen. De herovering van Beiji zou de grootste opsteker zijn tot nu toe.

Brabant krijgt aanvragen boeren niet verwerkt

De provincie Noord-Brabant blijft nog tot 2017 aanhikken tegen een grote berg vergunningaanvragen van veehouders. Op dit moment liggen er nog meer dan 1200 verzoeken op de stapel. Er is weer extra geld nodig om achterstand weg te werken, aldus de provincie vrijdag.

Brabant heeft tot dusver 8,6 miljoen euro uitgegeven om de berg aanvragen weg te werken. De provincie zegt dat er steeds tijd nodig is voor de afhandeling omdat procedures steeds ingewikkelder worden door uitspraken van de Raad van State.

Provinciale Staten vrezen dat de duurzame ontwikkeling van de veehouderij onder druk komt te staan en hebben vrijdag om een onderzoek gevraagd. De indruk bestaat dat de werkwijze efficiënter kan. Provinciale Staten willen bovendien weten hoeveel boeren schadeclaims hebben ingediend en hoe groot de schade tot dusver is.

Zweden 'kan binnendringen duikboot bewijzen'

Zweden heeft 'duidelijk bewijs' dat een kleine onderzeeër vorige maand clandestien zijn wateren is binnengedrongen. Dat zegt premier Stefan Löfven. De premier zegt niet te weten wie er verantwoordelijk is voor de duikbootoperatie, maar noemde die vrijdag 'volstrekt onaanvaardbaar'.

Het Zweedse leger kamde vorige maand de scherenkust voor de hoofdstad Stockholm uit na meldingen over verdachte 'onderzeese activiteiten' daar. Stockholm liet in het midden of het een duikboot betrof, en liet evenmin los naar welk land de verdenking uitging. Maar de meeste Zweedse defensieanalisten wijzen in de richting van Rusland.

Geschorste violiste Mae naar sporttribunaal

Violiste Vanessa Mae stapt naar het internationale sportarbitragehof CAS om haar schorsing door de skibond aan te vechten. De wereldberoemde Britse noemt de beschuldigingen van vals spel 'nonsens'. De internationale federatie FIS ontdekte dat de violiste heeft gesjoemeld met haar uitslagen in kwalificatiewedstrijden in Slovenië.

Ze heeft daardoor onterecht meegedaan namens Thailand aan de Olympische Spelen in Sochi en is voor vier jaar uitgesloten van skiwedstrijden. Mae bestrijdt de aantijgingen: "De zaak is in handen van mijn advocaten, maar uiteraard zullen we dit aanvechten bij het internationaal sporttribunaal." 

Vanessa Vanakorn, haar Thaise naam die ze in Sochi gebruikte, was afgelopen winter een attractie op de Spelen, ook al eindigde ze als 67e en laatste op de reuzenslalom bij de vrouwen. De violiste onderbrak haar muzikale carrière voor een jaar om zich te bekwamen op de ski's.

Vastenburg ziet af van EK cross

Jip Vastenburg heeft zich afgemeld voor het Europese kampioenschap veldlopen in december in Bulgarije. De jonge atlete sukkelt met een voetblessure. "Moeilijke, maar verstandige keuzes maken: geen EK cross maar lekker richten op 2015", liet ze weten op Twitter.

Afgelopen zomer verraste Vastenburg op het EK op de baan in Zürich nog met een vierde plaats op de 10.000 meter. Dat kan mogelijk een bronzen medaille opleveren, nadat eerder deze week bekend werd dat er bij de Française Laila Traby EPO in huis is gevonden. Traby werd op het EK derde, voor Vastenburg.

De 20-jarige Nederlandse was voorgeselecteerd voor de EK cross in Samokov op basis van haar positie in de top acht op de Europese ranglijst, meldde bondscoach Grete Koens van de Atletiekunie vrijdag. "Jip zou aan de titelstrijd voor de beloften meedoen. Jammer dat haar voetblessure toch te veel opspeelt", aldus Koens, die nog vijf andere atleten in haar voorselectie heeft. Sifan Hassan, Khalid Choukoud, Maureen Koster en twee junioren zijn in principe zeker van deelname in Bulgarije op 14 december.

Inter ontslaat trainer Mazzarri

Internazionale heeft vrijdag afscheid genomen van trainer Walter Mazzarri. Een woordvoerder van de club heeft mediaberichten daarover bevestigd. De 53-jarige Mazzarri was een kleine anderhalf jaar in dienst van de Italiaanse club die met zestien punten uit elf duels een bescheiden negende plaats in de Serie A inneemt. Vorig seizoen eindigde Inter als vijfde.

Italiaanse media denken al te weten wie Mazzari opvolgt. Dat wordt volgens hun Roberto Mancini, die eerder al tussen 2004 en 2008 actief was als trainer van de club. Mancini vertrok afgelopen zomer bij het Turkse Galatasaray. Daarvoor was hij vier jaar trainer van Manchester City.

Klose: contractverlenging bij 25 duels

Het contract van de Duitse spits Miroslav Klose bij Lazio wordt automatisch met een jaar verlengd wanneer hij dit seizoen ten minste 25 competitieduels in actie komt. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere dello Sport vrijdag. Over de toekomst van Klose werd druk gespeculeerd.

Zelf gaf de inmiddels 36-jarige Klose hij tot dusverre geen duidelijkheid. "Ik heb een contract voor een jaar met een optie voor nog een jaar", meldde hij aan het begin van het seizoen.

Op basis van zijn statistieken tot nu toe is de kans groot dat Klose ook volgend seizoen deel uitmaakt van de Romeinse selectie. Tot nu toe kwam hij in negen van de elf competitieduels in actie. Daarin scoorde Klose, die na het WK afscheid nam van de Duitse nationale ploeg, drie keer. "Ik ben meer dan een getal, ging hij donderdag tijdens een sportgala met een knipoog kort in op vragen. Ik voel me nog fit en ben blij dat ik nog steeds voetballer ben."

Campen in Thailand is geen goed idee

Campers zijn met name in shooters voor veel andere spelers een doorn in het oog. Sommige mensen kunnen zelfs behoorlijk agressief worden als er tijdens een match weer één opduikt. Ze blijven op een plek hangen en schieten je neer voordat je wat kunt doen. Je kunt als camper daarom maar beter niet vertellen waar je je op dat moment fysiek bevindt.

Blijkbaar had de persoon in het paarse T-shirt, tijdens een sessie in Call of Duty, de hele tijd zitten campen. Toen iemand hem vroeg te stoppen vertelde hij dat ze konden opzouten en dat hij lekker verder ging chillen in Quan Lon Cafe. Dat laatste had hij dus beter niet kunnen doen.

Hennis: Russische agressie begint te 'irriteren'

De agressiviteit van Rusland begint 'zo langzamerhand wel te irriteren'. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag voorafgaand aan de ministerraad over Russische vliegtuigen die opnieuw buiten het Russische luchtruim hebben gevolgen. De bewindsvrouw zegt de Russen daar opnieuw op aan te spreken.

De Russische president Vladimir Poetin is volgens Hennis bezig zijn land als economische, politieke én militaire grootmacht op de kaart te zetten. "Ze zijn in toenemende mate assertief en ook agressief. Dat zien we door het destabiliserende optreden op de Krim in Oost-Oekraïne en ook door het steeds vaker aanwezig zijn in de wateren rondom Noordwest-Europa en in de lucht."

De bewindsvrouw benadrukte dat de Russen op deze plekken niets te zoeken hebben. "En dus spreek je elkaar daar op aan. Ze hebben echt geen vrijbrief in ons luchtruim en op onze wateren", zei Hennis.

Nederlandse F16's onderschepten donderdag een Russisch transportvliegtuig boven de Baltische staten dat zonder toestemming het luchtruim was binnengevlogen. Eerder vlogen Russische bommenwerpers boven Nederlands grondgebied.

Meer werknemers met twee banen

Een groeiende groep Nederlanders heeft twee banen. Uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er vorig jaar 467.000 werknemers waren met twee banen. Dat komt neer op 7,6 procent van alle werknemers. Tien jaar terug was dat aandeel nog 5,5 procent.

Ongeveer twee derde combineert twee banen als werknemer. Het gaat hierbij met name om vrouwen. De sterkste toename deed zich niettemin voor bij personen die een hoofdbaan als werknemer in loondienst combineren met werk als zelfstandige.

Jongeren hebben relatief vaak twee banen, aldus het statistiekbureau. Van de 15- tot 25-jarige werknemers die ten minste twaalf uur per week werken, heeft inmiddels ruim dertien procent twee banen. Bij de overige leeftijdsgroepen ligt dat aandeel tussen de zes en ruim zeven procent.

Philae neemt temperatuur komeet op

Philae is er in geslaagd een thermometer in komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te prikken. De komeetlander functioneert prima, meldt het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA).

Philae heeft sinds hij woensdag op spectaculaire wijze op de komeet landde een gestage stroom informatie naar aarde gestuurd. Wel speelt de rots waarnaast de lander onbedoeld is terechtgekomen de onderzoekers thuis parten. De rots schermt de zonnepanelen van Philae af voor zonlicht en hindert zo zijn energievoorziening.

De accu van de komeetlander houdt het nog maar ongeveer een dag vol. De bestuurders van de lander overwegen Philae daarom te verplaatsen, zodat hij zonne-energie kan vangen. Het plaatsen van een thermometer in de korst van de komeet, de eerste 'mechanische operatie' van de lander, is daarom voorlopig ook even de laatste.

Oudste ijsbeer van Nederland overleden

De oudste ijsbeer van Nederland, Wash, is vrijdagochtend overleden. Dierenrijk, waar het 32-jarige dier sinds 2004 verbleef, moest de ijsbeer laten inslapen vanwege gezondheidsproblemen. Dat laat de dierentuin in Nuenen vrijdag weten.

Wash kreeg onlangs een beroerte, waarna het dier hard achteruit ging. Ze kon moeilijk opstaan en lopen en zag bijna niks meer. Ook maakte ze een verwarde indruk. Volgens een woordvoerder was er geen sprake meer van een 'beerwaardig leven'. Wash werd in 1981 geboren in een dierentuin in Canada en kwam na een verblijf in het Ierse Belfast en Dierenpark Rhenen in mei 2004 naar Dierenrijk.

Het dierenpark heeft nu nog vijf ijsberen. Een daarvan is Beja, een volwassen vrouwtje van 27 jaar, en zij is nu de oudste ijsbeer van ons land. De oudste ijsbeer van Europa is 34 jaar en verblijft in een Hongaarse dierentuin.

Anouk schrijft liedje over Zwarte Piet-rel

Wannabe-Nigger (zeggen wij niet, zegt zij) Anouk heeft naar aanleiding van de ophef rond haar mening over Zwarte Piet een nummer geschreven. Het liedje, getiteld Breathe, is sinds vrijdag gratis te downloaden via haar Facebook-pagina.

"Vorig jaar november heb ik mij op Facebook en in een aantal interviews uitgesproken tegen Zwarte Piet", schrijft de Haagse zangeres op Facebook. Ze kon de gevolgen daarvan niet overzien. "Ik wist wel dat er mensen waren die het niet eens zouden zijn met mij, maar dat de reacties zo heftig waren, daar schrok ik wel even van."

Anouk kreeg vervolgens naar eigen zeggen 'honderden bedreigingen'. "Via Facebook, maar ook in mijn brievenbus thuis. De meest verschrikkelijke dingen werden mij, maar ook mijn kinderen, toegewenst. Ik ben daardoor een paar dagen best van slag van geweest. Uiteindelijk heb ik het toen van mij afgeschreven in het nummer Breathe."

De 39-jarige artieste lijkt niet van mening te zijn veranderd. "Morgen begint het hele sinterklaasgebeuren weer en ik ben blij dat er inmiddels een aantal steden zijn die de Zwarte Pieten hebben ingeruild voor gekleurde pieten. Het begin is er en over een paar jaar zullen onze kinderen niet meer snappen wat ons destijds bezielde."

Anouk spreekt gelukkig niet voor heel Nederland, en zelfs niet voor zwart Nederland. Ook onder het overgrote deel van de zwarte bevolking is Zwarte Piet nog steeds enorm populair, en zelfs in Curaçao houdt de zwarte bevolking van Zwarte Piet.

Ariana Grande eind mei naar Ziggo Dome

De Amerikaanse zangeres Ariana Grande geeft op vrijdag 29 mei een concert in Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert maakt deel uit van The Honeymoon Tour, meldt concertorganisator Mojo vrijdag.

De 21-jarige zangeres werd bekend door de Nickelodeon-series Victorious en Sam & Cat. Haar eerste single Put Your Hearts Up kwam uit in 2011. Ze brak door met de single The Way, een samenwerking met Mac Miller. Na haar debuutalbum Yours Truly werd ze bestempeld als beste nieuwe artiest van 2013.

Dit jaar verscheen haar tweede album My Everything en scoorde ze de hit Problem met Iggy Azalea. Met dit nummer bereikte Ariana de hoogste positie in 65 landen. Met Bang Bang scoorde ze opnieuw, samen met Jessie J en Nicki Minaj.

Afgelopen weekend sleepte Grande twee MTV Awards in de wacht voor beste song en beste zangeres. Vrijdagavond treedt ze op in de liveshow van The Voice Of Holland.

22 jaar cel geŽist in moordzaak Baflo

Alasam S., de man die in 2011 in Baflo zijn vriendin en een politieman doodde, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt 22 jaar de gevangenis in. Deze straf eiste het OM vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.

De rechtbank veroordeelde S. vorig jaar tot 28 jaar voor de moord. De verdachte ging in beroep tegen de straf, omdat hij tijdens de moorden een psychose zou hebben gehad. Volgens zijn advocaat was S. daarom volledig ontoerekeningsvatbaar ten tijde van de moorden.

Het OM eist de straf voor doodslag op beide slachtoffers, niet voor moord. Dit komt doordat de Hoge Raad de criteria voor moord heeft aangescherpt na de uitspraak bij de rechtbank in deze zaak. Bij de rechtbank eiste justitie nog levenslang tegen S.

De aanklager zei dat Baflo in april 2011 'werd overspoeld door een orgie van geweld'. Nadat de verdachte zijn vriendin met een brandblusser had doodgeslagen, volgde een 'wildwesttafereel' in het dorp, waar uiteindelijk een politieman met zijn eigen dienstwapen werd doodgeschoten door S., een uitgeprocedeerde vluchteling uit het Afrikaanse Benin.

Poetin ontkent ruzie met Merkel

De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat hij in de clinch ligt met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Rusland laat zich in zijn buitenlandbeleid 'leiden door belangen, niet door persoonlijke sympathieën of antipathieën', liet Poetin vrijdag weten. Hij zei tegen staatspersbureau ITAR-TASS 'niets te hebben gemerkt' van verwijdering tussen hem en Merkel.

Merkel spreekt de laatste tijd harde woorden over de Russische bemoeienis met Oekraïne. De Duitse bondskanselier liet afgelopen week doorschemeren dat ze meer rebellenleiders met sancties wil treffen. Nieuwe economische sancties tegen Rusland bepleitte ze echter niet.

De wapenstilstand die de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten overeen waren gekomen is de afgelopen weken aan flarden geschoten. Kiev en de NAVO maken melding van troepen- en wapenkonvooien in Oost-Oekraïne, die zouden duiden op een ophanden offensief van de rebellen.

Poetin en Merkel leken eerder in hun carrière redelijk met elkaar overweg te kunnen. De Russische president, die als geheim agent in Duitsland werkte, en de Duitse bondskanselier, die opgroeide in de DDR, spreken elkaars taal. De rest van Europa hoopte dat Merkel een brug zou kunnen slaan naar Moskou, maar die hoop lijkt meer en meer ijdel.

Griekenland uit recessie

Aan de jarenlange recessie in Griekenland is dit jaar een einde gekomen. Uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat de Griekse economie al drie kwartalen op rij groei vertoont ten opzichte van de voorgaande periode.

Naar nu blijkt nam de omvang van de Griekse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,8 procent toe. In het tweede en derde kwartaal kreeg het herstel een vervolg met groeicijfers van respectievelijk 0,3 en 0,7 procent. Op jaarbasis was de groei in het derde kwartaal 1,7 procent.

Van der Laan: vertrek Kamerleden onvermijdelijk

Het vertrek van de van oorsprong Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA is 'blijkbaar onvermijdelijk' maar tegelijkertijd een 'verdrietige aangelegenheid'. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag in Den Haag.

Het noodgedwongen vertrek van de Kamerleden berokkent de partij schade, zo zei Van der Laan, die voor overleg in Den Haag is. Zijn Rotterdamse collega en partijgenoot Ahmed Aboutaleb wilde niet op de kwestie ingaan. Hij verwees naar partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).

Asscher zei het voorafgaand aan de ministerraad te betreuren dat de Kamerleden de PvdA-fractie hebben moeten verlaten. De minister stelt dat hij donderdag niet bij het overleg over de kwestie betrokken was en dat de fractie het besluit heeft genomen. Hij noemde het desgevraagd onzin dat Turken niet welkom zouden zijn binnen de PvdA.

Blauwe vinkjes Whatsapp kunnen uit op Android

De veelbesproken blauwe vinkjes in Whatsapp kunnen op toestellen met besturingssysteem Android worden uitgezet. Dat meldt de website Androidworld vrijdag.

De blauwe vinkjes verschijnen als iemand een bericht heeft gelezen. Heimelijk een chat negeren is er daardoor niet meer bij. De nieuwe functie werd een week geleden geïntroduceerd en leverde veel verontwaardigde reacties op. Mensen vonden het een inbreuk op hun privacy.

Volgens Androidworld is het in de nieuwe bètaversie van Whatsapp mogelijk om de blauwe vinkjes uit te zetten. Bij de instellingen moet dan de optie 'read receipts' uitgeschakeld worden. Bezitters van Apple-toestellen die op iOS draaien moeten nog even wachten op de aanpassing.

Nederland telt ruim 9,5 miljoen gebruikers van Whatsapp.

Minderjarig meisje naar SyriŽ vertrokken

Een 16-jarig meisje van Marokkaanse afkomst uit Lichtenvoorde is naar Syrië vertrokken. Daar gaat het Openbaar Ministerie in Arnhem van uit. Het meisje verdween kortgeleden. Sinds enkele dagen verstuurt ze tweets waaruit blijkt dat ze in Syrië zou kunnen zijn en dat ze daar de Nederlandse media scherp volgt.

Toen het meisje niet thuis kwam, schakelden haar ouders de politie in. Die onderzoekt de verdwijning samen met het OM.

Politie en justitie willen niks kwijt over de manier waarop ze naar het 16-jarige meisje zoeken. De tweets die de Marokkaanse verstuurt, zijn nog geen onomstotelijk bewijs dat ze zich heeft aangesloten bij IS in Syrië. De berichten kunnen ook vanaf een heel andere plek worden verstuurd.

Relatief veel kinderen zijn betrokken bij pogingen om af te reizen naar het gebied van de gewapende strijd in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit cijfers die deze week bekend werden gemaakt. Tot op heden is 33 keer melding gemaakt van kinderen die zouden vertrekken. Daarbij ging het om 25 kinderen die mogelijk in gezinsverband zouden vertrekken en om acht minderjarigen die alleen naar de strijdgebieden wilden.

Hiddink traint met fitte selectie

Guus Hiddink bereidt zich met een fitte selectie voor op het duel van zondag met Letland in de EK-kwalificatie. De bondscoach begon vrijdag rond 11.30 uur met 23 spelers aan een training op het veld van Quick Boys in Katwijk.

Karim Rekik oefende ook mee. De verdediger van PSV is opgeroepen als vervanger voor de geblesseerde Ron Vlaar, die het trainingskamp van Oranje heeft verlaten. De verdediger werkt bij zijn club Aston Villa verder aan zijn herstel.

Robin van Persie lijkt wel op tijd fit voor het duel met de Letten. Hij miste woensdag de ontmoeting met Mexico wegens een lichte hamstringblessure. Hiddink heeft al aangekondigd dat hij Van Persie en Klaas-Jan Huntelaar zondag een basisplaats wil geven in de ArenA.

Protestmars studenten naar Malieveld

Ruim honderd studenten zijn vrijdag aan het eind van de ochtend vanaf de Haagse Hogeschool bij station Hollands Spoor op weg gegaan naar het Malieveld. Ze protesteren tegen het leenstelsel dat volgend collegejaar moet ingaan. Op het Malieveld is vrijdagmiddag een demonstratie waar de organisatie duizenden studenten verwacht.

Op het Malieveld begonnen tegen 11.30 uur de eerste demonstranten binnen te druppelen. De politie is met veel mensen op de been in de stad.

Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. De basisbeurs is nu vier studiejaren lang een gift voor studenten. Vanaf volgend studiejaar moet de basisbeurs een lening worden. De kans dat het studentenprotest slaagt, is heel klein: de Tweede Kamer stemde er al mee in en ook een meerderheid in de Eerste Kamer is ervoor.

Olympische hervormingen volgende week gepresenteerd

Grote veranderingen zijn op komst voor Olympische Spelen. Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité presenteert op 18 november veertig aanbevelingen die het grootste sportspektakel ter wereld aantrekkelijker moeten maken voor toeschouwers, sponsors en met name kandidaatsteden. De leden van het IOC zullen in december tijdens een congres in Monaco over alle voorstellen stemmen.

Kostenbesparing is een van de speerpunten in de plannen van Bach. Hij kondigde al eerder aan dat het voor steden veel goedkoper moet worden om de Spelen binnen te halen en te organiseren. De vele afzeggingen voor de organisatie van de Winterspelen in 2022 hebben de Duitser gesterkt in zijn opvattingen. Vier steden haakten om financiële redenen af, waardoor alleen nog Beijing en Almaty in de race zijn.

[vid] Negers in de Bijlmer: 'Zwarte Piet is ok!'

Dat het meerendeel van de Zwarte bevolking tegen Zwarte Piet zou zijn is een fabeltje dat ons door de anti-Pieten allang wordt wijsgemaakt. Niet alleen in Curaçao vinden ze het maar onzin, ook in onze eigen Bijlmer is de goedlachse kindervriend meer dan welkom.

Gisteren introduceerde het Sinterklaasjournaal de 'witte' Pieten op geheel onnodige wijze en van onze belastingcenten. Vandaag blijkt dat dat helemaal niet nodig was geweest. Iedereen  Zwarte Piet!

Ondanks crisis goud voor Iraanse gewichtheffer

De Iraanse gewichtheffer Kianoush Rostami heeft in Almaty de wereldtitel in de klasse tot 85 kilogram gepakt. Dat deed hij na een bijzonder spannende en voor hem moeizame strijd. Voor Rostami is het na 2011 zijn tweede wereldtitel.

In Iran ligt Rostami onder vuur, omdat hij er samen met superzwaargewicht Behdad Salimi voor gezorgd zou hebben dat het Iraanse gewichtheffen ten gronde gericht wordt. Na de Spelen van Londen werd het nationale team geboycot door onder meer het genoemde duo, onder leiding van olympisch kampioen Salimi. Zij wilden de coach eruit hebben, omdat hij ze geen vrijheid gaf - zoals het midden in de nacht spelen op de Playstation.

De coach is er inmiddels uitgegooid, maar de nieuwe trainer zou voor veel blessures zorgen omdat hij zich alleen op superster Salimi richt. Vooral de jonge Bahador Moulaei lijkt het slachtoffer te zijn geworden. De nieuwe concurrent van Salimi - vorig jaar goed voor zilver op het WK - werd door de coaches dusdanig ver gepushed dat hij geblesseerd raakte en maanden uit de roulatie is.

Terug in Almaty ging het Rostami in eerste instantie voor de wind. Op het eerste onderdeel, het trekken, brak hij het Iraanse nationale record en zette hij 178 kilogram neer. Het goud op het onderdeel werd gewonnen door de Bulgaar Ivan Markov, die 179 kilo optilde. Ook Andrei Rybakou (175 kilo) en Artem Okulov (174 kilo) bleven nog in de strijd.

Het stoten leverde een zeer spannende strijd op om de wereldtitel. Markov opende met succesvolle pogingen op 207 en 211 kilo, terwijl ook Okulov 211 kilogram noteerde. Daarna kwam Rostami pas, die 211 kilo als eerste poging had. De Iraniër tilde het gewicht boven zijn hoofd, maar bleef secondenlang proberen om de goede houding in te nemen. Tot zijn grote verontwaardiging kreeg hij van de jury niet het signaal dat zijn poging geslaagd was, en dus zat hij in de problemen.

De eerste, opvallende poging van Rostami bij het stoten is te zien na 1:03.30 uur (Bron: YouTube)

De tweede poging van Rostami - op 212 kilo - leverde niks op en dus moest alles in de derde poging gebeuren. Hij kon de 213 kilogram optillen, leek opnieuw geen witte lichten te krijgen ten teken van een goede poging, maar zag tot zijn verrassing toch dat zijn lift goedgekeurd werd. Markov probeerde tenslotte nog om 214 kilo op te tillen, maar hij viel achterover. Met totaal 391 kilo ging het goud naar Rostami, één kilo voor Markov. Okulov pakte met 385 kilo het brons.

Bij de vrouwen ging het goud in de klasse tot 63 kilogram naar de Chinese Deng Wei, die ondanks een verkoudheid nipt af wist te rekenen met Tima Turieva, de wereldkampioene van vorig jaar uit Rusland. Deng en Turieva kwamen totaal beiden tot 252 kilogram, maar de Chinese won het goud vanwege haar lichtere lichaamsgewicht. Choe Hyo-sim pakte namens Noord-Korea het brons met 248 kilo.

WŁst begint wereldbekerseizoen met zege

Ireen Wüst heeft in het Japanse Obihiro de wereldbekerwedstrijd over 3000 meter gewonnen. In Japan kwam ze tot een tijd van 4:06.91, een dik baanrecord. Wüst reed in de slotrit tegen Martina Sábliková die tweede werd met 4:06.11. Sábliková verloor veel tijd in de laatste ronde omdat ze bij de kruising met Wüst de Nederlandse moest voorlaten.

Jorien Voorhuis wist zichzelf ook op het podium te schaatsen. De tijd van 4:07.05 bleek genoeg voor de bronzen medaille. Het was haar tweede podiumplaats op de 3.000 meter. Alweer drie jaar geleden, bij een wereldbekerwedstrijd in Heerenveen, werd ze ook derde op deze afstand.

Sábliková was de enige buitenlandse vrouw die zich tussen de Nederlandse rijdsters wist te schaatsen, want ook op de vierde, vijfde en zesde plaats waren Nederlanders terug te vinden. Diane Valkenburg (4:07.57), Marije Joling (4:08.22) en Linda de Vries (4:09.27) bleven de 42-jarige Claudia Pechstein voor. De Duitse eindigde als zevende in 4:11.57.

Zaterdag gaat de wereldbeker verder met de 1000 meter en de ploegenachtervolging voor zowel de heren als de dames. Ook zal er worden geëxperimenteerd met de team sprint. 

Uitslag 3000 meter 

# Naam Land Tijd
1 Ireen  Wüst Ned 4:04.91
2 Martina  Sábliková Tsj 4:06.11
3 Jorien  Voorhuis Ned 4:07.04
4 Diane  Valkenburg Ned 4:07.57
5 Marije  Joling Ned 4:08.22
6 Linda  de Vries Ned 4:09.27
7 Claudia  Pechstein Dui 4:11.57
8 Nana  Takagi Jap 4:11.83
9 Ida  Njåtun Noo 4:12.99
10 Bente  Kraus Dui 4:13.03

Nieuwe trailer voor Fifty Shades Of Grey

Er is een nieuwe trailer verschenen voor de Fifty Shades-film. De trailer, die onder meer op YouTube staat, geeft fans van de erotische boekenreeks een vrij pikant voorproefje van de film.

Fifty Shades Of Grey gaat over de opbloeiende liefde tussen een onschuldige jonge vrouw (Dakota Johnson) en een steenrijke zakenman met een voorliefde voor sm (Jamie Dorman). In de trailer komen ook seksscènes voorbij. Zo is te zien hoe miljardair Christian Grey zijn nieuwe vriendin Anastasia uitkleedt en haar meeneemt naar zijn 'speelkamer'.

Op de achtergrond is muziek van zangeres Beyoncé te horen. Haar nummer Haunted geeft de beelden een extra zwoel randje. De Fifty Shades Of Grey-film, gebaseerd op het eerste boek uit de immens populaire romantrilogie van schrijfster E.L. James, moet vanaf Valentijnsdag in de bioscopen draaien.

[vid] [nsfw] Lekker blondje naakt door New York

Model Pranksters heeft een mooie stunt uitgehaald. Ze hebben een lekker blondje naakt door de binnenstad van New York laten lopen.

Het mokkel in het filmpje lijkt een broek aan te hebben, maar schijn bedriegt. De spijkerbroek, compleet met gaten, is namelijk vakkundig gebodypaint.

Vervolgens wordt het mooie vrouwtje de metropool in gestuurd om de reacties van mensen te peilen. De blondine paradeeert bijvoorveeld naakt over Times Square. Ook loopt ze zelfs naakt de Mc Donald's binnen.

En niemand lijkt een ruk te geven om het evakostuum van de dame in kwestie. Niemand die eens lekker tegen die blote billen swaffelt.

Nu men weet dat de Amerikaanse naakt is, vindt het filmpje gretig aftrek. In slechts een dag tijd is de video al een miljoen keer bekeken.

Het bewuste filmpje. NSFW, want naakt mokkel

ABN AMRO schrapt tot duizend banen

ABN AMRO schrapt de komende jaren 650 tot 1000 voltijdsbanen. Dat maakte de bank vrijdag bekend bij de cijfers over het derde kwartaal. De banen verdwijnen vooral in de retailtak. Er zijn minder bankmedewerkers nodig doordat klanten nog meer zaken via internet gaan regelen.

De staatsbank wil ook het aantal kantoren verder concentreren. Hoeveel kantoren er dicht gaan is nog niet bekend. De reorganisatie moet in 2018 zijn afgerond.

ABN AMRO trekt de komende jaren 150 miljoen euro uit voor het versnellen van de digitalisering, zo maakte de bank verder bekend. "Dit stelt ons in staat om nieuwe klanten aan te trekken en de dienstverlening aan bestaande klanten te verbeteren", zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm in een verklaring.

De bank maakte in het derde kwartaal 450 miljoen euro winst.

Studentenleiders Hong Kong willen naar Peking

Studentenleiders uit Hong Kong willen zaterdag naar Peking vliegen om overleg te voeren met het Chinese kader over de verkiezingen van een nieuwe leider voor de autonome regio. De vliegtickets zijn inmiddels gekocht, zei Eason Chung, lid van een studentengroep die een grote rol speelde in de organisatie van de straatprotesten in Hong Kong die bijna twee maanden geleden begonnen.

Als de drie studentenleiders worden toegelaten in China willen ze direct doorreizen naar het Chinese parlement om te proberen een dialoog aan te gaan met premier Li Keqiang en andere Chinese politici. De regering van Hong Kong verzet zich tegen het plan.

Demonstranten bezetten drie straten in Hong Kong uit protest tegen de beslissing van de Chinese regering dat het uiteindelijk aan Beijing is wie zich beschikbaar mag stellen in de verkiezingen in Hong Kong in 2017.

'Veel minder inzetbare politie op straat'

Het aantal inzetbare politieagenten dat de straat op kan om de orde te handhaven is stukken lager dan de aantallen waarmee minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schermt. Dat stelt De Telegraaf vrijdag op basis van cijfers die de krant kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De zogenoemde operationele sterkte van de Nederlandse politie zou volgens de minister vijftigduizend man tellen, maar volgens De Telegraaf gaat het om niet meer dan zestienduizend dienders. En dat aantal zou nog aan de hoge kant zijn, want onder hen zouden ook gespecialiseerde onderzoekers zijn die nauwelijks de straat op gaan.

De krant berekende dat in alle elf politieregio's op elk moment van de dag maar zo'n tweehonderd man beschikbaar is voor taken als noodhulp en toezicht. In die regio's liggen tientallen gemeenten.

1,7 miljoen mensen zien GTST-afscheid Gigi

Ruim 1,7 miljoen mensen hebben afgestemd op de laatste aflevering van Goede tijden, slechte tijden met actrice Gigi Ravelli. De RTL-soap staat daarmee op de tweede plek in de lijst met best bekeken programma's van donderdag 13 november.

De kijkers zagen hoe Gigi's personage Lorena Gonzalez na een verblijf van zeven jaar wegging uit soapdorp Meerdijk. Dat kwam niet als een grote verrassing, want Ravelli had haar vertrek bij GTST eerder deze week al aangekondigd. "Ik voel dat het tijd is om in het diepe te springen", zei de 32-jarige blondine in RTL Boulevard.

Het Achtuurjournaal trok iets meer dan 2 miljoen kijkers, goed voor de eerste plaats. De derde plek is voor Chantal Janzen. Meer dan 1,5 miljoen mensen keken mee hoe de presentatrice voor haar programma Chantal blijft slapen een nachtje op bezoek ging bij Peter Jan Rens en Tijl Beckand.

Obama: hervormingsproces Myanmar verloopt stroef

De democratische hervormingen in Myanmar hebben een nieuwe impuls nodig. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag tijdens zijn bezoek aan Myanmar gezegd. Hij werd op zijn persconferentie geflankeerd door de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die dezelfde boodschap verkondigde.

Suu Kyi is parlementslid, maar mag volgend jaar niet meedoen aan de Myanmarese presidentsverkiezingen. Zij is bij grondwettelijke bepaling uitgesloten van deelname, omdat haar twee zonen de Britse nationaliteit hebben.

"Ik begrijp een dergelijke bepaling niet die mensen verhindert voor het presidentschap te gaan vanwege de vraag wie hun kinderen zijn", zei Obama.

De Amerikaanse president dringt er bij de leiders van Myanmar op aan een grondwetswijziging door te voeren, maar waakt ervoor de indruk te wekken Suu Kyi naar voren te schuiven als presidentskandidaat. Hij sneed onder meer een onderwerp aan dat ook Suu Kyi op stevige kritiek is komen te staan - de discriminatie van een religieuze minderheid, de Rohingya's.

"Discriminatie van de Rohingya's of om het even welke religieuze minderheid geeft niet weer welk soort land Birma (Myanmar) op de lange termijn wil zijn", aldus Obama.

Obama en Suu Kyi spraken elkaar donderdag kort in de marge van een regionale top in de Myanmarese hoofdstad Naypyitaw. Vrijdag vloog Obama naar Rangoon voor uitvoerigere gesprekken met Suu Kyi.

De president en de oppositieleidster waarschuwden dat de klad in de democratische hervormingen is gekomen. Suu Kyi zei dat het hervomingsproces een 'hobbelig pad' is ingeslagen.

FNV vreest nog meer ontslagen bij ABN AMRO

Vakbond FNV Finance vreest dat er nog veel meer arbeidsplaatsen bij ABN AMRO komen te vervallen, omdat de nieuwe technologie veel mensenarbeid overbodig maakt. "Wij dagen de bank uit om samen de sociale verantwoordelijkheid te nemen om werknemers zo goed mogelijk naar andere banen te krijgen", aldus bestuurder Paul Veenhuizen van FNV Finance vrijdag.

Vorig jaar kwamen er nog een miljoen klanten in de bank- en verzekeringskantoren. Bij de nieuwe mobiele app komen een miljoen klanten per dag, stelt de vakbond. Veenhuizen: "Dat is een hard feit. Wij vinden dat er heel veel aandacht moet worden besteed aan trainingen en her- en bijscholing voor werknemers om ander werk te kunnen doen of te kunnen vinden. Met de digitalisering ontstaan ook nieuwe functies en rollen."

'AC/DC-drummer is de weg kwijt'

De aanklacht tegen Phil Rudd dat hij een huurmoordenaar had ingeschakeld mag dan zijn ingetrokken, zijn bandgenoten merken dat het niet goed gaat met de AC/DC-drummer. Dat vertellen ze in een interview met USA Today.

"Het is moeilijk om wat over hem te zeggen. Hij is een geweldige drummer en heeft veel voor ons gedaan, maar hij lijkt zichzelf te hebben laten gaan. Hij is niet de Phil die we van vroeger kennen", vertelt gitarist Angus Young.

De rockband bracht onlangs een nieuw album uit zonder Malcolm Young, die lijdt aan dementie en daarom de band na ruim veertig jaar moest verlaten. Maar ook de 60-jarige drummer was niet de oude. "Het was moeilijk om hem de studio in te krijgen", vertelt bassist Cliff Williams.

Vorige week werd bekend dat Phil Rudd in zijn thuisland Nieuw-Zeeland opgepakt was wegens het inhuren van een moordenaar. Die aanklacht werd ingetrokken, maar hij moet wel terechtstaan wegens doodsbedreigingen en drugsbezit. Phils bandgenoten vermoeden dat de drugs weleens de oorzaak kan zijn van zijn vreemde gedrag. "Als je in de wereld van drugs terechtkomt, wordt het moeilijk", zegt Young. "Ik weet niet precies wat er aan de hand is, maar het is hoognodig dat hij de boel op een rijtje krijgt."

Sint en Piet houden het mogelijk droog

Sinterklaas en zijn gevolg houden het zaterdag tijdens de landelijke intocht vermoedelijk droog. Hoewel het een natte dag belooft te worden, verdwijnt de regen tijdelijk rond het middaguur. Dat is althans de verwachting van weeronline.nl.

Sint en zijn zwarte of anderszins gekleurde pieten komen zaterdag in een groot aantal plaatsen aan. In Gouda is de televisie erbij.

De dag verloopt voornamelijk bewolkt en zijn er perioden met regen, maar de activiteit van het neerslaggebied neemt geleidelijk af. Rond het middaguur zijn veel droge perioden te verwachten. "Tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda is het mogelijk droog of valt hooguit wat lichte regen of motregen", aldus het weerbureau. Later in de middag en in de avond gaat het overal weer regenen.

WK-brons voor Michel Mulder op 500 meter

Michel Mulder heeft donderdag op het WK inline-skaten in Rosario brons veroverd op de 500 meter op de weg. De olympisch schaatskampioen van Sochi op deze afstand moest in de finale de Spanjaard Ioseba Fernandes en de Colombiaanse favoriet Pedro Causil net voor zich dulden.

Mulder werd twee jaar geleden op skeelers al eens wereldkampioen op de 500 meter. Pedro Causil pakte eerder al goud op de 300 meter tijdrit op de baan, zilver op de 500 meter op de baan en goud op de 200 meter tijdrit op de weg.

Bij de vrouwen werd Manon Kamminga in de Argentijnse plaats op dit onderdeel uitgeschakeld in de halve eindstrijd. Het goud was voor de Colombiaanse Yersi Puello.

Smeekens wint eerste 500 meter

Jan Smeekens heeft de wereldbekerwedstrijd over 500 meter in Obihiro gewonnen. Achter hem eindigden verrassend twee jonge Russen. Hein Otterspeer verloor op twee duizendsten een podiumplek.

Al in rit twee was er vuurwerk, toen Ruslan Murashov een tijd van 35.24 op de klokken zette. Dit leek een opmaat voor veel snelle tijden, maar er waren ook veel tegenvallers. Keiichiro Nagashima en Gilmore Junio kwamen niet aan deze tijd, en ook Gerben Jorritsma kwam niet in de buurt van deze tijd. Het was zijn landgenoot Pavel Kulizhnikov die als eerste onder deze tijd dook.

Smeekens deed dat even later ook, terwijl hij met een tegenvallende Mo Tae-bum afrekende. Voor de laatste rit was het al duidelijk dat er een Nederlander zou winnen. Pim Schipper en Otterspeer waren de andere kanshebbers. Schipper maakte echter een misslag waardoor hij kansloos was, en Otterspeer reed ook naar 35.24, wat uiteindelijk net niet voldoende bleek voor een podium.

Uitslag:

1 Jan Smeekens 35.06  
2 Pavel Kulizhnikov 35.16 +0.10
3 Ruslan Murashov 35.24 +0.18
4 Hein Otterspeer 35.24 +0.18
5 Nico Ihle 35.31 +0.25
6 Laurent Dubreuil 35.31 +0.25
7 Ryohei Haga 35.32 +0.26
8 Denis Koval 35.48 +0.42
9 Gilmore Junio 35.50 +0.44
10 Keiichiro Nagashima 35.54 +0.48
11 Espen Aarnes Hvammen 35.58 +0.52
12 William Dutton 35.63 +0.57
13 Gerben Jorritsma 35.71 +0.65
14 Mo Tae-Bum 35.72 +0.66
15 Yuya Oikawa 35.76 +0.70
16 Mirko Nenzi 35.82 +0.76
17 Daichi Yamanaka 35.83 +0.77
18 Pim Schipper 35.90 +0.84
19 Artur Nogal 36.07 +1.01
20 Shani Davis 36.27 +1.21

Lee Sang-hwa ook in nieuw seizoen de snelste

Lee Sang-hwa heeft de eerste wereldbekerwedstrijd voor vrouwen van dit seizoen over 500 meter gewonnen. Ze was een tiende sneller dan Nao Kodaira, die knap tweede werd. Margot Boer moest zich tevreden stellen met een vijfde plaats.

De 500 meter was er vooral een van missertjes bij de start. Anice Das, Maki Tsuji en Floor van der Brandt kenden problemen bij hun starts. Desalniettemin kende van der Brandt een goede race, zij werd zesde in een goede tijd. Voor Das en Tsuji betekende het echter dat ze kansloos waren voor een goede tijd. Thijsje Oenema leek goed op weg naar een toptijd, maar uiteindelijk werd het slechts 38.90. Alleen Kodaira was sneller dan Vanessa Bittner, die de B-groep won, voordat de laatste rit werd verreden.

Lee kende geen superopening en ook de opening van Olga Fatkulina was zwak. Desalniettemin kwam Lee wel aan de tijd van Kodaira en wist ook Fatkulina zich op het podium te schaatsen. Het baanrecord zat er nog niet in voor de Koreaanse.

1 Lee Sang-hwa 38.07  
2 Nao Kodaira 38.18 +0.11
3 Olga Fatkulina 38.50 +0.43
4 Judith Hesse 38.73 +0.66
5 Margot Boer 38.73 +0.66
6 Floor van den Brandt 38.78 +0.71
7 Jekaterina Aydova 38.80 +0.73
8 Li Qishi 38.83 +0.76
9 Thijsje Oenema 38.90 +0.83
10 Arisa Go 39.00 +0.93
11 Karolína Erbanová 39.02 +0.95
12 Bo van der Werff 39.03 +0.96
13 Zhang Hong 39.05 +0.98
14 Miyako Sumiyoshi 39.12 +1.05
15 Anice Das 39.16 +1.09
16 Maki Tsuji 39.25 +1.18
17 Marsha Hudey 39.34 +1.27
18 Nadezjda Aseyeva 39.36 +1.29
19 Denise Roth 39.60 +1.53
20 Gabriele Hirschbichler 39.77 +1.70

Voetbalbond AustraliŽ weerlegt kritiek FIFA

De campagne waarmee de Australische voetbalbond FFA heeft geprobeerd het WK van 2022 binnen te halen is volgens de regels verlopen. Dat zei FFA-baas Frank Lowy vrijdag in een reactie op de aantijgingen in het FIFA-rapport over de toewijzingen van de WK's van 2018 (Rusland) en Qatar (2022). Daarin staan beschuldigingen richting Engelse en Australische voetbalbond, terwijl de landen die de WK's kregen toebedeeld vrijgepleit worden van dubieuze praktijken.

"De FFA heeft zijn best gedaan een schoon bid te presenteren, meldde Lowy. "De financiën zijn continu gecontroleerd, door de overheid en door onafhankelijke externe bureaus. We zijn altijd gegaan voor een eerlijke campagne." Het onderzoek toonde volgens de wereldvoetbalbond aan dat de FFA voetbalprojecten over heel de wereld financieel heeft gesteund, mogelijk in ruil voor stemmen.

Kramer eerste wereldbekerwinnaar seizoen

Sven Kramer heeft in Obihiro voldaan aan zijn taak door de vijf kilometer te winnen. Hij schaatste in een baanrecord naar de snelste tijd in de laatste rit. Wouter Olde Heuvel haalde voor het eerst in lange tijd weer een podium, hij werd derde.

Koen Verweij ging al vroeg van start en kwam tot de tot dan toe snelste tijd in de derde rit, waarin Bart Swings ietwat tegen viel. Twee ritten later verbaasde Aleksandr Rumyantsev door het baanrecord af te nemen van Lee Seung-hoon en tegelijkertijd Bob de Jong en Verweij te verslaan. In rit zeven kwam Olde Heuvel net tekort om Rumyantsev voorbij te komen.

In de laatste rit trad Kramer aan tegen Sverre Lunde Pedersen. Hij reed op het begin ongeveer dezelfde rondetijden als Rumyantsev, maar wist in het laatste deel, het zwakste deel van de race van de Rus, het definitieve verschil te maken. Een tijd van net boven de 6.20 was voldoende voor de winst.

Later vandaag worden de 500 meters voor mannen en vrouwen, en de drie kilometer voor vrouwen verreden.

Uitslag:

1 Sven Kramer 6:20.90  
2 Aleksandr Rumyantsev 6:23.56 +2.66
3 Wouter olde Heuvel 6:24.03 +3.13
4 Bob de Jong 6:25.95 +5.05
5 Patrick Beckert 6:27.64 +6.74
6 Koen Verweij 6:28.62 +7.72
7 Douwe de Vries 6:28.78 +7.88
8 Sverre Lunde Pedersen 6:29.00 +8.10
9 Lee Seung-Hoon 6:30.12 +9.22
10 Bart Swings 6:30.65 +9.75
11 Danila Semerikov 6:33.55 +12.65
12 Jevgeny Serjajev 6:34.96 +14.06
13 Alexej Baumgärtner 6:36.51 +15.61
14 Daniil Sinitsyn 6:36.98 +16.08
15 Sergej Grjaztsov 6:42.74 +21.84
16 Maxim Baklashkin 6:59.35 +38.45

'PVV opstap-perikelen bij de PvdA om integratiestandpunten'

De Tweede Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn niet alleen door de PvdA uit de fractie gezet, ze worden ook geroyeerd als lid. Dat blijkt uit een verklaring van het partijbestuur.

De Kamerleden werden uit de fractie gezet na een ruzie over de integratiestandpunten van de partij. Ze weigerden zich achter het standpunt van de fractie te scharen, en het vertrouwen uit te spreken in PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratie. De hele fractie had volgens PvdA-leider Diederik Samsom een klemmend beroep gedaan om hun opstelling te wijzigen, maar dat leverde niets op. "En daarmee scheiden onze wegen", zei hij.

Maar daar blijft het niet bij, zo blijkt. Het fractiebestuur heeft het partijbestuur verzocht om uit te spreken dat de leden niet langer het woord kunnen voeren namens de sociaal-democraten en om de procedure tot ontneming van het lidmaatschap te starten. "Het partijbestuur heeft hiermee ingestemd", zo staat in de verklaring.

Politie gebeld na huilbui zoontje Theron

Toen de 2-jarige zoon van Charlize Theron tijdens een picknick de omgeving bij elkaar krijste, dacht een voorbijgangster dat de actrice haar kind aan het mishandelen was. Dat meldt TMZ.

Sean Penn en Charlize Theron waren de natuur ingetrokken van de Vasquez Rocks in Santa Clarita met Charlizes zoontje Jackson. Gezien de intensiteit van het gegil van de peuter, vermoedde een wandelaar dat de beroemde moeder haar zoon mishandelde en begon het tafereel te filmen. Toen Charlize haar opdroeg uit de buurt te blijven, belde ze de politie.

De ontstemde wandelaarster meldde aan de politie dat wellicht sprake was van kindermishandeling. De toegesnelde agent kwam tot een andere conclusie: Jackson was gewoon in een recalcitrante peuterbui. De agent verliet de picknick en niemand werd gearresteerd.

'Geen plannen voor herovering Oost-OekraÔne'

Oekraïne heeft geen plannen de gebieden in het oosten van het land te heroveren die worden gecontroleerd door pro-Russische separatisten. Dit zegt de Oekraïense minister van Defensie, Pavel Klimkin, in een interview dat vrijdag verschijnt in de Duitse krant Rheinische Post. "Een militair offensief zou immers ook de burgerbevolking schade toebrengen, onze Oekraïense landgenoten", aldus de bewindsman.

Anderzijds staat het Oekraïense leger klaar om de door Rusland geholpen separatisten terug te slaan, als zij opnieuw in de aanval gaan. "Wij beschikken nu over duizenden militairen die kunnen vechten en dat ook al hebben bewezen", aldus Klimkin.

'Geen plannen voor herovering Oost-Oekraïne'
'Geen plannen voor herovering Oost-Oekraïne' (Foto: ANP)

Agenten beschoten vanuit woning Den Haag

Agenten zijn in de nacht van donderdag op vrijdag vanuit een woning aan de Rijnauwenstraat in Den Haag beschoten. De agenten hebben vervolgens ook een schot gelost. Niemand raakte gewond, meldt de politie op Twitter.

Agenten gingen diep in de nacht af op een melding dat ,,iemand op straat liep met een vuurwapen", aldus een woordvoerster. Toen collega's ter plaatse gingen werden ze vanuit een huis beschoten. Vanuit welke ruimte dit gebeurde, is nog onbekend. De politie heeft vervolgens teruggeschoten. Er is een verdachte opgepakt. Over de identiteit van deze persoon is nog niets bekend. Vanwege het onderzoek naar het incident is de straat afgezet.

Agenten beschoten vanuit woning Den Haag
Agenten beschoten vanuit woning Den Haag (Foto: ANP)

'Vloer Ede niet bestand tegen springen'

De vloer van het studentenhuis in Ede is donderdagavond laat ingestort doordat de studenten die er feest vierden hard op de muziek aan het springen waren. Daar was de vloer niet tegen bestand. Dat is de voorlopige conclusie van de politie, aldus een woordvoerster.

Volgens de politie zijn zo'n 20 jongeren met vloer en al door de eerste verdieping gezakt boven en achter een ijssalon aan de Notaris Fischerstraat. Ze vierden feest in een ruimte van ongeveer 5 bij 5 meter, wat werd gezien als de gezamenlijke woonkamer. In totaal waren 100 mensen in verschillende ruimtes in het studentenhuis aanwezig.

Naar inschatting van de politie ging het mis doordat met veel mensen op een houten vloer werd gesprongen op de muziek. ,,Daar was deze vloer niet tegen bestand."

Vier personen raakten lichtgewond. Een persoon is met een gebroken pols naar het ziekenhuis gebracht; drie anderen werden ter plaatse behandeld aan schrammen en lichte kneuzingen, aldus de politie die ook namens de overige hulpdiensten spreekt. ,,We hebben veel geluk dat het bij deze verwondingen is gebleven. Ook het aantal slachtoffers valt mee", aldus de woordvoerster.

Een deel van de bewoners kan vannacht terug naar het pand, anderen mogelijk niet. De brandweer onderzoekt met hulp van een bouwinspecteur of het gebouw, dat zowel uit oudbouw als nieuwbouw bestaat, gestut kan worden. De vraag is of dat veilig kan gebeuren.

Voor zowel bewoners als gasten van het studentenfeest is opvang geregeld in een gebouw van de gemeente aan de Molenstraat, genaamd De Manenberg. Daar verbleven rond 2.00 uur ongeveer 35 mensen, voornamelijk bewoners.

Stefan Hertmans wint AKO Literatuurprijs 2014

De Vlaming Stefan Hertmans heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen voor zijn boek Oorlog en Terpentijn. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Volgens de jury heeft Hertmans met zijn boek een 'late meesterproef' geleverd die 'nu al de status van een klassieker heeft'.

Hertmans liet weten verrast te zijn. "Ik ga er eigenlijk nooit vanuit dat ik een wedstrijd win. Het is natuurlijk leuk, maar wij schrijven omdat wij van literatuur houden. Ik gun het iedereen, maar het is fantastisch dat dit is gebeurd."

Speciale dank ging uit naar de familie van de schrijver, die als inspiratiebron diende voor het boek. "Ik dank mijn vader die getuige was van een verdwijnende wereld, van een vervlogen Vlaanderen."

Het boek gaat over het leven van zijn grootvader die in de Eerste Wereldoorlog vocht in de loopgraven. Hertmans dacht alle verhalen uit die tijd wel te kennen, maar werd verrast door twee cahiers die hij tientallen jaren geleden kreeg. Daarin beschreef zijn grootvader ook de armoede die volgde op de oorlog, waarna Hertmans besloot een boek te schrijven over zijn leven, waarin zijn opa ook nog eens zijn grote liefde verloor aan de Spaanse griep.

De Vlaming krijgt vijftigduizend euro en een sculptuur van Eugène Peters. De jury stond onder leiding van voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Onder de zes genomineerden waren twee Vlamingen.

Vorig jaar won Joke van Leeuwen de prijs voor haar boek Feest van het Begin.

Louis Theroux: god van de documentaire

Louis zijn manier van televisiemaken geeft de kijker een inkijk in een andere wereld die niet eens zo ver van die van ons zelf af staat. Hij belicht de mensen, niet in een positief of negatief licht, maar zoals ze zijn. Hij vraagt ze waarom ze deze keuzes gemaakt hebben, waarom ze hun leven leven zoals ze dat doen en laat het vrij van ieder oordeel. Theroux is de ultieme humanist. Dit alles naast een prachtig beleefde ongemakkelijkheid die vele Britten eigen is en een verlangen om alles te zien en mee te maken, maakt Louis Theroux een genot om naar te kijken.

Federer helpt Nishikori een handje

Tennisser Roger Federer heeft het laatste groepsduel van de World Tour Finals in Londen tegen Andy Murray eenvoudig gewonnen. Door een 6-0 zege in de eerste set heeft de nummer 2 van de plaatsingslijst de deur voor de Brit naar de halve finales van het toernooi dichtgegooid en kan de Japanner Kei Nishikori mee naar de laatste vier.

Federer denderde ook in de tweede set door, want pas op de stand 5-0 wist Murray zijn enige game van de wedstrijd op de scoreborden te brengen. Een fout van Murray maakte een einde aan de lijdensweg van de Brit: 6-0 en 6-1.

Kabinet vermoedt Russische wapens in OekraÔne

Het is volgens het kabinet 'niet onaannemelijk dat Rusland betrokken is bij de recente transporten' van zwaar militair materieel en personeel naar Oekraïne. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) en zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft de afgelopen dagen zeker zes konvooien in of bij de stad Donetsk waargenomen. Dat ligt in gebied in handen van de opstandelingen. Daarbij ging het om tanks, houwitsers, raketlanceerinstallaties en munitietransporten, aldus de OVSE.

NAVO-commandant Philip Breedlove zei eerder deze week al dat materieel en militairen uit Rusland het buurland zijn binnengegaan. Moskou ontkent troepen en wapens te hebben gestuurd.

Norbert Klein verder als zelfstandig Kamerlid

Tweede Kamerlid Norbert Klein wil niet meer worden geassocieerd met 50Plus, de partij waarmee hij in de Tweede Kamer kwam. Hij zat daar na interne onenigheid nog onder de naam 50Plus/Klein, terwijl het eigenlijke 50Plus verder ging als 50Plus/Baay, maar dan weer met Henk Krol. Klein gaat nu verder als Groep Klein. Dat is duidelijker ook, liet hij donderdag weten.

50Plus/Baay is blij mee met de stap van de 58-jarige Klein, die zijn lidmaatschap van de partij in juni al had opgezegd. De seniorenpartij vond de toestand ook maar verwarrend, blijkt uit een reactie van Krol.

Kohl-biograaf moet citaten verwijderen

De auteur van een biografie over Helmut Kohl moet 115 citaten van de vroegere Duitse bondskanselier uit het boek verwijderen. Dat heeft de rechter in Keulen donderdag besloten.

De citaten zijn afkomstig uit een reeks opgenomen interviews met Kohl door biograaf Heribert Schwan. Beide mannen werkten gezamenlijk aan de memoires van de politicus, maar in 2009 kwam het na een ruzie tot een breuk.

Schwan verwerkte de citaten in zijn boek en een schandaal was geboren. Kohl liet zich laatdunkend uit over tal van politici. Hij zou onder andere hebben gezegd dat huidig bondskanselier Angela Merkel niet fatsoenlijk met mes en vork kan eten en noemde ex-president Christian Wulff een 'grote verrader' en een 'nul'.

Kohl was woedend dat zijn schelkanonnades in boekvorm verschenen en sleepte Schwan voor de rechter. Die oordeelde dat Kohl en Schwan een vertrouwelijkheidsovereenkomst hadden en dat Schwan de citaten daarom niet had mogen publiceren.

Pool vast na fatale beroving bejaarde in 1995

Het Verenigd Koninkrijk heeft een 38-jarige Pool aan Nederland uitgeleverd, die wordt verdacht van een fatale overval negentien jaar geleden in Rotterdam. Een toen 82-jarige vrouw werd in augustus 1995 dood in haar woning aan de Boezemlaan gevonden. In de woning bleken diverse spullen te zijn gestolen.

Speurwerk van een grootschalig onderzoeksteam van de politie leidde toen ook al naar de Pool, maar die bleek spoorloos. In het onderzoek kwam naar voren dat vermoedelijk twee andere bejaarde vrouwen ook slachtoffer van hem waren geweest. Zij werden in juli van dat jaar door hem beroofd en mishandeld, vermoedt het Openbaar Ministerie.

De onderzoeksrechter heeft zijn voorarrest donderdag verlengd.

Laatste reviews en specials
special
Battlefield V launch event [Fotoverslag]
review
Call Of Cthulhu
review
Nothing But Thieves simpelweg groots in AFAS Live
review
Overlord
review
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
review
Concert: The World of Hans Zimmer in Ahoy
©FOK.nl e.a.