Minderjarig meisje naar Syrië vertrokken

Een 16-jarig meisje van Marokkaanse afkomst uit Lichtenvoorde is naar Syrië vertrokken. Daar gaat het Openbaar Ministerie in Arnhem van uit. Het meisje verdween kortgeleden. Sinds enkele dagen verstuurt ze tweets waaruit blijkt dat ze in Syrië zou kunnen zijn en dat ze daar de Nederlandse media scherp volgt.

Toen het meisje niet thuis kwam, schakelden haar ouders de politie in. Die onderzoekt de verdwijning samen met het OM.

Politie en justitie willen niks kwijt over de manier waarop ze naar het 16-jarige meisje zoeken. De tweets die de Marokkaanse verstuurt, zijn nog geen onomstotelijk bewijs dat ze zich heeft aangesloten bij IS in Syrië. De berichten kunnen ook vanaf een heel andere plek worden verstuurd.

Relatief veel kinderen zijn betrokken bij pogingen om af te reizen naar het gebied van de gewapende strijd in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit cijfers die deze week bekend werden gemaakt. Tot op heden is 33 keer melding gemaakt van kinderen die zouden vertrekken. Daarbij ging het om 25 kinderen die mogelijk in gezinsverband zouden vertrekken en om acht minderjarigen die alleen naar de strijdgebieden wilden.