Vier aanhoudingen bij demonstratie leenstelsel

Bij de demonstratie tegen het sociaal leenstelsel vrijdagmiddag op het Malieveld in Den Haag zijn vier aanhoudingen verricht. Dat meldt een politiewoordvoerder. De aanhoudingen hadden te maken met baldadig gedrag of belediging. De aangehouden demonstranten zitten nog vast voor verhoor. Volgens de politie is de demonstratie verder rustig verlopen.

De huidige prestatiebeurs wordt in 2015 vervangen door een sociaal leenstelsel, waarbij studenten moeten gaan lenen om hun studie te kunnen bekostigen. Honderden studenten verzamelden zich vrijdagmiddag op het Malieveld om te demonstreren tegen het leenstelsel. De Tweede Kamer heeft het sociaal leenstelsel al goedgekeurd en ook in de Eerste Kamer is er een meerderheid voor het plan.

EenVandaag meldde vrijdagmiddag al op basis van een onderzoek dat veel studenten vrezen dat hun studieresultaten in het geding komen als zij door het sociaal leenstelsel meer moeten gaan werken naast hun studie. Een kwart van de ondervraagden zegt verder te zullen kiezen voor een opleiding met een grotere baangarantie. Bovendien denkt ruim veertig procent dat het door het sociaal leenstelsel te duur wordt om op kamers te gaan.