CD: Veldhuis & Kemper - Of de gladiolen

Daan de Witte (daan1601)

Veldhuis en Kemper werden in 2003 wereldberoemd in Nederland met hun hit 'Ik wou dat ik jou was'. Het leverde ze een plekje op in het voorprogramma van Marco Borsato, maar bovenal een flinke dosis aan naamsbekendheid. Ze hebben het echter niet bij deze hit gelaten. Ze zouden ook wel theater- en televisiemakers in hart en nieren genoemd kunnen worden. Of de gladiolen is al hun zesde theaterprogramma en liedjes die in de show voorkomen, staan op een mooie verzamelplaat. 

De cd begint met het vrolijke 'Elke Dag Verliefd'. Deze vlotte compositie brengt eigenlijk direct een lach op het gezicht en het ligt ook nog eens fijn in het gehoor, waardoor het na een keer of twee feilloos mee te zingen valt. De overgang naar 'Laten we maar doen' is enigszins ongelukkig, maar valt misschien te begrijpen wanneer in ogenschouw wordt genomen dat het liedjes uit een theatershow zijn, waar nou eenmaal vaak wordt overgegaan van vlot naar vlakker.

Als er goed naar de cd geluisterd wordt, blijkt dat Veldhuis en Kemper zich ook laten inspireren door andere cabaratiers. Zo lijkt 'In dit huis' direct uit een show van Youp van 't Hek gelopen te zijn en lijken 'Als ze slaapt' en 'Gewoon zoals jij bent' toch wel erg op de nummers die Jochem Myjer vaak inzet om zijn vriendin te beschrijven. Of dit is erg is valt te betwijfelen, maar het laat toch blijken dat er niet meer geheel van eigen kracht wordt uitgegaan.

Onvermijdbaar lijkt het, maar toch hebben sommige nummers ook wat gemeen met 'Ik wou dat ik jou was'. Het nummer 'Liefde is van niemand' is hier een uitermate goed voorbeeld van, alhoewel het toch een net iets meer uptempo ritme heeft. Er is ook ruimte voor exotische muziek in de vorm van het nummer 'Hou me vol' en ook dit nummer ligt hierdoor weer erg fijn in het gehoor. 'Ik ben er niet' is een mooie meezinger en is dan ook waarschijnlijk één van de muzikale hoogtepunten in de show.

Al met al gaan Veldhuis en Kemper niet extreem veel verder dan de hit uit 2003, maar zorgt de vernieuwing die te vinden is op Of de gladiolen voor een goede verfrissing. De teksten zijn mooi en de cd ligt over het algemeen gewoon fijn in het gehoor. Ook zijn de liedjes erg fijn om op de achtergrond te draaien op een koude winteravond, en daarom is het ook wel eens fijn om een cd in de kast te hebben staan die daaraan voldoet.