Obama: hervormingsproces Myanmar verloopt stroef

De democratische hervormingen in Myanmar hebben een nieuwe impuls nodig. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag tijdens zijn bezoek aan Myanmar gezegd. Hij werd op zijn persconferentie geflankeerd door de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die dezelfde boodschap verkondigde.

Suu Kyi is parlementslid, maar mag volgend jaar niet meedoen aan de Myanmarese presidentsverkiezingen. Zij is bij grondwettelijke bepaling uitgesloten van deelname, omdat haar twee zonen de Britse nationaliteit hebben.

"Ik begrijp een dergelijke bepaling niet die mensen verhindert voor het presidentschap te gaan vanwege de vraag wie hun kinderen zijn", zei Obama.

De Amerikaanse president dringt er bij de leiders van Myanmar op aan een grondwetswijziging door te voeren, maar waakt ervoor de indruk te wekken Suu Kyi naar voren te schuiven als presidentskandidaat. Hij sneed onder meer een onderwerp aan dat ook Suu Kyi op stevige kritiek is komen te staan - de discriminatie van een religieuze minderheid, de Rohingya's.

"Discriminatie van de Rohingya's of om het even welke religieuze minderheid geeft niet weer welk soort land Birma (Myanmar) op de lange termijn wil zijn", aldus Obama.

Obama en Suu Kyi spraken elkaar donderdag kort in de marge van een regionale top in de Myanmarese hoofdstad Naypyitaw. Vrijdag vloog Obama naar Rangoon voor uitvoerigere gesprekken met Suu Kyi.

De president en de oppositieleidster waarschuwden dat de klad in de democratische hervormingen is gekomen. Suu Kyi zei dat het hervomingsproces een 'hobbelig pad' is ingeslagen.