Belgische moslims ontdekken relwaarde Zwarte Piet

Harry

De Nederlandse zwartepietendiscussie is overgewaaid naar België. Movement X, de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah heeft nu ook de relwaarde er van ontdekt en wil dat Antwerpen Zwarte Piet de wacht aanzegt. Dat melden Belgische media.

Movement X wil vanaf 2015 een neutrale en niet-racistische intocht van Sinterklaas in Antwerpen. De organisatie dient daartoe zaterdagmiddag, even voor de intocht van de Sint in de Vlaamse Scheldestad, naar eigen zeggen op ludieke wijze een verzoek in bij burgemeester Bart De Wever. Abou Jahjah en zijn medestanders willen in januari overleggen met het college over de vervanging van Zwarte Piet. Movement X is er niet op uit het kinderfeest te verstoren, zegt bestuurslid Karim Hassoun volgens De Standaard.

Movement X is de nieuwe beweging van Abou Jahjah, die enkele jaren geleden de gemoederen in België en Nederland bezighield met zijn Arabisch-Europese Liga (AEL). De radicale Vlaming komt vooral op voor de Palestijnen en in zijn ogen in het Westen gediscrimineerde moslims.