Clownspieten in Sinterklaasjournaal

Nadat de zwarte en donkerbruine Pieten gisteren al baan moesten maken voor blanke Pieten, besloot de NPO vandaag van onze eigen belastingcenten alle kinderen in Nederland de stuipen op het lijf te jagen door drie afschrikwekkende 'clownsPieten' te introduceren.

Zij waren wit geschminkt als clown en hadden een pruik op, maar gingen gekleed in een zwartepietenpak en deden in de gunstigste beelden vooral aan als de lelijke tegenhangen van de clown uit IT!.

Na de uitzending was het Sinterklaasjournaal het meest besproken onderwerp (trending topic) op Twitter. "Er zijn toch heel veel kinderen bang voor clowns? Dus een trauma en een traditie naar de klote!'', schrijft iemand. Een ander zegt: "Straks vieren we Bassieklaas''.

De kijkcijfers voor het Sinterklaasjournaal met louter bruine Pieten behaalden nog recordkijkcijfers van 880.000 en ruim 1 miljoen. Gisteren scoorden de witte Pieten nog maar 850.000 kijkers. Of ouders uit protest - of bescherming van de mentale gezondheid van hun kinderen - het sinterklaasjournaal verder links laten liggen zal de komende dagen blijken.

De NPO zwijgt intussen - wederom van uw belastingcenten - in alle talen. Misschien moeten we allemaal gewoon heel de NPO verder links laten liggen, maar in íeder geval het Sinterklaasjournaal gewoon niet meer kijken?

Hier schrik je je als kind toch de vinketering van?
Hier schrik je je als kind toch de vinketering van?