FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 september 2014

Uitslagen EK-kwalificatie 08/09/2014

Vanavond werden er negen wedstrijden gespeeld in de EK kwalifictie. In de groepen C, E en G werd er gevoetbald. Het Nederlands elftal speelt dinsdag in Praag tegen Tsjechië haar eerste wedstrijd. In dit bericht de uitslagen, standen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventueel andere bijzonderheden. 

Groep C
Spanje - Macedonië 5-1 (3-1)
 15' Ramos (pen) 1-0 
 17' Alcácer 2-0
 28' Ibraimi (pen) 2-1 
 45+3' Busquets 3-1
 50' Silva 4-1
 90+1' P. Rodríquez 5-1

Luxemburg - Wit-Rusland 1-1 (1-0)
 42' Gerson 1-0
 78' Dragun 1-1

Oekraïne - Slowakije 0-1 (0-1)
 17' Mak 0-1

# Land Ges. Gew. Gel. Ver. pt. doelsaldo
1 Spanje  5-1 
2 Slowakije  1-0 
3 Luxemburg  1-1 
4 Wit-Rusland  1-1 
5 Oekraïne  0-1 
6 Macedonië  1-5 

Groep E
Zwitserland - Engeland 0-2 (0-0)
 58' Welbeck 0-1
 90' Welbeck 0-2

San Marino - Litouwen 0-2 (0-2)
 5' Matulevicius 0-1
 36' Novikovas 0-2

Estland - Slovenië 1-0 (0-0)
 79' Stevanovic (Slo/2g)
 86' Purje 1-0

# Land Ges. Gew. Gel. Ver. pt. doelsaldo
1 Engeland  2-0 
= Litouwen  2-0 
3 Estland  1-0 
4 Slovenië  0-1 
5 San Marino  0-2 
= Zwitserland  0-2 


Groep G
Rusland - Liechtenstein 4-0 (1-0)
 4' Ignashevich 1-0
 50' Burgmeister (e.d.) 2-0
 54' Kombarov (pen) 3-0 
 65' Dzyuba 4-0

Oostenrijk - Zweden 1-1 (1-1)
 7' Alaba 1-0
 12' Zengin (pen) 1-1

Montenegro - Moldavië 2-0 (1-0)
 45' Vucinic 1-0
 73' Tomasevic 2-0

# Land Ges. Gew. Gel. Ver. pt. doelsaldo
1 Rusland  1 4-0 
2 Montenegro  2-0 
3 Oostenrijk  1-1 
= Zweden  1-1 
5 Moldavië  0-2 
6 Liechtenstein  0-4 

Chris Evans gaat gewoon door na Captain America 3

Chris Evans is voorlopig nog niet klaar met zijn rol als Captain America. Dit meldt hij vandaag aan MTV.

''Ik vind het nog steeds een erg leuke rol om te (mogen) spelen en hoop dat dan ook nog naar volle verwachtingen te kunnen doen. Na Captain America 3 gaan we gewoon door met het vuurwerk brengen dat we in The Winter Soldier al hebben laten zien. Met Marvel ben ik daar ook helemaal niet bang voor, je krijgt wat je verwacht van een Marvel-film. Altijd."

Evans reageert ook op de geruchten dat hij misschien het schild zal moeten overdragen aan een andere superheld: ''ooit zal het wel gaan gebeuren, we zien wel waar het schip zal stranden"

Captain America 3 draait vanaf 6 mei 2016 in de Amerikaanse bioscopen.

Chris Evans als Captain America in The Winter Soldier
Chris Evans als Captain America in The Winter Soldier

Noord-Ierland: Schotland, ga niet weg

De eerste minister van Noord-Ierland, Peter Robinson, heeft de Schotten 'met elke vezel van zijn lichaam' gevraagd het Verenigd Koninkrijk niet te verlaten. Robinson deed de oproep maandag in een opiniestuk. Hij schrijft dat het een tragedie zou zijn, als het land een familielid zou verliezen waar Noord-Ierland zo veel mee gemeen heeft.

"Ga niet weg", maande Robinson. Hij is van de Democratische Unionistische Partij (DUP) die er in Noord-Ierland voor ijvert de banden met het Verenigd Koninkrijk zo nauw mogelijk te houden. Deze unionisten of loyalisten zijn overwegend protestant en verzetten zich tegen de republikeinen die Noord-Ierland bij de rest van het eiland, de overwegend rooms-katholieke Ierse republiek, willen voegen.

Robinson deelt de macht met de republikeinse Sinn Féin. Die houdt zich stil over het Schotse referendum over onafhankelijkheid van 18 september. Maar Sinn Féin heeft wel geopperd in 2016 bijvoorbeeld ook een referendum in Noord-Ierland te houden over de vraag of dat bij Ierland moet komen.

Veel Ieren vrezen een overwinning van voorstanders van onafhankelijkheid in Schotland. De regering in Dublin voorziet 'een element van instabiliteit voor Noord-Ierland' en heeft medewerkers opgedragen terughoudend te zijn met commentaren over Schotland.

De geschiedenis van Schotland en Noord-Ierland hangt door eeuwenlange migratie - met name in de 17e eeuw - nauw samen. De Noord-Ieren kunnen een identiteitscrisis verwachten indien Schotland het Verenigd Koninkrijk verlaat, aldus professor Graham Walker van de Queen's University te Belfast tegen de BBC.

Vooral de loyalisten kunnen het dan moeilijk krijgen. Zij identificeren zich immers met het Verenigd Koninkrijk, maar stammen veelal van Schotse immigranten af.

Akkoord over regering Irak

Het parlement in Irak heeft maandagavond ingestemd met de nieuwe regering onder leiding van premier Haidar Abadi. Abadi heeft nog geen minister van Binnenlandse Zaken en Defensie voorgedragen, maar hij heeft toegezegd binnen een week met de namen te komen.

Wel staat vast dat oud-premier Ibrahim Jafaari minister van Buitenlandse zaken wordt. Oud-premier Nuri al-Maliki, die vorige maand onder grote druk van onder meer de Verenigde Staten zijn functie neerlegde, wordt vicepresident, evenals een andere oud-premier, Iyad Allawi, en de vroegere voorzitter van het parlement Usama al-Nujaifi.

EU stelt nieuwe sancties Rusland uit

De Europese Unie heeft besloten Rusland nieuwe strafmaatregelen op te leggen, maar die pas over enkele dagen in te voeren. De EU wil afwachten wat er met de vorige week in Oekraïne gesloten wapenstilstand en de onderhandelingen over vrede gebeurt. De ontwikkeling van de situatie ter plaatse bepaalt of Brussel zich nog over de nieuwe sancties bedenkt.

De sancties hebben als oogmerk Ruslands 'destabiliserende' houding jegens Oost-Oekraïne te veranderen, liet voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad maandagavond weten. De strafmaatregelen borduren voort op die van 31 juli. Toen veroordeelde de EU de instroom van Russische strijders en wapens in Oekraïne.

Porosjenko en Poetin bellen opnieuw over crisis

De presidenten van Rusland en Oekraïne hebben maandag opnieuw met elkaar gesproken over het vredesproces in Oekraïne. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt.

De Russische president Vladimir Poetin sprak zijn Oekraïense evenknie Petro Porosjenko over 'stappen die een vreedzame oplossing van de toestand in Zuidoost-Oekraïne mogelijk moeten maken', aldus Moskou. De twee kemphanen zetten hun besprekingen de komende tijd voort. Meer liet het Kremlin niet los over het onderhoud.

Honderden Noorse criminelen in NL'se cellen

Noorse gevangenen kunnen in de toekomst hun straf uitzitten in Nederland. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandagavond. Nederland en Noorwegen zijn met elkaar in gesprek over de opvang van enkele honderden Noorse criminelen in Nederlandse gevangenissen.

Noorwegen kampt met een tekort aan celcapaciteit, maar in Nederland is juist veel leegstand. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) is dan ook tevreden met de ophanden zijnde overeenkomst. In Nederland wordt volgens hem op deze manier meer werk gecreëerd voor gevangenispersoneel en leeggekomen gebouwen krijgen een herbestemming.

Afgelopen zomer heeft een Noorse delegatie meerdere bezoeken afgelegd aan Nederland, waarbij meerdere gevangenissen werden bezocht. Tijdens de bezoeken waren de Noren volgens het ministerie 'onder de indruk' van de Nederlandse inrichtingen.

In de gevangenissen waar de Noorse criminelen worden ondergebracht, gelden Noorse regels. Ook wordt het complex geleid door een Noorse directeur. Het personeel is echter Nederlands.

Het is niet voor het eerst dat Nederland buitenlandse criminelen opvangt. Eerder werd al al een vergelijkbaar verdrag met België gesloten. Sinds 2010 zitten zo'n 550 Belgische gedetineerden in de gevangenis in Tilburg.

Inwoners rampflat Diemen niet blij

In Diemen liepen de emoties hoog op toen een aantal bewoners van de Beukenhorstflat op geheel eigen wijze te kennen gaven dat ze niet terug durven en/of willen naar hun appartement.

Tot op dat moment verbleef de groep in het Holiday Inn-hotel in Amsterdam Zuidoost. woningcorporatie De Key heeft echter een aantal woningen vrijgegeven en vindt dat de bewoners terug kunnen naar de flat.

Een groepje van 25 bewoners heeft hier een radicaal andere mening over en in het nabijgelegen buurtzorghuis hebben ze op niet mis te verstane wijze hun opinie laten doorschemeren.

Afgelopen donderdag kwamen er bij een gasexplosie twee mensen om het leven, waaronder een medewerker van De Key.

Tijdens het opstootje is een fotograaf belaagd, hierbij sneuvelde het brilletje van de man.

'.
.. en toen brak de hel los.'

 

 


Ook Bloempotten waren niet veilig

Caldas zorgt voor andere koers bij de hockeymannen

Max Caldas werkte maandag zijn eerste trainingsdag af als bondscoach van het Nederlands hockeyelftal. De Argentijn liet er op het veld van Upward geen twijfelen over bestaan: er moet iets veranderen bij de mannen van Oranje.

Tevreden liep Caldas over het veld van de Gelderse club, gelegen op een paar minuten rijden van Papendal. In aanloop naar de Olympische Spelen en het WK streek de bondscoach met de Oranjevrouwen al neer op het sportcomplex. Het was dus niet verrassend dat nu ook de Nederlandse mannen wekelijks naar Arnhem afreizen. Tot begin december de Champions Trophy begint, zijn de internationals hier elke maandag en dinsdag, inclusief een overnachting.

"Het is zonder meer de beste plek om te trainen", stelt Caldas, die op zijn eerste training alleen de geblesseerde Sam van der Ven en Valentin Verga moest missen. "Hier heb je de beste faciliteiten, bedden, voeding en krachthonken. Hier leef je als een topsporter en die lifestyle moet binnenkomen bij de jongens. Het Nederlands elftal is geen club, maar een stap daarbovenop."

Caldas wil zijn groep vaker bijeen hebben dan dat zijn voorganger Paul van Ass deed. "De jongens zijn toe aan een verandering qua stijl. Dit willen we waarmaken op het trainingsveld en dat moet structureel en regelmatig gebeuren. Dat is volgens mij iets wat ontbrak in de laatste periode, waarin heel sporadisch werd getraind. Dat is geen topsport-attitude."

De bondscoach weet dat Nederland als referentiepunt voor andere landen wordt gezien. "Momenteel lopen wij achter. En dan moet je het op een andere manier aanpakken. En ja, we kunnen onze achterstand inhalen. Daar geloven we heilig in."

Caldas gaat in de winter met zijn ploeg op stage naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Het programma van Oranje is volgens hem niet te combineren met de lucratieve Hockey India League. "Ik weet dat jongens een contract hebben en vind ook dat je als land daar vertegenwoordigd moet zijn. Maar het kan niet zo zijn dat het Nederlands elftal niet op stage gaat, omdat de HIL wordt gespeeld."

"Ik ga niets verbieden, dit is geen dreigement. Maar als je daarheen gaat, loop je wel een risico. De tijd in Kaapstad is voor mij cruciaal. Spelers die er niet zijn missen drie belangrijke weken met elkaar."

Jong Oranje in wachtkamer na nederlaag tegen Jong Slowakije

Jong Oranje is voor de tweede keer in vier dagen tijd onderuit gegaan. Na Georgië bleek ook Slowakije (0-1) te sterk. Het EK is door de nederlagen opeens ver weg. Bondscoach Adrie Koster beleeft een dramatische start als coach van de beloftenploeg. Na de nederlaag tegen Georgië (0-1) ging het tegen Slowakije niet veel beter.

Koster had zijn team op vijf posities gewijzigd, maar dat bracht niet het gewenste resultaat. Karim Rekik voorkwam voor rust een tegengoal. Jong Oranje wist nauwelijks grote kansen te creëren in Tilburg. Slowakije kreeg de beste mogelijkheden, maar stuitte enkele keren op doelman Warner Hahn, de uitblinker aan de kant van Jong Oranje. Zo'n twintig minuten voor tijd kon Hahn niet voorkomen dat de Slowaken op voorsprong kwamen.

Adam Zrelak bracht Slowakije verdiend aan de leiding. Jong Oranje, met debutanten Joost van Aken, Jorrit Hendrix, Elvis Manu en Daley Sinkgraven, ging daarna op zoek naar de gelijkmaker. Sinkgraven kreeg nog een mogelijkheid, maar het sc Heerenveen-talent zag zijn slappe inzet gekeerd worden.

Jong Oranje zakt door de tweede nederlaag in vier dagen naar de tweede plaats in groep 3. De ploeg van Koster kan zich nog als nummer twee plaatsen voor het EK. Dat wordt dinsdag duidelijk. De concurrentie komt dan nog in actie. Slowakije plaatst zich als groepswinnaar voor het eindtoernooi.

Lesbienne gestorven bij exorcisme

Ook in Antwerpen lopen mensen rond die mentaal nog niet helemaal aan de eenentwintigste eeuw toe zijn. De komende tijd buigt de Correctionele Rechtbank, zoals ze dat zo mooi in België noemen, over de zaak van Layla, die de dood vond door een overdosis islam.

Volgens de ouders had Layla van 18 jaar oud 'psychische problemen'. En wat doe je dan als verstandige ouder? Dan luister je serieus naar het advies van de buren en bel je de imam.

Het lijkt er overigens zeer sterk op dat de psychische problemen van Layla zich niet alleen uitdrukten in de symptonen die de ouders als excuus gebruikten: het meisje had nachtmerries, werd zichtbaar dunner en de veronderstelling dat de duivel het meisje bezet had deed het ook goed. De werkelijke reden zou echter nog wel eens iets anders kunnen zijn. Het was namelijk een publiek geheim dat het van oorsprong Marokkaans meisje lesbienne was. Ook bij haar ouders was dit bekend.

De geloofsgeleerde constateerde inderdaad dat dingen goed fout waren: maar liefst negen Djinns (geesten die zich niet zo geestig gedragen) zouden zich in het lichaam van het arme schaap ophouden. De imam dacht drie sessies nodig te hebben om de duivels uit te drijven.

De ouders vertrouwden blind op de man en op de derde dag sloot hij zich op in de badkamer met Layla - vreemd gedrag voor een geestelijke. De rechtbank verdenkt de man ervan Layla te hebben mishandeld, met de dood tot gevolg. Buiten dat het meisje klappen had gekregen, lijkt het erop dat ze is gestorven aan tijdens de 'behandeling' opgelopen brandwonden. Het lichaam van het meisje was flink verbrand. Onderzoek heeft laten zien dat er kokend water over haar gegoten is, in combinatie met natriumhydroxide. En daar kan een mens, bezeten of niet, erg slecht tegen.

De piepjonge imam, een twintiger, ontkent uiteraard alles. Naar eigen zeggen heeft hij slechts koranverzen gereciteerd.

Al zeker 20 claims na MH17-crash

Nabestaanden van meer dan 20 slachtoffers van de crash van vlucht MH17 boven Oekraïne hebben een claim ingediend bij Malaysia Airlines. Het gaat om nabestaanden van Nederlandse slachtoffers en van één Belgisch slachtoffer.

In eerste instantie gaat het om een claim van 50.000 dollar per slachtoffer, maar dat kan nog meer worden, afhankelijk van de schadeposten van de achterblijvers. Ook het aantal claims kan nog groeien. Dat zei advocaat Veeru Mewa van het Amsterdamse kantoor Beer Advocaten maandag tegen het ANP.

Afhankelijk van de bevindingen in het voorlopige rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid dat dinsdag wordt gepresenteerd, wordt ook onderzocht of het indienen van claims bij Rusland en de rebellen mogelijk is.

"Nabestaanden krijgen elk standaard 50.000 dollar per slachtoffer van Malaysia Airlines. Dus als je als kind je vader en je moeder verloren hebt aan de vliegtuigcrash, krijg je 100.000 dollar", legt Mewa uit. "Maar de kosten kunnen veel hoger oplopen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de uitvaart en een hypotheek die doorloopt. Wij zetten dat samen met de nabestaanden die wij bijstaan op een rij en dienen dan een claim in."

Over de precieze hoogte van de uiteindelijke claims kon Mewa maandag niets zeggen. Hij zei wel dat het nog een hele tijd zal duren voordat de claims allemaal ingediend zullen zijn.

Al zeker 20 claims na MH17-crash
Al zeker 20 claims na MH17-crash (Foto: ANP)

Na jaren akkoord thuiskopieheffing

De belangenorganisatie voor kunstenaars en artiesten Norma heeft met de Staat een akkoord bereikt over de hoogte van de thuiskopieheffing over de periode 2007-2012.

Norma krijgt 10 miljoen euro, geld dat bestemd is voor artiesten en acteurs die in aanmerking komen voor bepaalde vergoedingen, zo is maandag bekendgemaakt. Daarmee komt een einde aan een langdurig geschil over de hoogte van de heffing.

De organisatie en vakbond FNV KIEM begonnen in 2008 een bodemprocedure tegen de Staat nadat het toenmalige kabinet-Balkenende had besloten om de thuiskopievergoeding te bevriezen.

Het gesteggel leidde ook tot een zaak bij het Europese Hof. Als 'bijzaak' kwam daar uit dat de Europese rechter oordeelde dat Nederland ten onrechte geen onderscheid maakte tussen kopieën uit legale en illegale bron. Daarmee kwam er ook in Nederland een verbod op downloaden uit illegale bron.

Na jaren gesteggel akkoord thuiskopieheffing
Na jaren akkoord thuiskopieheffing (Foto: ANP)

Politiek optimistisch over cultuursector

Ondanks de zware bezuinigingen de afgelopen jaren in de kunst- en cultuursector is er in politiek Den Haag optimisme over de veerkracht en tal van nieuwe ontwikkelingen op dit terrein. Dat bleek maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer met minister Jet Bussemaker (Cultuur). Ze weersprak dat er sprake zou zijn van een kaalslag in de cultuursector. "Het bruist. Ik zie nieuwe initiatieven en vormen van samenwerking ontstaan." Ook is ze optimistisch over de groeiende culturele interesse van mensen.

Ook de VVD vindt dat de cultuursector "groeit en bloeit". Leidraad is volgens VVD-Kamerlid Arno Rutte de verbinding tussen publiek en cultuur. "Cultuur moet zijn eigen publiek zoeken. Er kan meer geld naar de sector, maar dan van het publiek zelf". Rutte gruwelde van de maakbaarheidsgedachte van de PvdA, die wil dat meer jonge mensen en nieuwe Nederlanders in de theaters komen, zowel als maker als toeschouwer. De VVD vindt het geen taak van de overheid om daar op te sturen.

Wel zijn er zorgen over de positie van jonge kunstenaars, waarnaar de minister onderzoek laat doen. Bussemaker wil talenten structureel ondersteunen om zich te kunnen ontwikkelen, niet alleen met geld maar ook via coaches in de regio. Een belangrijke rol hierin speelt de Stichting Cultuur-Ondernemen, die zich richt op de ondernemende kant van het kunstenaarschap maar volgens Bussemaker geen bemoeienis heeft met de artistieke inhoud. De Kamer heeft twijfels hierover en wil dat ze opnieuw gaat overleggen met de sector.

De minister ontkende niet dat er problemen zijn in de kunstsector door de bezuinigingen en door de economische crisis. Van de 172 instellingen worden er nog maar 84 door de overheid gefinancierd. Maar ook hier is Bussemaker niet pessimistisch. Ze constateert dat gemeenten in de sector investeren, ook omdat ze cultuur zien als economische kracht doordat het mensen aantrekt. Verder benadrukte ze dat instellingen ook zelf meer en ander publiek lokken met nieuwe initiatieven. Zowel de podia, orkesten als de honderden festivals wisten in 2013 meer mensen te trekken dan het jaar ervoor.

Politiek optimistisch over cultuursector
Politiek optimistisch over cultuursector (Foto: ANP)

CDA: stop afkoop pensioenen voor AOW-leeftijd

Het moet onmogelijk worden gemaakt dat pensioenfondsen de afkoopsom van pensioenaanspraken overmaken voordat de pensioendeelnemer de AOW-leeftijd heeft bereikt. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA heeft daarvoor maandag een voorstel ingediend.

Volgens Omtzigt komt het zeer geregeld voor dat pensioenfondsen kleine pensioenaanspraken afkopen. Ze maken dat geld dan vaak over als de deelnemer 65 wordt. Omdat de pensioenleeftijd sinds vorig jaar geleidelijk stijgt, heeft dat nadelen voor de pensioendeelnemers. Ze moeten over het geld dat ze ontvangen AOW-premies betalen tot ze AOW-gerechtigd zijn en lopen soms ook huurtoeslag mis.

Petitie voor beter 112-bereik naar Kamer

De Tweede Kamer krijgt dinsdag een petitie overhandigd over de slechte bereikbaarheid van alarmnummer 112. De petitie is opgesteld door vier regionale omroepen die de problemen in kaart brachten. Ze zeggen samen ruim duizend meldingen binnengekregen te hebben. De problemen doen zich voor in grensregio's, maar ook buiten deze gebieden. De petitie stelt dat in alle bewoonde gebieden 112 gebeld moet kunnen worden.

De mobiele providers hebben op internationaal niveau afspraken gemaakt zodat ze elkaars signaal niet verstoren. Daarom is het bereik in grensgebieden vaak zwakker afgesteld, maar dit gaat ten koste van de consument, zo stelt een woordvoerder van Omroep Gelderland.

Buiten de grensgebieden zijn er simpelweg niet genoeg GSM-masten. KPN laat in een reactie aan Omroep Zeeland weten dat een dekking van honderd procent een illusie is omdat het te duur zou zijn. Providers met een eigen netwerk zijn naast KPN Vodafone en T-Mobile.

Het meldpunt werd opgezet door Omroep Gelderland, Omroep Zeeland, RTV Noord en RTV Drenthe. Na het aanbieden van de petitie volgt er woensdag een rondetafelgesprek met verschillende betrokkenen en specialisten.

[vid] 100 paar echte tieten in dit filmpje

We hebben eindelijk een, uiteraard NSFW, filmpje gevonden met een heleboel tieten. Honderd paar maar liefst. En er zit nog een verhaal achter ook.

Ene Laura Dodsworth heeft namelijk maar liefst honderd topless vrouwen voor de lens gehad. Onder de dames bevinden zich onder anderen een burlesquedanseres, een non. vrouwen die borstkanker hebben overleefd en vrouwen die borstvoeding geven. Naast het tonen van hun tieten, moesten ze ook een verhaaltje vertellen over hun prammen.

Voorwaarde was wel dat de tieten echt zijn. Geen plastic, beha of photoshop dus. En helaas zijn er niet alleen jongedames bij. Nee, de leeftijden variëren van 19 tot maar liefst 101 jaar.

Het hele project is 'Bare Reality' gedoopt. Dodsworth plan is van de tieten en verhalen een boek uit te brengen, maar ze zoekt nog geld om een uitgever te strikken. Via Kickstarter kun je haar helpen. De Britse fotografe belooft per verkocht boek een pond te doneren aan borstkankeronderzoek te geven.


Het filmpje met honderd tieten. NSFW, uiteraard

Kinderen jihadgezinnen terug naar huis

De zes kinderen van de twee gezinnen uit Huizen die naar Syrië wilden afreizen om de terreurorganisatie Islamitische Staat te steunen, mogen naar huis. Dat heeft de kinderrechter maandag bepaald.

De kinderen waren uit huis geplaatst nadat hun ouders ruim een week geleden werden opgepakt. De Raad voor de Kinderbescherming wilde dat die maatregel met vier weken zou worden verlengd, maar de kinderrechter ging daar niet in mee.

"Er zijn geen redenen aangevoerd waardoor er nu overheidstoezicht op de kinderen moet zijn", aldus de rechtbank. De kinderen mogen per direct naar huis. Drie van de vier ouders zijn weer thuis om voor hen te zorgen. Een van de vaders zit nog vast.

De ouders en kinderen hebben geen geldige paspoorten, zodat zij niet kunnen reizen. Ook is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat er bij een van de gezinnen geen 'enkele aanwijzing' is dat zij zullen vertrekken. "Het andere gezin heeft aangegeven dat er emigratieplannen zijn, maar niet nu en zeker niet naar Syrië", meldt de rechtbank.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft aangegeven onderzoek te doen naar de kwestie. De ouders hebben volgens de rechtbank aangegeven dat ze daaraan mee werken.

Proces om bom in station van Bonn begonnen

Onder strenge bewaking is maandag voor de rechtbank in Düsseldorf een proces begonnen over een zware bom die in december 2012 op het centraal station van de stad Bonn werd gevonden. Naast de hoofdverdachte staan drie andere vermoedelijke terroristen terecht, die samen met hem verdacht worden van plannen om een rechtsextremistische politicus te vermoorden, meldt het Duitse persbureau dpa.

Hoofdverdachte is Marco G. (27), een tot de islam bekeerde Duitser uit Oldenburg, die de bom in het station heeft achtergelaten. Samen met de verdachten Enea B. (44), Koray D. (25) en Tayfun S. (24) zou G. betrokken zijn geweest bij een in maart 2013 verijdeld complot om de voorzitter van de extreemrechtse partij Pro NRW (Noordijn-Westfalen) te vermoorden.

De mannen wordt het opzetten van een criminele vereniging en het afspreken van een moord ten laste gelegd. De rechtbank heeft voor het proces tot april 2015 55 zittingsdagen uitgetrokken. Er zijn honderdvijftig getuigen opgeroepen en het procesdossier omvat 360 ordners. Betrokkenen denken dat het hele proces twee jaar gaat duren.

De advocaten van G. voerden bij het begin van het proces aan dat zijn cliënt geen echte bom had achtergelaten. "De bewering dat men aan een bloedbad is ontsnapt, is vals", zei een van de verdedigers. Een ander wees er op dat ook de federale recherche niet uitgaat van een echte bom. De inhoud van de bom 'had nooit in de lucht kunnen vliegen', omdat een ontsteking ontbrak.

'Rutte, spreek Myanmar aan op etnische zuivering moslims'

Maandag en dinsdag bezoekt de Birmese president Thein Sein Nederland, waar hij ontmoetingen heeft met premier Mark Rutte (VVD), het koningspaar en enkele ministers. Thein Sein is vooral bekend als het staatshoofd dat in recordtempo de militaire dictatuur in Myanmar wist te hervormen. Maar volgens stichting As-Salaamah wal'Adaalah leidt dit onterecht de aandacht af van de 'etnische zuivering' van de Rohingya's die onder Seins leiding plaatsvindt.

"De Rohingya's worden in Myanmar niet alleen onderdrukt en weggezuiverd, Thein Sein ontkent zelfs hun bestaan", aldus Nourdeen Wildeman, voorzitter van de stichting die zich inzet tegen onrecht jegens Rohingya's, in een interview met Novum Nieuws. "Het koningspaar en de Nederlandse regering moeten hun positie gebruiken om druk op Myanmar uit te oefenen om de behandeling van de Rohingya's te verbeteren."

Myanmar erkent de 1,3 miljoen etnische Rohingya's niet als Myanmarezen en zij worden al decennia zwaar onderdrukt. De islamitische minderheid woont voornamelijk in de deelstaat Rakhine, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, en zijn beperkt in het soort werk dat ze mogen doen en het aantal kinderen dat ze mogen krijgen. Bij religieus gemotiveerd geweld zijn de afgelopen twee jaar zeker 280 mensen om het leven gekomen. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

"Om deze reden is het belangrijk dat Nederland in gesprekken met Myanmar de Rohingya's specifiek bij naam noemt", aldus Wildeman. "Thein Sein erkent hun bestaan niet en vermijdt het gebruik van de term structureel."

Thein Sein wisselt in Nederland hoofdzakelijk kennis uit over watermanagement en tuinbouw met Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD). Schultz bezocht zelf Myanmar al twee keer. Wildeman is blij met de goede politieke betrekkingen van Nederland en Myanmar en zegt dat deze kansen creëren.

"Wij hopen dat Nederland de goede betrekkingen gebruikt om de toenemende vrijheden in het land te steunen, maar ook om strikter in te zetten op mensenrechten dan nu gebeurt", zegt Wildeman. "We kunnen niet accepteren dat vrijheid betekent dat een grote groep mensen een minderheid aanvalt en zuivert."

In februari werd een Nederlands team van Artsen zonder Grenzen door de Birmese regering het land uit gezet. AzG had in Rakhine melding gemaakt van een aanval van boeddhistische Birmezen, waarbij meer dan veertig Rohingya's werden gedood. Sindsdien is het team niet langer welkom in de deelstaat. "De Nederlandse regering moet aangeven als één blok achter AzG te staan", aldus Wildeman.

Maandag liet Wildeman een persbericht uitgaan dat naast door As-Salaamah wal'Adaalah ook is ondertekend door het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Nederlandse Moslimraad en Moslimvrouwen Organisatie Al Nisa. Hierin roepen de organisaties Rutte op 'kritisch te bevragen naar de behandeling en erkenning van de islamitische Rohingya-minderheid in Myanmar'.

Wildeman heeft geen demonstraties gepland tijdens Seins bezoek, maar hoopt vooral te bewerkstelligen dat er meer over het conflict gesproken wordt. "Het conflict is nauwelijks bij het grote publiek bekend", zegt Wildeman. "Als het meer onder de aandacht wordt gebracht bij mensen, zal het belang van de kwestie hopelijk op den duur ook doordringen tot politici."

Ryanair investeert fors in nieuwe vloot

Ryanair heeft fors geïnvesteerd in een flink aantal nieuwe Boeings. De Europese luchtvaartmaatschappij heeft honderd vliegtuigen van het type 737 MAX besteld en een optie genomen op nog eens honderd vliegtuigen. Met de order is een bedrag van 11 miljard dollar gemoeid dat kan oplopen naar 22 miljard.

De 737 MAX verbruikt relatief weinig brandstof in vergelijking met soortgelijke vliegtuigen en biedt plaats aan tweehonderd passagiers. Ryanair-topman Michael O'Leary liet in een verklaring weten dat de order Ryanair helpt om de kosten te verlagen.

Met de uitbreiding telt de vloot van de prijsvechter tegen 2024 zo'n 520 vliegtuigen. Daardoor worden in Europa ongeveer drieduizend nieuwe bannen voor piloten, stewardessen en onderhoudsmonteurs gecreëerd.

Vijf miljoen voor fitte oudere werknemers

Het kabinet stelt vijf miljoen euro beschikbaar om werknemers in middelgrote en kleine bedrijven tot aan hun pensioen fit te houden voor de arbeidsmarkt. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft daarover maandag in Rotterdam een intentieverklaring getekend met voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen.

Het geld gaat naar MKB-Nederland. De brancheorganisatie gaat de komende vier jaar bedrijven stimuleren om werknemers tot aan hun pensioen inzetbaar te houden. Dan gaat het onder meer om scholing, ontwikkeling van nieuwe kennis en vaardigheden, een gezonde werksfeer en het terugdringen van ziekteverzuim.

Ook worden werknemers gewezen op de eigen verantwoordelijkheid die zij hebben om tot op hoge leeftijd inzetbaar te blijven. "De tijd dat zij tot aan hun pensioen genoeg hadden aan hun schooldiploma is definitief voorbij", staat in een verklaring. Het is de bedoeling dat over vier jaar tenminste duizend bedrijven meedoen. MKB-Nederland gaat hierbij onder meer samenwerken met kenniscentra, lokale en regionale ondernemersverenigingen en met adviesbureaus.

De verhoging van de AOW-leeftijd en een steeds ouder wordende beroepsbevolking maken het noodzakelijk dat werkgevers serieus in hun werknemers investeren. Werknemers moeten op hun beurt bereid zijn te leren, zich aan te passen en zich te ontwikkelen. Ook de steeds dynamischer wordende arbeidsmarkt en de snel veranderende economie speelt een rol. "Over een paar jaar hebben werknemers alweer heel andere kennis en vaardigheden nodig dan nu", aldus Sociale Zaken.

Krol woensdag beŽdigd als Kamerlid

Henk Krol wordt woensdagmiddag beëdigd als lid van de Tweede Kamer voor 50Plus/Baay. De politicus vervangt Martine Baay, die om gezondheidsredenen tijdelijk de Tweede Kamer verlaat. Het lidmaatschap van Krol loopt tot 30 december van dit jaar.

Baay vocht het afgelopen jaar al tegen borstkanker, maar kampt nu met een terugval. Het partijbestuur zocht naar een vervanger die haar direct kon vervangen. De terugkeer van Krol werd afgelopen vrijdag bekendgemaakt.

Baay nam vorig jaar de lege plek in binnen 50Plus nadat Krol noodgedwongen het veld ruimde. Het voormalige boegbeeld van de ouderenpartij moest aftreden nadat was gebleken dat hij in zijn tijd als directeur van de Gay Krant jarenlang geen pensioenpremies voor het personeel had afgedragen.

Sinds Krols vertrek was Norbert Klein de fractieleider. De tweekoppige fractie van 50Plus viel echter voor de zomer uit elkaar, na een conflict over de aanwezigheid van Baay. Sindsdien vertegenwoordigden Klein en Baay als eenmansfracties de belangen van hun achterban.

Arabische Liga gaat IS aanpakken

De lidstaten van de Arabische Liga gaan de extremistische beweging Islamitische Staat en andere extremisten aanpakken, afzonderlijk dan wel collectief. In een resolutie die maandag werd aangenomen staat niet expliciet dat de Amerikaanse militaire actie tegen IS wordt gesteund.

Wel staat in de resolutie dat er direct maatregelen moeten worden getroffen op het gebied van politiek, defensie, veiligheid en rechtspraak. Wat die maatregelen precies inhouden werd niet bekendgemaakt.

Zondagavond zei chef van de Arabische Liga Nabil Elaraby dat de lidstaten hebben besloten om - net als de NAVO - een aanval op een van de lidstaten te beschouwen als een aanval op alle lidstaten.

De Amerikaanse president Barack Obama is bezig een internationale coalitie samen te stellen die IS gaat aanpakken. Woensdag geeft hij meer duidelijkheid over zijn precieze plannen.

Jonker: "Voel me thuis bij Arsenal"

Andries Jonker is sinds enkele maanden hoofd jeugdopleiding bij Arsenal. De voormalig assistent-bondscoach spreekt over zijn eerste periode bij de club.

"Wat Louis van Gaal er bij Ajax en Bayern München heeft ingeslepen, dat is waar ik ook voor sta en dat heeft Arsenal ook. Ik heb destijds met Ivan Gazidis (algemeen directeur, red.) gesproken en hij heeft me uitgelegd wat de filosofie van de club is", aldus Jonker tegen Arsenal TV. "En ik voelde me hier direct thuis."

Jonker werkte in het verelden onder meer bij de jeugdopleiding van de KNVB en was assistent van Louis van Gaal bij onder meer FC Barcelona en Bayern München. Bij die clubs is, net als bij Arsenal, de jeugdopleiding een belangrijk onderdeel van de club.

Samenwerking met Wenger
"Ik vind het heel belangrijk dat er veel aandacht aan jeugd wordt besteed. Daarom is het ook goed dat we een manager als Arsène (Wenger, red.) aan het hoofd hebben", vervolgt Jonker, die zelf in de Eredivisie op eigen benen stond bij Willem II.

"Want als je een coach bij het eerste elftal hebt die niet in jonge spelers gelooft, moet je je afvragen waarom je überhaupt een jeugdopleiding hebt", legt Jonker uit. "Ik ben dan ook blij dat hij zijn contract heeft verlengd. Maar de clubleiding vertelde mij dat áls hij was vertrokken, dat er een zelfde soort manager zou worden aangesteld. Dat vond ik ook belangrijk."

"Mijn samenwerking met Wenger is dan ook erg goed. We hebben eeenzelfde doel, denk ik. Want hij wil jonge spelers in het eerste elftal brengen en ik moet ze opleiden. Dat zorgt voor een goede band tussen ons."

Blatter pleit voor videoscheidsrechter

Sepp Blatter heeft een opmerkelijk plan naar voren geschoven. De Zwitserse FIFA-president pleit voor de invoering van een videosysteem. Blatter liet maandag weten dat hij zich ook voor een volgende termijn verkiesbaar stelt als FIFA-president, ondanks dat hij eerder liet weten dat hij niet nog een nieuwe termijn zou aanblijven.

Terloops ontvouwde hij ook een plan voor de invoering van een videosysteem in het mondiale voetbal. "De normale scheidsrechter blijft gewoon bestaan, maar krijgt zicht op de videobeelden. Als hij dan ziet dat hij een verkeerde beslissing heeft genomen, dan kan hij deze aanpassen", aldus de 78-jarige Zwitser.

"Hopelijk kan dit onderwerp meer aandacht krijgen en vinden we een competitie, op professioneel of semiprofessioneel niveau, waar we een dergelijk systeem kunnen uittesten", vervolgt de bestuurder zijn verhaal.

"Het lastige is dat dit alleen werkt als een wedstrijd op televisie wordt verslagen, of in een van de FIFA-competities. Volgend jaar staat het WK Onder-20 op het programma in Nieuw-Zeeland en kunnen we de challenge calls gaan testen."

[Vuelta] Contador wint koninginnenrit

Alberto Contador heeft de koninginnenrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Spanjaard zette op la Farrapona een grote stap richting zijn derde eindzege in de Vuelta. In de slotkilometer sprong hij weg bij Chris Froome, die op vijftien seconden tweede werd. Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez gaven zo'n minuut toe.

De 31-jarige Contador volgde op de slotklim lang het spoor van Froome, die in betere doen was dan de afgelopen dagen. Een demarrage van de Brit was iedereen behalve Contador te machtig. De Tinkoff-Saxo-renner staat in het klassement nu 1.36 minuut voor op Valverde en 1.39 op Froome.

Robert Gesink deed uitstekende zaken. De kopman van Belkin passeerde als achtste de finish en klimt daardoor naar de zevende plaats in het klassement, op 6.43 van Contador.

Na vertrek uit San Martin del Rey Aurelio ontstond een kopgroep van dertien renners, waar onder anderen Laurens ten Dam en Wout Poels deel van uitmaakten. Op zo'n veertig kilometer van de aankomst in Lagos de Somiedo vond vooraan een bizar incident plaats: Gianluca Brambilla en Ivan Rovny deelden op de fiets enkele klappen uit aan elkaar.

Na enige beraad besloot de organisatie beide renners te diskwalificeren, maar op dat moment was Brambilla met ploeggenoot Poels en Alessandro de Marchi alleen overgebleven aan kop. Na het wegvallen van Brambilla wist De Marchi ook Poels te lossen.

Heel even leek een stunt er in te zitten voor de Italiaan van Cannondale, maar op de slotklim grepen Contador en Froome hem in de kraag. Hij werd nog wel derde, net voor Valverde en Rodriguez.

Mourinho: "Van Gaal gaat het goed doen"

José Mourinho heeft een lans gebroken voor Louis van Gaal. De Portugees heeft alle vertrouwen in zijn oud-collega. De start van de Premier League was niet bepaald goed van Manchester United. Daarnaast werd de ploeg van Van Gaal ook nog eens uitgeschakeld in de Capiral One Cup door het nietige Milton Keynes Dons uit de League One (derde profniveau).

Toch denkt Chelsea-trainer José Mourinho dat zijn oud-collega het team er weer bovenop krijgt. "Hij is een van de beste managers in de wereld en heeft genoeg ervaring voor de job", aldus Mourinho tegen Yahoo.

"Van Gaal gaat het goed doen"
"United is een grote ploeg en hij is een grote trainer. Daarom denk ik dan ook dat hij het daar goed gaat doen", vervolgt Mourinho, die bij FC Barcelona onder Van Gaal werkte. Hierna werd The Special One zelf een van de meest succesvolle trainers ter wereld.

Mourinho is met Chelsea begonnen aan zijn tweede seizoen van zijn tweede termijn bij The Blues. Afgelopen seizoen zag hij zijn ploeg nog niet als titelkandidaat, maar daar is nu verandering in gekomen. "We zijn vorig seizoen een weg ingeslagen, maar nu hebben we een andere ploeg. We hebben nu andere kwaliteiten in de spelersgroep."

"Normaal gesproken is een tweede seizoen altijd beter voor een manager, want je hebt al een seizoen met de ploeg kunnen werken", legt Mourinho uit. "Ik vind dat het team er goed voor staat en iedereen is blij met de manier van werken."

Chelsea gaat momenteel aan de leiding in de Premier League met negen punten uit drie duels.

Sony's TGS line-up bekendgemaakt

De Tokyo Game Show begint volgende week en Sony zet alles op alles om de Japanners (en de rest van de wereld) klaar te stomen voor de grootste Aziatische gamebeurs die er is. Hoewel Sony al veel verklapt heeft tijdens de pre-show, hopen wij van FOK!games op nieuwe beelden.

De Tokyo Game Show wordt dit jaar gehouden van 18 tot 21 september. De volgende games zullen te zien of te spelen zijn op de Sony-stand. Naar welke games kijken jullie uit?

PlayStation 3

 • Kingdom Hearts 2.5 HD Remix
 • Tales of Zestiria

PlayStation 4

 • Minecraft: PlayStation 4 Edition
 • Astrebreed
 • One Upon Light
 • Octodad: Dadliest Catch
 • Guilty Gear Xrd: Sign
 • EA Sports UFC
 • FIFA 15
 • Resident Evil Revelations 2
 • Dead or Alive 5: Last Round
 • Bladestorm: The Hundred Years War & Nightmare
 • Pro Evolution Soccer 2015
 • Omega Quintet
 • Bloodborne
 • Destiny
 • Driveclub
 • The Order: 1886
 • The Playroom
 • LittleBigPlanet 3
 • Earth Defense Force 4.1: The Shadow of New Despair
 • Disgaea 5
 • Dragon Ball Xenoverse
 • The Evil Within
 • The Lego Movie Videogame

PS Vita

 • Airship Q
 • Minecraft Vita
 • TorqueL
 • Deemo: The Last Rehearsal
 • OlliOlli
 • Samurai Warriors Chronicles 3
 • Jikkyou Powerful Pro Yakyuu 2014
 • Chaos Rings 3
 • Deadman’s Cross
 • Dengeki Bunko Fighting Climax
 • Phantasy Star Nova
 • The Legend of Heroes: Sen no Kiseki 2
 • God Eater 2: Rage Burst
 • Gundam Breaker 2

Renshaw pakt ritzege en leiderstrui

Mark Renshaw heeft de tweede etappe in de Tour of Britain gewonnen. De Australiër van Omega Pharma-Quick-Step was na een rit van Knowsley naar Llandudno over 200 kilometer de sterkste in de sprint. Hij neemt de leiderstrui over van Marcel Kittel, die de openingsrit op zijn naam had geschreven.

Achter Renshaw spurtte de Brit Ben Swift (Team Sky) naar de tweede plaats, voor de Ier Sam Bennett (Netapp-Endura) en de Amerikaan Tyler Farrar (Garmin-Sharp). Renshaws ploeggenoot Niki Terpstra was op de achtste plaats de beste Nederlander.

Giant-Shimano-renner Kittel kon zich ditmaal niet in de sprint mengen. De Duitser werd in de slotfase op een van de heuvels in Wales gelost.

Gravenberch verruilt Ajax voor Cluj

Danzell Gravenberch verruilt Ajax voor Universitatea Cluj. Bij de Roemeense club gaat de 20-jarige verdediger samenwerken met trainer George Ogararu en technisch directeur Alfons Groenendijk. Hij had nog een contract tot medio 2015 bij Ajax.

In Amsterdam wist Gravenberch nooit door te breken. De mandekker speelde zijn wedstrijden voor Jong Ajax in de Jupiler League. Vorig seizoen werd Gravenberch een halfjaar verhuurd aan N.EC. Nijmegen, waarmee hij degradeerde uit de Eredivisie.

Ogararu en Groenendijk, die beiden een Ajax-verleden hebben, werden afgelopen weekeinde gepresenteerd bij Cluj. Omdat de transfermarkt in Roemenië pas maandag sloot kon Gravenberch nog net de overstap maken.

 

'Russen schoten MH17 neer'

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald met een BUK-raketsysteem door Russische soldaten. Dat meldt de BBC maandag op basis van gesprekken met ooggetuigen in het oosten van Oekraïne. De reportage wordt maandagavond uitgezonden in het programma Panorama.

Verslaggever John Sweeney van het BBC-programma zegt drie ooggetuigen te hebben gesproken die los van elkaar verklaren dat de raketinstallatie werd bemand door Russische soldaten. De getuigen zouden bovendien hebben verklaard dat de officier van dienst sprak met een Moskous accent.

De verslaggever benadrukt dat de belangrijkste getuige voor de pro-Russische separatisten heeft gevochten. Daarmee heeft hij er geen belang bij de schuld in de schoenen van de Russen te schuiven, zo stelt Sweeney.

[Vid] [Vuelta] Vechtende Rovny en Brambilla uit koers genomen

Ivan Rovny en Gianluca Brambilla zijn maandag tijdens de zestiende etappe van de Vuelta a España uit koers genomen. De twee zaten op de voorlaatste klim in de kopgroep en raakten slaags met elkaar.

De oorzaak was niet precies duidelijk, maar wel was te zien dat de Italiaan Brambilla (Omega Pharma - Quick-Step) een klap in het gezicht gaf van de Rus Rovny (Tinkoff-Saxo). In plaats van zich verstandig in te houden reageerde Rovny met een klap, waarna een handgemeen ontstond onder het oog van de jury.

Niet veel later werd Brambilla - hij reed op dat moment met twee anderen vooraan - door een jurylid te kennen gegeven dat hij in de remmen moest knijpen. Datzelfde kreeg Rovny ook te horen nadat hij zich terug had laten zakken om te werken voor zijn kopman Alberto Contador.


De beelden van het incident tussen Rovny en Brambilla (Bron: NOS)

FIFA wil WK in Qatar in januari of november spelen

De FIFA heeft voorgesteld om het WK in Qatar in januari of november 2022 te beginnen. De wereldvoetbalbond legde die opties voor aan een werkgroep, die maandag voor het eerst bijeenkwam om een alternatieve speeldatum voor het toernooi te vinden.

Al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar, in december 2010, is er volop discussie. Door de zomerse hitte in het Arabische land is het uitgesloten dat het WK zoals gebruikelijk in juni en juli kan worden gespeeld. Bovendien zou de organisatie gastarbeiders uit Nepal bij de bouw van de stadions uitbuiten.

Als de FIFA het wereldkampioenschap in januari en februari laat spelen, kan dat problemen geven met de Olympische Spelen, die normaal gesproken in februari worden gehouden. FIFA-preses Sepp Blatter verzekerde IOC-voorzitter Thomas Bach eerder nog dat beide evenementen niet zouden botsen.

Veel Europese voetbalbonden moeten hun competities twee maanden stilleggen en ook de Champions League ondervindt hinder van het verplaatsen van het WK. Competities moeten tevens het jaar voor en het seizoen na het WK hun speelschema aanpassen.

De werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van clubs, competities, spelersvakbonden en de organisatie, vergadert in november opnieuw en daarna nog in februari. Het uitvoerend comité van de FIFA maakt naar verwachting tijdens de bijeenkomst in maart bekend wanneer het WK gespeeld gaat worden.

SuŠrez-loos Uruguay wint van Zuid-Korea

Uruguay heeft in een oefenduel met 0-1 van Zuid-Korea gewonnen. José Gimenez' treffer na rust bleek genoeg voor een zege. Uruguay moest het uiteraard stellen zonder Luís Suárez, die nog altijd geschorst is wegens het bijten van Giorgio Chiellini tijdens het afgelopen WK. Bondscoach Óscar Tabárez had wel een basisplaats ingeruimd voor oud-Ajacied Nicolás Lodeiro en PSG-spits Edinson Cavani.

Voor Zuid-Korea betekende het duel het begin van het tijdperk Uli Stielike. De Duitse trainer volgde na het WK Myung-Bo Hong op. Het leverde echter geen sprankelend optreden van de Aziaten op, want de ploeg was niet bij machte om het Uruguay moeilijk te maken. 

Uruguay domineerde het duel al in de eerste helft, al werd dat toen nog niet uitgedrukt in de score. Een doelpunt van Abel Hernández werd na rust afgekeurd, maar na 62 minuten was het wel raak toen José Gimenez een vrije trap van Giorgian de Arrascaeta in kopte. 

Zuid-Korea kreeg in het Goyang Stadium nog wel wat kansen, maar Martín Silva stond prima te keepen. In de slotfase leek hij wel verslagen, maar Sung-Yong Ki kopte in extremis een voorzet op de lat. Zodoende won Uruguay het eerste duel sinds de aftocht op het WK.

Bayern weerspreekt Platini in Ribťry-discussie

Bayern München-preses Karl-Heinz Rummenigge heeft verbaasd gereageerd op de uitlatingen van Michel Platini over Franck Ribéry. De voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA dreigde met een schorsing als zijn landgenoot niet zou ingaan op een uitnodiging voor de Franse nationale ploeg.

"Het is allemaal geregeld", reageert Rummenigge maandag tegenover Bild. "Ribéry is niet eens opgeroepen door bondscoach Didier Deschamps. Alles is in orde en conform de FIFA-reglementen. Ribéry heeft de situatie besproken met Deschamps."

Platini was daar blijkbaar niet van op de hoogte. "In de statuten van de FIFA is vastgelegd dat een speler gehoor moet geven aan de oproep van de bondscoach", blies hij zondag van wal. Volgens Platini kan Ribéry voor drie duels van zijn club Bayern München geschorst worden als hij een uitnodiging negeert.

De 31-jarige aanvaller zette in augustus een punt achter zijn interlandloopbaan. Hij kwam 81 keer uit voor Frankrijk, maar miste het WK in Brazilië door een rugblessure.

Conte kan beroep blijven doen op Pirlo

Andrea Pirlo blijft beschikbaar voor de nationale ploeg van Italië. De 35-jarige middenvelder was van plan na het WK in Brazilië te stoppen, maar de nieuwe bondscoach Antonio Conte haalde hem over. "Ik heb met Conte gesproken. Hij vroeg mij of ik er klaar voor was om weer voor de Azzurri te spelen", zegt Pirlo tegen Gazzetta TV.

"Het was een moeilijke beslissing. Ik wilde stoppen, maar Conte vroeg mij om een handje te helpen. Ik ben blij dat ik dat kan doen en hopelijk bereiken we grote dingen samen." Pirlo debuteerde op 7 september 2002 voor Italië en speelde tot dusver 112 interlands. In 2006 maakte hij deel uit van het team dat wereldkampioen werd.

Pirlo en Conte werkten de afgelopen drie seizoenen samen bij Juventus. In die periode won de ploeg uit Turijn elk jaar de landstitel. Na het WK in Brazilië, waar Italië niet door de groepsfase kwam, volgde Conte Cesare Prandelli op als bondscoach.

Pirlo is tot oktober uitgeschakeld met een heupblessure. Daardoor mist hij het EK-kwalificatieduel tegen Noorwegen dinsdag. Zonder de spelbepaler versloegen de Italianen het Nederlands elftal vrijdag in een oefenduel met 2-0.

AustraliŽ voorkomt massadump van modder in rif

De regionale regering van de Australische deelstaat Queensland heeft maandag een plan goedgekeurd waarmee wordt voorkomen dat drie miljoen kubieke meter modder in het Great Barrier Reef wordt gestort. Staatsbedrijf NQBP had al toestemming van de nationale regering om de bagger in het rif te dumpen, wat volgens milieuactivisten een van de meest kwetsbare ecosystemen ter wereld ernstige schade kan berokkenen.

Daar probeert premier van Queensland Campbell Newman nu een stokje voor te steken. NQBP kreeg permissie om de modder te storten om zo een koolhaven in de buurt van Bowen te kunnen uitbreiden. Newman heeft met zijn kabinet een alternatief plan goedgekeurd waarbij de rommel niet in zee wordt geloosd, maar wordt hergebruikt op het vasteland.

"Dit zorgt voor een win-winsituatie", aldus Campbell. "Het zal de unieke natuur van het Great Barrier Reef beschermen en de strategische ontwikkeling van de belangrijke haven mogelijk maken."

De regering zegt te hopen dat het nieuwe plan garandeert dat de uitbreiding van de koolhaven op tijd van start kan gaan. NQBP was al langer op zoek naar alternatieve loosopties vanwege juridische stappen die milieugroeperingen dreigden te nemen tegen het bedrijf. Gevreesd werd dat een rechtszaak de expansie van de haven tot wel twee jaar kon vertragen.

'Handel ereschulden IndonesiŽ collectief af'

Voor nabestaanden van slachtoffers van het Nederlandse geweld tijdens de politionele acties in 1947 in Indonesië moet een collectieve schadevergoeding komen. De regeling moet in plaats komen van individuele rechtszaken die nu worden gevoerd. Daarvoor pleit het Comité Nederlandse Ereschulden maandag in dagblad Trouw.

Het comité zegt dat wel vaker een collectieve regeling is vastgesteld. Ook is een collectieve schadevergoeding een pragmatische oplossing, omdat de kring van gedupeerden mogelijk groter wordt nu het comité nieuwe gevallen onderzoekt. "Er zullen steeds meer van dit soort gevallen komen en het is voor beide partijen het beste als er niet voortdurend individuele processen zullen plaatsvinden."

Het gaat om enkele tientallen nabestaanden van mannen die in Indonesië zijn geëxecuteerd. Tot op heden konden alleen weduwen een beroep doen op een regeling, maar alleen als ze in een vergelijkbare positie verkeerden als vrouwen van het Javaanse dorp Rawagede. Zij wonnen vorig jaar een zaak bij de rechter.

De Nederlandse staat zegt tegen Trouw niets te voelen voor een nieuwe regeling of een uitbreiding van de bestaande.

'Test zwangere vrouwen op psychische aandoeningen'

Zwangere vrouwen standaard testen op psychische problemen kan langetermijnproblemen voor moeder en kind voorkomen. Dat concludeert het Erasmus Medisch Centrum na onderzoek onder 2300 zwangere vrouwen. Een kwart van alle Nederlandse zwangeren heeft last van psychische problemen. Een nieuw screen- en adviesinstrument moet dit tegengaan.

De onderzoeker stelt dat de problemen bestaan uit depressies, angststoornissen of psychosen, maar ook relatieproblemen, mishandeling of financiële zorgen. Minder dan de helft van de vrouwen komt bij een hulpverlener terecht, terwijl vijf tot tien procent van de gevallen zo ernstig is dat behandeling noodzakelijk is.

Door de psychische problemen blijft een deel van de zwangere vrouwen roken, alcohol drinken of drugs gebruiken. Dit zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van bijvoorbeeld ADHD of autisme bij het kind. Op latere leeftijd hebben de kinderen een grotere kans op hoge bloeddruk en diabetes.

In de beoogde screening zou de zwangere online een vragenlijst in moeten vullen direct een uitslag kunnen krijgen. Dit advies bespreekt ze met haar verloskundige, die de zwangere eventueel door kan verwijzen. Uit het onderzoek zou blijken dat zwangeren psychische klachten eerder online uiten dan persoonlijk aan een hulpverlener.

Rapport euthanasiezaak Tuitjenhorn niet openbaar

Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de huisarts uit Tuitjenhorn die vorig jaar een terminaal zieke patiënt honderd keer de normale dosis morfine gaf wordt niet openbaargemaakt. Dat schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer verzocht het rapport openbaar te maken omdat zo duidelijk wordt waarom de inspectie de arts op non-actief stelde. Voor artsen is het op dit moment niet duidelijk wat ze wel en niet mogen. Het rapport had hier meer duidelijkheid over kunnen verschaffen.

"In de casus Tuitjenhorn is hiervoor niet gekozen, om te voorkomen dat vooruit gelopen wordt op het onderzoek van de evaluatiecommissie en om te waarborgen dat de commissie haar taak zorgvuldig en onafhankelijk kan uitvoeren", schrijven de bewindspersonen. Een onderzoekscommissie evalueert de zaak momenteel.

Schippers en Opstelten houden de mogelijkheid open om het rapport later alsnog naar de Kamer te sturen, samen met het rapport van de evaluatiecommissie. Naar verwachting wordt het onderzoek eind januari 2015 afgerond.

De 58-jarige huisarts Nico Tromp gaf in augustus vorig jaar een terminaal zieke patiënt uit Schagen honderd keer de normale dosis morfine. De terminaal zieke patiënt had in juni een euthanasieverklaring ondertekend, maar gaf in augustus aan dat hij had gekozen voor palliatieve sedatie. In oktober werd Tromp op non-actief gesteld en begon justitie een strafrechtelijk onderzoek. Enkele dagen daarna pleegde hij zelfmoord.

Thomas Acda maakt filmlied met De Dijk

Thomas Acda en de Dijk hebben samen het nummer Alles Komt Goed opgenomen voor de komedie Wonderbroeders. Acda speelt een van de hoofdrollen in de film van Johan Timmers. Het lied is ook de eerste single van het nieuwe album van De Dijk getiteld Allemansplein, dat op 3 oktober uitkomt. Dat heeft distributeur A-Film maandag bekendgemaakt.

"Als kind was ik bij elk De Dijk-concert in Paradiso", zegt Thomas Acda in een verklaring. "Mijn twee passies komen samen, naast acteren ook nog eens de titelsong voor de film Wonderbroeders met mijn muziekhelden maken."

De Dijk laat weten erg enthousiast te zijn over de film en 'gelijk inspiratie' te hebben voor het nummer. "Ook wij zijn al jarenlang gecharmeerd van Thomas Acda dus grepen we deze kans om De Dijk met één broeder uit te breiden", staat te lezen in de verklaring.

Wonderbroeders gaat over vijf monniken die in harmonie leven in een klooster. Tot blijkt dat de kerkleider het klooster heeft verkocht aan de gemeente. De broeders nemen het heft in handen en proberen hun heilige plek te behouden. De film draait vanaf 2 oktober in de bioscopen.


Thomas Acda maakt filmlied met De Dijk (Foto: Novum)

Boer slaat ballonvaarder knock-out

Een boze boer heeft zaterdag in Bodegraven een ballonvaarder die zonder toestemming op zijn weiland was geland bewusteloos geslagen. De boer was niet alleen boos vanwege de landing, maar ook omdat hij een belangrijk familiefeest moest verlaten om de gestrande ballon van zijn land te bevrijden.

De ballon moest door de windrichting uitwijken naar een andere landingslocatie dan gepland. De 47-jarige eigenaar van het veld aan de Hazekade was niet thuis en de ballonvaarders konden de luchtballon niet langs een gesloten hek krijgen. De gealarmeerde boer weigerde te komen vanwege een familiefeest en zei dat de ballon zondag kon worden opgehaald.

Toen de boer er lucht van kreeg dat twee passagiers van de ballon zijn hek uit de scharnieren tilden, blokkeerde hij met zijn auto en een tractor hun doorgang. Daarbij reed hij de twee ballonvaarders bijna omver. De boer stapte uit en sloeg de piloot nog voor die iets kon zeggen tegen de vlakte. De 44-jarige man was even buiten bewustzijn en moest per ambulance worden afgevoerd.

De boer is aangehouden voor mishandeling. De twee passagiers hebben aangifte gedaan omdat ze weg moesten springen voor de auto van de boer.

Oud-politiehond bewerkt met mes

Een voormalig politiehond is eind augustus in het Brabantse Nieuwendijk zwaar toegetakeld met een mes. Dat maakte de dierenpolitie maandag bekend. Het dier werd door haar baasje gehavend gevonden in haar kennel. De politie heeft nog geen idee wie achter de daad zit en is op zoek naar getuigen.

De hond verloor een stuk van een oor en liep meerdere vleeswonden op. Vermoedelijk is het dier tegen de tralies aan getrokken en meerdere keren gestoken. Volgens de dierenpolitie is het een wonder dat de 'oud-collega' de aanval heeft overleefd.

Of de dader wist dat de hond voor de politie heeft gewerkt en of dat met de aanval te maken heeft, is niet duidelijk.

Nederlandse bergbeklimmers omgekomen in Alpen

Twee Nederlandse bergbeklimmers zijn in de Zwitserse Alpen om het leven gekomen. De mannen van 48 en 38 jaar zijn hoogstwaarschijnlijk vrijdag in de diepte gestort, zo meldt de politie van het kanton Wallis.

Het duo werd vrijdag als vermist opgegeven. Zaterdag werden de lichamen geborgen. Ze waren de bergtop Combin de Valsorey aan het bedwingen. Volgens de politie zijn de mannen driehonderd meter naar beneden gevallen. Ze waren gezekerd.

Kraftwerk acht avonden op rij in Paradiso

Kraftwerk geeft begin volgend jaar een unieke reeks optredens in Paradiso. Vanaf 16 januari staat de Duitse elektrogroep acht avonden aangesloten in de Amsterdamse poptempel. Nooit eerder zette een band die reeks neer in de concertzaal.

Kraftwerk brengt elke avond een van zijn acht als best beschouwde albums uit het veertigjarige oeuvre live ten gehore. De heren doen dat met behulp van 3D-projecties en computeranimaties. Kaarten voor de concerten gaan zaterdag in de verkoop.

De albums die Kraftwerk opvoert zijn respectievelijk Autobahn, Radio-Aktivität, Trans-Europa Express, Die Mensch-Maschine, Computerwelt, Techno Pop, The Mix en Tour de France.

Staat voor rechter gesleept om tabakslobby

Antirookactivisten slepen de staat voor de rechter vanwege de te grote invloed van de tabakslobby. De Stichting Rookpreventie Jeugd eist dat de staat zich houdt aan een antirookverdrag, waarin staat dat elke vorm van invloed van de tabaksindustrie op het antirookbeleid taboe is.

De stichting, opgericht door de longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, heeft de staat maandag gedagvaard. De dagvaarding bevat tientallen voorbeelden van contacten tussen de overheid en de tabaksindustrie. Die zijn volgens de stichting in strijd met de Framework Convention on Tobacco Control, dat Nederland met 179 andere landen heeft ondertekend.

"Voor polderen met de tabaksindustrie is geen enkele ruimte meer", stellen de activisten. "De staat moet doen waar hij toe gehouden is: de burger beschermen tegen producten die zijn of haar gezondheid ernstig in gevaar brengen. Daarbij mag de staat niet worden gehinderd door overleg met degenen die die dodelijke producten op de markt brengen."

De stichting bepleit verdergaande maatregelen om roken te ontmoedigen, zoals verdere verhoging van de tabaksaccijns en vermindering van het aantal verkooppunten. Dat deze maatregelen er niet komen, zou komen doordat de staat 'de oren laat hangen naar de tabaksindustrie'.

Overigens zijn jongeren de afgelopen tien jaar minder gaan roken, zo bleek eerder op de dag uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, die het Trimbos-instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau. Bijna niemand onder de 14 jaar rookt nog dagelijks een sigaret. Het percentage middelbare scholieren dat per dag minimaal één sigaret opsteekt is gehalveerd. Een op de zeven jongeren van 16 jaar rookt nog wel dagelijks.

Winkelwagen van flat op meisje gegooid

Een meisje van 8 jaar heeft zondagmiddag in Leiden van drie hoog een winkelwagentje op haar hoofd gekregen. Ze heeft de nacht ter observatie in het ziekenhuis doorgebracht, maar raakte volgens de politie wonderwel slechts lichtgewond.

Drie jongens van 10, 11 en 12 jaar gooiden het karretje van de galerij van een flat aan de Jan Luykenlaan naar beneden. Of ze op het meisje mikten of haar per ongeluk raakten is niet bekendgemaakt.

De politie heeft twee van de dadertjes direct aangehouden. Ze zijn na verhoor aan hun ouders overgedragen. De jongste van de drie wordt later deze week verhoord. De politie heeft de gegevens van de kinderen doorgegeven aan Bureau Jeugdzorg.

Tien katten vergiftigd in Bergen op Zoom

De politie in Bergen op Zoom is op zoek naar een kattenhater. In de Noord-Brabantse plaats zijn in anderhalve week zeker tien katten vergiftigd, meldt de politie maandag.

Van de tien dode katten zijn er meerdere vrijwel zeker door gif omgekomen. Het gaat volgens de politie om een langzaam werkend gif waar de dieren erg ziek van werden voordat ze bezweken.

Mensen die tips hebben over de zaak worden verzocht zich te melden bij de politie.

Veel sterren bij uitvaart Joan Rivers

Joan Rivers heeft de uitvaart gekregen die ze graag wilde. Sterren als Whoopi Goldberg, Barbara Walters en Diane Sawyer bewezen zondag in New York de laatste eer aan de donderdag overleden comédienne. Rivers schreef in haar boek I Hate Everyone... Starting with Me uit 2012 dat ze graag een grote Hollywood-begrafenis wilde.

Ook Kelly Osbourne, Sarah Jessica Parker en Kathy Griffin woonden de plechtigheid in Temple Emanu-El in Manhattan bij. De uitvaart trok naast veel sterren ook een grote schare fans en pers.

Rivers, van joodse afkomst, stief donderdag op 81-jarige leeftijd nadat ze tijdens een operatie werd getroffen door een hartstilstand. Haar doodsoorzaak is nog altijd niet duidelijk. Ook is onbekend of ze een natuurlijke dood stierf. Naast de gezondheidsdienst van de staat New York is inmiddels ook de lokale politie een onderzoek gestart.

In haar boek stak Rivers volop de draak met een natuurlijke dood. "Het is de grote finale, het derde bedrijf, het laatste nummer. Zorg dat je het goed doet. Als je doodgaat, sterf dan een beetje interessant! Is er iets verschrikkelijkers dan een saaie dood? Ik denk het niet."


Veel sterren bij uitvaart Joan Rivers (Foto: Novum)

Reus maand uitgeschakeld door enkelblessure

Marco Reus is opnieuw geveld door een enkelblessure. De 25-jarige aanvaller van Borussia Dortmund heeft de buitenste band van het gewricht gescheurd en is vier weken uitgeschakeld, meldt zijn club maandag. Reus liep de blessure op in het EK-kwalificatieduel van Duitsland tegen Schotland zondag (2-1).

Reus moest deze zomer al het WK aan zich voorbij laten gaan door een enkelblessure. Zonder hem veroverde de Mannschaft de wereldtitel in Brazilië. Door zijn nieuwe kwetsuur mist Reus onder meer de Champions League-duels tegen Arsenal en Anderlecht.

Keanu Reeves heeft hoofdrol in Daughter of God

Keanu Reeves heeft de hoofdrol te pakken in de thriller Daughter of God. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De opnames voor de film beginnen in november.

Gee Malik Linton maakt met Daughter of God zijn regiedebuut. Ook schreef de Amerikaan het script. Ana de Armas, die volgend jaar met Reeves te zien is in de film Knock Knock, heeft ook een rol in de thriller.


Keanu Reeves heeft hoofdrol in Daughter of God (Foto: Novum)

Geen vierde Iron Man-film op stapel

Robert Downey Jr. is voorlopig niet te zien in een nieuwe Iron Man-film. De 49-jarige acteur laat weten dat er momenteel geen plannen zijn voor een vierde deel in de superheldenfilmreeks. "Er zit nu niet een in de pijpleiding", zegt hij tegen het Amerikaanse film- en tv-vakblad Variety. "Er is geen plan voor een vierde Iron Man."

Downey Jr. mist Iron Man en zijn alter ego Tony Stark echter niet. Hij vertolkte de superheld al in drie solo-films en in The Avengers, waarin hij deel uitmaakt van het gelijknamige superheldenteam. Hij trekt het rode pak sowieso nog aan voor het vervolg op The Avengers, dat volgend jaar verschijnt, en deel drie, dat gepland staat voor 2018. De acteur is voorlopig niet van plan zich te verbinden aan meer films.

De laatste Iron Man-film draaide vorig jaar in de bioscopen en was zowel onder critici als aan de kassa een succes. Iron Man 3 was met een opbrengst van 1,2 miljard wereldwijd de succesvolste tot nu toe.


Geen vierde Iron Man-film op stapel (Foto: Novum)

Man bindt heliumballon om piemel

Een dronkenlapactie heeft een 21-jarige Duitser dit weekend bijna zijn Duitse helm gekost. Het leek de beste man wel een tof idee om een heliumballon om zijn vleesklarinet te binden.

De jongeman bezocht in de nacht van vrijdag op zaterdag met nog 1.999 anderen een bierfeest in het Beierse Lindau. Reeds om 1 uur had de knaap al zo diep in het glaasje gekeken, dat hij zich spontaan van zijn kleren ging ontdoen. Zelfs zijn sokken gingen uit, zo laat de politie weten.

Piemelnaakt ging hij voor een groepje vrouwen staan. "Vervolgens pakte hij een heliumballon, die aan hun tafel zat vastgebonden, en knoopte deze om zijn spermaspeer", laat Polizeimann Thomas Kottmayr aan de pers weten.

Helaas had hij de versiering iets te strak vastgebonden, want de Bratwurst kreeg geen bloed meer. Na een melding van de beveiliging van het feest, rukten medici en agenten massaal uit. Een dokter wist de Duitser uiteindelijk uit zijn benarde positie te bevrijden.

Gelukkig begon zijn roede weldra weer te kloppen. "De artsen hebben hem ter plaatse kunnen behandelen. Ziekenhuisopname was gelukkig niet nodig."

Rusland dreigt Westen met tegenmaatregelen

Rusland heeft maandag gedreigd met maatregelen als het Westen nieuwe sancties treft. Gedacht moet worden aan een vliegverbod voor westerse luchtvaartmaatschappijen. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev maandag gezegd tegen de Russische krant Vedomosti.

"Als westerse bedrijven ons luchtruim moeten mijden, dan kan dat tot het failliet van veel luchtvaartmaatschappijen leiden, die nu al moeite hebben om te overleven", aldus Medvedev. Hij benadrukte dat Rusland een dergelijke ontwikkeling niet toejuicht. "Het is niet de juiste weg. Maar de sancties tegen ons hebben niet geleid tot meer vrede in Oekraïne."

De lidstaten van de Europese Unie beslissen maandag of de sancties worden ingesteld. Pas als de sancties officieel zijn gepubliceerd zijn ze van kracht. Dat kan al op maandag, maar mogelijk gebeurt dit pas dinsdag.

De nieuwe strafmaatregelen zijn onder meer gericht tegen Russische bedrijven als Rosneft en Gazprom, voor wie het moeilijker wordt kapitaal aan te trekken uit de EU. De aardgastak van Gazprom, de belangrijke energietoeleveraar van de Unie, blijft gespaard. Verder zijn er enkele tientallen personen op een zwarte lijst geplaatst. Zij mogen niet naar de EU reizen en hun tegoeden worden bevroren.

Medvedev verwijt het Westen met de strafmaatregelen de internationale veiligheid te ondermijnen. "De economische sancties tegen ons hebben politiek gevolgen, die erger zijn dan welke exportmaatregel dan ook. Diegene die strafmaatregelen instelt moet ook duidelijk beseffen dat dit uiteindelijk ook tot problemen leidt."

'Gevaarlijke situatie door acties bij Albert Heijn'

De acties van vrachtwagenchauffeurs bij twee distributiecentra van Albert Heijn hebben maandagochtend tot gevaarlijke situaties geleid. Weggebruikers bij de centra in Zaandam en Geldermalsen maakten verkeersovertredingen om de rijen vrachtwagens te omzeilen. Dat meldt FNV Bondgenoten. De politie wist de situatie te normaliseren.

Maandagochtend ontstonden rijen vrachtwagens voor de distributiecentra. Dat kwam doordat de actievoerders alle chauffeurs van Albert Heijn informeerden en om een handtekening vroegen voor een petitie.

De situatie escaleerde toen Albert Heijn de poort van een van de laad- en losplaatsen sloot, beweert FNV-onderhandelaar Egon Groen. Op last van de politie heeft de supermarkt de poort weer opengedaan.

Chauffeurs voeren al maanden actie tegen verdrukking door Oost-Europese chauffeurs en voor hogere lonen.

Team Fortress 2 is WWII-propaganda

In een Russische documentaire over het gebruik van oorlogspropaganda is fan-art opgedoken van Team Fortress 2. DeviantArt had in 2009 een wedstrijd om Team Fortress 2 fan-art te maken die echt lijkt op historische propaganda posters. TankTaur deed mee, maar zijn inzending won niet.

De documentaire over propaganda werd uitgezonden door het Russische “Kanaal Één”. De documentaire duurt een uur en de poster is te zien op 9:58. De inzending van TankTaur zag er blijkbaar heel authentiek uit. Ter vergelijking is er onder het filmpje de winnende poster van JayAxer geplaatst.

TF2

TF2 winnaar

OM in beroep tegen vrijlating jihadganger Huizen

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijlating van een 31-jarige man uit Huizen die naar Syrië wilde afreizen. Het OM denkt maandag toch genoeg bewijs te hebben om de man te vervolgen op verdenking van het steunen van de gewapende strijd van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De officier van justitie baseert de beslissing op de eigen verklaring van de man, die stelde dat hij daadwerkelijk naar het land wilde afreizen. Het beroep wordt maandag ingesteld.

De verdachte werd samen met drie anderen ruim een week geleden in Huizen opgepakt. De overige arrestanten waren de echtgenote van de man en een tweede echtpaar. Ook zij waren volgens justitie van plan zich aan te sluiten bij de gewapende strijd van IS.

De rechter-commissaris besloot donderdag dat drie van de vier verdachten, waaronder de 31-jarige man, in vrijheid moesten worden gesteld wegens gebrek aan bewijs. De vierde verdachte, een 34-jarige man, bleef wel vastzitten.

De twee vrouwelijke verdachten blijven vrij. Tegen hun vrijlating wordt geen beroep ingesteld.

De kinderrechter beslist dindag over het lot van de zes kinderen van de twee 'jihadgezinnen'. Dan wordt duidelijk of ondertoezichtstelling (ots) wordt toegepast. Dat zegt een woordvoerder van de rechtbank maandag.

De ouders van de kinderen worden maandag gehoord. "Dit is een besloten zitting", aldus de woordvoerder. "De rechter neemt daarna de tijd om een beslissing te nemen."

Het zestal werd door Bureau Jeugdzorg naar een veilig onderkomen gebracht toen hun ouders waren gearresteerd. Bureau Jeugdzorg kan beslissen of de kinderen terug naar huis kunnen, maar de ondertoezichtstelling is een zaak van de Raad voor de Kinderbescherming. Vindt de kinderrechter dat ots noodzakelijk is, dan worden de gezinnen voorlopig begeleid door een gezinsvoogd.

FNV: ontslaggolf in zorg nu al enorm

De teller van het aantal ontslagen in de zorg vanwege de bezuinigingen en de overheveling van taken naar de gemeentes staat inmiddels op meer dan 25 duizend. Van nog eens tienduizenden flexwerkers is het contract niet verlengd. Dat stelt de FNV maandag. De vakcentrale vindt dat het kabinet snel moet ingrijpen om een einde te maken aan 'deze oneindige golf van ontslagen'.

"We moeten de noodzakelijke zorg en werkgelegenheid behouden voor de mensen die in de zorg werken en voor de mensen die er gebruik van maken", schrijft FNV-voorzitter Ton Heerts. Samen met CNV voert de vakcentrale gesprekken met het kabinet over de werkgelegenheid in de zorg. Als er echter geen maatregelen worden genomen, wil de FNV een referendum organiseren.

Het kabinet bezuinigt met name op de langdurige zorg. De verantwoordelijkheid daarvoor wordt daarbij op 1 januari overgeheveld naar gemeenten. De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen, door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden.

De FNV telde het effect van de hervormingen in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de huishoudelijke zorg. Komende woensdag komt de vakcentrale met meer gedetailleerde cijfers.

Omgewaaide boom doodt actrice Molly Glynn

Actrice Molly Glynn is zaterdag overleden. De 46-jarige bezweek in een ziekenhuis in Chicago aan haar verwondingen nadat vrijdag tijdens een fietstocht een boom was omgewaaid en op haar belandde, melden Amerikaanse media.

Glynn, bekend van tv-series als Chicago Fire, Boss en Early Edition, was met haar echtgenoot Joe Foust aan het fietsen in de buurt van Chicago. Het stel werd overvallen door een storm, die zo hevig was dat bomen omwaaiden. "Het was heftig en snel", zegt Foust, die zelf enkel een tak op zijn rug kreeg, over de storm. Glynn laat naast Foust twee zoons achter, de 17-jarige Chance en de 13-jarige Declan.

Glynn speelde niet alleen in tv-series, maar stond ook geregeld op het toneel. De actrice is niet de enige toneelspeler uit Chicago die dit weekeinde stierf. Bernard Yvon kwam zaterdagochtend op 50-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk.

Tweede Kamer neemt afscheid van Hamer (PvdA)

De Tweede Kamer neemt dinsdagmiddag afscheid van Mariëtte Hamer. Na zestien jaar Kamerlidmaatschap wordt Hamer voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), het adviesorgaan van de regering waarin ook werkgevers en werknemers zijn vertegenwoordigd.

Hamer hield zich in de Tweede Kamer lange tijd bezig met onderwijs. Later ging ze zich op sociale zaken toeleggen. Ze was onder meer betrokken bij de onderhandelingen over een sociaal akkoord. Ook was ze twee jaar fractievoorzitter, ten tijde van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos.

Bij de SER wordt Hamer de opvolger van Wiebe Draijer, die per 1 juli vertrok om topman van de Rabobank te worden. Draijer, eerder directeur Benelux van het adviesbureau McKinsey, heeft de post nog geen twee jaar bekleed.

In de Tweede Kamer wordt Hamer opgevolgd door Henk Leenders, nu PvdA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Leenders was vorig jaar al tijdelijk Kamerlid, ter vervanging van PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek, die met zwangerschapsverlof was. Woensdag wordt Leenders beëdigd.

Pond minder waard door onafhankelijkheidspoll

De Britse pond staat maandag op het laagste punt in tien maanden tijd. De munt is minder waard omdat markten reageren op een peiling waaruit bleek dat het draagvlak voor Schotse onafhankelijkheid toeneemt. De pond verloor maandag 1,4 procent en was 1,61 dollar waard. Een dusdanig lage stand was sinds november niet meer voorgekomen.

Zondag bleek uit een peiling van The Sunday Times dat voor het eerst een meerderheid van de Schotten voor onafhankelijkheid is. Maandenlang leek het er juist op dat de meerderheid tegen afscheiding was. In andere peilingen worden de verschillen tussen voor- en tegenstanders eveneens steeds kleiner, maar houden tegenstanders vooralsnog een meerderheid.

Grote Schotse instellingen als de Royal Bank of Scotland (RBS) en Standard Life voelden eveneens de gevolgen van de verschuiving in de publieke opinie. De bank en de verzekeraar verloren drie procent in beurswaarde na de peiling van zondag.

De Britse regering is van plan Schotland de komende dagen meer financiële autonomie te bieden binnen het Verenigd Koninkrijk, meldde minister van financiën George Osborne zondag kort na de publicatie van de peiling. Hij waarschuwde de Schotten dat ze niet langer met de Britse pond mogen betalen als ze zich afscheiden.

Aanhouding voor ontucht in Zeeland

In de Zeeuwse gemeente Reimerswaal is maandag een 36-jarige man aangehouden voor ontucht met een kind. De man werd in zijn woning aangehouden, meldt de politie. De ouders van het slachtoffer hebben aangifte gedaan tegen de man van onzedelijke handelingen met hun kind. Wat er precies zou zijn gebeurd is niet bekendgemaakt.

De verdachte is overgebracht naar een cellencomplex in Middelburg en zit nog vast. De politie wil gedurende het onderzoek geen details prijsgeven over de zaak.

Blatter gaat officieel voor vijfde termijn bij FIFA

Sepp Blatter heeft bevestigd dat hij zich kandidaat stelt voor een vijfde termijn als voorzitter van de FIFA. De omstreden 78-jarige Zwitser staat al sinds 1998 aan het hoofd van de wereldvoetbalbond. Tijdens het FIFA-congres in Brazilië in juni kondigde Blatter al aan dat hij graag nog vier jaar wil aanblijven.

"Ik kom in september met een officiële verklaring tijdens de vergadering van het uitvoerend comité", laat Blatter weten. Het uitvoerend comité komt op 24 en 25 september bijeen. "Het is uit respect voor de voetbalfamilie dat ik dan zeg: ja, ik ben er klaar voor. Ik ben een kandidaat."

De laatste jaren kwam Blatter meer en meer onder vuur te liggen vanwege corruptieschandalen. Met name de Europese bonden haalden onlangs hard naar hem uit. "Het beeld van de FIFA is slechter geworden. Hoe je het ook wendt of keert, Blatter is eindverantwoordelijk", zei KNVB-preses Michael van Praag namens meerdere bonden in juni.

Blatter stelde in 2011 nog dat hij aan zijn laatste periode als FIFA-baas begon, maar kwam daar later op terug. Eind augustus maakte Michel Platini bekend dat hij niet de strijd zal aangaan met Blatter. De Fransman opteert een langer verblijf bij de Europese voetbalbond UEFA. Zijn landgenoot Jérôme Champagne is vooralsnog de enige uitdager van de Zwitser.

De verkiezing is in mei 2015, waarna de winnaar tot medio 2019 aan het hoofd staat van de FIFA. "Mijn missie is nog niet afgelopen", stelt Blatter, die zestien jaar geleden Joao Havelange opvolgde. "Ik kreeg tijdens het laatste congres steun van een meerderheid van de nationale bonden. Zij vroegen mij door te gaan."

George Clooney trouwt in VenetiŽ

De bruiloft van George Clooney vindt plaats in Venetië. Hij heeft dat zondag onthuld in zijn toespraak op een goededoelenavond in het Italiaanse Toscane. "Ik heb mijn lieve aanstaande bruid hier in Italië ontmoet", tekende het Amerikaanse tijdschrift People op uit zijn mond. "Ik trouw over een paar weken met haar in Venetië."

De 53-jarige acteur is verloofd met de 36-jarige advocate Amal Alamuddin. De twee zijn bijna een jaar samen. Sinds april zijn ze met elkaar verloofd en begin deze maand gingen ze in ondertrouw. Clooney, die ooit al eens getrouwd was, had meermaals bezworen nooit meer in het huwelijksbootje te stappen.

Schutter Hellenbrand loopt WK-finale mis

Schutter Peter Hellenbrand heeft in het Spaanse Granada naast de WK-finale gegrepen. Op het eerste onderdeel van het WK, het 10 meter luchtgeweer, kwam de Nederlander in de kwalificatie tot de dertiende plek, waar de beste acht maandagmiddag de finale schieten.

De kwalificatie bestond uit zes series van elk tien schoten, waarbij maximaal 10.9 punten per schot behaald konden worden. Het 10 meter luchtgeweer is het onderdeel waarop Hellenbrand tijdens de Olympische Spelen van Londen zeer knap vijfde werd.

In Granada kon hij die prestatie niet herhalen. Hij schoot niet slecht, maar vooral de eerste (102.9) en derde (102.8) series braken hem op. Een uitstekende tweede en zesde serie (beiden 105.5) konden hem niet meer redden. Met 624.8 punten kwam hij er uiteindelijk 1.5 tekort voor een plek in de finale, wat neerkomt op minder dan 0.3 punten per serie van tien schoten.

Ook Denny Nikkelen haalde de finale niet. De tweede Nederlandse deelnemer kwam op 620.1 punten uit en werd daarmee 57e. De Chinees Haoran Yang gaat met 632.1 punten als leider naar de eindstrijd. De kersvers kampioen op de Jeugd Olympische Spelen wist met zijn score tevens een wereldrecord junioren te schieten.

Zo werkt het bij ProRail

"En heb je nog sollicitaties lopen?", vraagt Linda mij. We zitten gezellig buiten in de zon te lunchen. Linda is een oud-collega van mij. We kletsen over vroeger, over mijn ontslag, over haar nieuwe business en over mijn plannen. "Ja, ik heb een aantal sollicitaties lopen, maar op geen enkele heb ik nog antwoord." Ze schenkt verse jus d'orange in. "Netwerken is erg belangrijk", zegt ze. "Via Twitter heb ik al best veel opdrachten binnengehaald." Ze kijkt erg trots.

[Vuelta] Kolobnev door ondanks schouderblessure

De schouder van Aleksandr Kolobnev is zondag bij een val in de Vuelta uit de kom geschoten. Desondanks gaat hij maandag in de zestiende etappe weer gewoon van start. Dat heeft Kolobnevs team Katusha maandag bekendgemaakt. Dinsdag ondergaat hij tijdens de rustdag in de Vuelta een mri-scan om te kijken hoe hij behandeld kan worden.

Kolobnev leverde na zijn val in de afdaling van de voorlaatste klim veel tijd in. Uiteindelijk kwam hij met 23.11 minuten achterstand boven op de Lagos de Covadonga. In het algemeen klassement staat de Rus nu 37e met een achterstand van 50.18 minuten op rodetruidrager Alberto Contador.

Advocaat: "Doe dit niet voor het geld"

Dick Advocaat wil met Servië naar het EK in Frankrijk. De Hagenaar zat zondag voor het eerst op de bank bij de Serviërs en zag zijn team remiseren tegen Frankrijk (1-1). Advocaat (66) tekende deze zomer een contract tot 2018 bij de Servische voetbalbond.

De voormalig trainer van onder meer PSV, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg nam na vorig seizoen afscheid bij AZ. "Ik wilde alleen nog ergens aan de slag gaan als bondscoach", vertelt Advocaat tegenover het Algemeen Dagblad.

"Nee, ik doe dit niet voor het geld. Laten we zeggen dat ik een paar jaar geleden nooit voor dit salaris had getekend. Ik heb wel meteen aangegeven dat ik niet in Belgrado zou komen wonen. Daar begin ik gewoon niet aan", aldus de voormalig keuzeheer van Oranje, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België en Rusland.

Toekomst
Advocaat was tevreden over het duel met Frankrijk. Aleksandar Kolarov maakte in de tweede helft een goal van Paul Pogba ongedaan (1-1). "Het was goed voor een eerste wedstrijd, het kan beter. We hadden moeite oplossingen te vinden, zeker aanvallend. Dat is logisch als je tegen zo’n team speelt. 1-1 was een juist resultaat."

"Los van de goals was het een wedstrijd zonder al te veel kansen. Maar dat is een prestatie tegen zo'n grote ploeg. We hebben niet veel weggegeven. De basis voor de toekomst is een solide defensie. De basis staat, maar een aantal posities moet nog anders worden ingevuld. En dat gaan we zeker doen de komende tijd."

Vermoeide Djokovic niet in Davis Cup

Novak Djokovic heeft zich afgemeld voor de Davis Cup-wedstrijd tussen Servië en India. Dat zegt captain Bogdan Obradovic op de website van de Servische tennisbond. "De belangrijkste reden is vermoeidheid", aldus Obradovic. "Novak heeft al een zwaar seizoen gehad en heeft behoefte aan rust."

Djokovic, de nummer een van de wereld, werd zaterdag verrassend uitgeschakeld door Kei Nishikori in de halve finale van de US Open. Janko Tipsarevic en Viktor Troicki zijn er komend weekeinde ook niet bij in India. Het Servische team bestaat uit Dusan Lajovic, Filip Krajinovic, Ilija Bozoljac en Nenad Zimonjic. Inzet van de ontmoeting is een plek in de wereldgroep in 2015.

Dark Souls uitspelen met een gitaar

Dark Souls-spelers die denken dat ze goed zijn zullen zichzelf - na het zien van onderstaande video - echt even achter de oren krabben. Een Twitch-gebruiker heeft namelijk een video gedeeld waarin hij Dark Souls uitspeeld met een gitaar.

De speler in kwestie heet Bearzly en voltooide Dark Souls met behulp van de gitaar uit de game Rock Band in plaats van een normale Xbox-gamepad. Hieronder kun je zien hoe hij de knoppen had geconfigureerd.

Rack Band Dark Souls
Verder kun je hieronder zien hoe hij Orstein en Smough verslaat.

Party Animals weer op zoek naar vijfde lid

De Party Animals zijn weer op zoek naar versterking. Het viertal zoekt voor zijn optreden in Ahoy een 'vijfde gelegenheids Party Animal'. Belangstellenden moeten middels een filmpje auditie doen, maakten de feestbeesten maandag bekend.

Wie het best kan dansen op de nieuwe single van het kwartet, This Moment, en dat ook nog op een ludieke plek doet, staat eind september op het podium in Ahoy. Happy Hardcore-liefhebbers hebben tot 22 september om hun filmpje in te sturen.

De Party Animals scoorden in de jaren negentig hits als Have You Ever Been Mellow, Aquarius en Hava Naquila. De groep gabbers onderging verschillende personeelswisselingen, achter de schermen hebben producers Flamman & Abraxas nog altijd de touwtjes in handen. De afgelopen jaren zochten de Party Animals wel vaker tijdelijke versterking onder hun fans.

Duivenkomedie wint filmfestival VenetiŽ

Het komische drama A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence van de Zweedse regisseur Roy Andersson heeft zaterdagavond de Gouden Leeuw gewonnen op het filmfestival van Venetië. De 71e editie van het Italiaanse festival werd voor de rest gekenmerkt door de enorme hoeveelheid films over deprimerende onderwerpen als recessie, dood en oorlog.

De Zilveren Leeuw voor beste regie was voor de Rus Andrej Koncalevski, voor The Postman's White Nights. Het drama vertelt over een afgelegen Russisch dorpje dat slechts via een postboot over een uitgestrekt moeras in verbinding met de buitenwereld staat.

De grote juryprijs was voor The Look of Silence van de Texaan Joshua Oppenheimer. De documentaire toont een Indonesische familie die na een genocide oog in oog komt met de moordenaars van een van de broers.

De prijzen voor beste acteur en beste actrice gingen naar Adam Driver en Alba Rohrwacher. Beiden waren te zien in Hungry Hearts van de Italiaan Saverio Costanzo, over een verliefd stel dat in New York in een levensbedreigende situatie terechtkomt.

De Marcello Mastroianni Award voor beste aanstormend acteertalent werd gewonnen door de Fransman Romain Paul voor zijn rol in Le Dernier Coup de Marteau, de tweede film van Alix Delaporte. Het tekstarme drama gaat over een 13-jarige jongen die opgroeit in een woonwagenkamp en moet zorgen voor zijn zieke moeder.

Het Indiase Court van Chaitanya Tamhane won de Luigi de Laurentiis Award voor beste debuutfilm alsook de Orrizonte Award voor beste film. Het drama vertelt over een lijk dat wordt gevonden in het riool van Mumbai. Een oude zanger wordt verdacht van het aanzetten tot de daad met een opruiend lied, waarna hij wordt berecht. De film toont het leven van de oude zanger, de rechter en de advocaten.

Bertens naar tweede ronde in Hong Kong

Kiki Bertens heeft bij het WTA-toernooi van Hong Kong een goede start gemaakt. De Wateringse won in de eerste ronde met 6-2 en 7-6 (5) van de Slowaakse Anna Schmiedlova. De nummer acht van de plaatsingslijst staat 75e op de wereldranglijst en dat is negen posities boven Bertens.

In de tweede ronde neemt Bertens het op het Hong Kongse hardcourt tegen Jarmila Gajdosova uit Australië of de Thaise Luksika Khumkhum. Gajdosova plaatste zich via het kwalificatietoernooi. Bertens is de enige Nederlandse die in Hong Kong in actie komt.

Fisher Price bant Zwarte P.

De criminalisering van Zwarte P. houdt nog even aan. Na HEMA blijkt nu ook Fisher Price overstag te zijn gegaan voor een stel zeurpieten. Ook de Amerikaanse speelgoedfabrikant doet de zwarte kindervriend in de ban.

Aan het einde van het jaar gooit Fisher Price' label Little People een stel sintfiguurtjes in de verkoop. Niet alleen Snieklaas, maar ook de schimmel en Zwarte P. vielen hier tot voor kort onder. Maar nu heeft Zwarte P. het veld moeten ruimen.

"De figuurtjes zijn speciaal ontworpen voor de Benelux en zorgen voor veel Decemberplezier", prijst Bol.com de figuurtjes aan. Na een klacht van MAD Mothers NL, een Nederlandse groepering die zich inzet voor arme negertjes, doet de speelgoedfabrikant Zwarte P. in de ban.

"We zijn ons bewust van de gevoeligheden en willen geen negatief stereotype bevestigen", aldus Fisher Price. Hoewel de poppetjes als warme broodjes over de toonbank gingen, worden ze vanaf heden niet meer gefabriceerd. "We leveren de figuurtjes inmiddels niet langer aan de winkels."


Mag dit lied nog?

Kuijt: "Nog ťťn keer een toernooi meemaken"

Dirk Kuijt is nog niet van plan om zijn interlandcarrière te beëindigen. De aanvaller hoopt er in 2016 bij te zijn op het EK in Frankrijk. De 34-jarige Kuijt werd ook door Guus Hiddink weer opgeroepen voor Oranje.

Evenals diens voorganger Louis van Gaal, vindt Hiddink de Fenerbahçe-aanvaller een belangrijke kracht. Zowel op het veld als daarbuiten. Tegen Italië stond Kuijt dan ook in de basis als rechtsbuiten.

Kuijt is niet voornemens om te bedanken voor Oranje en wil met de ploeg naar het EK 2016 in Frankrijk. Assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooy adviseerde Kuijt om zo lang mogelijk te voetballen. "We zaten met Ruud van Nistelrooy (assistent-bondscoach, red.) om tafel. Hij zei net als veel andere topvoetballers: zo lang mogelijk doorgaan met voetballen."

"Strijden voor mijn land"
"Dat is op het allerhoogste niveau het allermooiste wat er is", vervolgt Kuijt zijn verhaal aan De Telegraaf. "Een beslissing om te stoppen of door te gaan is niet de makkelijkste. Maar zolang ik me topfit voel en de waardering voel, dan strijd ik voor mijn land."

Het EK in Frankrijk is dus het volgende grote doel van Kuijt, die vanaf 2006 alle toernooien met Oranje meemaakte. "Ik wil niet een jaar doorgaan en dan afscheid nemen, maar een hele cyclus meemaken. Het lijkt me te gek nog één keer een toernooi te ervaren."

Rooney vergelijkt Sterling met Overmars

Raheem Sterling maakt de laatste maanden een uitstekende ontwikkeling door. Collega-international Wayne Rooney is erg onder de indruk. Rooney laat in gesprek met diverse media weten dat Sterling hem doet denken aan de huidig directeur voetbalzaken van Ajax, Marc Overmars. "Voorafgaand aan het WK heb ik Raheem video's laten zien van Marc Overmars, omdat hij qua spel erg op hem lijkt."

"Hij heeft de potentie om net zo goed te worden als Overmars", vervolgt Rooney zijn verhaal. "Raheem is echt een fantastische speler en heeft kwaliteiten die veel spelers niet hebben. Hij kan in de voorhoede staan, of aan de zijkant. En ondanks dat hij niet groot is, heeft hij enorm veel kracht in zich. De potentie die hij laat zien is ongelooflijk."

Rooney baalt wel van één ding en dat is dat Sterling niet voor Manchester United, maar concurrent Liverpool speelt. "Hij kan voor Engeland een heel belangrijke speler worden voor de komende tien, vijftien jaar. Maar helaas wordt hij dat ook voor Liverpool", zegt de aanvaller enigszins lachend.

Cruijff: "Eigenlijk vind ik het heel zielig voor die jongens"

Ajax zag vorige week twee talenten uit de B-jeugd vertrekken naar Spanje en Engeland. Johan Cruijff baalt daar ontzettend van. Timothy Fosu Mensah vertrok naar Manchester United en Mink Peeters ruilde de jeugdopleiding van Ajax in voor die van Real Madrid.

Cruijff snapt niet dat talenten nog steeds de overstap maken. Hij hoopte dat Daley Blind een goed voorbeeld kon zijn voor de jeugd. De verdedigende middenvelder doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax en verdiende deze zomer na een sterk WK met Oranje een transfer naar Manchester United. "Maar blijkbaar kan zelfs een rolmodel als Blind niet voorkomen dat kinderen toch veel te vroeg Ajax verlaten en naar het buitenland gaan", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

"Eigenlijk vind ik het heel zielig voor die jongens", gaat Cruijff verder. "Dat meen ik oprecht. Ik kan maar moeilijk bevatten dat er nog steeds ouders zijn die zich zo door een zaakwaarnemer en geld laten beïnvloeden, dat er risico’s met de opvoeding van hun kind worden genomen. Ik wil alle zaakwaarnemers niet over één kam scheren, maar er lopen er soms een paar bij… Die zijn ook een van de grootste problemen van het voetbal."

Stannard verlaat Tour of Britain met breuk

Ian Stannard heeft een handwortelbeentje gebroken en gaat maandag niet meer van start in de Tour of Britain. Dat heeft zijn wielerploeg Sky bekendgemaakt. Stannard ging zondag in de slotfase van de eerste rit onderuit. Op 500 meter van de streep in Liverpool kon de 27-jarige Engelsman een voor hem gevallen renner niet ontwijken.

Voor Stannard is de nieuwe blessure een tegenslag in een toch al moeizaam jaar. Begin dit seizoen brak hij bij een val in Gent-Wevelgem zijn rug. Pas vorige maand kon hij zijn rentree op wedstrijdniveau maken. "Ik raakte net weer een beetje in vorm en genoot van het racen. Deze gedwongen pauze is een enorme tegenslag."

Na de val kon Stannard de etappe nog wel uitrijden, maar de breuk maakte de etappe van maandag onmogelijk. "Ik wilde echt door, maar ik kan mijn rem niet goed gebruiken en dat betekent dat ik een gevaar ben voor mijn ploeggenoten en de andere rijders in het peloton."

Recordgift voor universiteit Harvard

De School voor Volksgezondheid van de Amerikaanse universiteit Harvard heeft een recordgift van 350 miljoen dollar (270 miljoen euro) gekregen. De donatie is de grootste in de lange geschiedenis van de universiteit. Dat heeft Harvard maandag bekendgemaakt. Met het geld wordt onder andere onderzoek naar pandemieën gefinancierd.

De donatie is afkomstig van The Morningside Foundation, een filantropische organisatie die is opgericht door de familie van de in 1986 overleden vastgoedmagnaat T.H. Chan uit Hong Kong. Als dank voor de gulle gift draagt de School voor Volksgezondheid nu de naam van Chan. "Ik denk dat hij erg blij zou zijn dat de school nu onderdeel is van zijn nalatenschap", zei Chans zoon Gerald. "Het past goed bij de manier waarop hij zijn leven leidde en wat hij belangrijk vond."

Decaan Julio Frank zei dat met de donatie onderzoek naar pandemieën, zoals ebola en malaria, kan worden gedaan en bedreigingen kunnen worden aangepakt die voortkomen uit oorlog, armoede en milieuproblemen.

Grote reddingsoperatie na watersnood India

De Indiase land- en luchtmacht hebben de nacht van zondag op maandag doorgewerkt om duizenden mensen in Kashmir te redden die waren gestrand door overstromingen en aardverschuivingen. Ook in Noord- en Oost-Pakistan schoot het leger te hulp. Bij het natuurgeweld zijn in zes dagen tijd meer dan driehonderd mensen om het leven gekomen.

Pakistaanse militairen hielpen de reddingsdiensten om gestrande burgers te bereiken. Tot nu toe zijn meer dan negenduizend mensen uit bijna 530 steden en dorpen gered. In de Indiase regio Kashmir werden meer dan 5200 mensen in veiligheid gebracht. Mensen die vastzaten op daken ontvingen dekens en voedsel.

In Kashmir stierven zeker honderdtwintig mensen door de ergste overstromingen in meer dan een halve eeuw tijd. Hele dorpen kwamen onder water te staan of werden bij aardverschuivingen bedolven onder dikke lagen modder. In sommige buurten staat het water wel vier meter hoog. De Indiase premier Narendra Modi noemde het watergeweld een 'nationale ramp' en zegde 131 miljoen euro aan hulp- en compensatiegelden toe.

In buurland Pakistan kwamen zeker 205 mensen om en zijn inmiddels duizenden woningen ingestort. Ook raakten minstens 383 mensen gewond. Modi heeft ook Pakistan noodhulp aangeboden.

Kerviel met enkelband uit gevangenis

Jérôme Kerviel, de voormalige derivatenhandelaar die de Franse bank Société Générale in 2008 een miljardenverlies bezorgde, heeft maandagochtend de gevangenis van Fleury-Mérogis bij Parijs verlaten. Hij zei 'superblij' te zijn, 'dat ik mijn leven weer kan opbouwen en een normaal leven kan leiden', melden Franse media.

In zijn leven buiten de gevangenis moet Kerviel tot juni 2015 een elektronische enkelband dragen, waarmee de gevangenisautoriteiten kunnen nagaan of hij zich aan de voorwaarden van zijn vrijlating houdt.

Kerviel is nu werkzaam als consultant bij een adviesbureau voor informatiesystemen en -software, waar hij tussen 2008 en 2010 ook al voor werkte. Hij mag op werkdagen tussen 07.00 en 20.30 uur van huis en heeft in het weekeinde en op feestdagen volledige bewegingsvrijheid.

De voormalige derivatenhandelaar bezorgde de Société Générale in 2008 een verlies van 4,9 miljard euro. Volgens de bank leed hij verlies op transacties waar hij niet voor geautoriseerd was. Zelf zegt hij dat de bank het allemaal goed vond zo lang hij winst boekte.

Kerviel werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en terugbetaling van de geleden schade.

Verloskundigen bang voor babysterfte door reistijd

Een kwart van de verloskundigen in Nederland is bang dat langere reistijden tot meer babysterfte leiden. De sluiting van verloskundeafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zorgt voor te lange reistijden naar het ziekenhuis en hogere risico's op overlijden. Daarvoor waarschuwt de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) in het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek.

De koepelorganisatie baseert zich op een enquête onder 1254 verloskundigen. Volgens Jos Becker Hoff, directeur van de KNOV, zijn verloskundigen 'echt bezorgd'. "Op het moment dat we door de concentratie langere reistijden gaan krijgen, is het risico dat dit vaker gaat gebeuren groter. Dat lijkt me logica."

In Nederland zijn nog 88 ziekenhuizen met een klinische verloskundeafdeling over. In vijftien jaar zijn 26 afdelingen gesloten. In het noorden van het land, de Noordoostpolder en Zeeland moeten zwangere vrouwen langer reizen om in een ziekenhuis met een gespecialiseerde arts te komen.

De komende jaren gaan er nog drie afdelingen dicht. Tien ziekenhuizen zijn in gesprek om de verloskundige zorg te concentreren om zo betere zorg te garanderen, blijkt uit een inventarisatie van het EO-programma.

Ruim drie miljoen kijkers aftrap Boer Zoekt Vrouw

De eerste aflevering van een nieuw seizoen Boer Zoekt Vrouw heeft 3,3 miljoen kijkers getrokken. Zondagavond werden de boeren die dit jaar liefde hopen te vinden middels het KRO-programma voorgesteld. Het was de best bekeken uitzending van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Boer Zoekt Vrouw op NPO 1 werd gevolgd door de aftrap van een nieuwe reeks Heel Holland Bakt. Die aflevering trok bijna 1,7 miljoen kijkers. Nooit eerder schakelden zo veel mensen in op het MAX-programma, waarin Martine Bijl zoekt gaat naar de meest getalenteerde thuisbakker van Nederland.

Identiteit gefilmde hockeymeisjes niet onderzocht

De vraag welke hockeyspeelsters door de opgepakte hockeytrainer Luigi C. zijn gefilmd, wordt hoogstwaarschijnlijk nooit beantwoord. De politie doet geen onderzoek naar de identiteit van de gefilmde meisjes en vrouwen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie maandag.

Volgens het OM worden de beelden om privacyredenen niet bekeken. Identificatie zou betekenen dat meer mensen de beelden moeten bekijken, iets waar uit respect voor de vrouwen niet voor is gekozen.

Zondag werd bekend dat de 45-jarige C. al twee maanden was geschorst door de Wassenaarse hockeyclub HGC, waar C. training gaf. Uit een brief die hockeyvereniging Laren naar haar leden stuurde bleek dat C. op 20 juli 'de toegang tot de club was ontzegd'.

Op 26 augustus werd C. aangehouden door de politie. De man wordt verdacht van het filmen van honderden meisjes en vrouwen in de kleedkamers. In totaal zijn van 34 clubs vrouwen gefilmd.

Driefasenplan VS voor verslaan IS

De Amerikaanse regering bereidt een campagne voor tegen de extremistische Islamitische Staat in Irak en Syrië. De uitvoering ervan kan drie jaar vergen, zodat ook de opvolger van president Barack Obama ermee te maken zal krijgen. Dat meldt de New York Times op basis van hooggeplaatste bronnen in de regering.

De eerste fase van het plan, een campagne van luchtaanvallen om etnische en religieuze minderheden, Amerikaanse diplomaten en militaire adviseurs en hun faciliteiten te beschermen en de terreinwinst van IS in het noorden en westen van Irak terug te draaien, is al ingegaan.

De volgende fase is het verder trainen, adviseren of uitrusten van Iraakse regeringssoldaten, Koerdische strijders en mogelijk leden van soennitische stammen. Deze fase gaat in zodra er een bredere Iraakse regering is gevormd, wat mogelijk deze week nog gebeurt.

De laatste, en politiek meest omstreden fase - het vernietigen van het terroristische IS-leger in Syrië - zal waarschijnlijk niet door de huidige regering worden voltooid. Sommige planners bij het Pentagon voorzien een militaire campagne van minstens 36 maanden.

Obama zal de plannen woensdag in een toespraak ontvouwen. Hij zal steun voor een uitgebreide militaire aanpak proberen te werven, en tegelijkertijd het publiek gerust proberen te stellen dat hij de Amerikaanse strijdkrachten niet in een nieuwe oorlog in Irak dompelt.

'In de komende maanden gaan we niet alleen de opmars stuiten van de extremisten', zei Obama in een zondag uitgezonden vraaggesprek met NBC. "Wij gaan systematisch hun mogelijkheden verkleinen, het gebied dat zij beheersen inkrimpen en hen uiteindelijk verslaan."

De militaire campagne zal niet beperkt blijven tot aanvallen met onbemande vliegtuigen, zoals in Jemen en Pakistan. Er zullen ook geen Amerikaanse grondtroepen worden ingezet, zoals in Afghanistan. Anders dan in de oorlog in Kosovo zal zij niet worden gecomprimeerd in een intensieve luchtoorlog. En ook anders dan in de luchtcampagne tegen het regime van Moammar Gadhafi in 2011 in Libië zullen de VS niet 'van achteren uit' de zaken aansturen, maar een centrale rol vervullen in het opbouwen van een coalitie tegen IS.

Minister van buitenlandse zaken John Kerry reist binnenkort af naar het Midden-Oosten om de coalitie aaneen te smeden. Zijn collega van defensie Chuck Hagel vertrekt maandag naar Turkije, ook een potentiële bondgenoot. Maar veel landen die wel willen optreden tegen IS in Irak, schromen om ook steun toe te zeggen aan luchtaanvallen op IS in Syrië. Toch denkt een Amerikaanse functionaris dat zij er uiteindelijk toch mee zullen instemmen om de strijd ook naar Syrië te verplaatsen, want 'er is niet echt een alternatief'.

Het overleg van Hagel met de leiders in Turkije wordt waarschijnlijk cruciaal om te bepalen of de VS op Ankara op een aantal fronten kunnen rekenen. Zo zou Turkije zijn grenzen moeten sluiten voor buitenlandse jihadisten die via het land van en naar Syrië en Irak reizen. Ook zou Ankara er mee moeten instemmen dat de Amerikaanse strijdkrachten bases in Turkije gebruiken om aanvallen uit te voeren. Maar Turkije staat niet te springen: zo bevinden zich 49 Turkse diplomaten in handen van de extremisten sinds IS in juni het Turkse consulaat in Mosul bestormde.

Het Witte Huis hoopt ook soennitische stammen in het westen van Irak aan boord te krijgen, die zich met IS verbonden hebben maar nu bedenkingen hebben over het strenge shariabewind dat de groep heeft opgelegd. Maar deze stammen zullen hier alleen voor voelen als zij ook een gewichtige stem krijgen in de nieuwe regering van Irak. Veel tribale leiders zijn nog verbitterd over de behandeling die hun van de vroegere sjiitische Iraakse premier Nouri al-Maliki ten deel viel nadat zij met succes Al-Qaida in Irak hadden bestreden.

Bertens en Hogenkamp stabiel op ranglijst

Tennissters Kiki Bertens en Richel Hogenkamp behouden hun plaatsen op de weredlranglijst. Bertens staat nog altijd 84e, Hogenkamp blijft de nummer 165. Daarmee is ze nu de tweede Nederlandse tennisster. Arantxa Rus zakte namelijk van 153 naar 166. Indy de Vroome ging van 195 naar 202.

Serena Williams was er voor haar titel bij de US Open al zeker van nummer één op de wereldranglijst te blijven. Simona Halep staat nog tweede, maar de afwezige Na Li zakte van drie naar zes. Haar derde plaats wordt overgenomen door Petra Kvitova die van de vierde plaats komt. Maria Sjarapova gaat van zes naar vier en Agnieszka Radwanska blijft vijfde.

Achter Li is Eugenie Bouchard de nieuwe nummer zeven. Angelique Kerber stond zevende maar neemt nu de achtste plaats van Bouchard over. Verliezend finaliste Caroline Wozniacki komt de top tien weer binnen en staat nu negende. Ana Ivanovic zakt een plaats, maar blijft bij de beste tien van de wereld.

De verrassingen van de US Open boekten ook op de ranglijst winst. Jekaterina Makarova ging drie plaatsen omhoog en staat nu vijftiende. Shuai Peng, die in de halve finale bezweek onder de hitte en op dramatische wijze de aftocht blies, klom zelfs van 39 naar 21.

Gemeente peutert aan medisch beroepsgeheim

Gemeenten, verzekeraars en instanties als het UWV omzeilen het medisch beroepsgeheim door aan klanten een kopie van hun medisch dossier te vragen. Artsenfederatie KNMG en patiëntenfederatie NPCF trekken aan de bel omdat de instanties hiermee het medisch beroepsgeheim omzeilen, zo melden de organisaties op hun website.

De belangenorganisaties willen afspraken met de instanties maken om te voorkomen dat ze nog langer om medische dossiers vragen. Uit een onderzoek van beide clubs blijkt dat 32 procent van de instanties zich hier schuldig aan maakt. "Vooral UWV, gemeenten en Arbodienst verzoeken mensen hun dossier op te vragen."

De handelswijze staat volgens beide organisaties op gespannen voet met de regels. Mensen in kwetsbare posities kunnen zich al gauw gedwongen voelen mee te werken, terwijl ze daartoe niet verplicht zijn. Als instanties een medisch dossier willen inzien, dan moeten zij daarvoor gerichte vragen stellen aan een arts, met toestemming van de patiënt.

Zoon keizer Wilhelm II bevorderde machtsgreep Hitler

Kroonprins Wilhelm van Pruisen, zoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, heeft de machtsgreep van Adolf Hitler "in aanzienlijke mate bevorderd". Tot die conclusie komen gerenommeerde historici, die werden ingeschakeld in opdracht van de Duitse deelstaat Brandenburg, zo meldt weekblad Der Spiegel.

De experts zijn ingeschakeld in het kader van een rechtszaak van de voormalige keizerlijke familie tegen de Duitse overheid. De Hohenzollern willen compensatie voor kastelen die na de Tweede Wereldoorlog in beslag zijn genomen door de Sovjet-bezettingsmacht. De klacht werd al in 1991 ingediend, in het jaar na de Duitse hereniging.

'Belgische spion bij IS onthoofd'

Een Belgische imam die onlangs sneuvelde in Syrië zou door Islamitische Staat zijn onthoofd omdat hij werd verdacht van spionage voor de Belgische veiligheidsdiensten. Dat hebben Belgische kranten maandag gemeld.

De man, Iliass Azaouaj, was naar Syrië vertrokken met de belofte om jonge Belgische strijders terug naar huis te halen. Maar het leek erop dat hij zich zelf had ontpopt tot strijder; al lijkt dat inmiddels niet meer zo zeker.

Azaouaj kwam vorig jaar in het nieuws toen een foto opdook waarop hij samen met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet poseerde.

Oaissa, van der Meer, Pollemans en Locadia breken door als "De Masters"

Wie heeft zich nooit voorgenomen door te breken en beroemd te worden? En hoe hard ga je daar nog voor als je de 30 voorbij bent? Nou, Mimoun Oaissa, Ruben van der Meer, Guido Pollemans en Olivier Locadia (Willie Wartaal) keihard in de komedie De Masters, waarvan de opnames deze maand van start gaan.

In deze hilarische film gaan twee vrienden op zoek naar hun jeugdvrienden waarmee ze ooit de rapgroep De Masters vormden. Succes bleef uit en ze zijn allemaal in een burgerlijk bestaan verzand. Tot voor één van hen de maat vol is en de mannen besluiten nog één allerlaatstegooi naar roem te doen. Mimoun Oaissa bedacht het idee en schreef het scenario samen met Ruud Schuurman (Draadstaal, Verliefd op Ibiza) die ook de regie op zich neemt in deze film van producent Tom de Mol (Moordwijven, Sint Quiz).

Mimoun Oaissa speelt de hoofdrol van Aziz, een gescheiden man die zijn suffe fabrieksbaantje graag alsnog wil inruilen voor een rapcarrière. Ruben van de Meer speelt zijn gokverslaafde collega Marco die, toen ze jongens waren, ook lid was van De Masters. Maar ze kunnen niet zonder de hulp van inmiddels nogalparanoïde pizzabezorger Lloyd, een rol van Olivier Locadia. En de onzekere burgerman Donny,die zwaar onder de plak zit bij zijn dominante vrouw en gespeeld wordt door Guido Pollemans.

De Masters gaat over Aziz, die al jarenlang er van droomt om het te maken als rapper. Maar in werkelijkheid zit hij vast in een slecht betaald baantje. Als zelfs zijn zoontje niet meer in hem gelooft en zijn ex hem de voogdij dreigt te ontnemen, is het alles of niets. Hij moet zijn zoontje, zijn omgeving en vooral zichzelf bewijzen dat hij geen mislukkeling is. Hij overtuigt zijn jeugdvrienden met wie hij vroeger de rapcrew De Masters vormde om nog één keer voor hun jeugddroom te gaan. En daarvoor gaan ze in deze komedie over dromen, muziek en vriendschap ver. Heel ver.

Jongeren positief over krijgsmacht

Jongeren hebben relatief veel vertrouwen in het leger. Van de 15- tot 25-jarigen heeft ruim driekwart vertrouwen in de krijgsmacht. Van de 65-plussers is dat de helft. Dat blijkt uit maandag verschenen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onder de gehele bevolking is de steun voor het leger licht gegroeid. In 2012 zei 59 procent vertrouwen te hebben in de krijgsmacht. Vorig jaar was dat 62 procent. Het CBS schrijft dat toe aan de talrijke brandhaarden in de wereld.

Het leger is het enige onderzochte instituut dat meer vertrouwen onder de bevolking is gaan genieten. Andere instituten, zoals banken, grote bedrijven, de Tweede Kamer en de Europese Unie, hebben de steun zien afnemen.

Film Cornea met Rifka Lodeizen naar Duitsland

Cornea is geselecteerd voor de competitie van het internationale film festival van Hamburg. De Nederlandse film met Juda Goslinga en Rifka Lodeizen beleeft daar op 28 september zijn internationale première, is maandag bekendgemaakt.

De wereldpremière van Cornea vindt twee dagen eerder plaats op het Nederlands Film Festival in Utrecht, in de competitie van het Gouden Kalf. Cast en crew zijn daarbij aanwezig. Bij de Duitse première zijn regisseur De Vries en producent Trent van de partij.

Cornea is een psychologische thriller over de 40-jarige Thomas. Als hij en zijn vrouw Marie na een relatie van zeventien jaar uit elkaar gaan, kan hij haar maar niet loslaten. Thomas blijft haar leven van dichtbij volgen.

Advocaat debuteert met remise tegen Frankrijk

Dick Advocaat heeft met een gelijkspel tegen Frankrijk gedebuteerd als bondscoach van Servië. De ploeg van Advocaat kwam tijdens de oefeninterland in Belgrado al snel met 1-0 achter door een goal van Paul Pogba, maar Aleksandar Kolarov tekende tien minuten voor tijd uit een vrije trap voor de gelijkmaker: 1-1.

AZ-middenvelder Nemanja Gudelj mocht ruim een uur meedoen van Advocaat, net als Dusan Tadic. Laatstgenoemde werd vervangen door Filip Djuricic. Advocaat moet Servië naar het EK van 2016 in Frankrijk loodsen. De Oost-Europeanen nemen het in groep I op tegen Denemarken, Portugal, Albanië en Armenië.

Nieuwe Resident Evil onthult Claire Redfield

De recent aangekondigde Resident Evil: Revelations 2 heeft twee hoofdpersonages, Claire Redfield en Moira Burton. Dat staat in de novemberuitgave van GamesMaster Magazine.

Moira Burton is de dochter van Barry Burton - een van de personages uit de originele Resident Evil - en gaat een ondersteunende rol vertolken. Claire Redfield is net als haar broer meer actie-georiënteerd. Resident Evil: Revelations 2 speelt zich grotendeels af in een gevangenis op een afgelegen eiland. Wellicht gaan ze terug naar het eiland waar Resident Evil: Code Veronica zich afspeelde?

De focus van deze game ligt net als zijn voorganger meer op 'survival horror'. Veder is de campaign volledig co-op te spelen en speelt het verhaal zich af tussen de gebeurtenissen van Resident Evil 5 en Resident Evil 6. Ook zijn er nieuwe vijanden, genaamd 'The Afflicted'. Deze 'Afflicted' moeten een andere ervaring bieden dan de traditionele zombies.

Resident Evil: Revelations 2 komt begin 2015 uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

RE: Revelations 2

Trailer: Dummie de Mummie

Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en er gebeurt nooit iets in het plattelandsdorp waar je woont. Dan zit er op een dag opeens een levende mummie op je bed. Wat doe je dan? Goos (Julian Ras) en zijn vader Klaas (Roeland Fernhout) besluiten om net te doen alsof Dummie hun Egyptische neefje met veel brandwonden is. Dat idee loopt uit op een heel stoer avontuur. Want Dummie moet natuurlijk mee naar school, maar mag nooit zijn magische scarabee kwijtraken. Als twee pestkoppen van de school er toch mee vandoor gaan, moet Goos laten zien hoeveel hij overheeft voor zijn nieuwe beste vriend!

Dummie de Mummie is gebaseerd op gelijknamige boekenreeks van Tosca Menten. Bekijk hieronder de eerste trailer.


Pubers drinken minder alcohol

Nederlandse jongeren drinken veel minder. Het alcoholgebruik onder pubers is de afgelopen tien jaar flink gedaald. Dat schrijft het AD maandag op basis van een gezondheidsonderzoek onder 1116 Nederlandse scholieren.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de jongste groep pubers minder alcohol nuttigt. Had in 2003 zo'n zeventig procent van de basisschoolleerlingen uit groep acht al een glas alcohol gedronken, dit jaar is dat percentage gezakt naar zeventien procent. Ook jongeren onder de veertien drinken minder. Meer dan de helft van die groep laat een glas alcohol staan.

Volgens jeugdonderzoekster Wilma Vollebergh van de Universiteit Utrecht is de opvoeding van ouders strenger geworden. "Ouders realiseren zich steeds beter hoe schadelijk alcohol is. Ouders zijn voor pubers belangrijk."

Ook roken en cannabisgebruik wordt minder populair. Bijna niemand onder de veertien jaar rookt nog dagelijks een sigaret, aldus het onderzoek.

'Meteoriet veroorzaakt krater in Nicaragua'

Een mysterieuze krater van 12 meter breed in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een meteorietinslag. Dat hebben wetenschappers in dienst van de regering van het Centraal-Amerikaanse land zondag gemeld.

Een harde knal was zaterdagavond (lokale tijd) te horen in de buitenwijken van Managua, niet ver van het vliegveld. Niemand raakte gewond. "Alle bewijs dat we op de plaats van de inslag hebben verzameld, lijkt te wijzen op een meteoriet en niks anders", aldus een van de wetenschappers. "Dat de inslag plaatsvond in een gebied waar geen gevaar kon ontstaan voor de bevolking, dat moet gevierd worden."

Nicaragua heeft de Verenigde Staten gevraagd om hulp bij het onderzoeken van het incident.

Wie is Thein Sein en wat doet hij in Nederland?

De Myanmarese president Thein Sein brengt maandag en dinsdag een bezoek aan Nederland. Het staatshoofd, dat de militaire dictatuur Myanmar in een recordtempo wist te hervormen, wordt ontvangen door premier Mark Rutte (VVD), koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Wie is Thein Sein en wat komt hij doen?

Thein Sein, die in 2011 aantrad, is de eerste burgerpresident van Myanmar en was daarvoor vier jaar premier. Myanmar, dat een halve eeuw een militaire dictatuur was, maakte onder Thein Seins bewind een enorme liberalisering door. Er kwam minder censuur op de pers, politieke gevangenen werden vrijgelaten en de oppositiepartij van Nobelvredesprijswinnares Aung San Suu Kyi mocht weer meedoen aan de verkiezingen.

Er is ook nog steeds internationale kritiek op het Myanmarese bewind. Naypyidaw erkent de 1,3 miljoen etnische Rohingya's niet als Myanmarezen en zij worden al decennia zwaar onderdrukt. De islamitische minderheid woont voornamelijk in de deelstaat Rakhine en zijn beperkt in het soort werk dat ze mogen doen en het aantal kinderen dat ze mogen krijgen. Bij religieus gemotiveerd geweld zijn de afgelopen twee jaar zeker 280 mensen om het leven gekomen. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Onder Thein Sein werden de banden met de Verenigde Staten en het Westen aangehaald. In 2012 ontving hij de Amerikaanse president Barack Obama op staatsbezoek. De Myanmarese president wisselt de komende dagen in Nederland hoofdzakelijk kennis uit over watermanagement en tuinbouw met Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD). Schultz deed zelf Myanmar al twee keer aan.

Thein Sein bezoekt in Nederland de Maeslantkering. Rutte praat met de president en enkele Myanmarese ministers over de onderlinge politieke en economische betrekkingen. Ook passeren de sociale en economische hervormingen in Myanmar de revue. Máxima ontvangt president Thein Sein in haar hoedanigheid van speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

De Myanmarese delegatie krijgt van Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) namens de regering een lunch aangeboden op het Catshuis met als thema hulp en handel. Ook staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) is daarbij aanwezig. Er is ook een rondetafelgesprek met de Myanmarezen en een delegatie uit het Nederlandse bedrijfsleven. Dinsdag keert Thein Sein weer terug naar huis.

Dumoulin loopt eindzege mis in Canada

Tom Dumoulin heeft naast de eindzege in de Ronde van Alberta gegrepen. De Nederlander van Giant-Shimano moest in de slotetappe zijn leiderstrui afstaan aan Daryl Impey, die zondag na 124 kilometer als eerste de finish passeerde in Edmonton. Door de bonificatieseconden ging hij Dumoulin voorbij.

Impey bleef in de sprint de Canadees Ryan Anderson en de Litouwer Ramunas Navardauskas voor. De Zuid-Afrikaan, rijdend voor Orica-Greenedge, maakte in Canada zijn rentree, nadat hij eind vorige maand werd vrijgesproken van dopinggebruik. Hij stond sinds februari aan de kant.

Belkin-renner Steven Kruijswijk zat in een vroege ontsnapping, maar werd in de voorlaatste ronde ingerekend door het peloton. Op de slotklim schudde Dumoulin nog aan de boom, maar in de sprint sloeg Impey toe.

[US Open] S. Williams verslaat Wozniacki in finale

Serena Williams heeft voor het derde jaar op rij en de zesde keer in haar loopbaan de US Open gewonnen. De nummer een van de wereld was zondag in de finale in New York met tweemaal 6-3 te sterk voor Caroline Wozniacki. Voor de 32-jarige Williams is het haar achttiende titel op een grandslamtoernooi.

Het was de derde keer in korte tijd dat Williams het opnam tegen haar goede vriendin Wozniacki. Ze trok bij de toernooien van Montreal en Cincinnati aan het langste eind. De Amerikaanse begon slordig aan de finale op Flushing Meadows. Ze moest direct een breakpunt wegwerken, maar ook Wozniacki had last van de zenuwen.

De 24-jarige Deense, de mondiale nummer elf, wist haar eerste servicebeurt niet te behouden, maar kwam door een aantal afzwaaiers van Williams meteen terug. Ook daarna leverden beide speelsters nogmaals hun opslag in. Een derde break van Williams bleek beslissend. Ze liep uit naar 5-2 en gaf die voorsprong niet meer weg.

In het tweede bedrijf stoomde Williams door. Ze brak Wozniacki in de eerste game, waarna de partij tot 5-3 op service verliep. De titelhoudster kreeg vervolgens op de opslag van haar tegenstandster haar eerste wedstrijdpunten. Een backhand achter de baseline bezorgde Williams de zege.

Met haar achttiende grandslamtitel komt Williams op gelijke hoogte met haar illustere landgenotes Martina Navrátilová en Chris Evert. Alleen Margaret Court (24 titels), Steffi Graf (22) en Helen Wills Moody (19) waren in het verleden succesvoller.

Voor Williams is het de eerste grandslamtitel van het seizoen. Ze werd op de Australian Open (vierde ronde), Roland Garros (tweede ronde) en Wimbledon (derde ronde) vroegtijdig uitgeschakeld.

Wozniacki, die indruk had gemaakt in New York door onder anderen Maria Sharapova te verslaan, wacht nog op haar eerste eindzege op een grandslamtoernooi. Ze speelde in 2009 al eens de finale op de US Open, maar verloor toen van Kim Clijsters.

'AIVD wist van vertrekplan jihadganger Amersfoort'

Politie en veiligheidsdiensten wisten al maanden dat de naar Syrië vertrokken Amersfoortse jihadist Jermaine W. naar het door terreurorganisatie IS uitgeroepen kalifaat wilde vertrekken. Dat schrijft het AD maandag.

Volgens het AD tipte de broer van W. de politie over de reisplannen. Jermaine W. werd al ruim tien jaar in de gaten gehouden. In 2005 werd hij gearresteerd wegens vermeende betrokkenheid bij de Hofstadgroep.

W. wist met zijn vrouw en drie kinderen vorige week Nederland te verlaten. Ook een gezin uit Utrecht vertrok.

Filmindustrie wil brief tegen illegaal downloaden

Internetters die films uit illegale bronnen downloaden moeten een brief krijgen waarin ze op hun gedrag wordt gewezen. Organisaties in de Nederlandse filmindustrie willen dat de consument moet worden gewezen op hun gedrag, schrijft de NOS maandag.

Volgens René van Turnhout, directeur van filmdistributeur Dutch Filmworks en voorzitter van branchevereniging NVPI Video, kan zo'n brief er als volgt uitzien: "We hebben geconstateerd dat u geprobeerd hebt om films uit illegale bron te bekijken. Makers van films moeten ook hun geld verdienen om te kunnen leven. We verwijzen u naar de volgende legale alternatieven."

De filmindustrie wil een model dat ook in Groot-Brittannië en Denemarken wordt gebruikt. In die landen heeft de overheid afspraken gemaakt met de filmindustrie en internetproviders en worden miljoenen brieven en mails gestuurd naar internetters, van wie men dankzij een IP-adres kan zien dat ze uit illegale bron downloaden. In Denemarken komt de mededeling meteen in beeld te staan als een liefhebber een film via bijvoorbeeld The Pirate Bay wil downloaden.

De Tweede Kamer praat over twee weken met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over illegaal downloaden.

'Nemmouche wilde ook aanslag in Parijs'

Mehdi Nemmouche, de Fransman die ervan wordt verdacht in mei de aanslag op het Joods Museum in Brussel te hebben gepleegd, zou ook een aanslag in Parijs hebben beraamd. Dat meldt de Franse krant Libération op basis van gesprekken met vier voormalige gegijzelden, die Nemmouche vasthield in Syrië.

Nicolas Hénin, Didier François, Edouard Elias en Pierre Torres hebben volgens de krant verklaard dat Nemmouche bezig was met "een grootscheepse terroristische actie". Die moest plaatsvinden op 14 juli, de Franse nationale feestdag, bij het defilé op de Champs-Élysées in Parijs.

'Nemmouche wilde ook aanslag in Parijs'
'Nemmouche wilde ook aanslag in Parijs' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
©FOK.nl e.a.