Petitie voor beter 112-bereik naar Kamer

De Tweede Kamer krijgt dinsdag een petitie overhandigd over de slechte bereikbaarheid van alarmnummer 112. De petitie is opgesteld door vier regionale omroepen die de problemen in kaart brachten. Ze zeggen samen ruim duizend meldingen binnengekregen te hebben. De problemen doen zich voor in grensregio's, maar ook buiten deze gebieden. De petitie stelt dat in alle bewoonde gebieden 112 gebeld moet kunnen worden.

De mobiele providers hebben op internationaal niveau afspraken gemaakt zodat ze elkaars signaal niet verstoren. Daarom is het bereik in grensgebieden vaak zwakker afgesteld, maar dit gaat ten koste van de consument, zo stelt een woordvoerder van Omroep Gelderland.

Buiten de grensgebieden zijn er simpelweg niet genoeg GSM-masten. KPN laat in een reactie aan Omroep Zeeland weten dat een dekking van honderd procent een illusie is omdat het te duur zou zijn. Providers met een eigen netwerk zijn naast KPN Vodafone en T-Mobile.

Het meldpunt werd opgezet door Omroep Gelderland, Omroep Zeeland, RTV Noord en RTV Drenthe. Na het aanbieden van de petitie volgt er woensdag een rondetafelgesprek met verschillende betrokkenen en specialisten.