Grote reddingsoperatie na watersnood India

De Indiase land- en luchtmacht hebben de nacht van zondag op maandag doorgewerkt om duizenden mensen in Kashmir te redden die waren gestrand door overstromingen en aardverschuivingen. Ook in Noord- en Oost-Pakistan schoot het leger te hulp. Bij het natuurgeweld zijn in zes dagen tijd meer dan driehonderd mensen om het leven gekomen.

Pakistaanse militairen hielpen de reddingsdiensten om gestrande burgers te bereiken. Tot nu toe zijn meer dan negenduizend mensen uit bijna 530 steden en dorpen gered. In de Indiase regio Kashmir werden meer dan 5200 mensen in veiligheid gebracht. Mensen die vastzaten op daken ontvingen dekens en voedsel.

In Kashmir stierven zeker honderdtwintig mensen door de ergste overstromingen in meer dan een halve eeuw tijd. Hele dorpen kwamen onder water te staan of werden bij aardverschuivingen bedolven onder dikke lagen modder. In sommige buurten staat het water wel vier meter hoog. De Indiase premier Narendra Modi noemde het watergeweld een 'nationale ramp' en zegde 131 miljoen euro aan hulp- en compensatiegelden toe.

In buurland Pakistan kwamen zeker 205 mensen om en zijn inmiddels duizenden woningen ingestort. Ook raakten minstens 383 mensen gewond. Modi heeft ook Pakistan noodhulp aangeboden.