Rapport euthanasiezaak Tuitjenhorn niet openbaar

Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de huisarts uit Tuitjenhorn die vorig jaar een terminaal zieke patiënt honderd keer de normale dosis morfine gaf wordt niet openbaargemaakt. Dat schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer verzocht het rapport openbaar te maken omdat zo duidelijk wordt waarom de inspectie de arts op non-actief stelde. Voor artsen is het op dit moment niet duidelijk wat ze wel en niet mogen. Het rapport had hier meer duidelijkheid over kunnen verschaffen.

"In de casus Tuitjenhorn is hiervoor niet gekozen, om te voorkomen dat vooruit gelopen wordt op het onderzoek van de evaluatiecommissie en om te waarborgen dat de commissie haar taak zorgvuldig en onafhankelijk kan uitvoeren", schrijven de bewindspersonen. Een onderzoekscommissie evalueert de zaak momenteel.

Schippers en Opstelten houden de mogelijkheid open om het rapport later alsnog naar de Kamer te sturen, samen met het rapport van de evaluatiecommissie. Naar verwachting wordt het onderzoek eind januari 2015 afgerond.

De 58-jarige huisarts Nico Tromp gaf in augustus vorig jaar een terminaal zieke patiënt uit Schagen honderd keer de normale dosis morfine. De terminaal zieke patiënt had in juni een euthanasieverklaring ondertekend, maar gaf in augustus aan dat hij had gekozen voor palliatieve sedatie. In oktober werd Tromp op non-actief gesteld en begon justitie een strafrechtelijk onderzoek. Enkele dagen daarna pleegde hij zelfmoord.