FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 september 2014

Downey jr. terughoudend met hulp verslaafde zoon

Robert Downey jr. weet als geen ander dat hij zijn verslaafde zoon Cohen niet met alles kan helpen. Af en toe moet hij de 20-jarige muzikant, die onlangs werd opgepakt met drugs op zak, juist met rust laten. "Ik kan hem helpen, maar alleen als ik niet zelf weer van het pad af raak", zegt de 49-jarige Iron Man-acteur, die zelf een drugsverleden heeft, in Vanity Fair.

Downey is ervan overtuigd dat hij zijn verslaving heeft geërfd van zijn vader, en dat datzelfde is gebeurd bij zijn zoon. "Hij is een kind van mij en mijn vrouw, en zijn leven is veel sneller gegaan dan dat van ons", vertelt de acteur. "Maar dat is inherent aan dit informatietijdperk. Alles gaat sneller. Je wordt geconfronteerd met het verleden en denkwijzen en invloeden en gevoelens en onuitgesproken trauma's of behoeftes waarin nooit is voorzien en voor je het weet zit je diep in de problemen. Kies een tekortkoming en je vindt wel ergens een familieprobleem."

Voor Downey was het absolute dieptepunt in 1996, toen hij door zijn buren bewusteloos in het bed van hun 11-jarige zoon werd aangetroffen. Dat was absoluut geen normale gebeurtenis, benadrukt hij. "Ik was zelden bewusteloos. Dat was toevallig een incident dat veel aandacht kreeg."

Over wat er daarna gebeurde, is Downey naarmate hij ouder wordt steeds minder zeker. Zoals over zijn verblijf in een afkickkliniek. "Het allereerste wat je moet doen is uit die grot zien te komen", zegt hij stellig. "Dat lukt de meeste mensen ook, maar veel van hen zijn niet werkelijk veranderd. Je moet inzien dat je je lot stevig in eigen handen neemt, dat je na alle narigheid een sterker mens bent. Maar ik ben er niet meer zo zeker van dat ik dat zo voelde. Het is grappig, want vijf jaar geleden had ik je verteld hoe assertief ik dat zelf allemaal heb bewerkstelligd."

De grootste ommekeer in Downeys carrière was ontegenzeggelijk zijn rol als Tony Stark en diens alter ego Iron Man in de superheldenfilm Iron Man uit 2008. "In het begin dacht ik nog dat ik de drijvende kracht achter het succes was, maar inmiddels ben ik gaan inzien dat ik slechts in de eerste film speelde die een kettingreactie teweeg heeft gebracht. Ik maakte er een deel van uit maar was niet noodzakelijk. Maar ja, die rol was belangrijk voor me. Marvel is een soort heilig broederschap."

De samenwerking met de stripgigant heeft Downey ook financieel een flinke opsteker gegeven, getuige zijn immense collectie auto's in zijn villa in Malibu. Zo pronken er een Porsche, Corvette en een Ford F150. "Die Bentley is me gegeven in plaats van een deel van mijn salaris voor Iron Man 3", vertelt Downey. Verder staan er onder meer een Boss 302 Mustang uit 1970, een Mercedes-Benz Pagoda uit hetzelfde jaar en een Audi A8."

Toch is Downey ook trots op de Volkswagen GTI uit 2011. Die houdt hij bij de collectie om enigszins nuchter te blijven. Want dit succes is allemaal te danken aan de drie iron Man-films en het superheldenensemble The Avengers, waarin Downey ook Iron Man en Stark speelde."Voor Iron Man had ik niet eens die GTI kunnen betalen."

Fraaie trailer voor Nederlandse oorlogsfilm Patria

Er is een indrukwekkende trailer verschenen voor de Nederlandse oorlogsfilm Patria. In de film, die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog, zien we het waargebeurde verhaal van de Nederlands-Indische Arthur Knaap (Timothy Flohr). Knaap zit bij het Vreemdelingenlegioen en komt zo in de gruwelen van de loopgravenoorlog terecht.

Regisseur Klaas van Eijkeren, die eveneens het scenario voor Patria schreef, baseerde het filmverhaal op de brieven die Arthur vanuit de loopgraven naar huis schreef. Van Eijkeren ontdekte het verhaal van Knaap in 2006 en stak jaren in research om de film zo natuurgetrouw mogelijk te kunnen maken.

Patria is het speelfilmdebuut van de regisseur die eerder naam maakte met de korte film Ringtone Rebels. In de film zien we onder meer Timothy Flohr, Ricardo Esser, Pascal Vugts, Tijs Huys, Gabriel van Eekelen en Marie Claire Vugts. Vanaf 25 september is Patria in een aantal filmtheaters in het land te zien.


De trailer voor Patria

Saudi-ArabiŽ gastheer voor antiterreurbijeenkomst

Saudi-Arabië is donderdag gastheer voor een bijeenkomst over terrorisme in het Midden-Oosten. Naast de Verenigde Staten zijn diverse landen uit het Midden-Oosten aanwezig.

Volgens het Saudische staatspersbureau heeft de top donderdag plaats in Jiddah, aan de Rode Zee. Doel is om manieren te bespreken om extremistische organisaties aan te pakken die zich in de regio schuldig maken aan terrorisme.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry reist deze week naar het koninkrijk en naar buurland Jordanië om te bespreken hoe de nieuwe Iraakse regering kan worden ondersteund en hoe de extremistische beweging Islamitische Staat het beste kan worden aangepakt.

'Rebellen verhandelen MH17 als schroot'

De BBC heeft een reportage online gezet waaruit zou blijken dat rebellen in de Oekraïne delen van de MH17 als schroot verhandelen.

Op de BBC video is een rebel te zien die een stuk MH17 verplaatst. Een engelstalige voiceover vertelt dat ze dit doen om enerzijds de weg weer begaanbaar te maken en dat anderzijds het leven in de Oost-Oekraïne tot deze maatregel noopt nu door de oorlog middelen schaars zijn en elk voordeeltje er één is.

VN organiseren beraad over strijd tegen ebola

De Verenigde Naties beleggen later deze maand een top om de wereld aan te sporen meer hulp te verlenen aan het door een ebolaepidemie getroffen West-Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte dinsdag bekend dat het dodelijke virus in Liberia met nieuwe kracht om zich heen grijpt en er in West-Afrika inmiddels 4200 mensen met ebola zijn besmet.

In Liberia, dat toch al de meeste slachtoffers telde, hebben hebben vorige week nog eens vijfhonderd mensen het ebolavirus opgedaan. De WHO waarschuwde maandag dat Liberia de komende weken op duizenden nieuwe besmettingen moeten rekenen.

Volgens de VN-gezant in het land zijn tachtig artsen en verpleegkundigen aan ebola bezweken. Nog eens zoveel hebben de ziekteverwekker onder de leden. Gezant Karin Landgren noemde de uitbraak, die vooralsnog vooral in Liberia, Guinee en Sierra Leone een spoor van verderf trekt, dinsdag voor de Veiligheidsraad een 'apocalyptische pest'. De Liberiaanse minister van defensie Brownie Samukai voegde daaraan toe dat ebola zijn land 'in zijn bestaan bedreigt'.

Dinsdag bleek opnieuw een epidemioloog van de WHO in Sierra Leone het virus te hebben opgelopen. De VN-organisatie heeft de werkruimte voor haar personeel inmiddels vergroot en verbeterd om te voorkomen dat er nog meer medewerkers besmet raken. De WHO heeft de regering zelfs gevraagd geen patiënten meer toe te laten tot de kliniek waar een andere WHO-arts het virus opdeed.

Portugal nog niet toe aan eerdere aflossing IMF

De Portugese regering steunt Ierlands voornemen zijn lening bij het Internationaal Monetair Fonds eerder af te lossen. Maar Portugal zelf is nog niet zo ver, zei premier Pedro Passos Coelho dinsdag.

Passos Coelho noemde de poging tot vervroegde terugbetaling van Ierland heel logisch. Het is voor de Ierse regering inmiddels immers goedkoper om geld te lenen op de gewone kapitaalmarkt. Portugal is ook bezig uit het financiële dal te klimmen, maar kan nog niet zo voordelig lenen als Dublin.

De Portugese premier bezocht dinsdag Griekenland, dat van alle EU-lidstaten het zwaarst door de schuldencrisis werd getroffen. De Griekse en Cypriotische regering hebben, anders dan de Ierse en Portugese, het internationale hulpprogramma nog niet voltooid.

Oppositie woest om lekken begrotingsafspraken

De oppositie in de Tweede Kamer eist opnieuw dat het kabinet de Prinsjesdagstukken onmiddellijk openbaar maakt. De partijen die niet betrokken zijn bij het begrotingsakkoord zijn woedend omdat er steeds informatie blijft uitlekken.

"Dit is minachting van de oppositie, van het parlement en van onze democratie", zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij hekelde het feit dat er veelvuldig wordt gelekt over de inhoud van het akkoord over de begroting dat de coalitiepartijen VVD en PvdA vorige maand sloten met D66, ChristenUnie en SGP. Dinsdagavond berichtte RTL Nieuws over de koopkrachtplaatjes.

Van Raak eiste opnieuw dat het kabinet alle Prinsjesdagstukken openbaar maakt, omdat de 'echte oppositie' anders niet kan beoordelen of de uitgelekte informatie klopt. Hij kreeg bijval van PVV, CDA en GroenLinks. Premier Mark Rutte (VVD) moet woensdag voor 12.00 uur reageren op het verzoek.

Uitslagen EK-kwalificatie 09/09/2014

Vanavond werden er acht wedstrijden gespeeld in de EK-kwalifictie. In de groepen A, B en H werd er gevoetbald. Het Nederlands elftal verloor uit met 2-1 van Tsjechië. In dit bericht vind je de uitslagen, standen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventueel andere bijzonderheden.

Groep A

Tsjechië - Nederland 2-1
22' Dockal 1-0
55' De Vrij 1-1
90+1' Pilar 2-1

Kazachstan - Letland 0-0

IJsland - Turkije 3-0
18' Bodvarsson 1-0
76' Sigurdsson 2-0
77' Sigthórsson 3-0

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 IJsland 1 1 0 0 3 3-0
2 Tsjechië 1 1 0 0 3 2-1
3 Kazachstan 1 0 1 0 1 0-0
4 Letland 1 0 1 0 1 0-0
5 Nederland 1 0 0 1 0 1-2
6 Turkije 1 0 0 1 0 0-3


Programma 10 oktober
Nederland - Kazachstan
Letland - IJsland
Turkije - Tsjechië


Groep B

Bosnië-Herzegovina - Cyprus 1-2
6' Ibisevic 1-0
45+3' Christovi 1-1
73' Christovi 1-2

89' Pjanic (Bosnië) mist strafschop

Andorra - Wales 1-2
6' Lima (Pen) 1-0
22' Bale 1-1
81' Bale 1-2

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Cyprus 1 1 0 0 3 2-1
2 Wales 1 1 0 0 3 2-1
3 België 0 0 0 0 0 0-0
4 Israël 0 0 0 0 0 0-0
5 Andorra 1 0 0 1 0 1-2
6 Bosnië-Herzegovina 1 0 0 1 0 1-2


Programma 10 oktober
België - Andorra
Cyprus - Israël
Wales - Bosnië-Herzegovina


Groep H

Azerbeidzjan - Bulgarije 1-2
14' Micanski 0-1
54' Nazarov 1-1
87' Hristov 1-2

Kroatië - Malta 2-0
31' Borg (Malta)
46' Modric 1-0
81' Kramaric 2-0

Noorwegen - Italië 0-2
16' Zaza 0-1
62' Bonucci 0-2

Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Italië 1 1 0 0 3 2-0
2 Kroatië 1 1 0 0 3 2-0
3 Bulgarije 1 1 0 0 3 2-1
4 Azerbeidzjan 1 0 0 1 0 1-2
5 Malta 1 0 0 1 0 0-2
6 Noorwegen 1 0 0 1 0 0-2


Programma 10 oktober
Bulgarije - Kroatië
Italië - Azerbeidzjan
Malta - Noorwegen

Foto's relschoppers Schilderswijk online

De politie heeft dinsdag foto's van tien relschoppers uit de Haagse Schilderswijk op internet gezet. De mannen worden ervan verdacht tijdens de demonstratie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) op tien augustus de politie te hebben belaagd. De recherche is op zoek naar de identiteit van de mannen.

De mannen behoren tot de groep tegendemonstranten die zich tijdens de demonstratie tegen de politie keerde. Ze trokken rond de Hoefkade tegels uit de stoep en gooiden deze naar de agenten. Bij de aanhouding van een van de stenengooiers werd een politieagent mishandeld. De politie arresteerde in totaal zes mensen, maar is op zoek naar meerdere verdachten.

Militairen demonstreren vrijdag voor betere cao

Nederlandse militairen demonstreren vrijdag op het Plein in Den Haag voor een betere cao. Militaire vakbonden roepen dinsdag hun leden op deel te nemen aan de manifestatie. Ze willen vlak voor Prinsjesdag 'druk op de ketel zetten'.

De vakbonden AFMP, ABVAKABO, VBM, BBTV en de Marechausseevereniging doen mee met de actie. "De werkgever moet zich realiseren dat er nu echt forse stappen moeten worden gezet. Want het defensiepersoneel verdient écht beter. Een beter loon, een fatsoenlijk pensioen, géén AOW-gat en compensatie van de WUL", aldus de vakbonden. De onderhandelingen over een nieuwe cao, een pensioenregeling en een AOW voor militairen staan gepland voor oktober.

Niet alle militaire vakbonden staan achter de manifestatie. Voor bonden als de Nederlandse Officierenvereniging en de bond voor defensiepersoneel ACOM komt de demonstratie te vroeg. "Defensie heeft met de Centrales afgesproken om na het zomerreces te beginnen met het arbeidsvoorwaardenoverleg. Wij willen de voortgang en resultaten van de onderhandelingen maatgevend laten zijn voor eventuele acties. Om die reden achten wij het inzetten van een zwaar middel als een manifestatie op dit moment niet opportuun", aldus de Officierenvereniging.

De Marechausseevereniging zegt in de aankondiging ook liever 'zij aan zij' te willen staan met de ACOM en de Officierenvereniging. "Het is jammer dat we niet samen zijn, maar realiseer u dat de deelnemende vakbonden samen driekwart van het georganiseerde Defensiepersoneel vertegenwoordigen", aldus de vakbond.

Nog twee verdachten in zaak filmen hockeymeisjes

In het onderzoek naar het stiekem filmen van meisjes en vrouwen in de kleedkamer van de Wassenaarse hockeyclub HGC zit een tweede verdachte vast. Een derde verdachte is in beeld, laat het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdagavond weten.

De man die is aangehouden komt uit Den Haag en is een bekende van de 45-jarige trainer van de club wiens aanhouding justitie vorige week al bekendmaakte. Ze werden op dezelfde dag aangehouden, maar 'in het belang van het onderzoek' werd de arrestatie van de Hagenaar niet eerder naar buiten gebracht.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de trainer uit Wassenaar werd ingesteld na de vondst van dvd's bij de man uit Den Haag. Er stonden opnames uit de dameskleedkamer van HGC op. Ook trof de politie kinderporno aan. De Hagenaar heeft zelf niets met de hockeyclub te maken en moet de beelden dus hebben gekregen van de trainer.

Ook bij de derde verdachte die het OM in het vizier heeft is dat waarschijnlijk het geval. In zijn woning lagen ook dvd's met beelden van heimelijke opnames uit de hockeykleedkamer. Hij is ook een bekende van de verdachte uit Wassenaar.

De politie zoekt nu uit of er sprake is van verdere verspreiding. Er zijn nog steeds geen aanwijzingen dat het materiaal via internet is verspreid.

Vertrek Oostenrijkse meisjes naar SyriŽ belet

Twee Oostenrijkse tienermeisjes die zich in Syrië wilden aansluiten bij moslimextremisten zijn onderschept door de politie. Een vriendin die zich bij het tweetal wilde voegen werd tegengehouden door haar ouders, die zo ook het vertrek van de andere twee doorkruisten. Dat heeft het Oostenrijkse ministerie van binnenlandse zaken dinsdag laten weten.

De twee Weense scholieren van 14 en 16 jaar oud waren al enige tijd vermist. Een vriendin uit Graz liep op de valreep tegen de lamp. Haar moeder rook onraad wegens de verdwijning van het Weense tweetal en de bagage die haar dochter had ingepakt en waarschuwde de politie. Die hield de meisjes aan voor ze in het vliegtuig naar het Midden-Oosten konden stappen.

De drie tieners wilden naar eigen zeggen naar Syrië of Irak reizen omdat ze zich in Oostenrijk niet op hun plaats voelden.

[EK kwalificatie] Uitslag TsjechiŽ - Nederland

Het Nederlands elftal is met een valse start begonnen aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2016. In Praag werd met 2-1 verloren van Tsjechië. Borek Dockal opende de score voor de Tsjechen, maar Stefan de Vrij kopte de gelijkmaker binnen. Laat in de wedstrijd werd dat punt echter alsnog verspeeld. Na een fout van Daryl Janmaat scoorde Vaclav Pilar.

Nederland begon na de zeperd tegen Italië weer in het 5-3-2 systeem. Met vijf backs bleek Oranje echter nog niet in staat Tsjechië af te stoppen. De beste kansen waren voor de thuisploeg en in de 22e minuut werd Jasper Cillessen gepasseerd. De Oranje-goalie moest het antwoord schuldig blijven toen Dockal uit de tweede lijn schoot en de bal via de binnenkant van de paal in het net zag gaan.

Toen Tsjechië ook na de 1-0 bleef aandringen en Nederland op het middenveld geen vuist kon maken, greep Hiddink al voor rust in. Joël Veltman moest zijn plaats afstaan aan Luciano Narsingh en daarmee was de 4-3-3 formatie waarmee Oranje vorige week aantrad tegen Italië weer terug.

De nieuwe veldindeling deed Oranje goed, want Georginio Wijnaldum kreeg nog voor rust een goede kans die hij overwerkte en Robin van Persie verschalkte doelman Petr Cech bijna van afstand. Tien minuten na de thee was het wel raak. Op aangeven van Daley Blind kopte De Vrij de gelijkmaker binnen.

Na de 1-1 probeerde Tsjechië aanvankelijk een punt te verdedigen. Omdat Oranje echter aan bleef vallen, besloten de gastheren te proberen de opengevallen ruimte te benutten. Dat leverde een aantrekkelijke slotfase op waarin een kopbal van Memphis Depay de beste kans opleverde voor Oranje, maar Cech was weer op zijn post.

In de blessuretijd ging het alsnog mis voor Oranje. Janmaat kopte de bal gevaarlijk terug op Cillessen. Die kon niet bij de bal en zag het speeltuig via de paal weer het veld in stuiteren. Daar was Pilar er als de kippen bij en hij maakte de 2-1.

Bij Nederland in de poule won IJsland verrassend makkelijk van Turkije. In Reykjavik werd het 3-0. Jon Dadi Bödvarsson en Gylfi Sigurdsson zorgden voor rust al voor een comfortabele voorsprong; Ajacied Kolbeinn Sigthórsson maakte de derde goal. Eerder hadden Kazachstan en Letland met 0-0 gelijkgespeeld.

FIA wil gebruik boordradio beperken

Autosportfederatie FIA wil het gebruik van de boordradio in de Formule 1 beperken. Autosport meldt dat de F1 Strategy Group aangedrongen heeft om het coachen van de coureurs vanaf de pitmuur voor een deel aan banden te leggen.

Er mag volgens Autosport nog gewoon tussen engineer en coureur worden gesproken over de bediening van de auto en over zaken die te maken hebben met de veiligheid. Het coachen van de rijder om de prestaties te verbeteren is voortaan taboe. Een coureur werd vanaf de pitmuur te actief bijgestuurd om brandstof te besparen, het moeten nemen van andere lijnen op de circuits of andere zaken om rondetijden te verbeteren.

De reden dat de Strategy Group de communicatie aan wil pakken is dat de fans niet zitten te wachten op dit soort berichten. Via regel 20.1 van de Sportieve Reglementen kan dit bereikt worden. Deze regel stelt dat een coureur een auto alleen en zonder hulp van buitenaf moet besturen. Hoe alles in zijn werk zal gaan zal voor de race in Singapore duidelijk worden.

Recherche vindt zesduizend liter drugschemicaliŽn

In een bedrijfshal in Tilburg is maandag zesduizend liter drugschemicaliën gevonden. In het pand troffen agenten ook een wietplantage aan. Vier vrachtwagens waren nodig om alles af te voeren, meldt de politie dinsdag.

De gemeente Tilburg ontdekte de wietplantage tijdens een controle in de bedrijfshal op het Voltcomplex aan de Groenstraat. De kwekerij was volgens de gemeente 'volop in gebruik'. In hetzelfde pand werden ook gevaarlijke stoffen voor de productie van harddrugs aangetroffen en was productieapparatuur voor synthetische drugs aanwezig. Nader onderzoek moet uitwijzen om wat voor stoffen het exact gaat.

De recherche was tot laat in de avond bezig het bedrijfspand op te ruimen. De hennepkwekerij werd ter plekke vernietigd.

U2 maakt nieuw album gratis beschikbaar

U2 stelt het nieuwe album Songs of Innocence gratis beschikbaar via iTunes. Dat maakte de Ierse band dinsdagavond bekend tijdens een evenement van Apple.

De plaat komt waarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag uit in de iTunes store. Iedereen die ooit iets heeft gekocht via iTunes kan het album gratis downloaden.

Het album is tot 13 oktober gratis verkrijgbaar. Daarna wordt het album ook, tegen betaling, via andere kanalen beschikbaar. Het is de grootste release van U2 ooit, want het album verschijnt tegelijkertijd in 119 landen.

U2 deed zeer geheimzinnig over Songs of Innocence. Tot nu toe was alleen bekend dat het album op enig moment dit jaar zou verschijnen.

Orlando Bloom staat open voor Pirates 5

Orlando Bloom heeft wel oren naar een rol in Pirates of the Caribbean 5: Dead Men Tell No Tales. "Er hebben absoluut gesprekken plaatsgevonden en ik sta er zeker open voor", zei de Britse acteur dit weekend tijdens Oz Comic Con, schrijven diverse media.

De 37-jarige acteur speelde in de eerste drie delen de rol van Will Turner, een jonge knaap die prima met een degen overweg kan maar te naïef is om werkelijk iets van noeste piraten te snappen. In het vierde deel On Stranger Tides, dat in 2011 verscheen, was hij niet te zien omdat de scenaristen een andere verhaallijn hadden ingezet. Toch behoort een terugkeer in het vijfde deel wat Bloom betreft tot de mogelijkheden.

"Een van de belangrijkste redenen om in de eerste drie films mee te spelen was dat ik kon samenwerken met Johnny Depp", zegt Bloom over de acteur die de hoofdrol van Captain Jack Sparrow vertolkt. "Ik was als kind een enorme fan van Johnny en om met hem te kunnen samenwerken was een enorm cadeau."

Het is nog onduidelijk of Bloom zijn zin krijgt, want over het scenario van Pirates of the Caribbean 5: Dead Men Tell No Tales, dat in 2017 verschijnt, is nog niets bekend. De opnames vinden naar verluidt voornamelijk plaats in Australië.

Vrouw (24) ontmaagdt babysitter (15)

Het leven van een vijftienjarige jongen gaat niet altijd over rozen. Zo dacht een knaap uit het Welshe Holyhead een zakcentje bij te verdienen door babysitter te spelen bij het kind van een 24-jarige vrouw. In plaats van op te passen, beroofde Nicola Mason hem van zijn maagdelijkheid.

In Wales is momenteel de rechtszaak begonnen tegen Mason en haar 46-jarige vriend John Ford. Volgens de aanklacht heeft het stel de nu 16-jarige oppas gedrogeerd, waarna de man des huizes de jongen dwong seks met zijn niet geheel onknappe vriendin te hebben.

Het knaapje stribbelde eerst nog tegen, want het zou de eerste keer worden dat hij zijn pretprikker in een vochtige mossel zou steken. Uiteindelijk ging hij toch overstag. Ford keek toe en zei het ventje dat zijn vriendin zo botergeil was, dat hij alles met haar mocht doen. Dit liet hij zich geen tweemaal zeggen, en hij reeg het blondje aan zijn paarsgepunte lans.

Twee, drie weken later ging de babysitter weer naar het stel. Ditmaal wachtte Mason hem al op in hun slaapkamer. Weer vertelde Ford dat zijn vrouwtje voor alles in was. Opnieuw weigerde het ventje, maar ook deze keer liet hij de jongedame alle hoeken van de kamer zien. Uiteindelijk lekte de zaak toch uit en werd het geile stel in de boeien geslagen.

Ford ontkent tweemaal een minderjarige te hebben aangezet tot seks. Mason op haar beurt ontkent twee keer te hebben geneukt met een minderjarige. De zaak is nog immer gaande...

Dief politieauto aangehouden na autokraak in Gouda

De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht in juni met handboeien om een politieauto te hebben gestolen in Enschede. Hij werd maandag in Gouda opgepakt voor een autokraak, laat de politie dinsdag weten.

De 25-jarige verdachte, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, werd op 4 juni aangehouden voor het oplichten van een pizzabezorger. Die had hij een vals briefje van vijftig gegeven. In een onbewaakt ogenblik zag hij kans achter het stuur te kruipen van de politieauto waarin hij was gezet en weg te rijden. Het voertuig werd een halfuur later via gps teruggevonden, maar de arrestant was ervandoor.

Apple kondigt twee grotere iPhones aan

Apple heeft twee grotere modellen van zijn iPhone aangekondigd. De iPhone 6 heeft een scherm van 4,7 inch en het scherm van de iPhone 6 Plus is 5,5 inch. Het scherm van voorganger iPhone 5S is 4,0 inch. Apple presenteerde de nieuwe iPhones dinsdag op een evenement in het Californische Cupertino.

De nieuwe iPhones zijn ook dunner en lichter. Ze hebben een nieuw ontwerp met rondere hoeken waardoor ze meer lijken op de iPad Mini. De cameralens steekt aan de achterkant iets uit. Het scherm van het grootste model, de iPhone 6 Plus, heeft 185 procent meer pixels dan de iPhone 5S. De nieuwe iPhones werken met een 25 procent snellere chip en hebben ook een langere batterijtijd.

De nieuwe iPhones hebben ook verbeterde camera's met onder meer snellere autofocus. Alleen de grote iPhone 6 Plus beschikt ook over optische beeldstabilisatie, wat zorgt voor scherpere beelden bij bewegen van het toestel.

De nieuwe iPhones zijn in de Verenigde Staten vanaf 19 september verkrijgbaar en komen voor het eind van het jaar ook in Nederland op de markt. Apple heeft de Nederlandse adviesprijzen nog niet bekendgemaakt.

Apple heeft ook een betaalsysteem voor zijn nieuwe iPhone 6 aangekondigd. Apple Pay laat gebruikers betalen door hun toestel bij een betaalterminal in de winkel te houden. Apple gebruikt hiervoor de zogenoemde NFC-techniek, waarmee ook Nederlandse bankpassen, de OV-chipkaart en veel Android-toestellen al werken.

Bij sommige betalingen kan de gebruiker zichzelf identificeren via de vingerafdrukherkenning in de thuisknop van de iPhone. Apple werkt rond Pay in de VS samen met grote horeca- en winkelketens zoals Subway, McDonald's, en Walgreens.

Apple iphone 6

UEFA laat Financial Fair Play lonen

Clubs die in financieel opzicht goed hebben geboerd en in de afgelopen seizoenen Europees actief zijn geweest krijgen een meevallertje. De Europese voetbalbond UEFA zal 24 miljoen euro aan ingehouden premies en prijzengeld uit gaan keren, zo maakte de Europese associatie van voetbalclubs ECA vandaag vanuit Genève bekend.

Afgelopen jaar werden negen clubs, waaronder Manchester City en Paris Saint-Germain, bestraft voor financieel wanbeleid. De clubs gaven veel meer uit dan er binnenkwam. De ECA wil nu de ingehouden gelden aan teams die zich wel aan de regels van Financial Fair Play houden. Onder meer Ajax, PSV, AZ, Feyenoord, FC Utrecht en Vitesse zouden een extraatje tegemoet kunnen zien.

Gelijkspel Kazachstan - Letland in poule Oranje

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Kazachstan en Letland heeft dinsdag geen winnaar opgeleverd. In Astana bleven beide landen steken op 0-0. Kazachstan en Letland zijn net als het Nederlands elftal ingedeeld in groep A.

Kazachstan was voor eigen publiek de betere ploeg, maar de grootste kans was voor de Let Vladislavs Gabovs. Het opmerkelijkste moment gebeurde echter net buiten het veld. Grensrechter Ondrej Brendza botste halverwege de eerste helft hard op een wisselspeler van Letland die aan het warmlopen was. Na een korte behandeling kon hij zijn taak echter hervatten.

In groep H begon Bulgarije aan de kwalificatiereeks met een overwinning. Op bezoek bij Azerbeidzjan werd het 1-2. Ventsislav Hristov maakte vlak voor tijd de winnende goal.

Apple Watch begin volgend jaar te koop

Apple heeft zijn eerste smartwatch, de Apple Watch, onthuld. Het horloge heeft een vierkant touchscreen en is deels te bedienen met een draaiknopje aan de zijkant. De Apple Watch is in het eerste kwartaal van volgend jaar in de Verenigde Staten verkrijgbaar, kondigde Apple dinsdagavond aan. De naam Apple Watch bleef tot het laatste moment geheim. Alom was rekening gehouden met de naam iWatch.

De Apple Watch verschijnt in twee groottes en met drie verschillende behuizingen, roestvrij staal, aluminium en 18-karaats goud. Er komen diverse bandjes met allerlei kleuren en materialen beschikbaar. Het touchscreen is voorzien van krasbestendig en drukgevoelig saffierglas. Door te draaien aan het knopje aan de zijkant kan de gebruiker bijvoorbeeld door lijsten scrollen of inzoomen.

De Apple Watch communiceert draadloos met iPhones. Het horloge beschikt over een nieuwe gebruiksinterface met ronde icoontjes op het thuisscherm. De Apple Watch heeft ingebouwde sensoren voor het meten van bewegingen en de hartslag. Het horloge is draadloos op te laden en beschikt over spraakherkenning. De Apple Watch zou waterproof zijn. De gadget kost in de VS vanaf 349 dollar.

apple watch

'Koopkracht voor bijna iedereen omhoog'

Voor de meeste Nederlanders neemt de koopkracht volgend jaar een klein beetje toe. Dat meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van koopkrachtcijfers waar de redactie de hand op heeft weten te leggen. Alleenstaanden met kinderen en een minimuminkomen gaan er tien procent op vooruit, zo zou uit de uitgelekte Prinsjesdag-stukken blijken.

Andere uitschieters zijn volgens RTL Nieuws AOW'ers met een aanvullend pensioen. Zij gaan er juist een tot twee procent op achteruit. Modale alleenverdieners met kinderen leveren bijna drie procent in.

Schippers: relatie met zorgautoriteit te intens

De relatie tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is 'historisch verklaarbaar', maar 'te intens' geworden. Dat heeft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) dinsdagavond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"De NZa is onafhankelijk en staat op afstand van het ministerie en dat is ook nodig. Maar alles overwegende vind ik dat het beter kan", aldus Schippers in een reactie op het rapport van de commissie-Borstlap. Daarin wordt stevige kritiek geuit op de relatie tussen het ministerie en de zorgautoriteit.

Volgens de bewindsvrouw zijn uit het rapport voor zowel het ministerie als de NZa lessen te trekken. "We moeten de NZa veel meer op afstand krijgen, willen we de rollen goed kunnen spelen. Daarvoor moeten we een stap terug zetten", aldus Schippers.

De minister zei verder dat de zorgautoriteit het bezwaarschrift van klokkenluider Arthur Gotlieb 'onvoldoende' heeft beoordeeld. "Mogelijk is het in eerste instantie niet grondig gelezen. Dat vind ik een slechte zaak."

Schippers stelde dat de NZa met het zwartboek, waarin Gotlieb misstanden bij zijn werkgever aan de kaak stelt, bij haar had moeten komen. In plaats daarvan moest ze het bestaan van het boekwerk vernemen via de media. ''Ze hebben niet bij mij aan de bel getrokken en dat vind ik niet goed. Het is heel treurig.''

Barbie zegt geen 'kanker' meer

Barbie heeft besloten voortaan niet meer te schelden met het woord 'kanker'. De Haagse realityster besloot hiertoe nadat ze door een fan met botkanker was gevraagd om een omhelzing, liet ze dinsdag weten in RTL Boulevard. "Ik wil Barbie en haar vriend Michael graag nog een keer omarmen nu ik alle twee mijn armen nog heb", liet de fan weten.

"Wij vloeken vaak gewoon best wel met kanker, weet je", zei Barbie, die in werkelijkheid Samantha de Jong heet. "Maar dit vind ik gewoon ontzettend erg."

Niet iedereen was meteen te spreken over de nieuw ingeslagen weg van Barbie. "Nou, dat heeft dan toch nog lang geduurd", merkte medepresentator Peter R. de Vries kritisch op. "Dat er eerst zoiets moet gebeuren voordat je tot dat inzicht komt."

Noord-Korea wil banden met Zuiden verbeteren

Het communistische Noord-Korea is voornemens de moeizame betrekkingen met de kapitalistische zuiderbuur nieuw leven in te blazen. Dat heeft de Noord-Koreaanse premier Pak Pong Ju dinsdag in een televisietoespraak gezegd, meldt Yonhap. De regeringsleider sprak ter ere van het 66e jubileum van de stichting van het land.

"We gaan ons best doen om de verhouding tussen Noord en Zuid te verbeteren", zei Pak volgens het Zuid-Koreaanse persbureau. Meer details gaf de premier niet en het is niet duidelijk of zijn opmerking slechts een beleefdheidsfrase is of dat hij daadwerkelijk een politieke koerswijziging voorstaat. De betrekkingen, die nooit echt denderend waren, hebben de afgelopen maanden te lijden gehad onder Noord-Koreaanse provocaties, dreigementen en scheldpartijen.

Paks handreiking is mogelijk een late reactie op een speech die de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye een week eerder gaf. Hierin drong zij er bij Pyongyang op aan gesprekken met Seoul aan te gaan om de banden te verbeteren. Zuid-Korea wil graag opnieuw familieherenigingen met het Noorden organiseren. Die vonden voor het laatst in februari plaats.

De toespraak van Park werd gevolgd door een reactie van Noord-Korea dat de onderlinge betrekkingen slecht blijven zolang er Amerikaanse groepen gestationeerd zijn op Zuid-Koreaans grondgebied. Langs de grens zijn zo'n 28.500 militairen uit de Verenigde Staten aanwezig. Noord-Korea beschuldigt Zuid-Korea en de VS er geregeld van een militaire invasie voor te bereiden. Pyongyang gebruikt onder meer deze dreiging om zijn clandestiene kernwapenprogramma te rechtvaardigen.

Maar Noord-Korea doet zelf ook niet bepaald zijn best om de spanningen met het Zuiden te verminderen. Afgelopen zaterdag vuurde het communistische land nog drie korteafstandsraketten af. Het was de negentiende keer dit jaar dat Pyongyang projectielen testte. In totaal zijn al 111 raketten afgeschoten.

Daarnaast heeft het land dit jaar met een 'nieuw soort' nucleaire test gedreigd en het Zuid-Koreaanse staatshoofd meerdere malen voor 'hoer' en 'troostmeisje' uitgemaakt. Ook aan het adres van de VS regende het racistische schuttingtaal. President Barack Obama werd omschreven als 'gelijkend op een woeste zwarte aap' die 'in een Afrikaanse dierentuin thuis hoort'. Dergelijke racistische uitlatingen zijn zelfs voor Noord-Korea zeer zeldzaam.

Officieel verkeren Noord- en Zuid-Korea nog altijd in staat van oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950 - 1953) eindigde in een wapenstilstand, maar een vredesverdrag werd nooit gesloten. Tijdens de Koude Oorlog waren de landen aartsvijanden. In de jaren negentig en 2000 leefden de betrekkingen tijdelijk op, maar sinds 2008 zijn de banden weer bekoeld.

'Kabinet investeert flink in veiligheid'

Het kabinet gaat de komende jaren meer investeren in veiligheid. Defensie, inlichtingendienst AIVD, en het Openbaar Ministerie krijgen er miljoenen bij, meldt RTL Nieuws dinsdag. De redactie heeft begrotingsafspraken in zijn bezit.

Defensie krijgt tot 2017 driehonderd miljoen euro extra: volgend jaar vijftig miljoen, in 2016 150 en in 2017 honderd miljoen. De AIVD krijgt elk jaar 25 miljoen meer. Het OM krijgt vijf miljoen extra volgend jaar. In 2017 is dat gestegen tot twintig miljoen.

Het broze herstel van de economie probeert het kabinet met een aantal maatregelen te stimuleren. Zo krijgen werkenden een belastingverlaging. De arbeidskorting gaat omhoog en het belastingtarief in de eerste schijf wordt verlaagd. Het verhogen van de arbeidskorting kost het kabinet vijfhonderd miljoen euro. Voor de belastingverlaging wordt 475 miljoen uitgetrokken.

Eerder lekte via RTL Nieuws al uit dat ouderen de komende jaren meer belasting en meer zorgpremie gaan betalen en dat een aantal belastingvoordelen voor ouderen wordt verlaagd of verdwijnt. De extra maatregelen zijn nodig omdat het kabinet de invoering van de huishoudtoeslag heeft geschrapt.

Cambuur haalt Schet terug naar Eredivisie

SC Cambuur heeft zich versterkt met Damiano Schet. De 24-jarige vleugelaanvaller heeft zijn contract bij AEK Larnaca laten ontbinden en was daarom transfervrij. Schet speelde vorig jaar nog in de Eredivisie met RKC Waalwijk en vertrok vervolgens naar Cyprus. Voor Larnaca kwam hij echter geen enkele keer in actie.

Schet kwam via de jeugd bij Ajax en FC Volendam bij Haarlem terecht, maar besloot niet veel later zijn geluk te beproeven bij de amateurs. RKC nam de Amsterdammer in 2013 over van Rijnsburgse Boys. Ondanks zijn drie goals in twintig wedstrijden wist Schet RKC niet te behoeden voor degradatie uit de Eredivisie.

'Timmermans krijgt post Regulering'

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) gaat zich in Europa de komende jaren buigen over regelgeving. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, maakt Timmermans commissaris voor Betere Regulering, zoals de post formeel gaat heten.

Timmermans wordt ook een van de vicevoorzitters van het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Dat stellen bronnen in Brussel tegenover persbureau ANP. Tot op heden was er geen aparte Europees Commissaris die zich specifiek bezighield met de regeldruk uit Brussel.

Eerder waren er mediaberichten dat Timmermans deze post zou krijgen, maar daarbij ook Justitie en Grondrechten. Dat lijkt niet het geval.

'Timmermans krijgt post Regulering'
'Timmermans krijgt post Regulering' (Foto: ANP)

Geen treinen in Limburg na brandmelding

In Limburg hebben dinsdagmiddag korte tijd geen treinen gereden omdat het verkeersleidingscentrum was ontruimd vanwege een brandalarm. Na ongeveer drie kwartier reden de eerste treinen weer, maar het treinverkeer is voorlopig nog ernstig ontregeld.

Het brandalarm in het verkeersleidingscentrum in Maastricht ging rond 17.30 uur af. Door de ontruiming konden de seinen en wissels kunnen niet bediend worden, waardoor ten zuiden van de lijn Eindhoven-Venlo geen treinverkeer mogelijk was.

De brandweer constateerde dat geen sprake was van brand en gaf het pand vrij. Rond 18.15 uur reden de eerste treinen weer, maar wel met grote vertragingen. Het treinverkeer is nog steeds ernstig ontregeld op de trajecten Eindhoven-Weert-Roermond, Venlo-Roermond, Roermond-Sittard-Maastricht, Sittard-Heerlen, Kerkrade-Heerlen-Maastricht, Herzogenrath-Heerlen en Maastricht-Luik.

De NS verwacht dat het nog 'lange tijd' duurt voordat alle treinen weer normaal rijden. Reizigers wordt aangeraden hun reis kort voor vertrek te plannen en rekening te houden met wijzigingen.

Shakira verwacht weer een zoontje

Shakira is voor de tweede maal in verwachting van een zoon. Dat hebben de ouders van de Colombiaanse zangeres laten weten aan het Spaanse blad Hola. Eind vorige maand lieten Shakira en haar vriend Gerard Piqué weten een tweede kind te verwachten.

"We zijn heel blij", zegt de vader van Shakira. "Het wordt nog een klein jongetje, een speelkameraadje voor Milan. Over een naam is nog niets bekend."

De eerste zoon van het stel, Milan, werd een jaar geleden geboren. Shakira en Piqué hebben sinds 2010 een relatie.

Opvolger Fyra kampt met 'hoge uitval'

De opvolger van de Fyra, de Intercity Direct, kampt met 'hoge uitval'. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. NS en ProRail hebben inmiddels maatregelen genomen om de uitval omlaag te brengen.

Uit cijfers blijkt dat de uitval van de treinverbinding tussen Amsterdam en Breda van 4,4 procent in het eerste kwartaal steeg naar 7,8 procent in het tweede kwartaal. Aan het begin van het derde kwartaal, in juli, piekte de uitval naar 9,8 procent.

Ook de uitval van de Beneluxtrein, de intercity tussen Den Haag en Brussel, steeg van 3,4 procent in 2013 tot 4,5 procent de eerste zes maanden van dit jaar. Overigens zijn van de Beneluxtrein geen punctualiteitscijfers bekend voor vertragingen van meer dan een kwartier, schrijft Mansveld.

De oorzaken van de hoge uitval zijn zowel toe te schrijven aan het materieel als overige factoren, waaronder de infrastructuur en incidenten. Nadat de hogesnelheidstrein van het spoor werd gehaald, moest er snel een alternatieve verbinding komen. "In de afgelopen maanden heeft NS zeer intensief gebruik gemaakt van het huidige materieelpark om de hoge frequenties ook zonder nieuw materieel te realiseren."

Dat heeft heeft geleid tot extra slijtage, hogere storingsgevoeligheid en helaas ook tot meer uitval, vervolgt Mansveld. De komende maanden komen er nieuwe locomotieven beschikbaar. Verder speelt mee dat bij storingen reguliere intercity's voorrang krijgen boven de Intercity Direct. NS en spoorbeheerder ProRail hebben inmiddels maatregelen getroffen. Behalve de aanschaf van nieuw materieel is er een team opgesteld dat snel kan ingrijpen in geval van storingen.

Mansveld verwacht dat de maatregelen er het komende halfjaar toe leiden dat de uitval weer omlaag gaat. "Mocht dit niet het geval zijn dan zal ik NS vragen om verdergaande verbetermaatregelen te nemen", aldus de bewindsvrouw.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven snapt niet waarom Mansveld nog een halfjaar wil wachten, laat zij in een reactie weten. "Waarom zou zou je die maatregelen achter de hand houden? Ik wil van de staatssecretaris weten welke concrete ambities ze heeft voor het terugbrengen van de vertragingen."

Van Veldhoven hekelt verder het voornemen van de NS om de geld-terugregeling van de Intercity Direct ondanks de vele vertragingen te versoberen. Het is zaak dat 'na alle ellende met de Fyra' alles in het werk wordt gesteld om te zorgen voor een betrouwbare hogesnelheidslijn. "De geld-terugregeling bij vertragingen mag pas worden versoberd wanneer de problemen zijn opgelost."

Bewoners flat Diemen later deze week terug

De bewoners van 48 woningen in de door een explosie getroffen flat in Diemen mogen waarschijnlijk aan het einde van de week terug naar huis. Woningcorporatie De Key is hun terugkeer aan het voorbereiden, laat een woordvoerder dinsdag weten.

De flat aan de Beukenhorst telt 193 woningen. Daarvan werden er al 89 veilig bevonden. 56 woningen zijn voor langere tijd onbewoonbaar. Voor deze bewoners wordt vervangende woonruimte gezocht omdat het nog maanden kan duren voor ze terug kunnen. Nu zitten ze nog in een hotel.

Niet alle bewoners wier flatwoning veilig is bevonden durven terug. Voor hen wordt echter geen opvang meer geregeld. Burgemeester Amy Koopmanschap had dinsdagmiddag een gesprek met de groep. Ze heeft tegen de bewoners gezegd dat ze begrip moeten hebben voor degenen die echt niet terug naar huis kunnen. "Beschikbare woningen zijn hard nodig voor deze groep bewoners", aldus de burgemeester in een verklaring.

"Ik heb benadrukt dat we ons heel goed kunnen voorstellen dat sommige bewoners het moeilijk vinden om terug te keren naar deze plek. Daarom spannen we ons met De Key ook in om de begeleiding goed te regelen", zegt Koopmanschap verder. Er is volgens haar echter geen reden waarom terugkeer niet mogelijk is.

Een deel van de bewoners die niet terug durven sliep afgelopen nacht voor de deur bij de flat. De burgemeester noemt dat 'vreselijk vervelend'. "Maar dat is toch hun eigen keuze en hun eigen verantwoordelijkheid. Vooralsnog zie ik geen rol voor de gemeente, zeker niet omdat er gewoon een woning beschikbaar is."

Dubbelslag Zardini in Tour of Britain

Edoardo Zardini heeft de derde etappe in de Tour of Britain gewonnen. De Italiaan van Bardiani kwam na een rit van Newtown naar Tumble over 180 kilometer solo over de finish. Hij neemt de leiderstrui over van de Australiër Mark Renshaw, die maandag na een lastige rit de sterkste was in de sprint.

De sprinters kregen dinsdag geen kans. De 24-jarige Zardini sprong in de slotfase weg bij zijn Ierse medevluchter Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo) en bleef vervolgens een achtervolgende groep, met daarin onder anderen Bradley Wiggins, voor. De Pool Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step) werd tweede, voor Roche.

In het klassement heeft Zardini dertien seconden voorsprong op Kwiatkowski. Roche moet zeventien tellen goedmaken op de Italiaan. De Tour of Britain duurt tot en met zondag.

Nieuw chassis voor Vettel

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel zal bij de Grand Prix van Singapore aan de start verschijnen met een nieuw chassis. Ook voor Monza kreeg de Duitser van Red Bull Racing een ander chassis, maar dat bleek al eens gebruikt te zijn.

Adviseur Helmut Marko liet dit weten aan Bild. "Het chassis van Vettel in Italië was al eerder in actie gekomen, tijdens de test op Silverstone. De chassis-wissel was meer bedoeld voor een psychologisch effect. Voor Singapore rusten we Sebastian uit met een fonkelnieuwe versie."

Het is al het vierde chassis dat Vettel dit seizoen zal gebruiken. De Duitser presteerde de eerste vier races van het seizoen tegenvallend, waarna Red Bull voor Spanje het chassis van de wereldkampioen verving. Omdat er na België problemen waren geconstateerd gebeurde dit voor Monza opnieuw.

Drie jaar cel om lekken geheime gegevens VS

Een Amerikaan die heeft geprobeerd om geheime informatie over militaire satellietnetwerken aan China te verkopen is maandag in Los Angeles veroordeeld tot drie jaar celstraf. De man, een voormalig medewerker van de luchtmacht, kreeg bovendien een boete van tienduizend dollar.

Volgens het openbaar ministerie werkte Brian Scott Orr voor het Air Force Research Laboratory in New York. Daar werkte hij aan een computersysteem waarmee militaire satellieten worden bediend. Orr raakte uiteindelijk zijn bevoegdheid kwijt om met het systeem te werken, omdat hij ondermaats presteerde en zich vreemd gedroeg. In 2011 nam hij ontslag, maar hij hield cursusmateriaal achter dat hij in had moeten leveren.

Orr probeerde het materiaal uiteindelijk voor vijfduizend dollar te verkopen aan een Chinese spion, die achteraf een FBI-agent bleek te zijn.

Waylon vindt eigen muziek confronterend

Waylon vindt het soms best lastig om zijn eigen werk terug te luisteren. De 34-jarige zanger schrijft regelmatig persoonlijke sores van zich af, zoals op zijn nieuwe album Heaven after Midnight. Dat maakt het soms ongemakkelijk om terug te horen.

"Alles wat een mens binnenkrijgt moet er op een of andere manier weer uit en bij mij gebeurt dat door middel van zingen en muziek schrijven", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Hoe vaker je jezelf hoort, hoe slechter je het gaat vinden."

Waylon vergelijkt het met het terugzien van een oude vakantievideo. "Dat je een heel mooi plaatje hebt van de zee en in een keer krijg je jezelf in beeld en je gaat iets zeggen. Je hoort je eigen stemt en denkt: bah", schetst hij. "Het is gewoon het geconfronteerd worden met iets dat uit jezelf komt."

Hoe confronterend het ook is, Waylon zou zijn problemen op geen andere manier van zich af willen zetten. "Ik vind het prettig", zegt hij. "Het is ook een soort therapie om mijn eigen ervaring op papier te zetten en daar een deuntje onder te verzinnen."

Achmea en ziekenhuizen kopen samen medicijnen

Zorgverzekeraar Achmea gaat met een groep van twaalf ziekenhuizen gezamenlijk dure medicijnen inkopen. Door samen te werken moeten lagere prijzen worden bedongen. Dat heeft de verzekeraar dinsdag gemeld.

Nu onderhandelen ziekenhuizen vaak individueel met farmaceutische bedrijven. De kosten worden vervolgens gedeclareerd bij de verzekeraars. Die kunnen niet controleren hoeveel korting een ziekenhuis krijgt en zien op de declaratie vaak de marktprijs terug. Ook zijn er grote verschillen tussen ziekenhuizen.

Door samen te werken wil Achmea daar wat aan veranderen. "Internationaal zien we dat je slimmer en beter inkoopt als je hierin samen optrekt", zegt manager farmacie bij Achmea Peter de Braal. "Zo houden we prijzen betaalbaar en onze verzekerden houden toegang tot dure geneesmiddelen." Met de ziekenhuizen is afgesproken dat een derde deel van de verwachte besparing in onderzoek naar nieuwe medicijnen wordt gestoken.

Medicijnfabrikant MSD zegt in Het Financieele Dagblad te denken 'dat het plan vooral om de kosten draait', terwijl de dienstverlening van MSD volgens een woordvoerder breder is. "Wie alleen op prijs stuurt, is straks alsnog duurder uit, bijvoorbeeld omdat onnodig veel wordt weggegooid."

Twee ambtenaren getapt in zaak-Van Rey

In het corruptieonderzoek naar politicus Jos van Rey uit Roermond zijn twee ambtenaren twee weken lang getapt. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht hierover in het Limburgs Dagblad. Zij benadrukt dat de twee niet worden verdacht. Verder wil ze niet op de zaak ingaan omdat het om een nog lopend onderzoek gaat.

Een van de afgeluisterde ambtenaren is volgens een ingewijde het hoofd juridische zaken, schrijft de krant. De andere zou de coördinator van het omstreden miljoenenproject ECI Cultuurfabriek zijn. De gang van zaken rond dit project speelt een belangrijke rol in het onderzoek. Beide ambtenaren zijn er onlangs nog als getuige over gehoord. Burgemeester Peter Cammaert (CDA) beklaagt zich in de krant over de grote druk die het onderzoek op het gemeentehuis legt.

Een bureau had in opdracht van de gemeenteraad een onderzoek ingesteld naar de miljoenenstrop die de ECI Cultuurfabriek opleverde. Dat onderzoek werd eerder al door justitie gevorderd.

De zaak rond Van Rey draait rond vermeende omkoping door projectontwikkelaar Piet van Pol. De twee zouden vastgoeddeals hebben gesloten toen de politicus namens de VVD nog wethouder van Roermond was. Van Rey stapte op als wethouder en als lid van de Eerste Kamer nadat de politie invallen bij hem had gedaan. 

Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld bij verkiezingen. Bij de inval in de woning van Van Rey in oktober 2012 zou een flink aantal kopieën van volmachtformulieren zijn aangetroffen, schreven Limburgse media begin dit jaar. 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen haalde Van Rey tien zetels, waarmee zijn partij de grootste in Roermond werd. Omdat niemand een coalitie wil vormen met de partij, belandt deze in de oppositie. 

AU stuurt medische teams voor bestrijding ebola

De Afrikaanse Unie stuurt hulpverleners naar de landen die getroffen zijn door de uitbraak van ebola. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De missie gaat zes maanden duren.

De ebola-uitbraak, die begon in Guinee, maar inmiddels ook in Liberia, Sierra Leone, Nigeria en Senegal slachtoffers heeft gemaakt, heeft al aan tweeduizend mensen het leven gekost. In de landen die het zwaarst getroffen zijn is grote behoefte aan meer medische zorg.

Het team hulpverleners van de AU bestaat uit meer dan honderd mensen, onder wie artsen en verpleegkundigen. De Europese Unie heeft eerder al vijf miljoen euro toegezegd. Wanneer de eerste hulpverleners arriveren is nog niet duidelijk.

Deel binnenstad Emmen ontruimd door gaslek

Vanwege een gaslek in het centrum van Emmen wordt een deel van de binnenstad ontruimd. Bij werkzaamheden op de Hoofdstraat werd een gasleiding stukgetrokken, meldt politie dinsdag.

Het gaslek trad rond 15.15 uur op in de buurt van de dierentuin van Emmen. Een deel van het kantoor van het park wordt uit voorzorg ook ontruimd. "Dieren worden niet verplaatst", zegt een politiewoordvoerder.

Volgens de politie is de situatie rustig. "De brandweer en de netbeheerder zijn aanwezig", aldus een woordvoerder. "Uit veiligheid worden mensen in een straal van honderd meter ontruimd."

Wetenschappers maken chocoladetheepot

Wetenschappers in het Engelse York zijn erin geslaagd om een theepot van chocola te maken die niet te vroeg smelt. De pot kan 2 minuten tegen kokend water, lang genoeg om drinkbare thee te maken. De experts wilden de Engelse uitdrukking as useful as a chocolate teapot (zo nuttig als een theepot van chocola) logenstraffen, aldus de BBC dinsdag.

De thee die er na 2 minuten uitkomt, heeft wel een chocolabijsmaak. Volgens het onderzoek smelt alleen maar een dunne laag aan de binnenkant van de theepot die door zijn isolerende werking vervolgens de pot lang genoeg beschermt om thee te zetten.

Engelse wetenschappers maken chocoladetheepot
Wetenschappers maken chocoladetheepot (Foto: ANP)

'Zelfstandige supermarkt heeft het moeilijk'

Steeds meer zelfstandige supermarktondernemers kampen met een verslechterde financiële situatie. De oorzaken zijn een stagnerende omzet, dalende winstmarges en gestegen loon- en huisvestingskosten. Over de hele linie daalden daardoor de bedrijfsresultaten vorig jaar met 30 procent. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesfirma Deloitte.

Het gaat om ondernemers die voor eigen rekening en risico een supermarkt exploiteren, onder wie franchisenemers van grote ketens als Albert Heijn en Jumbo. Van de circa 4500 supermarkten in Nederland, worden er volgens de accountants- en adviesfirma zo'n 1900 gerund door zelfstandige ondernemers.

Huiselijk geweld dodelijker dan oorlog

Wereldwijd komen veel meer mensen, vooral vrouwen en kinderen, om door huiselijk geweld dan door oorlogen. Dat heeft een studie van twee gerenommeerde universiteiten uitgewezen, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Huiselijk geweld kost daarbij ook nog eens een enorme hoeveelheid geld, jaarlijks omgerekend ruim 6,2 biljoen euro. De onderzoekers vergelijken dat bijvoorbeeld met de 20 tot 25 burgeroorlogen in de afgelopen jaren die wat kosten betreft worden geschat op bijna 125 miljard euro per jaar.

Volgens de studie, door deskundigen van de universiteiten van Oxford en Stanford, hebben 290 miljoen kinderen te maken met geweld thuis. De onderzoekers baseerden zich daarbij op gegevens van Unicef, de kinderorganisatie van de VN.

'Franse imams moeten prediken tegen IS'

Franse moslimleiders hebben dinsdag imams in het hele land opgeroepen de preekstoel te gebruiken om zich uit te spreken tegen de extremistische beweging Islamitische Staat (IS). Daarnaast willen ze dat imams hun steun uitspreken voor christenen in het Midden-Oosten.

Duizenden christenen in het Midden-Oosten zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor IS. Ze krijgen de keuze tussen de dood of zich bekeren. Moslimleiders willen nu dat imams in het vrijdaggebed bidden voor de christenen. "Het is tegelijkertijd een boodschap aan het adres van hun folteraars, diegenen die misdaden tegen de menselijkheid begaan", aldus Patrick Karam, voorzitter van het nationale steuncomité voor christenen in het Midden-Oosten. "Dit zijn geen jihadstrijders. Dit zijn barbaren en zij die daarheen gaan om te vechten zijn medeschuldig aan misdaden tegen de menselijkheid."

Onder de buitenlandse jihadstrijders die in Syrië en Irak vechten zijn veel Fransen. Westerse jihadstrijders baren de Verenigde Staten en de Europese Unie grote zorgen.

Blok wil Airbnb niet onmogelijk maken

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) wil hotelalternatief Airbnb niet onmogelijk maken. Gemeenten beschikken binnenkort over voldoende mogelijkheden om in te grijpen, zei Blok dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op vragen van PvdA-Kamerlid Jacques Monasch, die aandacht vroeg voor de negatieve effecten van Airbnb. De sociaaldemocraat wees erop dat oneerlijke concurrentie op de loer ligt: eigenaren van hostels en hotels moeten aan harde voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied voor de brandveiligheid. Die gelden niet voor huiseigenaren die hun woning via Airbnb verhuren aan toeristen.

Ook keren verzekeraars niet uit in geval van brand, wist Monasch. Daarnaast gaat het fenomeen ten koste van de woningvoorraad als woningen structureel via Airbnb worden verhuurd. De PvdA'er liet overigens weten Airbnb niet te willen verbieden. De 'deeleconomie' is populairder dan ooit, en Monasch steunt innovatieve projecten, zei hij.

Dat laatste was Blok het met hem eens. De ontwikkelingen waarbij mensen op een fatsoenlijke manier vorm willen geven aan de deeleconomie is op zich positief. "Dat moeten we niet onmogelijk maken." Wel moeten verhuurders en gemeenten instrumenten krijgen om in geval van overlast op te kunnen treden. Met de nieuwe huisvestingswet die volgend jaar van kracht wordt, krijgen gemeenten die mogelijkheden.

Zo kunnen gemeenten besluiten dat een vergunning nodig is voor het onttrekken van woningen aan de woningvoorraad. "Ik ben ervan overtuigd dat Amsterdam daarvan gebruik zal maken." Daarnaast kunnen gemeenten met een beroep op de brandveiligheid 'altijd ingrijpen'. En voor woningcorporaties geldt al dat woningen niet zomaar kunnen worden onderverhuurd, aldus Blok.

Verdachten 'snelwegliquidatie' definitief vrijuit

Twee mannen die worden verdacht van de liquidatie van een Ossenaar op de A73 in 2008 blijven op vrije voeten. Het strafproces hoeft niet te worden overgedaan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

De hoogste rechter schaart zich met de uitspraak achter het oordeel van het gerechtshof, dat twee jaar geleden oordeelde dat niet kon worden bewezen dat Toon Reuvers uit Lith en zijn oom Martien uit Oijen betrokken waren bij de liquidatie. Het Openbaar Ministerie was daartegen in cassatie gegaan.

Bij de liquidatie werd de 33-jarige Hans van Geenen na een kilometerslange achtervolging over de snelweg dodelijk getroffen door een kogelregen die vanuit een achteropkomende BMW werd afgevuurd. Onder de Ford van Van Geenen, die met een 24-jarige man in de auto zat, was een zender geplakt. In 2009 werd duidelijk dat betrokkenheid bij wietkweek mogelijk de oorzaak was van de afrekening.

Na de moord werden vijf mannen aangehouden. Drie mannen werden vrijgelaten, Reuvers en zijn oom werden in 2010 veroordeeld tot 23 en twintig jaar, maar kwamen dankzij de beslissing van het hof twee jaar later vrij. Ook volgens de Hoge Raad kan niet worden bewezen dat de verdachten op de A73 aanwezig waren. Hiermee is de weg vrij voor het duo om een schadevergoeding te eisen voor de tijd die zij ten onrechte in de cel hebben doorgebracht.

Man steekt vagijn vriendin in brand

De politie van Lititz, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft Donald Dale Hackman Jr. in de boeien geslagen. De beste man heeft namelijk de punani van zijn vriendin in brand gestoken.

Het slachtoffer heeft samen met haar zoon ongeveer een maand bij Hackman gewoond. Gedurende een week werd ze continu mishandeld. Zo kreeg ze vuistslagen in haar gezicht en werd ze geslagen met een riem.

Op een gegeven moment volgde het dieptepunt. De 46-jarige kerel stak plotseling de vagina van de arme vrouw in brand. Toen zij het uitschreeuwde en jankte van de pijn, werd ze door Hackman uitgejouwd. Uiteindelijk besloot de walgelijke kerel de vlammen te doven.

Het slachtoffer is met tweede- en derdegraads brandwonden aan haar edele delen, dijen en onderbuik opgenomen in een brandwondencentrum. De dader is gelukkig gepakt en moet voorkomen wegens zware mishandeling. Hij heeft zich niet verzet tegen zijn arrestatie.

Boetes voor hinderen griendenjacht FaerŲer

De rechter op de Faeröer, een eilandengroep tussen Noorwegen en Schotland, heeft zes leden van Sea Shepherd veroordeeld voor pogingen om de traditionele griendenjacht te hinderen. De activisten moeten ieder duizend kronen, omgerekend 135 euro boete betalen.

De autoriteiten op de Faeröer hadden toestemming gegeven voor de niet-commerciële jacht, die dateert uit de zestiende eeuw. Bewoners van het eiland drijven de grienden naar ondiep water en steken ze daar dood. Het vlees en hun vet wordt uiteindelijk verdeeld. Sea Shepherd heeft moeite met die praktijken.

Volgens de rechtbank werden de veroordeelden eind augustus opgepakt toen ze tevergeefs probeerden de drijfjacht te verhinderen. Ze probeerden het jachtgebied in te varen en lawaai te maken in de hoop de ongeveer dertig grienden weg te jagen. De activisten hielden vol onschuldig te zijn.

Stereconoom Piketty naar Tweede Kamer

De Franse econoom Thomas Piketty komt op 5 november naar de Tweede Kamer om te spreken over de groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm. Dat meldt GroenLinks, dat het initiatief nam om Piketty uit te nodigen.

Piketty boekt wereldwijd succes met zijn vorig jaar verschenen boek Kapitaal in de 21e eeuw, dat op 5 november in Nederlandse vertaling uitkomt. Zijn centrale stelling is dat de rijken steeds rijker worden, doordat het rendement op kapitaal structureel hoger uitvalt dan de economische groei. Piketty bepleit meer belasting op vermogens.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver noemt het noodzakelijk dat de Tweede Kamer over belangrijke onderwerpen 'van gedachten wisselt met de grote denkers van deze tijd'. Hij wil de analyse van Piketty betrekken bij het debat over herziening van het belastingstelsel.

IsraŽl test raketafweersyteem

Het Israëlische leger heeft een raket afgeschoten boven de Middellandse Zee om een deel van zijn luchtafweersysteem te testen dat langeafstandsraketten moet kunnen onderscheppen. Dat heeft het ministerie van defensie dinsdag bekendgemaakt. Volgens Israël verliep de test volgens plan.

Het systeem is onderdeel van de uitgebreide luchtafweer die Israël gebruikt om zich te verdedigen tegen aanvallen vanuit de Gazastrook, Libanon en Iran. Bij het onlangs gestaakte conflict met Hamas werden duizenden raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Hiervan werd een groot deel onderschept door de Israëlische luchtafweer.

Kamer stemt tegen invoering 'gedachtenpolitie'

De Tweede Kamer ziet er niets in om de verheerlijking van terroristisch geweld voortaan strafbaar te stemmen. Een meerderheid verwierp dinsdag een voorstel hiertoe van CDA-leider Sybrand Buma.

Behalve het CDA stemden alleen de PVV en ex-PVV'ers Louis Bontes, Joram van Klaveren en Ronald van Vliet, ChristenUnie en SGP voor het voorstel. De coalitiepartijen en linkse oppositie stemden tegen.

Buma kreeg vorige week tijdens het debat over de aanpak van jihadisme al veel kritiek op zijn voorstel, dat zou neerkomen op een gedachtenpolitie. "Buma wil wat in de hoofden van mensen zit, vervolgen", zei onder anderen SP-leider Emile Roemer. Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet niets in het plan.

Buma wilde met zijn voorstel onder meer jongeren aanpakken die in de Haagse Schilderswijk de straat op gaan om hun steun te betuigen aan de Islamitische Staat. Dat is nu niet strafbaar, maar volgens Buma wordt hiermee de vrijheid van meningsuiting misbruikt als 'opmaat tot geweld'. Daarom zou de verheerlijking van terroristisch geweld strafbaar moeten worden. Buma sprak tegen dat hij hiermee een 'gedachtenpolitie' wil invoeren.

De Kamer stemde ook tegen de invoering van een openbare lijst van teruggekeerde jihadisten, zoals bepleit door Bontes. De zogenoemde jihadalert zou moeten bestaan uit een openbaar register, waarin alle teruggekeerde jihadisten zijn opgenomen.

Geen extra onderzoek sterfgevallen De Rooyse Wissel

Er komt geen extra onderzoek naar de sterfgevallen in de Venrayse tbs-kliniek De Rooyse Wissel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft geen aanwijzingen gevonden dat fouten van kliniekmedewerkers hebben geleid tot de dood en zelfmoord van drie tbs-patiënten vorige week. Dat bevestigt de kliniek desgevraagd.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vroeg de inspectie onderzoek te doen naar de sterfgevallen, die kort na elkaar plaatsvonden. Een tbs'er pleegde zelfmoord, twee anderen stierven een natuurlijke dood.

"De inspectie ziet geen reden om af te wijken van de standaardprocedure bij een sterfgeval", aldus een woordvoerder van de kliniek. "Wij gaan zelf met een onafhankelijke expert een onderzoek doen en rapporteren dat aan de IGZ."

De kliniek komt vaker in het nieuws. Vorige week bleek uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie dat de kliniek meer had kunnen doen om te voorkomen dat de tbs'ers mobiele telefoons, drugs, wapens en geld in bezit hadden.

Maandag werd bekend dat een tbs'er mogelijk met een valse pas op verlof kon gaan. Volgens de woordvoerder is dat bericht onjuist. "De man had een door het ministerie goedgekeurde verlofpas. Hij had alleen een kledingkaart vervalst. Toen wij dat merkten is hij meteen gebeld om terug te komen van verlof. Dat heeft hij gedaan."

Geen WK wielrennen voor Contador

Alberto Contador zal de wereldkampioenschappen op de weg in Ponferrada laten schieten. Dit heeft Spaanse renner laten weten tijdens de tweede rustdag van de Vuelta. "Het parcours van het WK is niet echt geschikt voor mij", aldus nummer één in het algemeen klassement van de Ronde van Spanje.

"Ik zou alleen kunnen gaan om anderen te helpen, maar dan sta ik mijn plek liever af aan een andere renner." Contador pakt liever rust om zich weer op te laden en de Spanjaard zal er deze week alles aan doen om de rode leiderstrui tot het einde van de Vuelta te behouden. "Maar er kan nog steeds veel gebeuren. Zeker de laatste vijf etappes zijn behoorlijk lastig. Ik zal geconcentreerd moeten blijven. We moeten ook zeker alert blijven op aanvallen van de anderen."

Contador leidt het algemeen klassement met 1.36 op zijn landgenoot Alejandro Valverde. De Brit Christopher Froome volgt op drie seconden daarachter.

Vitesse krijgt geen cent van provincie

De provincie Gelderland hoeft Vitesse en de Vrienden van Vitesse geen schadevergoeding te betalen. Dat oordeelde het gerechtshof in Arnhem dinsdag in een al dertien jaar slepende zaak over een verlaging van de huur van het stadion. Het hof bevestigt daarmee een uitspraak van de rechtbank van begin vorig jaar.

Vitesse en de Vrienden van Vitesse, een groep van investeerders, voerden sinds 2001 rechtszaken tegen de provincie. De affaire begon toen twee provinciebestuurders toezeggingen deden aan de Arnhemse club die ze later niet konden waarmaken. Vitesse balanceerde door een enorme schuld op dat moment aan de rand van de afgrond.

Volgens het gerechtshof heeft de provincie weliswaar onrechtmatig gehandeld, maar staat niet vast dat Vitesse daardoor schade heeft geleden. De club en de investeerders eisten veertig tot vijftig miljoen euro.

Tennisster Burger door in GeorgiŽ

Cindy Burger (WTA-244) heeft de tweede ronde bereikt in het Georgische Batumi. De Nederlandse won de eerste ronde van het ITF-$25k toernooi van de Oekraïense Alona Fomina met 7-5 en 6-2. 

Beide speelsters wisten in de eerste set elkar twee keer te breken. Op 6-5 plaatse Burger de derde break en pakte ze de set. In de tweede set pakte de Volendamse direct een 4-0 voorsprong, die ze niet meer uit handen gaf. In de volgende ronde treft ze opnieuw een qualifier. Burger speelt dan tegen de Wit-Russin Polina Pekhova (WTA-1144).

'UEFA moet geld van boetes onder clubs verdelen'

De UEFA moet boetes die clubs na financieel wangedrag moeten betalen, verdelen onder andere Europese teams. Dat stelt de Europese bond van clubs, de ECA. Vorig seizoen spekten onder meer Manchester City en Paris Saint-Germain de boetepot met 24 miljoen euro. Zij gaven net als zeven andere clubs te veel uit aan transfers en salarissen.

ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummennige heeft de Europese voetbalbond voorgesteld om een groot deel van het bedrag te verdelen onder de clubs die afgelopen seizoen uitkwamen in de hoofdtoernooien van de Champions League en Europa League. De ploegen die werden beboet vallen logischerwijs buiten de boot.

Volgens de ECA zouden de teams, waaronder Ajax, PSV en AZ, elk zo'n 265 duizend euro krijgen. De 4,4 miljoen euro die overblijft zou dan bestemd zijn voor de ploegen die in de voorrondes van beide toernooien bleven steken.

[Vid] Dikzakken woedend op Basic Fit

Een nieuwe reclamespot van Basic Fit heeft kwaad bloed gezet bij onze dikke zuiderburen. Volgens de dikkerds worden zij in de nieuwste commercial van de fitnessketen voor lul gezet.

Waar in ons land Tatjana Simic het boegbeeld van de beweegboer is, is dat bij onze zuiderburen Marouane Fellaini. "De Belgen komen weer thuis na een leuke vakantie", vertelt de voetballer aan het begin van de spot. "Dus mogen de vakantiekilo's er weer af. Niets bijgekomen of Basic-Fit?" Vervolgens plukt Oom Agent dikke vakantiegangers uit de rij om hen door te verwijzen naar de sportschool.

Dit is tegen het zere been van BOLD, een Belgische club die de belangen behartigt van dikkerdjes. "Ze richten zich, misschien onbewust, op iedereen met een overgewicht. Ik vind dat discriminerend", luidt hun reactie.

De sportschool vindt de aantijging echter dikke lulkoek. "Je moet de clip in de juiste context bekijken", laat een woordvoerder weten. "Het maakt niet uit hoeveel je weegt. We praten over de extra kilo's die je er op vakantie bij kreeg. Onze boodschap: kom naar ons om die kilo's er af te trainen."


Vet lachen met die nieuwe reclamespot!

Londen in rep en roer om Schots referendum

De Britse premier en de leider van de oppositiepartij Labour hebben woensdag hun wekelijkse debat afgezegd om naar Schotland te reizen. David Cameron en Ed Miliband willen de Schotten op het hart drukken om in het naderende referendum tegen onafhankelijkheid te stemmen. Ook vicepremier en leider van de Liberal Democrats Nick Clegg reist mee naar Schotland.

"Onze boodschap aan het Schotse volk is een duidelijke: we willen dat jullie blijven", lieten Miliband, Clegg en Cameron weten. "Het Verenigd Koninkrijk is samen beter af."

Het Britse politieke leiderschap is bezorgd door opiniepeilingen die sinds afgelopen weekend suggereren dat een meerderheid van de Schotten voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk is. Kort na de peiling bood de regering in Londen de Schotten meer autonomie aan als ze tegen onafhankelijkheid zouden stemmen. Ook werd Schotland gewaarschuwd dat als het zich afscheidt, het niet langer het pond als munteenheid mag gebruiken.

In het Schotse jakamp is laatdunkend op het aanbod van meer autonomie gereageerd. Premier Alex Salmond zei dinsdag dat de haastige voorstellen zo vlak voor de volksraadpleging 'een teken zijn dat de neecampagne volledig is gedesintegreerd'. Eerder zei de Schotse vicepremier Nicola Sturgeon dat als de Britse regering Schotland serieus meer financiële rechten zou willen geven, ze hier niet mee had moeten wachten tot twee weken voor de volksraadpleging.

De volksraadpleging vindt op 18 september plaats. Alles wijst op een nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders van Schotse onafhankelijkheid.

Voorarrest omstreden tandarts verlengd

Het voorarrest van een Haagse tandarts die in Canada de moord op zijn vrouw bekende is met drie maanden verlengd. Hij zit vanwege een overleveringsverzoek van Frankrijk in overleveringsdetentie, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De Canadese autoriteiten hebben informatie over de bekentenis die hij zou hebben afgelegd bij de Canadese immigratiedienst overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Den Haag. Het OM in Amsterdam gaat over de overlevering en het OM in Den Haag onderzoekt of de tandarts daadwerkelijk een moord heeft gepleegd.

Frankrijk wil de tandarts berechten omdat hij daar sinds 2008 onder meer tanden van gezonde patiënten zou hebben getrokken. Ook zou hij tandheelkundige instrumenten hebben achtergelaten in tandvlees. Eind vorig jaar sloeg de tandarts op de vlucht, maar hij werd aangehouden in Canada. Daar zou hij tijdens een hoorzitting van de immigratiedienst zijn opmerkelijke bekentenis hebben gedaan.

Het valt niet te zeggen wat de tandarts met die bekentenis wilde bereiken. Het kan een laatste wanhoopspoging zijn om zijn uitlevering aan Frankrijk uit te stellen, omdat een onderzoek naar de doodsoorzaak van zijn vrouw tijd vergt. Ook kan de rechtbank oordelen dat de man in Nederland moet worden berecht.

De tandarts werkte sinds 2008 in Frankrijk. Tot nu toe werd aangenomen dat er geen opzet in het spel was bij de dood van de vrouw in 2006.

RTL verdedigt programma over olifantenjacht

De makers van tv-programma 5 Extreem staan nog steeds achter de aflevering over de olifantenjacht. "Helaas is de hobbyjacht realiteit en wij vinden het goed om dit onderwerp aan de kaak te stellen", zegt RTL 5-programmadirecteur Paul Cormont dinsdag in reactie op de petitie tegen het uitzenden van de aflevering.

"Het is bizar dat aan de ene kant wordt gezegd dat de olifant in 2050 is uitgestorven en dat er aan de andere kant legaal jacht gemaakt kan worden op olifanten. Dat verdient uitleg", vervolgt Cormont in een verklaring.

"We spreken ook met de lokale bevolking en horen een tegengeluid van dierenorganisatie IFAW, die zich ook fel uitspreekt tegen de trofeeënjacht", voegt producent Ewout Genemans daaraan toe. "Zij vinden het een goede zaak dat dit onderwerp nu eens aandacht op televisie krijgt."

De aflevering van 5 Extreem over de olifantenjacht staat gepland op 5 oktober.

Universiteit Twente kweekt 'blijvend kraakbeen'

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er voor het eerst in geslaagd blijvend kraakbeen te kweken. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de behandeling van kraakbeenziektes, meldt de Universiteit Twente (UT) dinsdag.

Bij kraakbeenziektes als artrose verslechtert of verdwijnt het kraakbeen in een gewricht. Dat zorgt voor pijn en kan leiden tot een verandering van houding. Een mogelijke oplossing is het inbrengen van nieuw kraakbeen, maar dat was volgens de UT tot op heden niet mogelijk. Het lichaam zette het ingebrachte kraakbeen altijd om in botweefsel, waar bloedvaten en zenuwen in zitten. Bovendien is botweefsel hard en breekbaar, terwijl kraakbeen juist uitrekbaar is en geen bloedvaten bevat.

Volgens hoogleraar Marcel Karperien, die verbonden is aan het project van de UT, is de universiteit er nu in geslaagd kraakbeen te kweken dat zijn vorm ook in het lichaam behoudt. "We kweekten de cellen bij een lage zuurstofconcentratie van tweeënhalf procent. De gouden standaard voor het kweken van kraakbeen was altijd een concentratie van 21 procent, net als de buitenlucht. Dat is eigenlijk niet natuurlijk, omdat in het lichaam die concentratie een stuk lager is."

De onderzoekers gaan door met onderzoek, mede ook omdat het effect op mensen nog niet duidelijk is. Tijdens het onderzoek is wel getest op muizen. "Al gaan we er wel van uit dat ook in het lichaam van de mens het kraakbeen blijft", licht een woordvoerder van de universiteit toe.

Vijftien mille tipgeld in liquidatiezaak Zwolle

Justitie heeft vijftienduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot een doorbraak in de zaak rond een liquidatie in Zwolle. De zaak wordt dinsdagavond behandeld in Opsporing Verzocht en Hart van Nederland, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Zwolle weten.

De auto van het 48-jarige slachtoffer, Robert Voorhorst, werd vorige week voor zijn woning aan de Akkenbergstraat doorzeefd. Hij overleed later in een ziekenhuis.

Bouw woontorens Rotterdam stilgelegd om WOII-bommen

De bouw van twee woontorens in Rotterdam is dinsdag stopgezet vanwege drie mogelijk onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente heeft nieuwe informatie dat er blindgangers op het bouwterrein aan de Wilhelminapier liggen.

Uit vrijgekomen informatie van de Britse Royal Air Force blijkt dat het terrein in 1941 is gebombardeerd. Van drie bommen kan niet worden vastgesteld of ze zijn ontploft. Daarom is nader onderzoek nodig, aldus de gemeente.

Omwonenden en bezoekers lopen geen risico, verzekert de gemeente. De bouwprojecten worden hervat als het onderzoek is afgerond. Hoelang het onderzoek gaat duren is onduidelijk.

Farrar volgt Bos naar MTN-Qhubeka

Tyler Farrar rijdt volgend seizoen voor MTN-Qhubeka. "Ik voel dat dit het perfecte moment is om een nieuwe stap te zetten", vertelt de Amerikaan dinsdag op de website van de Zuid-Afrikaanse ploeg, die eerder al Theo Bos strikte. Farrar maakte vorige week al bekend dat hij Garmin-Sharp na zeven jaar verlaat.

"De ploegleiding bouwt aan een sterke selectie die volgend seizoen zeker races zal gaan winnen. Ik kijk ernaar uit om daar deel van uit te maken, zowel als afmaker als in een dienende rol", aldus de 30-jarige sprinter. Farrar won in het verleden etappes in de Tour, Giro en Vuelta, maar wacht dit jaar nog op zijn eerste zege.

Naast de vorige week aangekondigde overstap van Bos gaat ook de Noor Edvald Boasson Hagen aan de slag bij MTN-Qhubeka.

Van der Vaart en Huntelaar terug op training

Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar zijn weer zo goed als fit. De internationals hadden zich afgemeld voor de wedstrijden van het Nederlands elftal, maar keerden dinsdag terug op de training van respectievelijk Hamburger SV en Schalke 04.

Van der Vaart, die met een hamstringblessure kampte, deed zonder problemen mee met zijn ploeggenoten. Huntelaar sloot na ziekte gedeeltelijk aan bij de groepstraining van Schalke. Beide spelers misten de oefeninterland tegen Italië en zijn er dinsdagavond in het EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië ook niet bij.

De oud-Ajacieden lijken komend weekeinde wel inzetbaar in de Bundesliga. Aanvoerder Van der Vaart gaat met HSV op bezoek bij Hannover 96 en Schalke wacht een uitduel tegen Borussia Mönchengladbach.

Square Enix gaat Final Fantasy naar je mobiel streamen

Square Enix komt met een cloud streaming service genaamd Dive In. De dienst zal uitkomen op iOS en Android en moet volgende maand al live gaan in Japan.

Volgende maand zullen Final Fantasy VIII en The Last Remnant beschikbaar zijn. In december moet Final Fantasy XIII-2 zijn opwachting maken.
Als je geen abonnement hebt kun je tot een half uur gratis spelen, daarna zijn er verschillende abonnementen beschikbaar zodat je langer kunt spelen. Voorlopig zal Drive In alleen in Japan beschikbaar zijn en is het nog onbekend of het in de rest van de wereld beschikbaar komt.

Dive In

Vrouw masturbeert op motor

De politie van Ormond Beach, in de Amerikaanse staat Florida, heeft ene Karen Dilworth in de boeien geslagen. De vijftigjarige vrouw was zich zaterdagavond letterlijk aan het klaarrijden op een motorfiets.

Bij de plaatselijke politie rinkelde afgelopen weekend de telefoon. Het was Katherine Marriott, die bij thuiskomst de garagedeur van de buren zag openstaan. Toen ze poolshoogte ging nemen, zag zij daar een vrouw halfnaakt op de motor van de buurman zitten.

"Een halfnaakte vrouw zat achterwaarts op de motor", luidt het politierapport. "De vrouw was met haar ontblote onderlijf gaan masturberen op de motor. Ze leunde achterover met haar benen wijd."

Toen de halve buurt uitliep om de vrouw op de motor te aanschouwen, besloot Bromsnor een kijkje te nemen. Daar ontdekten ze Dilworth, die nog steeds aan het soppen was op het leren zadel. Zij ontkende echter te hebben gevingerd op het rijwiel, en gaf slechts toe een paar biertjes te hebben gedronken.

En inderdaad, de vrouw bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken. Zij is opgepakt wegens onzedelijke handelingen en potloodventen met een puntenslijper. De bewoner en eigenaar van de motor had echter al die tijd niets in de gaten. De beste man blijkt overigens ook de ex-man van de dame in kwestie te zijn.

DilworthDe 'motorrijdster' in kwestie (foto: Ormond Beach Police Dpt.)

TomTom-navigatie in nieuwe Jeep Renegade

TomTom gaat navigatiesystemen inbouwen in de nieuwe Jeep Renegade. Dat maakt het Nederlandse bedrijf dinsdag bekend. De software en kaarten van TomTom worden gebruikt in het infotainmentsysteem van Fiat. TomTom en Jeep hebben een contract getekend tot 2017, laat een woordvoerder dinsdag weten.

Financiële details over de samenwerking zijn niet openbaar. TomTom werkt sinds ruim vijf jaar samen met Fiat, het Italiaanse moederbedrijf van Jeep. TomTom leverde al voor Alfa Romeo, een dochter van Fiat, en voor de meeste personenauto's van Fiat.

In mei werd bekend dat TomTom ingebouwde navigatiesystemen ging leveren voor de bedrijfswagen Fiat Ducato. Chrysler, waarvan Fiat ook eigenaar is, en andere modellen van Jeep hebben nog geen navigatie van TomTom ingebouwd. Of dat wel gaat gebeuren kan de woordvoerder niet zeggen. De nieuwe Jeep Renegade is volgend jaar in Nederland verkrijgbaar.

TomTom heeft vierduizend werknemers in dienst. Het bedrijf is actief in een kleine veertig landen.

Gemeente Arnhem volgt 22 'jihadgangers'

De gemeente Arnhem volgt 22 mensen die mogelijk sympathiseren met terreurorganisatie Islamistische Staat (IS). Zeventien van hen wonen in Arnhem. Dat heeft burgemeester Herman Kaiser (CDA) dinsdag aan de Arnhemse raad medegedeeld.

De overige vijf mogelijke jihadgangers wonen elders in de regio Gelderland-Midden. "Waar precies doen we geen uitspraken over", aldus een gemeentewoordvoerder. Vier Arnhemmers waren eerder afgereisd naar Syrië of Irak, maar zijn weer terug in Nederland. Vier anderen zijn vertrokken naar het door IS uitgeroepen kalifaat, maar zijn daar nog steeds.

De mensen die de gemeente in de gaten houdt zijn tussen de 14 en 40 jaar, aldus de burgemeester. De regio rond Arnhem behoort tot een van de drie zogenoemde jihadregio's van Nederland en loopt van Nijkerk tot Zevenaar.

Brussel ook bereid tot steun van visserij na ban

De visserijsector kan ook op steun rekenen van de Europese Commissie om de gevolgen van de Russische importban het hoofd te bieden. Dat heeft eurocommissaris Maria Damanaki verklaard. Ze denkt aan al beschikbare financiële hulp en aan het opschuiven van meer visquota dan nu mogelijk is.

Het is al mogelijk om tien procent van de visquota door te schuiven naar volgend jaar, omdat door de ban minder kan worden gevist. Damanaki onderzoekt of dit percentage vanwege de uitzonderlijke omstandigheden kan worden verhoogd zonder dat dit de visstanden beïnvloedt.

De Griekse eurocommissaris schrijft verder dat ze de lidstaten heeft opgeroepen zo snel mogelijk gebruik te maken van het al bestaande visserijfonds EMFF. Daarmee kunnen vissers hun vangst invriezen, om zo een overschot te voorkomen. Hiervoor is geen toestemming nodig van de Europese Commissie.

De lidstaten van de Europese Unie verscheepten vorig jaar 144 miljoen euro aan visproducten naar Rusland. Sinds begin augustus houdt Rusland veel EU-producten tegen bij de grens. De EU trok vanwege de ban tot nu toe extra geld uit voor hulp aan de groente- en fruitsector en aan de zuivelindustrie.

Kroatische bond: Cilic komt naar Amsterdam

Marin Cilic komt naar Amsterdam voor de wedstrijd in de Davis Cup tegen Nederland. De directeur en teammanager van de Kroatische tennisbond, Miroslav Zecic, heeft dit dinsdag gezegd. Cilic pakte maandag (lokale tijd) de titel op de US Open door de Japanner Kei Nishikori in drie sets te verslaan.

In overleg met de teamcaptain zal Cilic bepalen wanneer hij zal spelen. "We moeten bekijken wat hij wil en kan. Maar hij komt 100 procent zeker naar Amsterdam. We hebben tot donderdag de tijd om het team definitief samen te stellen", aldus Zecic.

Nederland en Kroatië strijden in een play-off om een plek in de wereldgroep.

Kroatische bond: Cilic komt naar Amsterdam
Kroatische bond: Cilic komt naar Amsterdam (Foto: ANP)

Leidinggevenden NZa op non-actief

Twee leidinggevenden van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die medeverantwoordelijk worden gehouden voor de behandeling van klokkenluider Arthur Gotlieb zijn op non-actief gesteld. Interim-voorzitter Maarten Ruys onderzoekt of het rapport van de commissie-Borstlap verdere personele gevolgen moet hebben, schrijft NRC Handelsblad dinsdag op basis van ingewijden. De NZa kon dit niet direct bevestigen.

Een leidinggevende die voorlopig niet mag werken is de directeur van de afdeling Cure. De andere is zijn plaatsvervanger, die ook de unitmanager van Gotlieb was.

In een telefoongesprek met de familie van Gotlieb heeft Ruys maandag zijn excuses aangeboden voor alles wat er is gebeurd binnen de NZa, zegt de broer van Arthur Gotlieb, Marcel, in de krant. "Het siert de man dat hij dit gedaan heeft, hoewel hij zelf niet verantwoordelijk is voor wat er gebeurd is."

Gotlieb stelde een lijvig dossier samen over misstanden binnen de NZa en pleegde daarna zelfmoord. Het dossier is in handen van de krant. De Kamer debatteert dinsdagmiddag onder meer over de misstanden die door het dossier aan het licht kwamen.

Man verdacht van zeker 9 brandstichtingen

Een 35-jarige man uit Vught wordt ervan verdacht dat hij negen keer brand heeft gesticht bij GGZ-instelling Reinier van Arkel aan de Graafseweg in Den Bosch. Het kantoor van de GGZ was vanaf 2013 doelwit.

De verdachte werd maandag aangehouden in Kerkdriel. Hij zit vast. De politie onderzoekt of hij betrokken is bij meer brandstichtingen, bijvoorbeeld bij de lange reeks van meer dan 40 verdachte autobranden vanaf 2010 in zijn woonplaats Vught.

Of de man cliënt is van de GGZ in Den Bosch kan de politie niet zeggen. De dader werd in september gefilmd door bewakingscamera's van de GGZ toen hij brand veroorzaakte. Personeel heeft hem destijds niet herkend.

Sony onthult nieuwe headsets

Sony heeft twee nieuwe headsets onthuld voor de PlayStation 3 en PlayStation 4. De Silver Wired Stereo Headset is blauw met zwart en wordt geleverd met een 3,5mm jack, die je dus ook kunt aansluiten op bijvoorbeeld de PS Vita. Deze headset krijgt in Amerika een prijs van $69.99.

Headset

Daarnaast komt er ook een gelimiteerde witte versie: de Glacier White Gold Wireless Stereo Headset. 

Headset

Sony heeft ook aangekondigd dat de witte PlayStation-controller los te koop is vanaf morgen. De vraag is alleen nog even wanneer deze gadgets in Europa te koop zijn.

Controller

Alle boeren lijken op elkaar

De aftrap is weer geweest. Welke boeren mogen ons vanaf januari meenemen tijdens hun zelf in te vullen Romance dans la campagne? Henk, Kees, Geert, Willem en Truus nemen ons straks mee in hun wereld met de alom bekende tegeltjeswijsheden zoals: ‘Je huilde ook niet toen de kip gisteren op jouw barbecue lag’, ‘ze hoeft niet van koeien te houden, als ze maar een beetje van mij houdt’, ‘vrouwen komen niet door de brievenbus’ en ‘doe mij maar een Willy.’ Dit seizoen is Boer Zoekt Vrouw weer terug op Nederlandse bodem. Er is dus werkelijk niets nieuw. Behalve de hond van Yvon, Tommy. Tommy is uniek voor het programma, omdat het de enige in Nederland is die tijdens een interview rustig wegloopt om te pissen.

Ibrahimovic: "Voor 40 duels schorsen"

Zlatan Ibrahimovic beleefde maandag geen gelukkige avond in Wenen. De aanvoerder van Zweden mocht van geluk spreken dat hij niet met rood van het veld werd gestuurd.

Ibrahimovic (32) pakte met Zweden een punt bij Oostenrijk (1-1). De spits van Paris Saint-Germain kon zich niet onderscheiden, maar bondscoach Erik Hamrén was tevreden over de rol die de ex-Ajacied vervulde. Hamrén prees de wijze waarop Ibrahimovic 'voor het team speelde en hard werkte'.

De aanvoerder van Zweden ontsnapte tijdens zijn honderdste interland aan een rode kaart. Ibrahimovic deelde een elleboogstoot uit tegen David Alaba. De Zweed haalde er zijn schouders over op na de wedstrijd. Ibrahimovic reageerde cynisch op vragen of een rode kaart op z'n plek was geweest.

"Ja, en ik moet voor veertig duels worden geschorst", aldus Ibracadabra tegen Zweedse media. De spits was tevreden over de uitslag. "We hebben een goed punt gepakt. Het was een moeilijke wedstrijd. De vorige keer hier verloren we en dit keer deden we het beter. We waren klaar voor het duel."

Voormalig FC Twente-speler Marko Arnautovic baalde van het gelijkspel. "We verdienden meer. We hebben tachtig minuten maar in één richting gespeeld. Zweden had geen kansen. We hadden moeten winnen. Ik ben zeker niet gelukkig.' We weten dat we twee punten hebben laten liggen."

'Ondervoeding kost Nederland bijna 2 miljard euro'

Ondervoeding in ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 1,8 miljard euro. Twintig procent van de ziekenhuispatiënten en mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen is ondervoed. Dat concludeert SEO Economisch Onderzoek dinsdag na onderzoek in opdracht van de brancheorganisatie voor kinder- en dieetvoedingsmiddelen.

Jaarlijks overlijden in Nederland vierhonderd mensen aan de gevolgen van ondervoeding. De onderzoekers stellen dat ondervoeding in de gezondheidszorg erg wordt onderschat. Onnodige kosten zouden kunnen worden bespaard door patiënten sneller medische voeding voor te schrijven.

Voor iedere euro die wordt gestoken in het behandelen van ondervoeding staan 'baten van twee tot vier euro als gevolg van minder sterfte en minder heropnames in het ziekenhuis', zo stellen de onderzoekers. Verpleeghuizen geven op dit moment gemiddeld ruim tienduizend euro per patiënt uit om de gevolgen van ondervoeding, die zich bijvoorbeeld uiten in maag- en darmziekten, te bestrijden.

Het onderzoek is aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie laat weten de problemen te erkennen. Er zou al aan gewerkt worden.

Bewoners flat Diemen in gesprek met burgemeester

Bewoners van de door een explosie getroffen flat in Diemen gaan dinsdag in gesprek met burgemeester Amy Koopmanschap (GroenLinks) omdat ze niet terug willen. Het gaat om een groep van vijftien tot twintig mensen die maandag bij de burgemeester thuis op de stoep stond om hun beklag te doen, zegt haar woordvoerder.

De bewoners wonen in het deel van de flat dat het minst onder de explosie te lijden had. De explosie in een L-vormige flat deed zich in het midden van de korte poot van de L voor. De lange poot bleef grotendeels intact. De woningen in die poot zijn het afgelopen weekeinde weer geschikt gemaakt voor bewoning.

De bewoners weigeren echter terug te keren. "Wij hebben er begrip voor dat mensen onrustig, angstig of geschokt zijn", zegt de woordvoerder. "We nemen ook maatregelen om daar wat aan te doen. Maar wij volgen de lijn van woningcorporatie De Key."

De Key is maandag gestopt met het regelen van opvang voor de bewoners die hun huis weer in kunnen. Vijftien tot twintig bewoners die weigeren terug te keren hebben volgens stadszender AT5 de afgelopen nacht op bankjes en een veld voor het gebouw doorgebracht. Een gezin met meerdere kinderen sliep in een auto, enkele andere kinderen zouden buiten hebben geslapen. Een vrouw raakte onderkoeld en is ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

De bewoners dreigen buiten te blijven slapen tot er in hun ogen een oplossing is. Een woordvoerder van De Key kon hier niet direct iets over zeggen. De bewoners lieten maandag luidruchtig bij de woningstichting van zich horen. Bij de burgemeester op de stoep hebben ze zich volgens de woordvoerder van de gemeente zakelijker gedragen. De bewoners vertrokken toen de burgemeester een gesprek op het gemeentehuis had toegezegd.

Ondertussen zijn er ook bewoners die echt niet meer terug kunnen naar hun woning. Zij zijn ondergebracht in hotels, volgens AT5 in Schiphol-Oost. Daar zouden ze boos over zijn omdat dit verder weg is van hun familie en hun werk.

De flat aan de Beukenhorst werd donderdag opgeschrokken door een explosie waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Destiny heeft een paar patches nodig

Bungie heeft al wat patches aangekondigd voordat Destiny uitkwam. Ook zei Bungie nog even niet op reviews te vertrouwen omdat deze een vertekend beeld geven op het moment. Het is met de lijst aan patches moeilijk voor te stellen dat de bèta speelbaar was. Hulde aan de testers!

Summary:
The Day One patch for Destiny contains a number of changes to Weapons, Builds, Talents, Maps, Activities, Achievements, Progression, game stability and UI.

Classes

    General

 •         Removed subclass locking from builds.
 •         Adjusted the unlock order for all subclass trees.
 •         Adjusted the cooldown ranges of armor stats (Intellect, Discipline, Strength).
 •         Agility now has more impact to move speed and acceleration.

    Titan

         General

 •             Catapult no longer has screen effects

        STRIKER

 •             Shoulder Charge now deals Arc damage instead of Kinetic
 •             Lightning Grenade shock damage increased by 66% (base 60 to 100)
 •             Amplify Super bonus-on-kill increased from 6% to 10%
 •             Flashbang no longer disorients ultra combatants
 •             Transfusion now has a 5-second cooldown before it can trigger again
 •             Juggernaut shield is removed after jumping or sprinting for 6.5 seconds

        DEFENDER

 •             Ward of Dawn now immediately regenerates your health on activation

    

   Hunter

        GUNSLINGER

 •             Golden Gun is now unable to overpenetrate through a Ward of Dawn shield
 •             Incendiary Grenade detonation damage reduced by 18% (base 140 to 115)
 •             Chain of Woe now grants an additional 5%, 10%, 15% bonus to reload speed
 •             Gunslinger's Trance buff duration increased from 10 to 15 seconds.

        BLADEDANCER

 •             Arcbolt Grenade impact damage reduced by 17% (base 120 to 100)
 •             Razor's Edge distance traveled slowed and reduced
 •             Quickdraw now no longer requires a melee hit
 •             Blink now cancels invisibility when used


    Warlock

        VOIDWALKER

 •             Nova Bomb Vortex duration reduced from 5 to 3.5 seconds.
 •             Nova Bomb Vortex effects now has displays for its victims.
 •             Energy Drain impact damage increased by 10% (base 100 to 110)
 •             Soul Rip super bonus on kill increased from 6% to 10% bonus
 •             Vortex Grenade linger damage reduced by 50% (base 15 to 10) per tick
 •             Surge now grants a bonus to reload and weapon-ready speed
 •             Surge now activates when doing damage to an enemy instead of killing blow
 •             Surge agility buff increased by 33% (base 10 to 13)

        SUNSINGER

 •             Firebolt Grenade impact damage reduced by 20% (base 100 to 80)
 •             Flame Shield now activates when doing damage to an enemy instead of killing blow
 •             Flame Shield now provides a small overshield
 •             Solar Grenade linger damage reduced by 50% (base 15 to 10) per tick


Weapons

     General

 •         Removed weapon speed penalties from extended sprinting
 •         Capped inventory to 999 rounds
 •         Fixed several weapons that would display an incorrect magazine size
 •         Swapping weapons from inventory now only takes 50% of the ammo in PvE

    Perks

 •         Return to Sender now procs more frequently by 15%
 •         Range Finder bonus reduced by 4%
 •         High Caliber Rounds damage to combatants increased by 67%

    Assault Rifles

 •         Reduced the base Damage of all Assault Rifles by 7%
 •         Reduced the base Accuracy ranges by [14% to 25%], modified by weapon stat
 •         Reduced the base Stability ranges by [8% to 80%], modified by weapon stat

    Pulse Rifles

 •         Increased the base Damage per bullet range by [2% to 17%], modified by weapon stat
 •         Increased the base Stability range by [8% to 25%], modified by weapon stat
 •         Reduced the base Rate of Fire by [8% to 19], modified by weapon stat

     Scout Rifles

 •         Reduced the base Damage of all Scout Rifles by 8%
 •         Fixed an issue that broke the fx for explosive rounds

    Hand Cannons

 •         Increased the base Zoom of all Hand Cannons by 20%
 •         Increased the base Damage per bullet range by [4% to 15%], modified by weapon stat
 •         Increased the base Magazine size range by [8% to 20%], modified by weapon stat
 •         Reduced the base Accuracy range by [75% to 100%], modified by weapon stat

     Sniper Rifles

 •         Increased the base Stability range by [6% to 100%], modified by weapon stat

     Fusion Rifles

 •          Fusion Rifle charging is now more reliable.

     Shotguns

 •         Improved Shotgun damage falloff networking.
 •         Reduced base Damage per bullet range by [2% to 5%], modified by weapon stat
 •         Reduced base Shotgun range by [1% to 7%], modified by weapon stat

     HMGs

 •          Improved HMG projectile networking.


Vehicles

    General

 •         Fixed audio dropouts from vehicles for local player.

    Sparrow

 •         Dodging while boosting is now easier to execute.

    Cabal Interceptor

 •         Reduced Rocket Rate of Fire from 1 to 1.5666 seconds per shot.
 •         Reduced Rocket damage blast radius from 7 to 6 meters.
 •         Reduced Rocket damage falloff curves so they are less effective at long rangers
 •         Reduced Arming shape from 1 to 0.6 meters.

 PVP

    General

 •         Crucible Marks drop rate increased from 2 to 3 for wins, 1 to 2 for losses.
 •         Match completion XP and Glimmer awards increased.
 •         Match completion can now award Engrams.
 •         Playlists now unlock sequentially instead of based on character level.
 •         Health numbers are now normalized at a 200 base value (up from 175) to be easier for players to calculate.
 •         Ghost ammo collection disabled in all playlists.
 •         'Crushing' voice-overs now plays properly when the game has 0:30 and 0:10 seconds remaining

    Medals

 •         Mark of the Unbroken minimum threshold increased from 7 to 15
 •         Back in Action death streak threshold increased from 3 to 5
 •         Heating Up medal removed to avoid spam and player confusion
 •         Domination now only fires only once per domination zone per player
 •         Domination medal score increased from 40 to 125

    Game Types

     Salvage

 •             Salvage Zones now do not return to the most recent salvaged relic locations
 •             Fixed a bug with Salvage probe offense points being given out incorrectly
 •             Fixed spawn policy content that caused bad behavior on (PS3 only)

    Maps

         First Light

 •             Pike spawns reduced from 4 to 3.
 •             Interceptor spawns reduced from 2 to 1.
 •             Interceptor spawn times reduced to 2 minutes.
 •             Interceptor timer now does not start incrementing until after the game has started.

         Blind Watch

 •             Windmill now pumps approximately 14% less liters of waters per match from 3.5L to 3L.

        Rusted Lands

 •             Line-of-sight spawn influencers changed to reduce spawning near enemies.
 •             Level-of-detail volumes adjusted for better performance on slower platforms.

        Shores of Time

 •             Playable space volumes adjusted to remove exploit zones
 •             Level-of-detail volumes adjusted for better performance on slower platforms.

        The Anomaly

 •             Fixed a hole that let players see out of environment in the lower tunnel.

         Bastion

 •             Pike spawns reduced from 4 to 3.
 •             Interceptor spawns reduced from 2 to 1.
 •             Interceptor spawn timers reduced to 2 minutes.
 •             Interceptor timer now does not start incrementing until after the game has started.

         Exodus Blue

 •             Added physics volume to keep players from getting on top of the giant hose reel near Control Zone A


Activities

    Missions

 •         Fixed an issue with Ishtar Collective Venus mission to enable the Vex Turret to drop Mind Cores for assisting players, instead of only killing blow players.

    Strikes

 •         Strikes now award increasingly more Vanguard Marks at higher levels.
 •         Strikes now award significantly better Gear at lower levels.
 •         Fixed an exploit using Ward of Dawn against Sepiks Prime

    Raids

 •         Raid condensed to two difficulty tiers, in order to get straight to the punishment. Levels adjusted.
 •         Flawless Raider achievement cut, then un-cut, then cut, then un-cut, then declared immune to further cutting.


Destinations

    World

 •         Patrols award increased Vanguard reputation but no longer award Vanguard Marks.
 •         Patrol VIP objectives brought in-line with other objectives, but still award additional reputation.
 •         Treasure chest glimmer drop rate reduced, but added Materials to loot table.
 •         Treasure chests now have a small chance to award large drops of additional Glimmer, Materials, Engrams, and Consumables.
 •         Fixed various bugs where combatants were spawning in front of players
 •         Fixed bugs where too many combatants were spawning during some instances of the Vex Block event

    Combatants

 •         Removed spurious XP bonuses for Fallen Captains, Hive Knights and Wizards, Vex Minotaurs, Cabal Centurions
 •         Stealth Vandals should award XP now.
 •         Acyclic Geometer's name now display properly.
 •         Fixed Hydras to reward the correct loot for Patrol missions on Venus
 •         Spidertank leg health reduced by 16% (base 3000 to 2520) per leg.

Vendors

 •     Bounty introduction unlock moved from Level 6 to Level 4.
 •     Bounty Leads will be sent to characters upon reaching various milestones.
 •     Engram and Package tooltips now indicate what they can contain.
 •     Packages earned from Faction reputation rewards now contain Glimmer instead of awarding XP.
 •     Cryptarch reputation requirements to reach Rank 2 increased.
 •     Cryptarch reputation earned from purchasing Engrams are greatly reduced.
 •     Vanguard and Crucible Marks are now accruable beginning at Level 18.

Technical

 •     Fixed an issue with skill distribution that caused convergence to take much too long.
 •     Fixed an issue where players’ skill rating was too often shifting negatively causing less than ideal matches.


RTL Nieuws naar rechter om Miljoenennota

RTL Nieuws stapt naar de rechter in een poging de Miljoenennota openbaar te krijgen. Dat meldt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein dinsdag op Twitter. Het kort geding dient donderdag om 14.30 uur in Utrecht.

De nieuwsrubriek probeerde via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) de Miljoenennota al in handen te krijgen voordat die volgende week op Prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd. Het ministerie van Financiën wees dit verzoek echter af. RTL Nieuws neemt hiermee geen genoegen, en stapt naar de rechter om dit besluit te laten toetsen.

RTL Nieuws vindt dat openbaarmaking van de Miljoenennota op zijn plaats is, omdat de afgelopen tijd al verscheidene maatregelen uitlekten. "Dat kan een vertekend beeld creëren, omdat de vervelende maatregelen uit de publiciteit worden gehouden", zei Klein daar eerder over. "Er is maar één oplossing: maak alle stukken openbaar."

Eerder vroeg ook al een aantal oppositiepartijen onder aanvoering van de SP om openbaarmaking van de stukken. Premier Mark Rutte (VVD) wees dat verzoek af, met het argument dat de grondwet voorschrijft dat de begroting voor volgend jaar op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De Tweede Kamerfracties krijgen de stukken overigens al aanstaande vrijdag, op een beveiligde usb-stick. Hierdoor kunnen zij zich beter voorbereiden op de algemene beschouwingen, die volgende week worden gehouden.

Commissie zet vraagtekens bij schaliegaswinning

Het is de vraag of schaliegaswinning past bij de plannen om een steeds groter aandeel van de energie duurzaam op te wekken. Daarom moet de overheid goed onderbouwen hoe de voornemens uit het energieakkoord kunnen worden gehaald als schaliegaswinning wordt toegestaan, schrijft de commissie voor de milieueffectrapportage dinsdag.

Met milieubewegingen is vorig jaar afgesproken dat in 2023 zestien procent van de energie duurzaam moet worden opgewekt. Het is nu al de vraag of dat doel wordt gehaald. "De Europese Commissie wil het aandeel duurzame energie na 2023 waarschijnlijk verder opkrikken. Daarom adviseren wij duidelijk te maken hoe schaliegaswinning in dat plaatje past", zegt een commissiewoordvoerder.

De commissie doet de aanbevelingen in een advies aan minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Infrastructuur Melanie Schultz-van Haegen (VVD). Zij krijgen het advies twee scenario's te schetsen. Een waarbij geen schaliegas wordt gewonnen en een waarbij dat wel gebeurt. Zo zouden de verschillen inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

Kamp en Schultz werken aan een structuurvisie waarin komt te staan of schaliegas moet worden gevonden, en zo ja, waar dat het beste kan worden gedaan. De commissie adviseert beide vragen tegelijk te beantwoorden. Deze informatie wordt bij elkaar gebracht in een milieueffectrapport. De commissie stelt zulke rapporten niet zelf op, maar kan wel adviseren over wat hier in moet komen te staan. Ook kan de commissie toetsen of rapportages juist zijn opgesteld.

Als de ministers besluiten schaliegaswinning toe te staan, moeten zij volgens de commissie ook gelijk duidelijk maken waar dit gaat gebeuren en met welke maatregelen. De commissie zegt op voorhand geen nee tegen het winnen van schaliegas in bewoonde gebieden of nabij waterwingebieden.

Wel moet volgens de commissie worden onderzocht wat voor maatregelen nodig zijn. Zo moet duidelijk zijn wat voor bufferzones nodig zijn en of het gebied in de buurt zit van een breuklijn. De resultaten van dit onderzoek zouden duidelijk moeten worden weergegeven op kaarten.

In het verleden hebben onder meer waterbedrijven grote zorgen geuit over mogelijke schaliegaswinning bij waterwingebieden. Omdat bij schaliegaswinning chemicaliën onder hoge druk de grond in worden gespoten, vrezen zij dat het grondwater verontreinigd raakt. Bewoners van regio's met schaliegas vrezen ook voor hun veiligheid.

Twee op drie nieuwe docenten denken over stoppen

Van de startende docenten in het basis- en voortgezet onderwijs denkt 63 procent er wel eens aan het onderwijs te verlaten. Belangrijkste reden is de hoge werkdruk. Dat meldt het televisieprogramma Altijd Wat na onderzoek samen met de Algemene Onderwijsbond.

De hoge werkdruk wordt volgens de bijna 850 ondervraagde docenten vooral veroorzaakt door administratie, niet-lesgebonden taken en leerlingen die speciale zorg vereisen. Beginnende docenten geven hun baan desondanks toch een 7,2 als rapportcijfer.

Ongeveer veertig procent van de leerkrachten zegt slecht voorbereid te zijn op hun eerste jaar voor de klas. Meer dan negentig procent van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan begeleiding in het eerste jaar. De helft van de docenten in het basisonderwijs en twintig procent van de leraren in het voortgezet onderwijs werden naar eigen zeggen echter niet begeleid.

Startende docenten geven er relatief snel de brui aan. Een kwart van de starters zwaait binnen vijf jaar na afstuderen af. Over een paar jaar gaan veel oudere leraren met pensioen. Als de trend van uitvallers doorzet, ontstaat in 2020 een tekort van ongeveer vijfduizend docenten in het basisonderwijs.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD) meldden eind vorige maand 1,2 miljard euro in het onderwijs te investeren. Het geld is onder meer bedoeld voor betere begeleiding van startende docenten. D66-Kamerlid Paul van Meenen stelt echter dat het geen nieuwe plannen zijn. "Het is opgewarmde prak die al dateert van het regeerakkoord. Er komt feitelijk voor onderwijs geen euro bij, er wordt een soort balletje balletje met onderwijsgeld gespeeld."

OM krijgt vijf extra 'jihadofficieren'

Het Openbaar Ministerie krijgt vijf extra officieren van justitie die zich moeten toeleggen op het vervolgen van jihadgangers. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het OM 'zet intensief in' op het opbouwen van strafdossiers, zodat verdachten effectief kunnen worden opgespoord en vervolgd, schrijft Opstelten. Het landelijk parket coördineert de aanpak. De vijf extra officieren krijgen elk een secretaris en een 'administratieve ondersteuner'. De uitbreidingen passen in het 'meerjarenbudget' van het OM.

Opstelten moest de Tweede Kamer schriftelijk uitleg geven over zijn plannen om jihadstrijders aan te pakken, nadat hij vorige week in een debat hevig onder vuur was komen te liggen. De oppositie vond dat hij geen duidelijke antwoorden gaf. CDA-leider Sybrand Buma zei dat Opstelten 'geen flauw benul' had van zijn eigen plannen.

Meer studenten natuur- en scheikunde

Het aantal studenten dat een bacheloropleiding natuur- of scheikunde volgt, is in drie jaar met ruim twintig procent gestegen. Ook het aantal vrouwelijke onderzoekers is sterk gegroeid. Van de 88 nieuwe onderzoeksplaatsen wordt ruim een derde door vrouwen ingenomen, blijkt uit onderzoek dat dinsdag is aangeboden aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD).

Het betreft een tussenrapportage over het zogeheten sectorplan natuur- en scheikunde. Sinds 2011 investeert het kabinet jaarlijks twintig miljoen om het aantal studenten dat natuur- en scheikunde studeert te verhogen en het onderzoek en onderwijs structureel te versterken. Deze aanpak heeft binnen drie jaar 'zichtbare resultaten' opgeleverd. Uit het rapport blijkt verder dat het chemische en fysische onderzoek in Nederland kwalitatief tot de wereldtop behoort.

Jandino Asporaat maakt komische film

Jandino Asporaat gaat een eigen film maken gebaseerd op zijn typetjes. Hij is in onderhandeling met producent Eyeworks, heeft de cabaretier maandagavond laten weten aan RTL Boulevard. "Ik kan nog niet precies zeggen wat het is, maar het wordt een grote film."

De 33-jarige Asporaat wil al wel onthullen dat het een komedie wordt. Over titel en inhoud houdt hij echter de lippen nog stijf op elkaar. Zo wil hij niet onthullen of de typetjes al bekend zijn uit zijn De Dino Show, het humoristische praatprogramma waarvoor hij vorig jaar werd genomineerd voor een Gouden Roos.

[pic] Zoon spot piemels in mama's gordijn

Scott Godfrey uit Ipswich heeft onlangs een schokkende ontdekking gedaan. Op de peperdure nieuwe gordijnen van zijn moeder ontdekte de 30-jarige Engelsman zowaar een piemel!

Scotts mama schafte zich onlangs voor 125 pond bij Next een paar nieuwe gordijnen aan. Zoonlief besloot hierop deze aan een nadere inspectie te onderwerpen.

"Ik kan er niets aan doen, maar er staan afbeeldingen van piemels op", zo laat de beste man aan Engelse media weten. "Hoe heeft men deze fout kunnen maken?"

De piemels, die juist bloemen zouden moeten uitbeelden, staan naast gordijnen ook op tapijten en kussens. Volgens de winkel is het dessin gebaseerd op een waterverfschilderij. De 'piemelgordijnen' zullen nu uit de handel worden gehaald.

Brand in beroemde houten achtbaan VS

Een brand in pretpark Six Flags Magic Mountain, in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië, heeft een deel van de beroemde houten achtbaan Colossus in de as gelegd. Er vielen geen gewonden. Toen de brand uitbrak waren medewerkers bezig een deel van de achtbaan te demonteren.

De brandweer van Los Angeles was snel ter plaatse en wist het vuur in een halfuur te blussen. Een deel van de 38 meter hoge rollercoaster stortte door de brand in.

De Colossus was de hoogste en snelste rollercoaster ter wereld toen deze in 1978 werd geopend. Op 17 augustus werd de Colossus stilgelegd. Het pretpark gaat de achtbaan moderniseren. Hij wordt langer en zal niet meer alleen uit hout bestaan. In het voorjaar van 2015 kunnen bezoekers weer in de Twisted Colossus stappen voor een ritje.

Meer dan 400 doden na overstromingen Kashmir

Het dodental door de overstromingen in India en Pakistan is de vierhonderd gepasseerd. Bijna zevenhonderd mensen zijn gewond geraakt. De autoriteiten waarschuwen dat de komende dagen nog meer overstromingen kunnen voorkomen.

Door het water zijn een half miljoen mensen in de problemen gekomen, duizenden raakten dakloos. Pakistaanse en Indiase militairen hebben met boten en helikopters voedseldroppings uitgevoerd en slachtoffers geëvacueerd.

In Pakistan zijn 205 doden gevallen, in India 200. Ahmad Kamal, woordvoerder van de Pakistaanse rampenbestrijdingsdienst, zegt dat de overstromingen zich naar het zuiden van het land bewegen. In een aantal districten worden evacuaties voorbereid. Er vielen veel slachtoffers in de verdeelde regio Kashmir, maar in het noorden en oosten van Pakistan is de schade groot.

'Discovery lonkt naar SBS Nederland'

Het Amerikaanse mediabedrijf Discovery Communications heeft interesse in SBS Nederland. Dat meldt De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen. Eigenaren Sanoma en Talpa zeggen SBS niet te willen verkopen.

"Onze strategie is gericht op consumentenmedia in Finland en Nederland, inclusief SBS, en die is niet gewijzigd", zegt Sanoma tegen de ochtendkrant. Het Finse concern is voor tweederde eigenaar van SBS Nederland. Het Talpa van John de Mol heeft de overige 33 procent in handen.

Discovery heeft in Nederland al de zenders Discovery Channel en TLC in handen. Het bedrijf wil volgens de ochtendkrant snel uitbreiden. Zo kocht het onlangs een meerderheidsbelang in Eurosport en nam het de Scandinavische SBS-zenders van het Duitse ProSiebenSat.1 over.

De Amerikaanse mediamagnaat John Malone (73) is grootaandeelhouder en bestuurder bij Discovery. Hij is tevens bestuursvoorzitter van UPC-eigenaar Liberty Global. Dat concern neemt kabelaar Ziggo zeer waarschijnlijk over.

Thriller Fatal Attraction naar Nederlandse theaters

Een toneelversie van Fatal Attraction komt volgend jaar naar de Nederlandse theaters. De psychologische thriller verscheen in 1987 op het witte doek met Michael Douglas en Glenn Close in de hoofdrollen en is sinds begin dit jaar te zien op het Londense West End. Producent Hans Cornelissen haalt de theaterproductie nu naar Nederland.

"Het publiek vergeet dat het in een zaal zit", zegt hij dinsdag in De Telegraaf. "Het stuk is zo goed gemaakt dat je je adem inhoudt. Net als bij de film." De producent heeft zijn hoofdrolspelers al gevonden: Matteo van der Grijn en Loes Haverkort, die ook al samen te zien waren in de musical Soldaat van Oranje. Fatal Attraction opent in het najaar van 2015.

Het verhaal draait om een getrouwde man die een korte affaire beleeft met een vrouw. Laatstgenoemde kan zich er niet bij neerleggen als het avontuurtje ten einde komt en zet het leven van de man op zijn kop.

FIFA 15-demo komt vandaag uit

Vandaag krijgen wij de kans om FIFA 15 uit te proberen. Gratis. Electronic Arts raadt dat zelfs aan om te testen of jouw pc de Ignite Engine wel aankan. Voor zover bekend staat er geen maximale speeltijd op de demo.

De demo is een sample van het volledige spel, dus niet alle mogelijkheden staan tot je beschikking. Zodra de demo er is kun je deze hier downloaden of uiteraard via de Origin-app. FIFA 15 komt 23 september uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Electronic Arts verklaart:Onze EA SPORTS IGNITE-engine, die alle EA SPORTS-titels op PlayStation 4 en Xbox One aandrijft, wordt ook gebruikt voor FIFA 15 op PC.”

Aanbevolen configuratie:

 •     Besturingssysteem: Windows Vista/7/8/8.1 -64-bit
 •     Processor: Intel i5-2550K @ 3,4Ghz
 •     RAM: 8 GB
 •     Benodigde vrije ruimte op harde schijf: 15,0 GB
 •     Ondersteunde videokaarten: ATI Radeon HD 6870, NVIDIA GTX 460
 •     DirectX: 11.0


Minimale systeemvereisten:

 •     Besturingssysteem: Windows Vista/7/8/8.1 -64-bit
 •     Processor: Intel Q6600 Core2 Quad @ 2,4Ghz
 •     RAM: 4 GB
 •     Benodigde vrije ruimte op harde schijf: 15,0 GB
 •     Ondersteunde videokaarten: minimaal ATI Radeon HD 5770, NVIDIA GTX 650 of hoger
 •     DirectX: 11.0

[Vuelta] Brambilla biedt excuses aan voor knokpartij

Gianluca Brambilla heeft zich verontschuldigd voor zijn vechtpartij met Ivan Rovny tijdens de zestiende etappe van de Vuelta. De renner van Omega Pharma-Quick-Step ging op veertig kilometer van de finish op de vuist met Rovny (Tinkoff-Saxo). "Sorry, dit had nooit mogen gebeuren", meldt hij op Twitter.

"Voor mijn aandeel in deze situatie bied ik mijn excuses aan bij mijn ploeg, de organisatie en de fans", stelt de Italiaan. De jury besloot Brambilla en Rovny, die beiden deel uitmaakten van de kopgroep, na enig beraad te diskwalificeren. De Rus liet nog niet van zich horen na het incident.

Arkham Knight heeft releasedatum

Batman: Arkham Knight, het vierde deel uit de Batman: Arkham-serie, heeft een releasedatum gekregen: op 2 juni 2015 komt de game in Noord-Amerika op de markt voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Waarschijnlijk zullen andere regio's daarna snel volgen. Er zijn twee Collectors Editions beschikbaar: de Limited Edition en de Batmobile Edition.

De Limited Edition bestaat uit een boek met concept art, een steelbook case, een stripboek van DC Comics Batman: Arkham Knight, een character skin pack en een fysieke statuette van de vleermuismeneer. Deze uitvoering gaat 99,99 euro kosten voor pc en 119,99 euro voor consoles. De Batmobile Edition bestaat uit dezelfde content alleen heeft in plaats van een Batman-statuette een (transformeerbare!) replica van de Batmobiel. Laatstgenoemde editie is alleen verkrijgbaar voor consoles en gaat 199,99 euro kosten.

'Broeikasgassen naar nieuwe recordhoogte'

De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is in 2013 tot nieuwe recordhoogte gestegen. Deze ontwikkeling wordt mede veroorzaakt door toenemende concentraties kooldioxide. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dinsdag in een nieuw bulletin over broeikasgassen.

In vergelijking met het pre-industriële tijdperk van voor het jaar 1750 bevat de atmosfeer in 2013 1,4 maal zoveel koolstofdioxide, 2,5 keer zo veel methaan en 1,2 maal de concentratie distikstofoxide (lachgas). De toename van deze gassen heeft tussen 1990 en 2013 voor gezorgd voor extra opwarming van de aarde. Zonnewarmte wordt meer vastgehouden door het broeikaseffect en juist minder naar de ruimte teruggekaatst.

MH17 doorboord door 'groot aantal objecten'

Vlucht MH17 is in de lucht in stukken gebroken omdat het toestel is doorboord door een groot aantal objecten. Van technische mankementen was geen sprake en ook is de crash niet veroorzaakt door de bemanning. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag in het eerste tussenrapport naar de oorzaak van de vliegramp in Oekraïne.

De onderzoekers concluderen op basis van de gegevens uit de zwarte dozen dat de vlucht normaal is verlopen en 'vervolgens abrupt eindigde'. "Bij het uitluisteren van de cockpitvoicerecorder is in de communicatie tussen de bemanningsleden in de cockpit geen aanwijzing gevonden dat er sprake was van een mankement of noodsituatie."

De zogenoemde flightdatarecorder heeft volgens de onderzoeksraad geen waarschuwingen van de vliegtuigsystemen geregistreerd. Ook de vliegtuigmotoren waren normaal. "De radiocommunicatie met de Oekraïense luchtverkeersleiding bevestigt dat er geen noodoproep is gedaan door de cockpitbemanning."

In het 'rapport van eerste bevindingen' heeft de Onderzoeksraad alle feiten op een rij gezet die tot nu toe zijn verzameld. Het gaat onder meer om informatie uit radarbeelden, satellietfoto's, gegevens van de luchtverkeersleiding en de zwarte dozen. Door gevechten in het rampgebied kon de Onderzoeksraad nauwelijks informatie vergaren op de rampplek zelf.

Koopkracht daalde met 1,1 procent in 2013

De koopkracht van Nederlandse consumenten is vorig jaar afgenomen met 1,1 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. 2013 was het vierde jaar op rij waarin de koopkracht daalde. Bij gepensioneerden en zelfstandigen was de daling het sterkst.

Door de crisis en de oplopende werkloosheid konden vrijwel alle bevolkingsgroepen met hetzelfde geld minder kopen dan een jaar eerder. Alleen werknemers gingen erop vooruit, met 0,4 procent.

Zelfstandigen moesten afgelopen jaar gemiddeld 3,3 procent aan koopkracht inleveren, maar binnen die groepen waren wel grote verschillen te zien. Een kwart van de zelfstandigen moest genoegen nemen met een daling van zestien procent. Bij eveneens een kwart van de zzp'ers nam de koopkracht juist met tien procent of meer toe.

Ook gepensioneerden gingen er vorig jaar op achteruit, met drie procent. Dat kwam onder meer doordat veel aanvullende pensioenen niet werden geïndexeerd en zelfs gekort.

Van Praag: herverkiezing Blatter onvermijdelijk

Voor KNVB-preses Michael van Praag staat vrijwel vast dat Sepp Blatter in mei aan een vijfde termijn als voorzitter van de FIFA begint. "We gaan wel en zullen dan ongetwijfeld getuige zijn van het onvermijdelijke", zegt Van Praag dinsdag in De Telegraaf. Blatter maakte maandag bekend tot 2019 door te willen gaan.

"Ik zie niemand die Blatter kan verslaan in zo'n verkiezing", vervolgt Van Praag. "In Brazilië proefde ik dat al nadat we als Europa zijnde getracht hebben Blatters positie en functioneren ter discussie te stellen voor de goede naam van de FIFA." Van Praag vroeg de 78-jarige Zwitser zich niet meer beschikbaar te stellen, maar vond geen gehoor in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en het Caribisch gebied.

Op de stem van de KNVB hoeft Blatter in ieder geval niet te rekenen. "Nee, dat lijkt me vrij duidelijk", stelt Van Praag, die er nog steeds van baalt dat UEFA-baas Michel Platini de strijd niet aangaat. "Hij zou de enige zijn die Blatter tegenwicht had kunnen bieden. Nu ligt Blatters weg wijd open. Ik denk dat het niet goed is voor het voetbal."

Den Bosch slaat alarm over suÔcidale vluchtelingen

De uitzetting van Armeense asielzoekers in Den Bosch en omgeving moet onmiddellijk worden stopgezet. Dat heeft burgemeester Ton Rombouts (CDA) van Den Bosch gevraagd in een alarmbrief aan het kabinet. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag na berichtgeving in de Volkskrant. Momenteel is sprake van een golf aan zelfmoordpogingen en dreigende suïcides onder Armeense vluchtelingen.

De burgemeester slaat alarm in een brief die is verstuurd aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Rombouts wil dat een onderzoek wordt ingesteld naar de ernst van de signalen. In afwachting daarvan wil hij dat uitzetting wordt opgeschort. Een zegsvrouw van Teeven laat echter weten de zaak eerst te gaan bekijken voordat een reactie volgt.

Van de 45 Armeniërs die onder behandeling staan van het psychotraumacentrum Zuid-Nederland zijn 22 volwassenen ernstig suïcidaal. Het gaat om vluchtelingen die het land moeten verlaten omdat hun asielaanvraag is afgewezen.

De behandelaars vinden dat sprake is van een medische noodsituatie. Bij erkenning zouden deze vluchtelingen mogen blijven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat de Armeniërs adequaat in Armenië kunnen worden behandeld.

"De staatssecretaris doet aan douwen en pompen. Maar wat hoor ik in mijn stadje: meer dan twintig mensen hebben serieuze zelfmoordpogingen", citeert de krant Rombouts. "Ik ben hier achttien jaar burgemeester, niet eerder heb ik zoiets meegemaakt. Dit moet stoppen. Staatssecretaris, hier is wat aan de hand", aldus de burgemeester.

Belgen alsnog op Nederlandse bon (en andersom)

Tienduizenden Belgen die de afgelopen twee jaar in Nederland op de bon zijn gegaan voor foutparkeren, krijgen de komende weken alsnog hun boete. Dat meldden de Vlaamse kranten Gazet van Antwerpen en De Standaard dinsdag.

Door problemen met de privacywetgeving werden sinds augustus 2012 geen kentekengegevens meer uitgewisseld tussen België en Nederland. Een nieuw verdrag tussen Nederland en België werd in 2013 afgesloten, maar is nu pas in werking getreden.

Ook duizenden Nederlandse foutparkeerders die bij de zuiderburen op de bon zijn gegaan, kunnen alsnog een boete uit België verwachten, aldus de kranten.

Tienduizenden Belgen toch op Nederlandse bon
Belgen alsnog op Nederlandse bon (en andersom) (Foto: ANP)

Megaluchthaven Dubai komt er alsnog

In de woestijn van Dubai verrijst alsnog de grootste luchthaven ter wereld. Leider sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum investeert 32 miljard dollar (25 miljard euro) in uitbreiding van Al Maktoum International, nu nog het tweede vliegveld van het emiraat. Dergelijke plannen bestonden al langer, maar werden in 2010 in de nasleep van de kredietcrisis in de ijskast gezet.

Het luchtvaartknooppunt moet uiteindelijk 200 miljoen passagiers per jaar kunnen verwerken. De luchthaven van Atlanta in de Verenigde Staten, nu nog 's werelds grootste, ontving vorig jaar ruim 94 miljoen reizigers, Schiphol ruim 52 miljoen.

Al Maktoum International wordt de nieuwe thuisbasis van Emirates. De nationale luchtvaartmaatschappij van Dubai is nu nog gevestigd op Dubai International Airport.

Megaluchthaven Dubai komt er alsnog
Megaluchthaven Dubai komt er alsnog (Foto: ANP)

Cilic in top tien na titel US Open, Murray na zes jaar eruit

Marin Cilic heeft door zijn titel op de US Open de top tien van de wereldranglijst in zicht gekregen. De 25-jarige Kroaat verruilt de zestiende voor de twaalfde plaats, maar met de zege op Flushing Meadows zal hij stijgen naar de negende plek. In de nieuwste ranglijst is de finale van de US Open namelijk nog niet verwerkt.

Cilic versloeg maandag in de finale in New York Kei Nishikori, die eveneens stijgt. De Japanner gaat van elf naar acht. De opmars van Nishikori, die net als Cilic zijn eerste grandslamfinale speelde, gaat onder meer ten koste van Andy Murray. De Schot handhaaft zich nog net in de top tien, maar zal door de titel van Cilic op de volgende ranglijst voor het eerst in zes jaar buiten de beste tien van de wereld vallen: Elfde.

In de top van de ATP-ranking veranderde niets. Novak Djokovic is de mondiale nummer een, voor Rafael Nadal, Roger Federer en Stanislas Wawrinka. Robin Haase en Igor Sijsling staan net als twee weken geleden zeventigste en 72e. Beide Nederlanders sneuvelden in de eerste ronde van de US Open. Thiemo de Bakker staat 145e en Jesse Huta Galung bezet plek 190, een stijging van 39 plaatsen.

Meer taxibedrijven over de kop

De taxibranche heeft het moeilijk. Tussen januari en eind augustus zijn er 44 taxibedrijven failliet gegaan. Dat zijn er vijftien procent meer dan in die periode vorig jaar. Als de negatieve trend zich doorzet, zijn er aan het eind van het jaar 66 taxibedrijven bankroet gegaan, een derde meer dan gemiddeld. De website faillissementsdossier.nl meldt dat dinsdag.

De taxibranche had last van lagere prijzen door toegenomen concurrentie. De omzetten daalden bovendien doordat door bezuinigingen op de zorg steeds minder mensen in aanmerking komen voor zorgvervoer. Per week rijden taxi's zo'n 650 duizend zorgritten voor passagiers met een zorgbehoefte. Dat is twee derde van het totale aantal ritten.

De impact van taxidienst Uber, waarbij particulieren met hun eigen auto voor taxi kunnen spelen, heeft weinig te maken met het omvallen van het hoge aantal taxibedrijven, meldde branchevereniging KNV Taxi aan faillissementsdossier.nl. Veel chauffeurs beschouwen de dienst, waarbij passagiers via een app een taxi kunnen bestellen, als oneerlijke concurrentie, maar ondanks dat is 'de concurrentie van deze nieuwkomer vooralsnog te verwaarlozen'.

De problemen in de branche steken schril af tegen de daling in het aantal bedrijven en instellingen dat in totaal bankroet ging. Dat aandeel daalde met een kwart in de eerste acht maanden van het jaar, naar 6832. In de bouw daalde het aantal faillissementen zelfs met veertig procent.

17 Nederlanders doen mee aan KLM Open

Zeventien Nederlandse golfers hebben zich ingeschreven voor de 95e editie van het KLM Open. Dat zijn er veel, maar het is geen record. In 2009 deed een recordaantal van twintig Nederlandse spelers mee, maar destijds haalden slechts twee spelers de cut. 

Joost Luiten is de titelverdediger, Robert-Jan Derksen zal voor de twintigste en laatste keer meedoen. De 40-jarige Blaricummer zal aan het eind van het jaar een punt achter zijn profcarrière zetten. Daan Huizing is de derde Nederlander op de Europese Tour en kan daarom automatisch deelnemen.

De Nederlanders Maarten Lafeber (winnaar KLM Open in 2003), Tim Sluiter, Wil Besseling, Robin Kind en Taco Remkes die actief zijn op de Challenge Tour zullen ook op de Kennemer in Zandvoort in actie komen. Floris de Vries en Reinier Saxton zijn de overige twee profs. De zeven amateurs die zich hebben geplaatst zijn Kevin Reints, Severiano Prins, Darius van Driel, Vince van Veen, Inder van Weerelt , Lars Keunen en Jeroen Krietemeijer. 

Warlock: Master of the Arcane gratis op Humblebundle

Het spel Warlock: Master of the Arcane is nu gratis te verkrijgen van Humblebundle. Op dit moment heeft de online winkel een 'End of Summer Sale' tot en met 22 september. Wees er wel snel bij want de actie loopt tot 19:00 uur vandaag.

Het spel is vergelijkbaar met de Civilization-series, maar heeft de focus op magie liggen.

Klik hier om naar de winkel van Humblebundle te gaan.

Haai bijt man dood in AustraliŽ

In Australië is dinsdag vermoedelijk door een aanval van een haai een man om het leven gekomen. Het gebeurde bij het populaire toeristenoord Byron Bay. Dat heeft de ambulancedienst bekendgemaakt.

Bij het noodnummer kwam een melding binnen dat de man van in de 40 een 'zeer ernstige beet' in zijn been had 'die vermoedelijk van een haai' was, liet de dienst weten. Hij was uit het water gehaald bij Clarkes Beach. Hoewel de man ter plekke behandeld is door een dokter heeft hij het niet overleefd.

De politie heeft de identiteit van het slachtoffer nog niet vastgesteld. Ook is niet duidelijk wat hij in het water deed. Volgens ABC Radio was hij in zijn eentje aan het surfen.

Hoewel er veel haaien voorkomen voor de Australische kust veroorzaakten de dieren de laatste jaren gemiddeld minder dan twee doden per jaar. Toch lijken dodelijke aanvallen recentelijk vaker voor te komen. De enige twee slachtoffers van 2013 kwamen in een week tijd in november om het leven. In april dit jaar werd een 63-jarige vrouw door een haai gedood.

'Nederland gepasseerd tegen IS om gemis wapens'

Nederland zit niet bij de internationale coalitie die tegen de Islamitische Staat (IS) strijdt omdat het geen zware wapens kan leveren. Het kabinet bekijkt nu of alsnog serieus wapentuig aan de zogenoemde coalition of the willing kan leveren, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van ingewijden.

Premier Mark Rutte (VVD) was volgens de ingewijden zeer verbaasd dat Nederland niet op het lijstje stond van de kerncoalitie die de aanval op de IS opent. In een lijstje dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vrijdag opsomde staan naast de VS het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen, Canada en Australië. Nederland zou daar heel graag bij willen horen.

Op het lijstje staan echter alleen landen die maatregelen nemen waardoor doden kunnen vallen. Nederland heeft alleen helmen en scherfvesten geleverd. Verder transporteert het de wapens die andere landen sturen.

Dat Nederland 'gepasseerd' wordt, is volgens directeur Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische studies een groot politiek signaal. De VS zijn politieke symboolbijdragen volgens hem moe. "Daarom is er steeds vaker sprake van coalities van landen die niet alleen willen, maar ook kunnen. Dat zag je al in Libië", zegt hij in de krant. In Libië weigerde Nederland deel te nemen aan bombardementen, maar vlogen wel Nederlandse F-16's mee om de vliegtuigen die de bommen afgooien te beschermen tegen eventuele andere vliegtuigen. De VS zijn het volgens De Wijk zat dat landen geen materiaal of manschappen inbrengen en toch praatjes hebben.

"Zimling is een superprof met een geweldige mentaliteit"

Ajax versterkte zich op de slotdag van de transfermarkt met Niki Zimling. Wiljan Vloet snapt wel dat de Amsterdammers voor de Deense middenvelder hebben gekozen. De ervaren Deen wordt voor een seizoen gehuurd van FSV Mainz 05.

De achterban van Ajax was niet gelijk enthousiast bij het horen van de naam Zimling. Maar mensen die met hem hebben gewerkt zijn wel overtuigd van zijn kwaliteiten. Zo ook Wiljan Vloet, die met Zimling samenwerkte bij N.E.C. Nijmegen.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars noemde Zimling een type Jan Wouters. "Niki is zelfs dynamischer dan Wouters", zegt Vloet in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Een superprof met een geweldige mentaliteit."

"Sterk, fel, met loopvermogen, een denker, strateeg en een balafpakker, met bovendien een functionele techniek", omschrijft Vloet de 29-jarige middenvelder. "Ik begrijp heel goed dat Ajax bij Zimling is uitgekomen."

In Nederland is Zimling bekend vanuit zijn periode bij N.E.C. Nijmegen. Daarna vertrok hij naar Club Brugge en speelde hij vervolgens voor Mainz. Eerder droeg hij ook de shirts van Esbjerg en Udinese.

Zimling heeft bij Mainz een contract tot 2017. Ajax beschikt over een optie tot koop.

Engelaar verwacht deze week duidelijkheid van FC Twente

Orlando Engelaar verwacht deze week nog duidelijkheid te krijgen over een eventueel contract bij FC Twente. De clubloze middenvelder traint momenteel mee met de selectie van Alfred Schreuder. Engelaar stond tussen 2006 en 2008 onder contract bij FC Twente en mikt nu op een rentree in de Grolsch Veste.

Het is voor Engelaar nog een raadsel of hij een contract krijgt aangeboden. "Ik train gewoon mee, totdat ik hoor over hoe of wat. Ik ga ervan uit dat er de komende dagen wel wat bekend wordt", zegt Engelaar tegen FOX Sports.

De 35-jarige middenvelder zegt 'heel erg fit' te zijn. "Als ik de komende weken conditioneel goed fit word, dan kan ik wat mij betreft heel veel spelen."

Engelaar droeg de shirts van NAC Breda, FC Twente, Schalke 04, PSV en Melbourne Heart. De ervaring die hij in de afgelopen jaren opdeed wil hij overbrengen op de jeugdige selectie van Twente.

"Dat is ook de reden dat Alfred me graag zou toevoegen aan de selectie. Het is een heel talentvolle groep, maar het zijn wel allemaal jonge jongens", aldus Engelaar.

Rekik: "Het ligt niet aan de trainer"

Het EK van volgend jaar is voor Jong Oranje ver weg na twee nederlagen op rij. Karim Rekik vindt niet dat trainer Adrie Koster de schuldige is voor de slechte resultaten. Nadat Jong Oranje vorige week donderdag voor eigen publiek met 1-0 onderuit ging tegen Jong Georgië, was maandagavond Jong Slowakije met 1-0 te sterk.

Door de twee nederlagen op rij is plaatsing voor de play-offs nu erg ver weg, terwijl de Nederlandse talenten onder de vorige trainer Albert Stuivenberg fier aan kop gingen.

Volgens Rekik hebben de slechte resultaten niets te maken met de nieuwe trainer. "Een trainer kan in korte tijd niet zoveel van zijn eigen visie inbrengen, maar het is een beetje als de trainer die we eerst hadden. Het lag echt aan ons en niet aan de nieuwe trainer", zegt de verdediger van PSV tegenover FOX Sports.

"Of zij beter waren? Als je naar de namen kijkt zeker niet, maar qua energie vandaag wel", vervolgt Rekik. "We hebben het onszelf alleen maar lastiger gemaakt om de play-offs te spelen."

Jong Oranje heeft nog altijd een kleine kans op deelname aan het EK. "De vier beste nummers twee spelen ook voor een EK-ticket, maar dan speel je tegen landen als Engeland, Frankrijk en dat kaliber. Het gaat niet veel worden als we zo'n pot op de mat leggen. Het was zeker niet goed, nee", aldus Rekik.

Groot ongeluk op A2 Den Bosch-Utrecht

Door een ongeluk met zes auto's en een vrachtwagen zijn drie rijstroken van de A2 tussen Den Bosch en Utrecht gesloten. Het ongeluk gebeurde rond 06.15 uur tussen knooppunt Deil en Geldermalsen, zegt een woordvoerder van de ANWB. Rond 07.00 uur stond al zo'n 14 kilometer file.

Op het punt waar het ongeluk gebeurde heeft de A2 vier rijstroken, waardoor er nu dus nog maar een open is. De gesloten rijstroken gaan naar verwachting rond 10.00 uur open.

Omrijden kan vanaf knooppunt Empel via de A59 richting Waalwijk en de A27. "Maar als de file nog langer wordt, staat het voor dat knooppunt ook al vast", zegt de woordvoerder.

'Kind krijgt te snel stoornis aangepraat'

Kinderen krijgen door ouders, scholen en jeugdzorg te snel een stoornis zoals ADHD aangepraat. Daar moet een einde aan komen, is de boodschap van een campagne die dinsdag van start gaat. Er moet meer ruimte komen voor de 'eigenheid' van kinderen, stellen de initiatiefnemers.

"Het aantal kinderen dat een psychiatrische stoornis zou hebben is de laatste tijd veel te hoog om geloofwaardig te zijn", zegt Liesbeth Hop, directeur van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij (NAMM), de ideële instelling die de publiekscampagne organiseert.

Hop wijst op cijfers waaruit blijkt dat bij steeds meer kinderen een stoornis wordt vastgesteld. Zo is het aantal kinderen dat medicijnen tegen ADHD krijgt voorgeschreven, in tien jaar verviervoudigd. Sinds 2001 is het beroep op de jeugdzorg ieder jaar met twintig procent toegenomen. "De cijfers doen vermoeden dat Nederland een gestoorde generatie heeft voortgebracht. Maar dat geloof ik niet."

Volgens Hop wordt te snel gekeken naar de problemen van een kind. "Soms vertonen ze op jonge leeftijd al gedrag dat wat anders is dan normaal. In deze tijd wordt dan gelijk de vraag gesteld wat er mis is met het kind. Daar wordt dan een label opgeplakt: jij hebt ADHD, bijvoorbeeld."

Kinderen hebben vervolgens last van dat label. "Hij of zij wordt dan in dat licht gezien", zegt Hop. "Dat leidt tot een belemmering in het leven van het kind. Het is de taak ouders te overtuigen zich meer bezig te houden met het oplossen van problemen dan het bepalen of een kind een stoornis heeft."

Het doel van de campagne, die een jaar moet gaan duren, is een mentaliteitsverandering. "Dit jaar is een goed moment", aldus Hop. "Het passend onderwijs is sinds augustus ingesteld en de jeugdzorg wordt gedecentraliseerd. Hierdoor krijgt de directe omgeving rond het kind meer aandacht."

'Geef Poetin geen hand'

Koning Willem-Alexander, topsporters en andere Europeanen moeten de Russische president Vladimir Poetin geen hand geven. "Ze dienen te beseffen dat ze op zo'n moment gebruikt worden als de grove, smerige middelvinger van een dictator", schrijft vertaler Hans Boland in een opiniestuk in Trouw. Hij weigerde onlangs de Poesjkin-medaille omdat hij die zou krijgen uit handen van Poetin.

De weigering is Boland goed bevallen. Hij kreeg van alle kanten lof toegezwaaid en dat woog volgens hem ruimschoots op tegen de ontvangst door een president in zijn troonzaal. "En een schoon geweten is de mooiste beloning die een mens in zijn leven kan ontvangen."

De vertaler van bijna het volledige werk van de Russische dichter Poesjkin benadrukt dat hij niemand de wet wil voorschrijven. Hij verwijst naar de Olympische Spelen die in Sotsji werden gehouden. "Als sporters het hoogst bereikbare hopen te kunnen verwezenlijken, maar hun dat onmogelijk dreigt te worden gemaakt doordat een griezel het bewind voert in het land waar zij hun prestaties moeten tonen, kan ik me voorstellen dat ze die griezel dan maar voor lief nemen."

Maar, waarschuwt Boland, zij moeten zich dan wel beseffen dat ze worden gebruikt. Dat geldt volgens hem ook voor de koning, die tijdens de Olympische Spelen een biertje met Poetin dronk. "Want elke Europeaan waarmee deze 'genocidale platworm' (zoals ik de Russische president graag in dichterlijke termen omschrijf) kan pronken is een opgestoken middelvinger naar datzelfde Europa." Sporters, kunstenaars en de koning en koningin hebben daar kennelijk geen bezwaar tegen, concludeert Boland. "Mij zou het ontzettend tegen de borst stuiten."

"Als van de koning niet langer wordt verwacht dat hij een voorbeeld vormt voor zijn onderdanen, moeten er onderdanen zijn die hem het voorbeeld geven. Het is misschien een van de consequenties van een te gemakkelijk, te vanzelfsprekend genomen democratie", schrijft Boland.

De vertaler neemt alvast een voorschot op het WK voetbal in Rusland in 2018. Dat politiek en sport niet met elkaar moeten worden vermengd, is volgens hem 'gekakel'. Hij verwijst daarmee naar een uitspraak die minister van Sport Edith Schippers (VVD) vrijdag deed. "Als kabinet hebben we het idee dat je juist met sport een verbinding zoekt, waar politiek buiten blijft", zei ze.

"Zou zijzelf nou niet beseffen dat ze door te beweren wat ze beweert haar eigen bewering verkracht?", vraagt Boland zich af. Het is volgens hem geloofwaardiger als zij de voetballers stevig financieel compenseert als zij besluiten niet te gaan om zo 'hun middelvinger op te steken naar een genocidale platworm'. "Ik heb dat gedaan en kan iedereen aanraden mijn voorbeeld te volgen: het geeft je een buitengewoon goed gevoel."

'Meer investeren en minder belasten'

Het kabinet moet meer geld pompen in de economie en de lasten op arbeid drastisch verlagen. Daarvoor moet tweemaal anderhalf miljard euro worden vrijgemaakt. Dat zegt voorzitter van ondernemersorganisatie ONL Hans Biesheuvel dinsdag in een toespraak, meldt Het Financieele Dagblad.

Biesheuvel wil dat er in de rijksbegroting anderhalf miljard euro wordt uitgetrokken om innovatie te stimuleren. Ook moet er een aparte minister van export komen en moet de begroting voor Defensie fors omhoog. Duurzame energie moet bovendien sterker worden gestimuleerd, bepleit hij.

Nog eens anderhalf miljard euro moet worden ingecalculeerd in de begroting om het verschil tussen de arbeidskosten voor werkgevers en het nettoloon van werknemers te verkleinen, vindt Biesheuvel. Daarnaast moeten kleine ondernemers twee keer zo veel fiscaal voordeel halen uit btw-afdracht.

Door stevig te bezuinigingen op onder meer inkomenstoeslagen voor huur en zorg moet het geld worden vrijgemaakt voor de plannen, oreert Biesheuvel dinsdag.

ONL heeft verder op de verlanglijst staan dat het belastingstelsel wordt versimpeld. Ook zou de belangenvereniging graag zien dat één van de twee banken in staatshanden, ABN AMRO en SNS, tot een ondernemersbank wordt omgevormd, waar 'maatwerk en aandacht voor de ondernemer' centraal staan, aldus het FD.

Biesheuvel houdt zijn 'ondernemersrede' dinsdag bij de beurs in Amsterdam. De toespraak en de daarmee samenhangende presentatie van de zogeheten 'Schaduwbegroting' zijn een knipoog naar Prinsjesdag, waar volgende week dinsdag de rijksbegroting wordt gepresenteerd en de troonrede wordt voorgelezen.

Russische straalvliegtuigen scheren over NAVO-schip

Drie Russische straalvliegtuigen zijn zondag laag over een Canadees marinefregat gevlogen dat bezig was met een oefening op de Zwarte Zee. Dat heeft de Canadese minister van defensie Rob Nicholson maandag gezegd. Hij noemt de actie 'onnodig provocatief'.

De vliegtuigen, twee SU 24 Fencer straaljagers en een surveillancetoestel, vormden geen bedreiging, aldus Nicholson. Wel zegt hij dat door het incident mogelijk de spanningen verder oplopen, net nu er een kwetsbaar staakt-het-vuren in Oekraïne is.

[US Open] Cilic klopt Nishikori in finale

Marin Cilic heeft de US Open gewonnen. De Kroatische tennisser was maandag in de finale veel te sterk voor de Japanner Kei Nishikori: 6-3, 6-3 en 6-3. De nummers veertien en tien van de plaatsingslijst stonden allebei voor het eerst in de finale van een grandslamtoernooi.

Vanaf het begin was duidelijk dat Cilic van de verrassende finalisten het minste last had van podiumvrees. De Kroaat speelde onbevangen en zorgde er met zijn harde forehand voor dat Nishikori nauwelijks in zijn spel kwam. De Japanner, die in de halve finale nog stuntte tegen Novak Djokovic (1), zag de eerste set in een halfuurtje tijd door zijn vingers glippen.

Ook in het vervolg van de partij kwam de 24-jarige Nishikori er amper aan te pas. In de tweede set plaatste hij zijn enige break, maar de één jaar oudere Cilic stond op dat moment al op een comfortabele 5-2 voorsprong. In de derde set liep de Kroaat snel uit naar 4-1, moest in zijn voorlaatste servicebeurt nog drie breakpoints wegwerken, maar kwam nooit meer echt in de problemen.

Cilic, gecoacht door zijn illustere landgenoot Goran Ivanisevic, leverde het hele toernooi maar drie sets in. Dat gebeurde tegen Kevin Anderson en Gilles Simon. Zijn laatste drie partijen, tegen Tomas Berdych, Roger Federer en Nishikori, won de bijna twee meter lange Kroaat in straight sets.

Veel tijd om van zijn overwinning te genieten heeft Cilic niet. Dit weekeinde treedt hij als kopman van het Kroatische Davis Cup-team in Amsterdam aan tegen Nederland.

Eerste resultaten OVV-onderzoek vliegramp

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt dinsdag met de eerste bevindingen over de oorzaak van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Alle 298 inzittenden van deze vlucht van Malaysia Airlines kwamen om het leven toen het vliegtuig werd neergeschoten op 17 juli. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Het rapport bevat de eerste conclusies gebaseerd op de bronnen die de onderzoeksraad tot zijn beschikking heeft. Hun experts hebben die informatie van onder meer satellietbeelden, de voice- en datarecorder van het neergestorte vliegtuig, radarbeelden en informatie van de luchtverkeersleiding.

De onderzoekers hebben nog niet op de plaats van de ramp onderzoek kunnen doen door de gevaarlijke situatie daar. De crashsite ligt in het strijdgebied van Oekraïense troepen die vechten tegen Russisch gezinde separatisten. Toch heeft die beperking niet in de weg gestaan om de eerste conclusies over de ramp te kunnen trekken, stelt de OVV.

De raad verwacht het eindrapport binnen een jaar na de crash te publiceren.

Zware klus voor Apple-topman

Topman Tim Cook van Apple kan dinsdag het bewijs leveren dat het Amerikaanse technologieconcern uit het Californische Cupertino nog altijd in staat is met innovaties te komen die vriend en vijand versteld doen staan, zoals het geval was tijdens het bewind van zijn iconische voorganger: de 3 jaar geleden overleden Steve Jobs.

Cook zal dinsdag vrijwel zeker de iPhone 6 onthullen, de nieuwe smartphone die iPhone 5 opvolgt. Dat zorgt op zich al voor opwinding onder de liefhebbers van Apple-producten, die zich naast de toegepaste technologie onderscheiden door hun design. Nu al bivakkeren bij de Apple-store in New York die-hard fans die er snel bij willen zijn.

Mogelijk zorgt Apple nog voor een extra verrassing door op het al weken geleden aangekondigde 'event' in Cupertino, een nieuw draagbaar apparaat te introduceren: de smartwatch (iWatch). Dat zou de introductie betekenen van de eerste nieuwe productcategorie sinds de onthulling van de iPad in 2010.

Voor nog grotere opwinding kan Apple zorgen met de introductie van een nieuwe mobiele betaaldienst, waarover al geruime tijd geruchten de ronde doen. In dat geval staat Cook wel voor de taak het publiek ervan te overtuigen dat het met de veiligheid van deze 'mobiele portemonnee' wel snor zit. En dat lijkt een lastige klus na het naaktschandaal rond iCloud.

'Liberaliseer drugsbeleid wereldwijd'

Het drugsbeleid moet wereldwijd worden geliberaliseerd. Regeringen over de hele wereld zouden verscheidene drugs uit de criminele sfeer moeten halen en in hun land een eigen gereguleerde markt opzetten. Die oproep doet een groep prominenten, onder wie veel oud-staatshoofden en de ex-secretaris-generaal van de VN Kofi Annan dinsdag.

Deze Global Commission on Drug Policy gaat hiermee een stuk verder dan de oproep uit 2011 om cannabis te legaliseren. In deze commissie zitten niet alleen de oud-regeringsleiders Cardoso (Brazilië), Zedillo (Mexico), Sampaio (Portugal), Lagos (Chili) en Papandreou (Griekenland), maar ook oud-EU-buitenlandchef Javier Solana, Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa en de topondernemer Richard Branson.

'Kwart ouderen moet zichzelf redden'

Bijna een kwart van de ouderen kan geen beroep doen op vrienden of kennissen om zichzelf te redden. Om de regie over hun eigen zelfstandige leven te houden, moet de overheid volgens ouderenbond ANBO een 'zorggarantie' afgeven.

Dat heeft de ANBO na onderzoek onder 11.000 senioren aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) laten weten.

Volgens het onderzoek geeft 65 procent aan dat zelfredzaamheid betekent dat je niet afhankelijk bent van anderen. Een kwart heeft geen sociaal vangnet en kan geen beroep doen op familie, buren of vrienden. ANBO pleit voor een publiekscampagne om buurthulp te stimuleren. Volgens ANBO is een te rooskleurig beeld ontstaan van wat ouderen zelf kunnen oplossen.

Coutinho nieuwe keeper van Excelsior

Gino Coutinho is aangetrokken als nieuwe keeper van Excelsior. Dat heeft hij zelf laten weten aan Voetbal International. De 32-jarige Bosschenaar zat zonder club nadat hij zijn contract bij ADO Den Haag had laten ontbinden. Daarom kon hij na het sluiten van de transfermarkt nog worden aangetrokken door de huidige nummer zes van de Eredivisie.

Coutinho vertrok deze zomer bij ADO omdat hij een nieuwe stap wilde zetten in zijn carrière, maar de zoektocht viel tegen. "Ik heb er zin in om bij Excelsior aan de slag te gaan, al zullen er nu ongetwijfeld mensen zijn die het raar vinden dat ik voor deze club heb gekozen", zegt de keeper, die eerder bij PSV, FC Den Bosch, NAC en Vitesse onder de lat stond.

Excelsior was aan het seizoen begonnen met Jordy Deckers als eerste doelman, maar enkele cruciale fouten deden hem de das om. Reserve Alessandro Damen komt net over van de amateurs.

Racistische Pippi jaagt Zweden in de gordijnen

Gordijnen waarop kinderheldin Pippi Langkous met twee zwarte kinderfiguren is afgebeeld, hebben in Zweden een storm van verontwaardiging ontketend. De voorstelling is racistisch, vinden veel Zweden.

De gordijnen, waarop twee zwarte kinderen Pippi met palmtakken uit de zon houden, suggereren volgens critici dat het meisje met de vermaarde rode vlechten er slaven op na houdt. Astrid Lindgren's World, de winkel die het gordijn verkocht, zag dat anders maar heeft de gewraakte waar inmiddels toch maar uit de handel gehaald.

De 'racistische' illustratie komt volgens de Zweedse krant Aftonbladet uit een boek dat in de jaren veertig is gedrukt.

Deelnemers LoL World Championship 2014 bekend

Nog negen dagen, dan begint het wereldkampioenschap League of Legends. Deze week zijn de laatste deelnemers bekend geworden. Er zullen zestien teams een maand lang strijden om de hoofdprijs van één miljoen dollar. Dit zullen zij doen in Zuid-Korea.

Het winnen van de grote prijs lijkt een vloek met zich mee te brengen, want het is nog nooit voorgekomen dat een titelverdediger zich plaatste voor het wereldkampioenschap van het jaar daarna en dat is dit jaar niet anders. SK Telecom T1, verloor afgelopen week een cruciaal duel met het Koreaanse Samsung Galaxy White en zijn daarom niet geplaatst. Behalve Samsung Galaxy White doen ook Samsung Galaxy Blue en Najin White Shield uit Zuid-Korea mee.

Azië is goed vertegenwoordigd, want behalve Zuid-Koreaanse teams zijn er ook nog drie Chinese teams aanwezig, namelijk Star Horn Royal Club, OMG en Edward Gaming. Star Horn Royal Club was vorig jaar nog verliezend finalist. Uit Azië doen tenslotte ook nog twee Taiwanese teams mee. Taipei Assassins, wereldkampioen van twee jaar geleden is, in tegenstelling tot vorig jaar, weer van de partij en ook ahq e-Sports Club zal meedoen.

Dit jaar zullen we een recordaantal Nederlanders zien op het wereldkampioenschap, namelijk twee. Beide Nederlanders zitten bij het Europese Alliance, dat na een dramatische start van het seizoen Fnatic heeft onttroond als Europees kampioen. Fnatic werd echter wel tweede en zal er dus gewoon bij zijn. Het Duitse SK Gaming is na een jaartje afwezigheid ook weer aanwezig, nadat zij zonder al te veel moeite het Poolse Roccat hadden uitgeschakeld.

De laatste regio waar een aantal teams vandaan komt is Noord-Amerika, waar publieksfavoriet Team SoloMid na een zinderende finale Cloud9 onttroonde als kampioen van Noord-Amerika. Cloud9 werd tweede en is dus ook van de partij. Het derde team is LMQ. LMQ is een Chinees team met enkel Chinese spelers, dat vorig jaar verhuisd is van China naar Noord-Amerika om in Noord-Amerika deel te nemen aan de LCS. Zij hebben zich dus al binnen één jaar tot de beste drie geknokt. In een beslissend duel wonnen zij van Curse, het team dat zoals de naam al doet vermoeden, vervloekt is. Voor de tweede keer achter elkaar belandden zij op de vierde plek en missen zij het wereldkampioenschap.

Dan zijn er nog twee plekken over, deze worden verdeeld over teams die aanspraak maken op wildcards. Op Gamescom was het Dark Passage, een Turks team, dat de wildcard pakte. Op Pax was KaBuM! e-sports de beste, dit is een Braziliaans team. Overigens zijn beiden teams de eerste teams uit die regio die meedoen aan een wereldkampioenschap. Team SoloMid aan de andere kant is het enige team dat zich elk jaar plaatste voor de wereldkampioenschappen.

De poules staan hieronder en de eerste poulewedstrijden zullen 18 september zijn. De finale, die voor 45.000 fans gespeeld wordt, is op 19 oktober. Deze zijn via diverse streamservices te bekijken, waaronder Twitch en Azubu.

LoL Poules

Batman: Arkham Knight

Soms lijkt het alsof er op elke hoek van de straat wel één staat. Ik ben uiteraard symbolisch en heb het dan over superhelden. Er is vandaag de dag geen superheld meer zonder eigen videogame. Toch is er één held die blijft boeien, en dat is Batman. Na een reeks succesvolle games komt gamestudio Rocksteady binnenkort met het vervolg Batman: Arkham Knight. Op gamescom mocht ik proberen of deze game net zo succesvol gaat worden.

Laatste reviews en specials
preview
Kerbal Space Program 2
special
Fun met Funda #164 - Torentje in Tilburg
preview
Disintegration
preview
Deliver Us The Moon
preview
Planet Zoo
review
Muse brengt Ziggo Dome naar betere dimensie
©FOK.nl e.a.