Kerviel met enkelband uit gevangenis

Jérôme Kerviel, de voormalige derivatenhandelaar die de Franse bank Société Générale in 2008 een miljardenverlies bezorgde, heeft maandagochtend de gevangenis van Fleury-Mérogis bij Parijs verlaten. Hij zei 'superblij' te zijn, 'dat ik mijn leven weer kan opbouwen en een normaal leven kan leiden', melden Franse media.

In zijn leven buiten de gevangenis moet Kerviel tot juni 2015 een elektronische enkelband dragen, waarmee de gevangenisautoriteiten kunnen nagaan of hij zich aan de voorwaarden van zijn vrijlating houdt.

Kerviel is nu werkzaam als consultant bij een adviesbureau voor informatiesystemen en -software, waar hij tussen 2008 en 2010 ook al voor werkte. Hij mag op werkdagen tussen 07.00 en 20.30 uur van huis en heeft in het weekeinde en op feestdagen volledige bewegingsvrijheid.

De voormalige derivatenhandelaar bezorgde de Société Générale in 2008 een verlies van 4,9 miljard euro. Volgens de bank leed hij verlies op transacties waar hij niet voor geautoriseerd was. Zelf zegt hij dat de bank het allemaal goed vond zo lang hij winst boekte.

Kerviel werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en terugbetaling van de geleden schade.