Noord-Ierland: Schotland, ga niet weg

De eerste minister van Noord-Ierland, Peter Robinson, heeft de Schotten 'met elke vezel van zijn lichaam' gevraagd het Verenigd Koninkrijk niet te verlaten. Robinson deed de oproep maandag in een opiniestuk. Hij schrijft dat het een tragedie zou zijn, als het land een familielid zou verliezen waar Noord-Ierland zo veel mee gemeen heeft.

"Ga niet weg", maande Robinson. Hij is van de Democratische Unionistische Partij (DUP) die er in Noord-Ierland voor ijvert de banden met het Verenigd Koninkrijk zo nauw mogelijk te houden. Deze unionisten of loyalisten zijn overwegend protestant en verzetten zich tegen de republikeinen die Noord-Ierland bij de rest van het eiland, de overwegend rooms-katholieke Ierse republiek, willen voegen.

Robinson deelt de macht met de republikeinse Sinn Féin. Die houdt zich stil over het Schotse referendum over onafhankelijkheid van 18 september. Maar Sinn Féin heeft wel geopperd in 2016 bijvoorbeeld ook een referendum in Noord-Ierland te houden over de vraag of dat bij Ierland moet komen.

Veel Ieren vrezen een overwinning van voorstanders van onafhankelijkheid in Schotland. De regering in Dublin voorziet 'een element van instabiliteit voor Noord-Ierland' en heeft medewerkers opgedragen terughoudend te zijn met commentaren over Schotland.

De geschiedenis van Schotland en Noord-Ierland hangt door eeuwenlange migratie - met name in de 17e eeuw - nauw samen. De Noord-Ieren kunnen een identiteitscrisis verwachten indien Schotland het Verenigd Koninkrijk verlaat, aldus professor Graham Walker van de Queen's University te Belfast tegen de BBC.

Vooral de loyalisten kunnen het dan moeilijk krijgen. Zij identificeren zich immers met het Verenigd Koninkrijk, maar stammen veelal van Schotse immigranten af.