FIFA wil WK in Qatar in januari of november spelen

De FIFA heeft voorgesteld om het WK in Qatar in januari of november 2022 te beginnen. De wereldvoetbalbond legde die opties voor aan een werkgroep, die maandag voor het eerst bijeenkwam om een alternatieve speeldatum voor het toernooi te vinden.

Al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar, in december 2010, is er volop discussie. Door de zomerse hitte in het Arabische land is het uitgesloten dat het WK zoals gebruikelijk in juni en juli kan worden gespeeld. Bovendien zou de organisatie gastarbeiders uit Nepal bij de bouw van de stadions uitbuiten.

Als de FIFA het wereldkampioenschap in januari en februari laat spelen, kan dat problemen geven met de Olympische Spelen, die normaal gesproken in februari worden gehouden. FIFA-preses Sepp Blatter verzekerde IOC-voorzitter Thomas Bach eerder nog dat beide evenementen niet zouden botsen.

Veel Europese voetbalbonden moeten hun competities twee maanden stilleggen en ook de Champions League ondervindt hinder van het verplaatsen van het WK. Competities moeten tevens het jaar voor en het seizoen na het WK hun speelschema aanpassen.

De werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van clubs, competities, spelersvakbonden en de organisatie, vergadert in november opnieuw en daarna nog in februari. Het uitvoerend comité van de FIFA maakt naar verwachting tijdens de bijeenkomst in maart bekend wanneer het WK gespeeld gaat worden.