Caldas zorgt voor andere koers bij de hockeymannen

Max Caldas werkte maandag zijn eerste trainingsdag af als bondscoach van het Nederlands hockeyelftal. De Argentijn liet er op het veld van Upward geen twijfelen over bestaan: er moet iets veranderen bij de mannen van Oranje.

Tevreden liep Caldas over het veld van de Gelderse club, gelegen op een paar minuten rijden van Papendal. In aanloop naar de Olympische Spelen en het WK streek de bondscoach met de Oranjevrouwen al neer op het sportcomplex. Het was dus niet verrassend dat nu ook de Nederlandse mannen wekelijks naar Arnhem afreizen. Tot begin december de Champions Trophy begint, zijn de internationals hier elke maandag en dinsdag, inclusief een overnachting.

"Het is zonder meer de beste plek om te trainen", stelt Caldas, die op zijn eerste training alleen de geblesseerde Sam van der Ven en Valentin Verga moest missen. "Hier heb je de beste faciliteiten, bedden, voeding en krachthonken. Hier leef je als een topsporter en die lifestyle moet binnenkomen bij de jongens. Het Nederlands elftal is geen club, maar een stap daarbovenop."

Caldas wil zijn groep vaker bijeen hebben dan dat zijn voorganger Paul van Ass deed. "De jongens zijn toe aan een verandering qua stijl. Dit willen we waarmaken op het trainingsveld en dat moet structureel en regelmatig gebeuren. Dat is volgens mij iets wat ontbrak in de laatste periode, waarin heel sporadisch werd getraind. Dat is geen topsport-attitude."

De bondscoach weet dat Nederland als referentiepunt voor andere landen wordt gezien. "Momenteel lopen wij achter. En dan moet je het op een andere manier aanpakken. En ja, we kunnen onze achterstand inhalen. Daar geloven we heilig in."

Caldas gaat in de winter met zijn ploeg op stage naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Het programma van Oranje is volgens hem niet te combineren met de lucratieve Hockey India League. "Ik weet dat jongens een contract hebben en vind ook dat je als land daar vertegenwoordigd moet zijn. Maar het kan niet zo zijn dat het Nederlands elftal niet op stage gaat, omdat de HIL wordt gespeeld."

"Ik ga niets verbieden, dit is geen dreigement. Maar als je daarheen gaat, loop je wel een risico. De tijd in Kaapstad is voor mij cruciaal. Spelers die er niet zijn missen drie belangrijke weken met elkaar."