Tweede Kamer neemt afscheid van Hamer (PvdA)

De Tweede Kamer neemt dinsdagmiddag afscheid van Mariëtte Hamer. Na zestien jaar Kamerlidmaatschap wordt Hamer voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), het adviesorgaan van de regering waarin ook werkgevers en werknemers zijn vertegenwoordigd.

Hamer hield zich in de Tweede Kamer lange tijd bezig met onderwijs. Later ging ze zich op sociale zaken toeleggen. Ze was onder meer betrokken bij de onderhandelingen over een sociaal akkoord. Ook was ze twee jaar fractievoorzitter, ten tijde van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos.

Bij de SER wordt Hamer de opvolger van Wiebe Draijer, die per 1 juli vertrok om topman van de Rabobank te worden. Draijer, eerder directeur Benelux van het adviesbureau McKinsey, heeft de post nog geen twee jaar bekleed.

In de Tweede Kamer wordt Hamer opgevolgd door Henk Leenders, nu PvdA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Leenders was vorig jaar al tijdelijk Kamerlid, ter vervanging van PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek, die met zwangerschapsverlof was. Woensdag wordt Leenders beëdigd.