[jOS] Slapende teamgenote kost schutter medaillekans

Schutter Ion Aric uit Moldavië is tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing op een bijzonder ongelukkige manier een goede kans op een medaille misgelopen. Zijn Oekraïense teamgenote in de gemengde landenwedstrijd 10 meter luchtpistool, Polina Konarieva, had zich verslapen en wist niet op tijd op te dagen voor de wedstrijd.

Het koppel had zich als zevende geplaatst voor de knock-outfase, waar het door een knappe zege in de kwartfinale terechtkwam. De volgende ochtend om 9.00 uur stond de wedstrijd om een plek in de halve finales gepland, maar Konarieva kwam niet op tijd opdagen. Toen ze er dan eindelijk was, was de competitie al begonnen. Achter de naam van Aric en Konarieva stond DNS, Did Not Start. "Ik weet niet wat ik nu tegen hem moet zeggen", liet de zestienjarige Oekraïense optekenen.

Alexander Kaminskyy, de coach van Konarieva, kon uitleggen waarom zijn pupil niet op tijd aanwezig was. "Ze werd pas om 8 uur wakker, waarna ze snel naar het station ging om een taxi naar de schietbaan te nemen. De chauffeur kende het adres niet, maar hij zei 'de schietbaan, die ken ik wel..geen probleem'", aldus de coach. "Ik denk dat het mijn fout was."

Aric was ondertussen ontroostbaar toen duidelijk werd dat zijn competitie voorbij was. Voor de finales begonnen had hij het gebouw verlaten, terwijl Konarieva uiteindelijk tijdens de huldiging nog aanwezig was. "Er speelden veel emoties door mijn hoofd ja..ik wist niet hoe ik mij moest voelen", sprak Aric. "Waarom was ze te laat? Ik weet het niet..ik denk niet dat ze zelf verantwoordelijk was, maar ik ben wel een beetje boos", aldus de Moldaviër.

De Duitser Jörg Brokamp, namens wereldschietbond ISSF aanwezig in Nanjing, wijt de fout aan onoplettendheid. "Het is niet de fout van de schutter, maar van de teammanager of de coach. De eerste en belangrijkste taak van een manager of coach is om het schema van je atleten voor te bereiden en alle benodigde informatie te verkrijgen", aldus Brokamp.