'Cel in voor verbergen ebolapatiënten'

In Sierra Leone is het door een wetswijziging binnenkort mogelijk illegaal om ebolapatiënten te verbergen. Wie dat toch doet, riskeert tot twee jaar gevangenisstraf. Dat schrijft The Accra Report.

Het parlement van het West-Afrikaanse land nam vrijdag daartoe een amendement aan op de huidige gezondheidswet uit 1960. Volgens de Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) is het verstoppen van met ebola besmette mensen één van de redenen dat het virus zo snel om zich heen grijpt.

Ook is de maatregel volgens de regering van Sierra Leone nodig om mensen te dwingen medewerking te verlenen aan overheidsmedewerkers. Dat deden ze tot dusver niet altijd van harte.

De WHO stelde vrijdag al: "Veel families verbergen hun geïnfecteerde geliefden thuis. Omdat ebola niet geneesbaar is denken sommigen dat hun geliefden comfortabeler thuis sterven [dan in een kliniek in quarantaine]."

"Dit amendement probeert die knelpunten aan te pakken", geeft één van de opstellers van de tekst aan. De wetswijziging ligt momenteel voor goedkeuring bij de president van het land.

In Sierra Leone zijn volgens WHO-cijfers die vrijdag gepubliceerd werden tot dusver minstens 910 besmettingen geconstateerd en zijn ten minste 392 doden te betreuren.