FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 augustus 2014

Gratis naar Sin City: A Dame to Kill For

Donderdag 28 augustus komt het vervolg op de succesvolle verfilming van het graphic novel Sin City uit in de bioscoop. De regisseurs Frank Miller en Robert Rodriguez slaan wederom hun handen ineen voor het vervolg.

In Sin City: A Dame to Kill For zien we hoe bekende koelbloedige personages als Nancy, Dwight en Marc terugkeren en hun paden kruizen met de meest beruchte bewoners van de stad.

Scenarioschrijver Fank Miller verweeft voor dit vervolg zijn klassieke verhalen van deel één met nieuwe in het vervolg. De hoofdrollen worden vertolkt door oude en nieuwe namen. Zo bestaat de cast onder andere uit Jessica Alba, Mickey Rourke, Rosario Dawson, Josh Brolin, Eva Green en Joseph Gordon-Levitt. De originele filmposter moest gekuisd worden omdat Eva Green er iets té bloot op stond - je bent dus gewaarschuwd..!

De release staat gepland voor donderdag 28 augustus maar als bezoeker van FOK! kun je deze film al vijf dagen eerder zien!

Want op Zaterdag 23 augustus 2014 wordt er om 15:30 uur, exclusief voor FOK!, in Pathé De Munt te Amsterdam een voorpremiere georganiseerd. Aangeboden door Independent Films en FOK!. Wil je daar ook bij zijn? Klik dan hier en maak aanspraak op je plaats! Wees er wel snel bij want hoewel we 222 plaatsen te vergeven hebben leert de ervaring dat die al snel weg zijn.

[JL] N.E.C., Roda en Sparta blijven perfect

N.E.C. Nijmegen, Roda JC en Sparta Rotterdam zijn na de derde speelronde nog altijd zonder puntverlies in de Eerste Divisie. N.E.C. won vrijdag thuis met 5-1 ruim van Fortuna Sittard, terwijl Roda in het eigen Kerkrade met negen man van FC Eindhoven won: 2-1. Sparta pakte zijn derde zege op bezoek bij MVV. In Maastricht werd het 2-0 voor de Rotterdammers.

N.E.C. kwam via Christian Santos na 27 minuten op voorsprong en twee minuten later veerde het publiek in de Goffert weer op toen Sjoerd Ars er 2-0 van maakte. Fortuna sloeg snel terug en een doelpunt van de 18-jarige Seku Conneh verkleinde de achterstand.

Paco van Moorsel maakte na rust 3-1 en na ruim een uur veroorzaakte Dennis Dingering van Fortuna een penalty waarvoor hij bovendien met rood werd bestraft. Tom Daemen benutte de strafschop. In de slotminuut tekende Jeffrey Leiwakabessy voor de eindstand.

Roda leek in eigen huis op weg naar een makkelijke zege. Door goals van Marc Höcher in de tiende en Johan plat in de 55e minuut was het 2-0 toen Tom van Hyfte na een klein uur met rood mocht inrukken. Jens van Son zorgde voor de 2-1 en Roda beperkte zich tot verdedigen. In blessuretijd kreeg ook Henk Dijkhuizen nog rood namens de Limburgers.

Sparta kende een gelijkmatige zege op MVV. Kenny Teijsse opende de score na zeventien minuten. Thomas Verhaar zorgde in de 66e minuut voor de 2-0 en daarmee de eindstand.

Ook elders werd er stevig op los gescoord. FC Volendam won bij Jong Ajax met 5-0. Robert Mühren scoorde twee keer voor Volendam. Hij scoorde al zes keer in drie duels. Bij Jong Ajax kregen Peter Leeuwenburgh en Richairo Zivkovic rood. Ook Jong PSV kreeg met 5-0 klop, maar dan op bezoek bij FC Emmen. Cas Peters was met drie treffers de grote man bij de Drenten.

Overige uitslagen Eerste Divisie vrijdag:

FC Den Bosch - RKC Waalwijk 2-3

VVV-Venlo - De Graafschap 1-0

Almere City FC - Jong FC Twente 0-1

Telstar - Achilles '29 2-0

Helmond Sport - FC Oss 2-1

[US Open] Ook Hogenkamp haalt hoofdtoernooi niet

Tennisster Richel Hogenkamp is als laatste Nederlandse gesneuveld in de kwalificaties van de US Open. De Doetinchemse ging in de laatste kwalificatieronde met 4-6 en 3-6 onderuit tegen Anastasia Rodionova uit Australië. Hogenkamp was de laatste van zeven Nederlandse vrouwen en twee Nederlandse mannen die aan het kwalificatietoernooi in New York deelnamen.

Door de uitschakeling van Hogenkamp doen er drie Nederlanders mee aan het laatste grandslamtoernooi van het jaar. Robin Haase en Igor Sijsling zijn de Nederlandse mannen in het hoofdtoernooi. Kiki Bertens verdedigt de Nederlandse eer in het vrouwentoernooi.

De US Open gaat maandag van start en duurt twee weken.

Moordenaar John Lennon blijft achter tralies

Mark David Chapman komt niet voorwaardelijk vrij. Een verzoek daartoe is voor de achtste keer afgewezen, werd vrijdag bekendgemaakt. Chapman vermoordde Beatle John Lennon in december 1980.

Chapman bekende in 1981 dat hij de toen 40-jarige Lennon in Manhattan doodschoot. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar tot levenslang. Sinds 2000 kan de nu 59-jarige Chapman elke twee jaar een verzoek om voorwaardelijke invrijheidsstelling indienen. Tot nu toe zijn al zijn verzoeken afgewezen.

Chapman heeft in het verleden te kennen gegeven spijt te hebben van zijn daad. De commissie die zich over het vrijlatingsverzoek boog, twijfelt of Chapman op het rechte pad kan blijven. Als Chapman op vrije voeten gesteld zou worden, zou hij volgens de commissie 'niet in vrijheid kunnen leven zonder opnieuw de wet te overtreden'.

Schot McLeish nieuwe trainer Racing Genk

De Schot Alex McLeish is de komende twee seizoenen trainer van Racing Genk. Dat heeft de club uit de Belgische Eerste Klasse vrijdag bekendgemaakt. McLeish volgt in Genk Emilio Ferrera op die al na een wedstrijd in dit seizoen aan de kant werd gezet. De 55-jarige Schot zat zelf sinds februari 2013 zonder werk. Toen vertrok hij bij Nottingham Forest.

McLeish begon zijn loopbaan in eigen land bij Motherwell en trainde daarna ook Hibernian en Glasgow Rangers voor hij in 2007 bondscoach werd. Nadat hij zich niet wist te plaatsen voor het EK van 2008 nam hij ontslag en ging hij bij Premier League-club Birmingham City aan de slag. Met die club won hij in 2011 de League Cup.

Die zomer nam hij ontslag en stapte hij over naar stadgenoot en aartsrivaal Aston Villa. Vervolgens werd hij aangesteld door Nottingham Forest, maar daar hield hij het maar zes weken uit.

Belg Lampaert wint Arnhem Veenendaal Classic

De Belgische wielrenner Yves Lampaert (Topsport Vlaanderen-Baloise) heeft vrijdag de Arnhem Veenendaal Classic gewonnen. Hij sprong weg uit een kopgroep van tien man en kwam solo over de streep in Veenendaal. Voor Lampaert is het zijn eerste profzege. Michael Vingerling (Team 3M) kwam als tweede over de streep, Jos van Emden (Belkin) werd derde.

De bijna 196 kilometer lange Arnhem Veenendaal Classic stond de afgelopen jaren bekend als de Dutch Food Valley Classic en begon het leven als Veenendaal-Veenendaal. De koers eindigt meestal in een massasprint en daar werd ook nu weer op gespeculeerd. In de laatste dertig kilometer verloren de sprintersploegen echter de controle en kon een kopgroep wegkomen.

Raket uit Gaza raakt Israëlische synagoge

Een raket die werd afgeschoten vanuit Gaza heeft vrijdag een synagoge in de Israëlische stad Ashdod geraakt. Dat heeft de politie gezegd, meldt Reuters. Bij de aanval raakten drie mensen gewond.

"Er is schade veroorzaakt en een aantal mensen raakten gewond door granaatscherven", zei een politiewoordvoerder. De aanval kwam kort voor het begin van het avondgebed dat voorafgaat aan de joodse sabbat. Ashdod ligt op zo'n twintig kilometer van de grens met Gaza.

Hamas en andere militante bewegingen vuurden vrijdag meer dan twintig projectielen af op Israël. Hierbij kwam een 4-jarige kleuter om het leven. Israël voerde 25 luchtaanvallen uit op Gaza, waarbij vier personen omkwamen.

Uitslag Heracles Almelo - SC Cambuur

Cambuur heeft de eerste eredivisieoverwinning buiten eigen stadion in veertien jaar geboekt. In de extra tijd scoorde Michiel Hemmen het enige doelpunt. Er viel ook een rode kaart voor Oussama Tannane na twee overtredingen op de Litouwse linksback van Cambuur, Vytautas Andriuskevicius. Hieronder de statistieken:

Heracles Almelo

0 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

     90' Hemmen 
 
 Gele kaart: Tannane, Aktaou, Fledderus, (Heracles Almelo), Bijker, Droste, El Makrini, Andriuskevicius, Rusnak, (sc Cambuur Leeuwarden)
 Rode kaart: Tannane (67/2xg) (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.203
Arbiter: van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Te Wierik
Schenkeveld
Zomer
Aktaou
Pelupessy
Bel Hassani (Cziommer/46)
Fledderus
Tannane
Avdic (Bruns/81)
Linssen (Weghorst/88)
  Nienhuis
Droste (Pereira/53)
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
Bakker (Meleg/78)
Van der Streek (Barto/64)
El Makrini
Rusnak
Hemmen
Ogbeche

[EKZ] Dekker net naast medaille op 100 meter vlinderslag

Inge Dekker is net naast het podium gevallen op het EK. De zwemster tikte op de 100 meter vlinderslag aan na 57,72 seconden en daarmee was ze een honderdste langzamer dan Ilaria Bianchi uit Italië. het goud ging verrassen naar de Deense Jeanette Ottesen. In 56,51 bleef ze de favoriete Zweedse Sarah Sjöström een honderdste voor.

De titel op de 100 meter vrije slag ging naar de Fransman Florent Manaudou. Hij zette op het koningsnummer een tijd neer van 47,98 seconden. Zijn landgenoot Fabien Gilot werd op 38 honderdsten tweede, terwijl het brons naar Italië ging. Luca Leonardi had 48,38 nodig voor de twee baantjes.

Rikke Møller Pedersen uit Denemarken won de 200 meter schoolslag. Ze klokte een tijd van 2.19,84 en dat was bijna vier seconden sneller dan nummer twee Molly Renshaw uit Groot-Brittannië (2.23,82). De Spaanse Jessica Vall Montero zwom in 2.24,08 naar de derde plek op het podium.

[jOS] Diabeet (18) hard op weg om nieuwe superster te worden

De Braziliaan Matheus Paulo de Santana, bekend als Matheus Santana, lijkt hard op weg om de nieuwe grote naam te worden in de internationale zwemwereld. Op de Jeugd Olympische Spelen pakte hij met groot machtsvertoon de gouden medaille op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag.

Opvallend aan de prestatie van de 18-jarige Santana is dat hij met diabetes kampt. Het is vrijdag precies een jaar geleden dat hij zich als een van de topfavorieten moest terugtrekken van het WK voor junioren. Complicaties naar aanleiding van zijn diabetes zorgden ervoor dat het voor de Braziliaan onmogelijk was om af te reizen naar het toernooi en een topprestatie te leveren.

Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat de Braziliaanse zwembond en het Braziliaans Olympisch Comité voortaan alle, uit diabetes voortkomende medische kosten voor hun rekening zullen nemen. Zo staat hij inmiddels onder speciaal toezicht van een gespecialiseerde arts, die zijn trainingen afstemt op zijn bloedsuikerspiegel. 

"Voor de behandeling is geld nodig, en best veel ook", zei Santana eerder nog tegen Folha de São Paulo. "Als ik het goed heb begrepen gaan ze alle medische kosten voor mij betalen." De Braziliaanse sportautoriteiten betalen onder meer ook zijn insuline en een systeem om zijn bloedsuikerspiegel bij te houden. Alleen de insuline kost Santana normaal al vele honderden dollars, geld waar hij zelf niet over beschikt. 

Santana seconden nadat hij in een fenomenale tijd jeugdolympisch goud won op de 100 meter vrije slag (Foto: Getty)

Naast diabeet is Santana echter vooral topsporter, iets wat hij tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing nadrukkelijk liet zien. Tijdens de gemengde 4x100 meter vrije slag liet hij met 47,73 seconden een split noteren waarmee hij moeiteloos mee zou kunnen zwemmen in teams die de vorige wereldtitels en olympische gouden medailles wonnen.

Op de 50 meter vrije slag moest Santana in Nanjing zijn Chinese rivaal Yu Hexin nog voor laten gaan, maar op 'zijn' nummer, de 100 meter vrije slag, sloeg hij genadeloos hard toe. Met 48,25 verpulverde hij zijn eigen wereldrecord junioren, wat hij eerder dit jaar op 48,67 had gezet. Daarmee heeft Santana dat wereldrecord in slechts een paar maanden tijd van 48,85 naar 48,25 gebracht, een enorme verbetering.

Er is vooral ook veel lof voor het tweede deel van zijn races, In de finale in Nanjing klokte hij over de tweede 50 meter een tussentijd van 24,91 seconden, iets wat zelfs tijdens de 'echte' olympische finale in Londen maar door weinig zwemmers beter werd gedaan.

UEFA: 'Resultaten Krimclubs niet erkend'

Resultaten van voetbalclubs op de Krim die meespelen in de Russische competitie worden niet erkend. Dat heeft de UEFA vrijdag aangegeven.

De Russische Voetbalunie (RVU) gaf vorige maand groen licht aan drie clubs uit de Krim om mee te voetballen in de Russische competitie. De clubs in kwestie zijn TSK Simferopol, SKCF Sevastopol en Zhemchuzhina Yalta.

Ze kunnen volgens de UEFA kortom spelen wat ze willen, maar zullen daarmee uiteindelijk niets uithalen en eventueel behaalde resultaten zullen niet erkend worden.

De UEFA geeft aan dat de beslissing pas zal worden heroverwogen als er 'een oplossing gevonden wordt' waar internationaal mee wordt ingestemd voor het conflict op de Krim.

Tot dusver erkent geen enkel Westers land de Russische bezetting van de Krim, die sinds maart aanhoudt.

De leukste sporttweets van week 34

Na een onderbreking van een aantal weken zijn we weer terug met onze wekelijkse rubriek van de leukste sporttweets. Voortaan verschijnt deze rubriek op vrijdag in plaats van zondags. Verder blijft alles bij het oude en zetten we de allerleukste sporttweets weer voor jullie op een rijtje.

Borussia Dortmund begon het seizoen met een kerkdienst:

Tijdens de Jeugd Olympische Spelen zagen we een wel hele kleine atlete:

De selfie van de week is voor Niek Kimmann. De Nederlandse BMX'er zette zichzelf samen met de hoogste baas uit de sportwereld op de foto, IOC-baas Thomas Bach:

Bach zelf pakte zijn oude sport ook nog even op. Voor wie het gemist heeft, (en dat is best moeilijk want tijdens de Spelen in Sochi werd het om de haverklap verteld) Bach won in 1976 de gouden medaille bij het schermen:

Ook FC Dordrecht mengde zich nog in de strijd rond Eto'o:

Bij Femke Heemskerk werd het de afgelopen dagen steeds drukker in bed gedurende het EK zwemmen:

Deze statistieken beloven niet veel goeds:

Elk land heeft zijn gewoontes om respect te tonen:

Een quizje:

En het frustrerende antwoord:

Het scorebord bij Roda JC waant zicht nog in de Eredivisie:

Atletiek kijken blijkt ook nogal gevaarlijk te zijn:

Mark Huizinga, chef de mission tijdens de Jeugd Olympische Spelen had zijn lolbroek aan:

Sharon van Rouwendaal moest blijkbaar even bijkomen van haar vele wedstrijdkilometers in het buitenwater op het EK zwemmen:

Bij Bram Tankink ging er iets mis:

Tony Gil sloeg tijdens de Jeugd Olympische Spelen niet alleen de eerste olympische hole-in-one ooit, hij kreeg er ook een mooi certificaat bij als bewijs:

Laura Robson werd wat vreemd wakker:

Thomas Dekker lijkt heel enthousiast te worden van de hond, dat gevoel is zo te zien niet wederzijds:

'Guardado op huurbasis naar PSV'

PSV hoopt morgen de huur van Andrés Guardado af te ronden. Dit meldt Thijs Slegers, PSV-watcher voor Voetbal International, op Twitter. Guardado is een Mexicaans international, die tijdens het afgelopen WK voetbal veelvuldig in actie kwam.

Guardado staat op dit moment bij Valencia onder contract en is van origine een middenvelder, die eventueel ook als verdediger uit de voeten kan. In het verleden kwam de Mexicaan ook al uit voor Club Atlas, Deportivo La Coruña en Bayer Leverkusen.

Ook op het internationale podium heeft Guardado zijn sporen inmiddels verdiend, getuige zijn 108 interlands voor de Mexicaanse ploeg. In deze duels schoot de voetballer liefst vijftien keer raak.

Saillaint detail; in 2007 trachtten toenmalig algemeen directeur Jan Reker en financiële man Stan Valckx de Mexicaan al naar Eindhoven te halen. Guardado koos toen echter voor een avontuur bij Deportivo La Coruña.

Missie liftende robot geslaagd!

HitchBot heeft zijn missie volbracht! In iets minder dan een maand tijd is het dit vriendelijke robotje gelukt om van de ene kant van Canada te liften naar de andere kant van dit enorme land.

We hebben er al eerder over bericht en elk cynisch geluid kan de vuilnisbak in. Elk weldenkend mens die ooit wel eens een Star Wars-film gezien heeft wist het allang: robots en mensen zijn prima in staat met elkander samen te werken en te vertrouwen.

Tijdens zijn reis was het robotje volledig afhankelijk van de meest succesvolle primaatsoort. Zelfstandig bewegen kan de kleine held niet, zijn weldoeners moesten hem optillen en in de gordels hangen. Daarna kon HitchBot een praatje beginnen, over zijn reis vertellen en foto's maken.

Helemaal ongeschonden is HitchBot er niet vanaf gekomen. Tijdens barre tocht van Halifax naar Victoria is het plastic dat zijn LED-scherm moest beschermen gescheurd en heeft het robotje niet meer zo'n vlotte babbel als aan het begin van de reis.

De onderzoekers zijn dik tevreden over het resultaat. Via dit experiment hoopt men wat meer te leren over (toekomstige) interacties tussen mens en machine. HitchBot bleek charmant en sociaal genoeg om in totale afhankelijkheid een behoorlijke trip te maken.

[pic] 7 jaar cel voor sterschilders Moskou mogelijk

De vier mensen die afgelopen week een Stalinistisch gebouw in Moskou beklommen om de Sovjetster erbovenop in de kleuren van de Oekraïense vlag te schilderen, kunnen zeven jaar cel krijgen.

Dat meldt The Guardian. Het viertal bestaat uit twee vrouwen en twee mannen: Yevgeniya Korotkova, Anna Lepyoshkina, Alexander Pogrebov en Alexei Shirokozhukhov. Ze zijn door een Moskouse rechtbank onder huisarrest geplaatst tot 19 oktober.

Voor het beklimmen en overschilderen van de 175 meter hoge wolkenkrabber wordt hen vandalisme en 'hooliganisme' ten laste gelegd. Wegens ditzelfde 'hooliganisme' werden drie leden van Pussy Riot in 2012 veroordeeld.

De Oekraïense president Poroshenko feliciteerde de 'hooligans' nog met hun daad: "Ik vond het erg leuk dat [ze dit deden] op de vooravond van Oekraïense Vlaggendag."

Helaas zullen ze echter vermoedelijk weinig met de complimenten opschieten. Hoewel de actie wereldwijd wel op waardering en glimlachen kon rekenen, is de vraag of het de mogelijke zeven jaar in een Siberisch strafkamp waard is:

VS: 'Rusland zal boeten als konvooi niet teruggaat'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie sluit zich bij de EU en NAVO aan in hun kritiek op Rusland. Dat besloot het hulpkonvooi zonder toestemming van Oekraïne de grens over te rijden.

Naar verluidt is het konvooi reeds in de rebellenstad Loehansk aangekomen. Het 'erg bezorgde' Pentagon roept de Russen op hun vrachtwagens per direct terug te halen.

Een woordvoerder stelt: "Dit is een schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne door Rusland."

De Amerikanen dreigen met het verder isoleren van Rusland als het niet luistert: "Rusland moet zijn voertuigen en personeel onmiddellijk van het grondgebied van Oekraïne weghalen. Als het land dat niet doet, zal het daarvoor boeten en zich verder isoleren."

'Aanstelling Verstappen is slechtste wat F1 ooit is overkomen'

Oud-wereldkampioen Formule 1 Jacques Villeneuve is niet te spreken over het besluit van Scuderia Toro Rosso om Max Verstappen een racestoeltje aan te bieden voor 2015. De Nederlander is dan pas zeventien jaar, veel te jong volgens de Canadees.

"Het systeem met de superlicentie zoals we dat nu hebben is hierdoor zinloos geworden", steekt de kampioen van 1997 van wal. "Het moet niet zo zijn dat je na 300 kilometer in een F1-auto direct zo'n licentie krijgt, hoe getalenteerd je ook bent. Je hebt wel wat ervaring nodig." Villeneuve vreest dat Verstappen niet lang de jongste coureur ooit zal blijven: "Het lijkt wel of het zo is dat jonger per definitie beter is. Wat gaan we hierna zien? Een vijftienjarige coureur waardoor een team dat beeld alleen maar sterker maakt?"

"Vergelijk het met een ziekenhuis. Daar neem je ook pas iemand als dokter aan die op de universiteit gezeten heeft, ongeacht hoe goed of slim hij is. Een dokter moet het, net als een coureur, verdienen, want alleen zo wordt je een man", spreekt Villeneuve stevige taal. 

De oud-coureur gaat echter nog een stap verder: "De aanstelling van Verstappen voor 2015 is het ergste wat de Formule 1 ooit is overkomen. Het kan twee effecten hebben en die zijn allebei niet goed. Als het niks wordt maakt het een talentvolle coureur als Verstappen kapot. Als hij echter gelijk succes boekt, is de Formule 1 direct niks meer waard, want wat is de F1 dan nog? Niks! Dit is voor niemand goed."

NAVO: artillerie Rusland in Oekraïne

De Russische krijgsmacht heeft de afgelopen dagen artillerie bemand door Russisch personeel in Oekraïne te stationeren en schiet hiermee op Oekraïense militairen. Dat heeft NAVO-woordvoerder Oana Lungescu vrijdag gezegd, meldt The New York Times.

De NAVO zou sinds halverwege augustus meerdere berichten hebben ontvangen van de directe betrokkenheid van Russische militairen in het oosten van Oekraïne. Rusland zou onder meer de 'luchtmacht, luchtverdedigingstroepen en speciale eenheden' hebben ingezet, aldus Lungescu.

Het Westen beschuldigt Moskou er al langer van de separatisten in het oosten van Oekraïne te steunen. Tot nu toe was er geen bewijs dat het Russische leger zelf actief was op Oekraïens grondgebied.

Het nieuws komt op het moment dat een Russisch humanitair konvooi zonder toestemming van de Oekraïense regering het rebellenbolwerk Loehansk binnenrijdt. Kiev heeft dit een 'directe invasie' van Oekraïne genoemd. De NAVO en Europese Unie spraken van een schending van de Oekraïense soevereiniteit.

[EKZ] Peaty breekt in 'superpak' gezwommen wereldrecord

Adam Peaty heeft tijdens het EK zwemmen in Berlijn het wereldrecord op de 50 meter schoolslag verbroken. De Engelsman tikte aan na 26,62 seconden in de halve finales en was daarmee 0,05 seconden sneller dan het oude record.

Het wereldrecord stond sinds het WK van 2009 op naam van de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh. Hij zwom daar in de halve finales in een nu verboden 'superpak' naar 26,74, alvorens hij in de finale het record van 26,67 neer wist te zetten. 

De negentienjarige Peaty is bezig aan een enorme doorbraak. Op de Commonwealth Games in Glasgow pakte hij nog geen maand geleden al goud op de 100 meter schoolslag en zilver op de 50. De 100 meter heeft hij tijdens het EK in Berlijn al gewonnen.

Eerste patch Hyrule Warriors bijna een feit

Wij moeten nog tot 19 september wachten, maar in Japan is men momenteel al volop bezig met Hyrule Warriors. Koei Tecmo en Nintendo zijn van plan de game voor een lange termijn te ondersteunen en hier beginnen ze al vroeg mee. 

De eerste patch is bijna gereed en lost vrijwel alle bekende bugs op. Tevens voegt het een nieuwe modus toe, al is nog niet bekend wat deze modus is. De officiele tweet luidt, vertaald vanuit het Japans: ''The confirmed bugs have mostly been dealt with, and development for the update that adds a little bit of a new mode, is now complete. Currently, we are doing checks before the delivery. We’re working on getting it out to you guys as soon as possible! Please wait just a little longer!''

Hyrule Warriors (Foto: Nintendo)

Doellijntechnologie bij Ajax - PSV

In de topper tussen Ajax en PSV wordt zondag in de Arena voor het eerst doellijntechnologie gebruikt. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. De techniek was bij eerdere wedstrijden deze maand nog niet honderd procent waterdicht. Ajax wordt daarmee de derde club waar doellijntechnologie wordt ingezet.

Aanvankelijk zou doellijntechnologie tijdens de Johan Cruijff Schaal al haar opwachting maken in de Arena, maar dat werd uitgesteld. Ook bij Ajax' eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie, tegen Vitesse, bleek de technologie nog niet betrouwbaar genoeg.

De doellijntechnologie werd vorig seizoen al tot tevredenheid gebruikt in de Rotterdamse Kuip en de Utrechtse Galgenwaard. Toen was al bepaald dat Ajax de derde 'gebruiker' zou worden.

De wedstrijd tussen Ajax en PSV begint zondag om 16.45 uur en wordt gefloten door Björn Kuipers.

[EKZ] Heemskerk naar EK-finale 200 vrij

Zwemster Femke Heemskerk heeft vrijdag bij het EK de finale bereikt op de 200 meter vrije slag. In de halve eindstrijd zette ze een tijd van 1.57,15 minuten neer en ging daarmee als vierde naar de eindstrijd. Esmee Vermeulen redde het niet. Haar 1.59,89 was de tiende tijd, terwijl er maar acht finaleplaatsen zijn.

Joeri Verlinden plaatste zich voor de finale op de 100 meter vlinderslag. In 52,10 seconden legde hij de twee baantjes af en daarmee werd hij zesde. Konrad Czerniak uit Polen was in 51,58 de snelste in de halve eindstrijd.

Ferry Weertman werd op de 800 meter vrije slag zevende. Zijn tijd van 7.55,57 minuten was bijna elf tellen langzamer dan die van Gregorio Paltrinieri. Die greep in 7.44,98 de Europese titel. Dat deed hij voor Pal Joensen van de Faeröer en zijn landgenoot Gabriele Detti. Daarmee is het podium hetzelfde als eerder op de 1500 meter vrije slag.

Blom en Makkelie in Europa League

Kevin Blom en Danny Makkelie zullen in de komende week actief zijn in laatste voorrondes van de Europa League. Dit heeft de Europese voetbalbond (UEFA) vandaag laten weten.

Blom heeft op 28 augustus de leiding over de wedstrijd tussen Rio Ave FC en IF Elfsborg. Dit duel is overigens ook een mijlpaal voor de arbiter. Het is namelijk zijn 30e confrontatie in de Europa League, die hij in goede banen mag leiden.

Op diezelfde dag is Makkelie verantwoordelijk voor de wedstrijd tussen FC Midtjylland en Panathinaikos FC. Voor hem is het de tiende keer, dat hij een wedstrijd in de Europa League krijgt toegewezen.

Drink-achievement in Watch Dogs versimpeld

Iedereen die Watch Dogs heeft gespeeld, is ongetwijfeld bekend met de drinking games in het spel. De drinking games testen de controle en behendigheid van gamers over hun controller. Win je alle drinking games, speel je een achievement vrij.

De achievement is voor vele gamers een ware hel geworden. De drinking games worden op een gegeven moment namelijk ontzettend moeilijk. Dit heeft bij Ubisoft tot vele klachten geleid. Ubisoft is nu onder de druk van de community bezweken en heeft middels een patch de drinking games versoepeld. Zo is de target speed verlaagd, hebben spelers meer tijd om de opdracht uit te voeren en is het effect van het dronken zijn verminderd.

Het is opvallend dat een achievement, een systeem dat gamers doorgaans juist uitdaagd om moeilijke taken uit te voeren, wordt versimpeld. De overige patch-notes zijn te vinden in het bronartikel.

Voor wie geen idee heeft waar dit over gaat, hieronder een filmpje van de drinking games.

Depay verlengt bij PSV

Memphis Depay blijft tot medio 2018 aan PSV verbonden. Dit heeft de Eindhovense club vanavond op de website bekendgemaakt. De aanvaller tekent morgen een contract, dat hem nog eens vier jaar aan zijn huidige werkgever verbindt.

"Achter de schermen hebben we hard gewerkt om Memphis ook dit seizoen in Eindhoven te houden", liet technisch directeur Marcel Brands op de website van PSV weten. "Uit de aanbieding sprak waardering en we zijn meer dan verheugd dat hij deze nieuwe verbintenis aangaat."

Door de contractverlenging van Depay ziet PSV af van een extra aanvallende versterking. "Het budget dat beschikbaar was voor een eventuele aanvaller in de breedte, is nu benut om Memphis bij PSV te houden. We zijn trots op de ontwikkeling die een speler uit onze eigen jeugd doormaakt en hopen dat hij komend seizoen weer nieuwe stappen zal zetten."

Depay was uiteraard erg blij met zijn nieuwe verbintenis. "Ik wil me graag verder ontwikkelen in dit team, waarmee we vorig seizoen een weg zijn ingeslagen om succes te hebben. Ik wil voor de prijzen spelen en me belangrijk maken voor de ploeg. Ik ben blij dat we er met de club zijn uitgekomen om open te breken en te verlengen."

Eerder slaagde Brands er ook al in om de contracten met Rai Vloet, Jürgen Locadia en Georginio Wijnaldum te verlengen.

Uitgebreide info over muziek in Smash Bros.

Lange tijd is het stil gebleven over muziek in Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS en Wii U. Veel plaatjes en info kwamen voorbij, maar over muziek is het verbazingwekkend stil gebleven. Vandaag heeft Sakurai, ontwikkelaar van Smash Bros., daar verandering in gebracht.

Via een update van de website is er veel informatie naar buiten gekomen. Zo is er een manier om de muziek van de 3DS-versie in de stand-by modus door te laten spelen, waardoor de 3DS als media-speler te benutten is. Ook is er een lijst geplaatst met componisten. Zij hebben meegewerkt aan de soundtrack van, in ieder geval, de 3DS-versie. Deze lijst varieert van Motoi Sakuraba, bekend van de Tales of-serie en Dark souls-serie tot Yasunori Mitsuda, bekend van Chrono Trigger. De volledige lijst met componisten is te vinden in het bronartikel.

Ook zijn er drie muziekjes geplaatst: Multi-Man Smash, Battle! (Trainer Battle) van Pokémon X en Y en Full Steam Ahead van The Legend of Zelda: Spirit Tracks. Deze laatste twee zijn hieronder te beluisteren. 

Super Smash Bros. verschijnt 3 oktober voor Nintendo 3DS en in de winter voor Wii U.

FOK!toen: hét WO1-lied, Tipperary

In het kader van het 100-jarig jubileum van de Eerste Wereldoorlog gaat FOK!toen vandaag over het allerbekendste en meest iconische liedje uit die oorlog: 'It's a Long Way to Tipperary'. De versie van eenmanskwartet Julien Neel:


Up to mighty London came an Irishman one day.
As the streets are paved with gold, sure, everyone was gay,
Singing songs of Piccadilly, Strand and Leicester Square,
Till Paddy got excited, then he shouted to them there:

It's a long way to Tipperary, it's a long way to go.
It's a long way to Tipperary, to the sweetest girl I know!
Goodbye, Piccadilly, farewell, Leicester Square!
It's a long long way to Tipperary, but my heart's right there.

Tipperary, Ierland: heel ver weg
Het liedje werd in 1912 geschreven door Jack Judge, een Brit met Ierse ouders. Het gaat over het verlangen naar terug zijn in het Ierse stadje Tipperary:

Tipperary, Ierland

In augustus 1914 hoorde een oorlogscorrespondent een Iers regiment het nummer zingen, waarvan hij op 18 augustus 1914 verslag deed, vandaag precies 100 jaar en 3 dagen geleden.

Eind dat jaar was het nummer populair geraakt onder de rest van de Britse troepen en werd het luidkeels gezongen tijdens het marcheren richting de Duitsers.

Bladmuziek van toen

Het werd in november opgenomen door een wereldster van toen, John McCormack, waarna het wereldwijd bekend raakte:

 
De McCormack-versie staat ook op de soundtrack van de Titanic, die natuurlijk in hetzelfde jaar zonk waarin ook het liedje werd geschreven.

Vredelievend symbool voor WO1 
Het liedje is sindsdien symbool komen te staan voor de hele Eerste Wereldoorlog en wordt in films, series en documentaires bijna standaard onder de (geluidloze) beelden van toen gezet.

Het is een opmerkelijke tekst om met oorlog geïdentificeerd te worden: het gaat over het verlangen naar thuis zijn, in plaats van op te roepen tot glorieuze en bloederige daden. Dat was tot 1914 heel gewoon in oorlogen.

Ook het iconische nummer van WO2, Vera Lynn's 'Well Meet Again' uit 1939, gaat juist over terugverlangen naar geliefdes en familie en expliciet niet over elkaar de hersens in slaan. FOK!toen schreef over dat nummer eerder een artikel, dat hier te lezen is.

In films en populaire cultuur 
'It's a Long Way to Tipperary' is in de eeuw sinds het geschreven werd talloze malen opgenomen en ook in films verwerkt: zo wordt het gezongen in Das Boot door de Duitse onderzeebootbemanning van de U-96.

De in die film gebruikte versie werd opgenomen door het Russian Red Army Choir en is even bombastisch als mooi:

A long way to goooo...

Bordjes in- en over Tipperary
Een aantal borden aan de gemeentegrenzen van Tipperary knipogen tot op heden naar het liedje. "You've come a long way", staat erop geschreven.

Ook andere bordjes maken gewag van het nummer, zoals die hierboven. Terwijl voor alle plekken netjes afstanden staan vermeld, staat er bij Tipperary slechts 'a long way'.

EU, NAVO veroordelen konvooi Rusland

De beslissing van Rusland om een humanitair konvooi zonder toestemming van Oekraïne de grens over te sturen is een schending van de Oekraïense soevereiniteit. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen vrijdag gezegd. Ook de Europese Unie en de Oekraïense regering haalden fel uit naar Moskou.

"Dit is een grove schending van internationale afspraken waaraan Rusland gebonden is", aldus Rasmussen. "Deze beslissing kan de crisis in de regio, die Rusland zelf heeft gecreëerd en blijft aanwakkeren, alleen maar verergeren."

Rasmussen vroeg zich hardop af of Rusland het konvooi heeft gestuurd om burgers te helpen of om de separatisten te bewapenen. Hij kreeg bijval van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek, die zegt dat het konvooi bedoeld is als 'provocatie'. Volgens de regeringsleider wil Rusland het konvooi eigenhandig aanvallen om zo een aanleiding te scheppen om verder in te grijpen in Oekraïne.

Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton deed een duit in het zakje. "Dit is een duidelijke schending van de Oekraïense grens", zei de woordvoerder van Ashton. "Dit druist in tegen eerdere afspraken die gemaakt zijn tussen Rusland, Oekraïne en het Internationale Rode Kruis. Wij roepen Rusland op terug te komen op zijn besluit."

Het konvooi stak in weerwil van de Oekraïense regering de grens over, nadat het daar dagen had stilgestaan. Kiev ziet dit als een directe invasie van Oekraïne door Rusland. President Petro Porosjenko sprak van een schending van het internationaal recht. Moskou zegt dat het burgers wil helpen in de zwaar getroffen stad Loehansk, waar al weken nauwelijks elektriciteit en stromend water is.

Bloedbad in soennitische moskee Irak

Gewapende lieden hebben vrijdag een bom tot ontploffing gebracht en het vuur geopend in een soennitische moskee in de Iraakse provincie Diyala. Zeker 46 mensen kwamen om het leven, aldus bronnen bij de autoriteiten.

Een zelfmoordterrorist blies zich eerst op bij de ingang van het gebedshuis in Imam Wais. De schutters renden daarna naar binnen en openden het vuur. Meer dan vijftig mensen raakten gewond. Veiligheidstroepen en sjiitische militieleden probeerden in te grijpen nadat de aanval was begonnen, maar de extremisten hadden explosieven in het gebied verstopt, wat hen in staat stelde te ontsnappen. Vier sjiitische militieleden kwamen bij explosies om.

De Iraakse regering maakt nog de dienst uit in Imam Wais, zo'n 120 kilometer ten noordoosten van Bagdad. De extremistische groep Islamitische Staat (IS) heeft echter andere delen van de regio in handen. IS heeft de afgelopen tijd geprobeerd twee prominente soennitische stammen te rekruteren, maar de stammen hebben tot nu toe geweigerd.

'Kamp Justin Bieber kocht Canadese douanier om'

Een Canadese douanier is ontslagen omdat ze zich zou hebben laten omkopen door de aanhang van Justin Bieber. De vrouw heeft duizenden dollars geaccepteerd in ruil voor het toelaten van vrienden van de zanger met een strafblad, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De douanier stak naar verluidt tienduizend dollar in haar zak. Zo konden Biebers vrienden aanwezig zijn bij concerten die hij gaf in zijn geboorteland. Canada laat geen buitenlanders met een strafblad toe. Wanneer de omkoping precies heeft plaatsgevonden is onduidelijk, maar de laatste keer dat Bieber optrad in het land was vorig jaar.

De zaak kwam aan het licht toen Biebers vrienden later weer een poging deden om door omkoping Canada binnen te komen. Toen werd echter aan de bel getrokken.

Zweedse artiest in gevangenis voor racisme

Een Zweedse kunstenaar moet zes maanden de gevangenis in omdat hij zigeuners en zwarten op een racistische manier in zijn werk heeft neergezet. Dan Park werd donderdag veroordeeld voor laster en aanzetten tot haat jegens een etnische groep.

De zaak draait om negen affiches van Park die in een Zweedse galerie in Malmö hingen. Op een van de posters waren drie zwarte mannen te zien met een strop om hun nek en op een staan Roma's afgebeeld met daarbij een tekst die suggereert dat ze geweld goedkeuren. De posters werden geconfisqueerd.

Het is niet gebruikelijk dat in Zweden kunstenaars worden gestraft voor hun werk, maar Park werd al vaker veroordeeld. Hij noemt zijn werk satirisch en verwijst naar het recht op vrijheid van meningsuiting. De eigenaar van de kunstgalerie heeft een voorwaardelijke straf gekregen en moet een boete betalen van 7500 Zweedse kronen (820 euro).

Pharrell Williams zet Kabouter Plop opzij

Pharrell Williams heeft een record afgesnoept van Kabouter Plop. Het nummer Happy van de Amerikaanse zanger is vanaf deze week de langst genoteerde single ooit in de Mega Top 50: 55 weken. Kabouterdans van het Vlaamse kinderpersonage hield het 54 weken vol.

Kabouterdans vestigde zijn record in de voorganger van de Mega Top 50, de Mega Top 100. Daarin was het nummer terug te vinden tussen december 2000 en maart 2002, in totaal 64 weken. Kijkend naar alleen de bovenste vijftig noteringen, zoals momenteel wordt gedaan, kwam de hit tot 54 weken.

Williams' Happy lijkt overigens niet lang meer te hebben in de hitlijst. De single zakt deze week naar de laatste plaats.

'Russisch konvooi rijdt Loehansk binnen'

De eerste trucks van het Russische humanitaire konvooi hebben het rebellenbolwerk Loehansk in Oost-Oekraïne bereikt. Dat zei een woordvoerder van de pro-Russische separatisten in de stad vrijdag tegen het Russische persbureau Interfax.

Het konvooi stak eerder zonder toestemming van de Oekraïense regering de grens over, nadat het daar dagen had stilgestaan. Kiev noemde dit een directe invasie van Oekraïne door Rusland. President Petro Porosjenko sprak van een schending van het internationaal recht.

De trucks zijn volgeladen met onder meer water, generatoren en slaapzakken. De spullen zijn bedoeld voor de inwoners van Loehansk, dat al weken wordt beschoten en belegerd door het Oekraïense leger. De stad zit vrijwel geheel zonder stromend water en elektriciteit.

Onduidelijkheid over hervatting MH17-missie

Premier Mark Rutte (VVD) kan niet garanderen dat de repatriëringsmissie in het rampgebied van de MH17 voor het invallen van de winter kan worden hervat. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik kan geen garanties geven. We doen er alles aan om onze mensen terug te halen, maar wel op een manier dat het aantal slachtoffers niet stijgt naar 299 of 300. We kunnen pas terug naar het gebied als we daar gedurende langere tijd in min of meer stabiele omstandigheden kunnen werken", zei Rutte. Zodra in het oosten van Oekraïne de winter invalt is het werken sowieso onmogelijk.

Dinsdag is er opnieuw een bijeenkomst voor de nabestaanden van de slachtoffers. Die worden dan in Nieuwegein bijgepraat over alle aspecten van de afwikkeling van de ramp, zoals het identificatieproces en het onderzoek naar de oorzaak.

Bij het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

173 slachtoffers vliegramp geïdentificeerd

Specialisten hebben tot nu toe 173 slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 geïdentificeerd. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. Van de 46 slachtoffers die de afgelopen week werden geïdentificeerd, hebben er 26 de Nederlandse nationaliteit.

Uit welke landen de andere twintig slachtoffers komen wordt niet bekend gemaakt. Dat gebeurt op verzoek van de ambassades van de betrokken landen.

Een team van internationale specialisten werkt aan het identificatieproces in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Het ministerie benadrukt dat het nog maanden kan duren voordat ieder slachtoffer is geïdentificeerd.

Bij het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli in het oosten van Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders. Het passagiersvliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Weer Europees goud voor Van Weeghel

Op het EK atletiek voor gehandicapten heeft Kenny van Weeghel zijn tweede gouden medaille veroverd. De 33-jarige 'wheeler' deed dat in de klasse T54 op de 200 meter.

Met een fikse tegenwind was Van Weeghel duidelijk de beste in Swansea. Na 25,73 seconden kwam hij over de finish, ruim voor de Fin Leo-Pekka Tahti (26,07). De Duitser Marc Schuh pakte met 26,48 zijn derde bronzen medaille van het toernooi.

Voor Van Weeghel is het al de vierde medaille in Swansea. Eerder pakte hij goud op de 400 meter, naast zilver op de 100 en 800 meter. Voor de Nederlander zit het EK er nu op.

[jOS] Basketbalsters vechten zich naar nieuwe zeges

De Nederlandse 3x3-basketbalsters blijven maar winnen op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing. Vrijdag moesten zowel Hongarije als Spanje eraan geloven tegen het Nederlandse kwartet.

Fleur Kuijt, Janis Ndiba, Esther Fokke en Charlotte van Kleef begonnen 's ochtends met een wedstrijd tegen Hongarije, dat alle vier voorgaande wedstrijden had gewonnen. Het was opnieuw Fokke die Nederland op sleeptouw nam en in haar eentje al meer punten scoorde dan de Hongaarse dames. Met twaalf punten droeg ze bij aan de 18-8 zege van Nederland.

Het Hongaarse team baarde een dag eerder nog opzien tijdens de dunk contest bij de mannen. De Fransman Karim Mouliom had een hoge score nodig in de finale en vroeg daarbij de assistentie van drie van de vier Hongaarse dames, waarna hij over ze heen sprong en het goud pakte in de dunk contest.

Terug in het 'echte' toernooi speelde Nederland in de avond tegen Spanje, dat in de vijf eerdere wedstrijden alleen van Hongarije verloor. Het duel tegen Nederland was zeer spannend en kwam wat traag op gang. Pas na anderhalve minuut maakte Ndiba met een vrije worp het eerste punt, 1-0. Al snel kwam Spanje op 1-4 en 3-7, maar telkens trok Ndiba de stand weer gelijk.

Op 9-8 kwam Nederland, opnieuw door Ndiba, voor het eerst weer op voorsprong. Dat duurde niet lang, maar weer door Ndiba kwam Nederland wel op gelijke hoogte: 11-11 met nog één minuut te spelen. In de slotminuut bracht Kuijt Nederland op voorsprong, maar het werd al direct weer gelijk. Vervolgens was het elf seconden voor het einde, bij een 12-12 stand, de beurt aan wie anders dan Ndiba om met een vrije worp de wedstrijd te beslissen: 13-12.

Na zes wedstrijden staat Nederland met vijf overwinningen en één nederlaag op de eerste plek in groep A. Estland en Hongarije, waar Nederland van won, hebben dezelfde score. Nederland speelt nog tegen Duitsland, Slovenië en Brazilië, de nummers zes, acht en negen in de poule. Die wedstrijden worden zaterdag en zondag gespeeld, waarna op maandag en dinsdag de knock-outfase op het programma staat.

Uitslag tweede vrije training België

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de tweede vrije training voor de Grand Prix van België. De Brit was op Spa-Francorchamps in de Mercedes met een tijd van 1.49,189 een stuk sneller dan teamgenoot Nico Rosberg en Ferrari-coureur Fernando Alonso.

Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel kon niet deelnemen aan de sessie. Bij de Red Bull van de Duitser werden na de ochtendsessie problemen geconstateerd, waardoor er bij zijn bolide een motorblok gewisseld moest worden. Ook Pastor Maldonado kwam niet ver. De Venezolaan deed zijn bijnaam Crashdonaldo eer aan door naast de baan te geraken en met de Lotus in de bandenstapels te verdwijnen. Tot slot haalde ook Sauber-coureur Gutierrez het eind niet, want problemen met het Energy Recovery System zorgden ervoor dat hij zijn Sauber achterstevoren langs de baan moest parkeren.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:49.189   26
2 N. Rosberg Mercedes 1:49.793 +0:00.604 28
3 F. Alonso Ferrari 1:49.930 +0:00.741 19
4 F. Massa Williams 1:50.327 +0:01.138 24
5 J. Button McLaren 1:50.659 +0:01.470 31
6 V. Bottas Williams 1:50.677 +0:01.488 26
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:50.725 +0:01.536 25
8 D. Ricciardo Red Bull 1:50.977 +0:01.788 16
9 K. Magnussen McLaren 1:51.074 +0:01.885 31
10 N. Hülkenberg Force India 1:51.077 +0:01.888 26
11 J. Vergne Toro Rosso 1:51.383 +0:02.194 26
12 A. Sutil Sauber 1:51.450 +0:02.261 29
13 S. Perez Force India 1:51.573 +0:02.384 28
14 R. Grosjean Lotus 1:52.196 +0:03.007 25
15 K. Räikkönen Ferrari 1:52.234 +0:03.045 18
16 J. Bianchi Marussia 1:52.776 +0:03.587 23
17 E. Gutierrez Sauber 1:53.955 +0:04.766 7
18 M. Chilton Marussia 1:54.040 +0:04.851 18
19 M. Ericsson Caterham 1:54.050 +0:04.861 30
20 A. Lotterer Caterham 1:54.093 +0:04.904 24
21 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 2
22 S. Vettel Red Bull -:--.--- -:--.--- 0

Turner Deurloo niet op WK door polsblessure

Bart Deurloo moet begin oktober het WK turnen in China missen. De Ridderkerker kampt met een polsblessure, zo maakte turnbond KNGU vrijdag bekend. Deurloo eindigde vorig jaar bij de mondiale titelstrijd in Antwerpen nog als veertiende in de meerkampfinale.

Ondanks het slechte nieuws bekeek Deurloo het positief. "Natuurlijk baal ik enorm, maar de tickets voor de Olympische Spelen worden pas echt verdeeld in 2015 en 2016."

Michel Bletterman, Yuri van Gelder, Epke Zonderland, Casimir Schmidt, Boudewijn de Vries en Jeffrey Wammes vertegenwoordigen de Nederlandse mannen van 3 tot 12 oktober in Nanning.

PSV zonder back Arias naar Amsterdam

PSV'er Santiago Arias moet de topper tegen Ajax missen. "Arias is nog niet helemaal fit. De wedstrijd van zondag komt te vroeg", zei trainer Phillip Cocu vrijdag op een persconferentie. De rechtsachter begon zaterdag tegen NAC voor het eerst dit seizoen in de basis, maar viel uit met een liesblessure.

Arias miste donderdag ook al het Europa League-treffen tegen Sjachtjor Soligorsk. De Colombiaan sloot door zijn WK-deelname later aan bij de selectie. Arias kwam in Brazilië drie duels in actie, waarvan twee als invaller.

Ajax en PSV wonnen beide hun eerste twee wedstrijden in de Eredivisie. Bij de Eindhovenaren is Memphis Depay met vier goals de man in vorm.

Neymar onzeker voor eerste competitieduel Barça

Neymar mist mogelijk de seizoensopening van Barcelona tegen Elche. De Braziliaan liep donderdag op de training een enkelblessure op en is onzeker voor de wedstrijd van zondag. Dat heeft Barcelona vrijdag gemeld.

Neymar was begin van de week net weer fit verklaard. De aanvaller was volgens de medische staf van de Spaanse ploeg hersteld van de gebroken ruggenwervel die hij tijdens het WK opliep. Hij scoorde vervolgens maandagavond tweemaal tegen Club Léon. In dat duel maakte Luis Suarez zijn debuut.

De 22-jarige Neymar maakt zich op voor zijn tweede seizoen bij Barcelona. Het eerste werd afgesloten zonder prijs.

Ecclestone back in business

Bernie Ecclestone is back in business. De 83-jarige Brit is weer fulltime baas van de Formule 1 nadat hij een strafzaak in Duitsland wegens omkoping met 75 miljoen euro heeft afgekocht. Hij toonde zich vrijdag bij de Grand Prix van België op het circuit van Spa-Francorchamps meteen strijdlustig. "Ik zal deze sport leiden zolang als ik kan", zei hij tegen de BBC.

Over de rechtszaak sprak hij klare taal: "Ik ben nooit bevreesd geweest voor een celstraf, omdat ik wist dat ik onschuldig was. Als het rechtssysteem normaal verloopt zonder inmenging van politieke motieven, is het behoorlijk eerlijk."

Ecclestone stond 3 maanden lang terecht voor de rechtbank in München. Hij werd ervan beschuldigd in 2006 een bedrag van ruim 32 miljoen euro aan smeergeld te hebben betaald aan een bankier die de verkoop van een groot aandelenpakket van de Formule 1 begeleidde. Ecclestone kocht de zaak af om een celstraf te voorkomen. "Dit was de manier om inéén keer een einde aan die zaak te maken. Anders waren er alleen maar lange beroepszaken van gekomen."

Kari, Grant en Tory uit Mythbusters weg

Het Discovery Channel-programma Mythbusters bestond jarenlang alleen uit de presentators Adam en Jamie, tot Kari, Grant en Tory aan de show werden toegevoegd. De laatste drie vertrekken nu weer.

Dat meldt de show op Twitter. Reacties op internet zijn uiteenlopend: de één vindt dat de show niet meer te kijken is zonder Kari Byron, Grant Imahara en Tory Belleci.

Anderen vinden dat de show mede door de drie 'dumbed down' is zoals ook gebeurde met praktisch alle andere programma's op Discovery, NGC en History Channel.

Wat Kari, Grant en Tory verder zullen gaan doen, meldt Mythbusters niet.

'Rodgers houdt Balotelli kort met gedragsclausules'

De transfer van Mario Balotelli naar Liverpool kan alleen doorgang vinden als hij instemt met enkele gedragsclausules. Om te voorkomen dat de spits uit de bocht vliegt heeft trainer Brendan Rodgers een aantal disciplinaire voorwaarden opgesteld waaraan de Italiaan moet voldoen, meldt de Britse krant The Guardian vrijdag.

De clausules spitsen zich toe op Balotelli's trainingsinzet en gedrag buiten het veld. Een van de opties is dat hij salaris moet inleveren als hij de fout in gaat. Balotelli heeft een reputatie op het gebied van wangedrag. Zo werd hij in tweeënhalf jaar bij Manchester City vier keer weggestuurd.

Balotelli moet zelf nog tot overeenstemming komen met de Reds. Liverpool en AC Milan zijn al akkoord over een transfersom van twintig miljoen euro. Balotelli nam donderdag al afscheid van zijn ploeggenoten bij Milan.

Bij Liverpool wordt Balotelli de opvolger van de naar FC Barcelona vertrokken Luis Suárez. Bij zijn eerdere verblijf in de Premier League scoorde de spits namens City in 54 wedstrijden twintig keer.

Ajax met Veltman en Van Rhijn tegen PSV

Ajacieden Joël Veltman en Ricardo van Rhijn beginnen zondag in de topper tegen PSV in de basis. Dat maakte trainer Frank de Boer vrijdag op een persconferentie bekend. Het tweetal krijgt zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht dit seizoen. De Boer vertelde verder dat Kolbeinn Sigthórsson wederom een basisplek krijgt.

Veltman sloot door het WK in Brazilië later aan bij de selectie en speelde de afgelopen twee duels mee bij Jong Ajax. Afgelopen zaterdag bij Fortuna Sittard had hij Van Rhijn aan zijn zijde. De rechtsback maakte zijn rentree na een hamstringblessure.

Sigthórsson staat op de nominatie te vertrekken bij Ajax. De laatste weken vocht hij zich echter sterk terug. Tegen AZ speelde de IJslander de gehele wedstrijd mee. Na afloop sprak De Boer zijn tevredenheid uit over Sigthórsson.

Poolse ministeries ruziën over appelcider

Als het aan het Poolse ministerie van Economie ligt kunnen producenten van cider wel een steuntje in de rug gebruiken.

Polen kent een advertentieverbod voor alle vormen van alcohol behalve bier. Het ministerie wil nu echter dat cider dezelfde uitzonderingspositie krijgt als gerstenat. De Poolse appelboeren hebben namelijk last van het Russische embargo op Europese voedingsmiddelen.

Eensgezind is het overheidsapparaat niet. Het ministerie van Volksgezondheid verzet zich tegen het voorstel. Het consumeren van alcohol is gevaarlijk in een samenleving waar sommige mensen er niet verantwoord mee omgaan, aldus het ministerie. Krzystof Brzozka van het staatsagentschap ter preventie van alcoholproblemen is het hier mee eens. "Polen zijn geen lichte drinkers", aldus Brzozka, wiens agentschap onder het ministerie van Volksgezondheid valt.

Het voorstel wordt volgende maand in de Poolse senaat besproken.

Spoorwegmuseum niet per trein bereikbaar

De trein naar het Spoorwegmuseum in Utrecht rijdt tijdelijk niet. Een vuilniswagen met een kraan heeft de bovenleiding kapot getrokken, zo meldt RTV Utrecht vrijdag. De kraan waarmee glascontainers worden geleegd, was niet goed ingeklapt en bleef hangen achter de bovenleiding.

Het duurt nog zeker tot 17.00 uur, verwacht de NS, tot de pendeltrein tussen Utrecht Centraal en station Maliebaan, waar het museum is, weer rijdt.

[jOS] Colombia loopt naar wielergoud, Nederland pakt brons

Wiebe Scholten en Niek Kimmann hebben op de Jeugd Olympische Spelen het brons gepakt in de wielercompetitie. Het wielrennen bestond niet, zoals op de 'echte' Spelen, uit losse onderdelen waar medailles op gepakt kunnen worden, maar uit een soort all-roundcompetitie.

De competitie begon eerder in de week met de Eliminator in het mountainbiken, waar Kimmann de vijfde plek pakte. Scholten nam, zonder succes, de tijdrit op de weg voor zijn rekening, waarna Kimmann het BMX'en won. Bij de massastart pakte mountainbiker Scholten de twaalfde plek. 

Vrijdag stonden de twee samen aan de start van het laatste onderdeel, de wegwedstrijd. In de 69 kilometer lange koers kon Kimmann twee rondjes mee met het peloton. "Voor een BMX'er is dat echt een geweldige prestatie", aldus teamgenoot Scholten. "Daarna zat ik echter wel alleen. Ik zat in de sprint redelijk voorin, maar door een valpartij voor me moest ik weer wat inleveren", zegt Scholten, die uiteindelijk als tiende over de streep kwam, goed voor brons in het eindklassement.

Het goud was er voor het Colombiaanse duo, bestaande uit John Rodriguez Salazar en Brandon Rivera Vargas. Zij wonnen geen enkel onderdeel, maar gooiden op de wegwedstrijd na overal hoge ogen. Die wegwedstrijd werd een slijtageslag, vooral door de 31 graden, 95 procent luchtvochtigheid en de ene na de andere valpartij. Vargas ging twee keer onderuit, en moest uiteindelijk lopend en met de fiets op de schouder de finishlijn passeren.

De Nederlandse vrouwen werden vijfde in het eindklassement. Viviana van Hees en Lotte Eikelenboom konden slechts op één onderdeel fatsoenlijk scoren. Dat was de BMX-wedstrijd, waar Van Hees tweede werd. Ze kon door een blessure niet meedoen aan de Eliminator bij het mountainbiken, terwijl Eikelenboom in geen enkele wedstrijd kon imponeren. Het goud ging naar Sofia Beggin en Chiara Teocchi uit Italië.

WBA haalt Samaras terug naar Premier League

Georgios Samaras keert terug in de Premier League. De 29-jarige Griek heeft zich voor twee jaar verbonden aan West Bromwich Albion. Samaras was tussen 2006 en 2008 al in Engelse dienst bij Manchester City. Daarvoor speelde hij vier seizoenen bij Heerenveen.

"We hebben een speler met veel ervaring vastgelegd", zegt trainer Alan Irvine vrijdag op de clubsite. "Hij heeft veel op het hoogste niveau gespeeld, zoals in de Champions League en op EK's en WK's, en we kregen goede feedback van mensen die met hem hebben gewerkt." De afgelopen zeven jaar diende Samaras het Schotse Celtic. De aanvaller was transfervrij.

'Konvooi is Russische invasie'

Oekraïne beschouwt het zonder toestemming oversteken van de grens door een Russisch hulpkonvooi als "directe Russische invasie". Dat heeft de Oekraïense veiligheidschef Valentin Nalivaitsjenko vrijdag gezegd.

Oekraïne heeft geen toestemming gegeven om de grens over te steken. Volgens Kiev heeft Rusland daarmee de afspraken met Oekraïne geschonden. Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger zijn 90 vrachtwagens de grens overgegaan.

Duitser uit huis gezet om piepende seksschommel

Een Duitse huisbazin stond in haar recht toen ze een man het huis uitzette, omdat hij regelmatig een piepende seksschommel gebruikte. De man gebruikte de schommel vooral laat in de avond en zijn escapades zorgden voor geluidsoverlast bij zijn buren.

De man installeerde de 'hele oude' schommel met kettingen in 2012 in zijn appartement, aldus de rechter. "De 'seksuele, atletische en piepende geluiden' gingen tot laat in de avond door, terwijl in zijn huurovereenkomst stond dat het tussen 22.00 uur en 07.00 uur stil moest zijn. Het gebruik van de schommel, zo laat in de avond, 'strookt niet meer met het normale gebruik van een huurhuis en moet daarom ook niet als sociaal acceptabel worden beschouwd'", oordeelde de rechter.

Wikipedia kan aapselfie rechtenvrij gebruiken

Op een selfie gemaakt door een aap kan een mens geen copyright claimen. Dat is het oordeel van de Amerikaanse Copyright Office. De Amerikaanse overheidsinstantie laat weten alleen copyright te kunnen toekennen aan werken die zijn gemaakt door mensen en niet door 'de natuur' . Dat betekent dat fotograaf David Slater geen rechten heeft op de selfie die een makaak maakte met zijn toestel.

Ook kan geen copyright worden geclaimd op werk dat is gemaakt door een machine, of 'goddelijke of bovennatuurlijke wezens'. Dat staat te lezen in een herziene versie van de regelgeving van de copyrightinstantie.

Wikimedia, het bedrijf achter Wikipedia, weigerde de selfie van de makaak van internet te halen. Daarna ontstond een discussie over de vraag bij wie de rechten van de foto liggen. De aapselfie werd gemaakt in 2011 toen Slater in Indonesië was. Een van de makaken griste zijn camera weg en maakte een zelfportret. De fotograaf stelde dat hij de rechten van de foto had.

FOK!nu: militarisering politie VS

Met de demonstraties in Ferguson rijzen veel vragen. Eén daarvan is: hoe komt het dat Amerikaanse agenten, zelfs in minieme dorpjes, eruit zijn gaan zien als zwaarbewapende militairen? Dit FOK!nu-artikel gaat in op die vraag. 

Antwoord: 1990-2014

Oorlog klaar? Materieel naar politie
Het heeft allemaal te maken met twee types oorlogen: in het binnenland van de VS de 'War on Drugs', in het buitenland de grondstofoorlogen die aan de randen van het Amerikaanse wereldrijk worden uitgevochten onder de noemer 'War on Terror'.

Sinds 1996 is 4,3 miljard dollar aan militair materieel door het Amerikaanse ministerie van Defensie onder politiekorpsen verdeeld; het programma zelf loopt reeds sinds 1990. Na 11 september 2001 werd er nog meer geld vrijgemaakt om korpsen die dat wilden, extra te bewapenen. En nu de oorlogen in Irak en Afghanistan afgebouwd zijn en worden, is er nog veel meer materiaal te verdelen. Hetgeen dan ook wordt gedaan.

Dorpjes met politietanks
Het gaat tegenwoordig zo ver dat ook kleine stadjes politie door de straten hebben rijden in bepantserde antimijnwagens die normaal gesproken alleen in 'hot spots' als Afghanistan worden ingezet. Zo kreeg Keene, New Hampshire (23.000 inwoners) een 'Bearcat'-wagen toebedeeld. Als reden gaven ze 'mogelijk onvoorziene terreurdreiging' op hun jaarlijkse pompoenenfestival. En in Doraville, Georgia –8500 inwoners– heeft de politie inmiddels een heuse tank. 

Het leger zelf adviseert overigens tegen het gebruik van de APC's in de VS zelf. Behalve volstrekt onnodig, zijn de dingen volgens het leger namelijk ook nog eens slecht voor de infrastructuur: zo zwaar dat ze wegen aan gort rijden. Ook hebben ze een hoog zwaartepunt waardoor ze makkelijk omrollen. Daarom worden ze doorgaans zelfs niet in militaire bases gebruikt.

'Nooit je wapen continu op anderen richten' 
Critici stellen dat het aan politie uitdelen van 'military-grade' wapens, kevlarvesten, traangas, helmen, gasmaskers, APC's, camouflagepakken en andere zaken een slecht idee is. Het zou agenten het idee geven dat ze soldaten zijn, waarna ze zich als Rambo gaan gedragen.

Zo is er uren en uren aan footage uit alleen al Ferguson, waar agenten hun hele dienst met geladen wapen op de menigte blijven richten. In het leger is dit uit den boze, stelt een expert op CNN: daar wordt elke soldaat geleerd dat je alleen je wapen op iemand richt als je klaar -en genoodzaakt- bent om te schieten. Dit om ongelukken te voorkomen. De CNN-expert stelt dat je je wapen nooit moet richten op mensen die niet direct een gevaar vormen.

John Oliver van de HBO-show Last Week Tonight reageert: “Ze vormen nu wellicht geen bedreiging, maar het gaat om wat ze zouden kunnen doen. Ze zouden bijvoorbeeld bij de politie kunnen gaan, een wapen krijgen zonder getraind te zijn het correct te gebruiken en dan gaan rondlopen en het op mensen richten. Dat zou verdomd angstaanjagend zijn. Het punt is dat als je een agent bent in de VS, je je moet kleden op de baan die je hebt en niet op de baan die je zou willen hebben.

Effecten, kritiek en Pentagon-ontkenning 
Het uitdelen van talloze miljarden aan militair materiaal heeft direct effect gehad op de manier waarop agenten werken. Zo is het aantal zwaarbewapende, militaristische SWAT-raids sinds eind jaren '80 met maar liefst 1400 procent gestegen. Ondertussen proberen Amerikaanse politici de inzet van militair materiaal in politiekorpsen te reguleren en te limiteren, tot dusver zonder succes.

Op de heftige binnen- en buitenlandse kritiek op de militarisering van Amerikaanse lokale en staatspolitie reageert het Pentagon ontkennend. Een woordvoerder stelt dat Defensie de politie helemaal niet 'militariseert' en geeft aan dat het programma waarin militair spul aan politie wordt uitgedeeld, 'nuttig' is en 'een doel dient'.  

Het hele segment van John Oliver's uitmuntende nieuwe HBO-show is hieronder te bekijken. Het gedeelte over de militarisering van de politie begint rond 6 minuten en 45 seconden.

Meer moslims in IS dan Britse leger

Volgens schattingen vechten er inmiddels meer Britse moslims voor de Islamitische Staat, dan er actief dienen in het Britse leger zelf. Dat meldt USA Today.

Het Britse ministerie van Defensie geeft aan dat er ongeveer 600 moslims dienen in het leger van ongeveer 200.000 man. De overheid schat dat er om en nabij 800 Britse moslims vechten voor IS.

Wel geeft het Buitenlandministerie aan dat het lastig is om een precies aantal te noemen en dat het getal van 800 dus een ruwe schatting is.

Tiener neemt selfie, schiet zichzelf door hoofd

Een 15-jarige tiener die het wel leuk vond om een zelfportret te schieten terwijl-ie een pistool op zichzelf gericht hield, heeft zichzelf daarbij per abuis neergeschoten.

ABC meldt dat de tiener in de war raakte en in plaats van het cameraknopje op zijn telefoon in te drukken, de trekker van het pistool overhaalde. Zo pleegde hij op het nippertje net geen selfiemoord.

De kogel kwam langs zijn neus en schoot door zijn schedel heen. Hij werd direct opgenomen in het ziekenhuis. Daar lag hij een maand op de intensive care.

Omdat hij klaagde over hoofdpijn en volgens zijn familie een afwezige indruk maakte, moest-ie later opnieuw terug naar het ziekenhuis. 

Vrouw downloadt kinderporno om man te naaien

Meri Jane Woods, een Pennsylvaniaanse vrouw, probeerde haar echtgenoot erin te luizen door hem te beschuldigen van het downloaden van kinderporno. Daartoe haalde ze zelf wat van het verboden materiaal binnen.

Ze stapte daarop naar de politie en gaf haar man, met wie de relatie behoorlijk stukgelopen was, de schuld. De 43-jarige werd gelukkig betrapt: de 40 ranzige plaatjes waren namelijk meer dan twee weken nadat ze haar man uit het huis gezet had, gedownload.

De rechtszaak tegen de vrouw loopt momenteel. Haar hangt een maximum van negen jaar cel boven het hoofd. De uitspraak volgt op 15 december.

Agent 'verkracht 6 vrouwen tijdens werk'

Een agent in Oklahoma City is donderdag gearresteerd voor het verkrachten van minstens zes vrouwen, terwijl hij gewoon diensten draaide.  Dat meldt persbureau Reuters.

De agent, Daniel Holtzclaw, wordt verkrachting, 'orale sodomie' en aanranding ten laste gelegd. Dat geeft de lokale politiechef aan.

Holtzclaw was al drie jaar agent. Mogelijk komen er nu meer vrouwen naar voren die door de man zijn aangerand of verkracht.

De prijs voor een eventuele borgtocht is vastgesteld op de lieve som van 5 miljoen dollar.

Krol 'gaat subsidie niet teruggeven'

Voormalig voorzitter Henk Krol van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) is niet van plan ruim 2 ton uit eigen zak te betalen aan het Rijk. Het oud-Tweede Kamerlid zei dat vrijdag nadat het AD had bericht dat de SVGK subsidiegeld moet teruggeven aan het Rijk dat niet voor de juiste doeleinden zou zijn gebruikt.

De SVGK stelt Krol aansprakelijk en vindt dat hij het geld uit eigen zak moet terugbetalen. Krol zou de subsidie, die was bedoeld voor een website voor homoseksuele jongeren, hebben gebruikt voor eigen bedrijven, zoals een seksshop. "De stichting was niet bij de subsidieaanvraag betrokken. Krol deed alles op eigen houtje. We stellen Krol verantwoordelijk en hebben tegen hem gezegd dat hij maar moet zorgen dat het geld terugkomt", zegt een bestuurslid van de SVGK.

Minister Jet Bussemaker (OCW) had op basis van een eerder onderzoek al aangekondigd dat ze het subsidiegeld zou terugvorderen. Ze deed dat toen de accountant van de stichting zijn eerder afgegeven goedkeurende accountantsverklaring had ingetrokken. Krol zegt niets verkeerd te hebben gedaan. "Alles was heel open en transparant. Ik was ook niet betrokken bij het onderzoek."

Het ministerie bevestigde vrijdag dat de stichting 2 ton moet betalen, maar liet zich niet uit over de uitkomst van het onderzoek.

"We hebben bewijzen dat Krol tegen de statuten heeft gehandeld en we stellen hem aansprakelijk voor alles wat hij fout heeft gedaan", aldus SVGK-voorzitter Janine Pijl. De stichting gaat geen proces tegen Krol aanspannen, omdat er volgens haar geen geld meer voor is.

Krol: ik ga subsidiegeld niet teruggeven
De door- en door corrupte en hypocriete Henk 'Show me the money' Krol. (Foto: ANP)

Staking treft Londense 'tube'

De Londense metro gaat vrijdag gebukt onder een 24-uursstaking van het metropersoneel. Vakbond Aslef zegt dat zijn leden denigrerend worden behandeld door het metrobedrijf. De stad zet extra bussen in om reizigers alsnog te vervoeren.

London Underground noemt de staking compleet onnodig. "Ondanks de voortgang die gemaakt is tijdens gesprekken heeft de leiding van Aslef besloten door te gaan met deze onnodige staking en daarmee de reis van klanten vanochtend verstoord."

Een woordvoerder van Aslef zei dat er brede steun is voor de actie. De vakbond noemt het onacceptabel dat medewerkers na ziektebeoordelingsgesprekken in tranen weglopen en dat bestuurders strafmaatregelen worden opgelegd als ze 33 seconden te laat wegrijden bij een station.

"Dit conflict is veroorzaakt door de koppigheid van het management op verschillende vlakken", aldus de woordvoerder. "Maar de kern van de zaak is de weigering van het management om de bestuurders te behandelen met respect en waardigheid, zoals ze verdienen."

Als het conflict tussen London Underground en de werknemers volgende maand niet is opgelost wordt het werk opnieuw neergelegd.

[EKZ] Van Rouwendaal ondanks record uitgeschakeld op 1500

Sharon van Rouwendaal is er ondanks een Nederlands record niet in geslaagd op het EK in Berlijn een finaleplaats op de 1500 meter vrije slag af te dwingen. De Baarnse eindigde vrijdag in de voorrondes als negende, terwijl alleen voor de eerste acht van het veld een startbewijs voor de eindstrijd was weggelegd.

Ondanks haar uitschakeling kon Van Rouwendaal tevreden terugkijken. Ze klokte 16.26,53 minuten en dook daarmee een kleine negen seconden onder haar eigen Nederlands record, dat ze in februari op 16.35,41 had gevestigd. Van Rouwendaal had anderhalve seconde sneller moeten zwemmen voor een finaleplaats.

Van Rouwendaal scherpte donderdag in de EK-finale ook al het Nederlands record aan op de 800 meter vrije slag. Ze pakte eerder in het open water goud op de tien kilometer en zilver op de vijf kilometer.

FOK!stok bestaat 10 jaar!

Op 22 augustus 2004 bedacht harrie1 het FOK!stok-spelletje. De bedoeling is om deze stok/balk/plank bij een plaatsnaambord neer te leggen en een paar foto's te maken. De volgende moet de plek raden, hem oppikken en bij een ander bord neerleggen.

Zodoende is de stok in 10 jaar tijd 831 keer verplaatst binnen twaalf provincies, 365 (van de 403) gemeentes en 697 verschillende plaatsen. Uiteraard is de stok meerdere malen verdwenen, gestolen, gekaapt en zelfs gegijzeld, maar er was altijd wel weer een nieuwe stok en een nieuwe ronde.

Wil je ook meedoen, kijk dan op het forum

Phil Spencer is een draaikont

Phil Spencer staat aan het hoofd van Xbox. Het blijkt dat hij andere dingen beweert tegenover gamers, dan wat er wordt bedongen bij ontwikkelaars. 14 augustus zei hij nog dat “framerate belangrijker is dan resolutie”, vandaag blijkt hij achter de schermen een andere mening te hebben.

Bungie laat weten dat Phil Spencer eist dat Destiny op 1080p draait: “Phil Spencer is a great friend of ours, and has been putting great effort into making sure that the Xbox One edition of Destiny hits 1080p and is a great experience.

Eerder werd de eis van Microsoft bekend dat Blizzard Diablo III op een hogere resolutie moest laten draaien dan de toen gehaalde 900p. De production director van Diablo 3 John Hight zegt, “We did find it challenging early on to get it to 1080p. That's why we made the decision to drop to 900. That's what we demoed and were showing around E3 time. And Microsoft was just like, 'This is unacceptable. You need to figure out a way to get a better resolution.' So we worked with them directly, they gave us a code update to let us get to full 1080p.

Het is heel aardig van Microsoft om Blizzard te helpen met de code. Deze boost was mogelijk door het gebruiken van rekenkracht die was gereserveerd voor de Kinect. Helaas ging het verhogen van de resolutie ten koste van de framerate met alle gevolgen van dien. En dat is niet het uitgangspunt van Spencer, zei hij laatst. In een reactie op het Diablo-incident legt Spencer de verantwoordelijkheid bij Blizzard:

Spencer twittert

Wat bedoelt Spencer nu eigenlijk? Wat vind hij belangrijker: framerate of resolutie? Bijna alle gamers gaan te allen tijde voor gameplay.

[Eredivisie] Preview speelronde 3

Komend weekend staat speelronde drie van de Eredivisie op de rol. In deze ronde staat onder meer de kraker tussen Ajax en PSV op het programma. Hieronder vind je een voorbeschouwing op deze wedstrijd, die voor de 59e onderlinge ontmoeting in Amsterdam.

Al sinds de start van de Eredivisie kruisen Ajax en PSV de dagen. Van de 58 eerdere ontmoetingen in Amsterdam wist de thuisploeg er maar liefst 31 te winnen. De Eindhovenaren doen het in Amsterdam relatief gezien een stuk slechter met 19 zeges.


Kolbeinn Sigthórsson scoort tijdens de vorige editie tussen beide ploege (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

In de laatste zes thuisduels is Ajax tegen PSV ongeslagen. Vorig seizoen wonnen de Amsterdammers met 1-0 door een doelpunt van Kolbeinn Sigthórsson. In Eindhoven ging de ploeg van trainer Frank de Boer overigens met 4-0 onderuit. Tim Matavz, Jetro Willems, Oscar Hiljemark en Ji-Sung Park velden vorig seizoen het vonnis.

Toch is het voor Ajax alweer even geleden dat in de Eredivisie werd verloren. De laatste keer gebeurde dit op 2 november 2013. Voor PSV is de laatste nederlaag iets recenter: 13 april 2013. Toen gingen de Eindhovenaren in eigen huis met 2-0 onderuit tegen Feyenoord.

Ajax zal het in de wedstrijd tegen PSV in elk geval zonder Viktor Fisher (hamstring) en Robert Muric (enkel) moeten stellen. Achter de naam van Ricardo van Rhijn staat nog een vraagteken. Hij speelde afgelopen weekend namelijk mee met Jong Ajax in de Jupiler League. Bij PSV ontbreken Santiago Arías en Stijn Schaars. Jetro Willems keert weer terug in de selectie van trainer Phillip Cocu. Hij is hersteld van een kwetsuur aan zijn enkel.


Oscar Hiljemark probeert Thulani Serero te slim af te zijn (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Het wordt zondagmiddag ongetwijfeld een interessant treffen tussen Ajax en PSV. Beide ploegen wonnen hun eerste twee wedstrijden, waar de Amsterdammers wel een lastiger programma hadden. Beide ploegen hebben wel flink aan het vertrouwen gewerkt. Ajax won vorig weekend met 3-1 van AZ, waar de Eindhovense formatie met 6-1 over NAC Breda heen walste.

Maar er is nog meer...

Maar er komen nog veel meer ploegen in actie. Zo treft Go Ahead Eagles in eigen huis FC Dordrecht, moet PEC Zwolle het opnemen tegen Vitesse, gaat FC Utrecht op bezoek bij Feyenoord en moet Heracles Almelo af zien te rekenen met sc Cambuur Leeuwarden. Hoe de stand er na de derde speelronde uit gaat zien, weten we zondagavond rond de klok van 18.35 uur.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
22 aug om 20.00 uur Heracles Almelo - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 1
22 aug om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
22 aug om 22.45 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 2
23 aug om 18.30 uur Willem II - AZ FOX Sports 1
23 aug om 19.45 uur sc Heerenveen - Excelsior FOX Sports 3
23 aug om 20.45 uur Go Ahead Eagles - FC Dordrecht FOX Sports 1
23 aug om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
24 aug om 01.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
24 aug om 12.30 uur PEC Zwolle - Vitesse FOX Sports 1
24 aug om 14.30 uur Feyenoord - FC Utrecht FOX Sports 1
24 aug om 14.30 uur NAC Breda - FC Twente FOX Sports 3
24 aug om 16.45 uur Ajax - PSV FOX Sports 1
24 aug om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
24 aug om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
24 aug om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

[jOS] Boogschutter Van Tongeren begint sterk aan toernooi

Boogschutter Jan van Tongeren heeft zich op de Jeugd Olympische Spelen uitstekend laten zien in de kwalificaties. Hij scoorde met zijn 72 pijlen totaal 682 punten, waar 720 het maximaal haalbare was.

De score van de vijftienjarige Van Tongeren bleek goed voor de vierde plaats. Hij scoorde één punt minder dan de Braziliaan Marcus d'Almeida, die op zijn beurt weer vijf punten inleverde ten opzichte van Atul Verma uit India. Lee Woo-Seok uit Zuid-Korea was een klasse apart en kwam tot 704 punten. In de eerste ronde van de knock-outfase staat Van Tongeren zaterdag tegenover de Libiër Ali El-Grahri.

Het gemengd dubbeltoernooi is voor Van Tongeren na één wedstrijd al over. Daarin speelde hij samen met Anisa Zamirova uit Tajikistan, die in de kwalificatie bij de vrouwen slechts 29e van de 32 werd. De eveneens vijftienjarige Zamirova deed het naast Van Tongeren zeker niet verkeerd, maar tegen Aliaksei Dubrova (Wit-Rusland) en Bryony Pitman (Groot-Brittannië) kwam het jonge koppel enkele punten tekort.

Chilton racet alsnog in Spa

De Britse Formule 1-coureur Max Chilton zal alsnog in de bolide van Marussia stappen bij de Grand Prix van België. De renstal draaide vrijdagmorgen de beslissing terug om de Amerikaanse reserve Alexander Rossi als wedstrijdrijder in te zetten op het circuit van Spa-Francorchamps.

Marussia maakte donderdag bekend dat Chilton niet zou rijden. Er zouden contractuele problemen zijn gerezen, dus vermoedelijk waren er problemen met de betalingen van Chilton aan het team. Het management van de Brit bracht nadien naar buiten dat de coureur vrijwillig zijn zitje had ingeleverd.

De problemen zijn kennelijk snel opgelost, want Chilton is volgens de informatie op de website van de Formule 1 weer ingeschreven. Rossi reed wel de eerste vrije training, maar zal vanaf de tweede training weer worden vervangen.

Chilton racet alsnog in Spa
Chilton racet alsnog in Spa (Foto: ANP)

Deel NL-vrachtwagens gevaar op de weg

Twaalf procent van de Nederlandse vrachtwagens rijdt rond met een ernstig technisch defect. Het gaat onder meer om versleten remmen en gladde banden. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belgische Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer vrijdag na verkeerscontroles. In België zijn vrachtwagens uitgebreid gecontroleerd.

Niet alleen Oost-Europese vrachtwagens, maar ook vrachtwagens van Nederlandse bedrijven zijn regelmatig slecht onderhouden. Op de Belgische wegen zijn vorig jaar 986 Nederlandse vrachtwagens geïnspecteerd. Een deel daarvan vertoonde zulke grote defecten dat ze niet verder mochten rijden en meteen naar een garage moesten, meldt de inspectie.

Veel bedrijven stellen hun onderhoudsperiodes vermoedelijk uit vanwege de economische crisis, licht een woordvoerder van transportverzekeraar TVM toe: "Dit voorjaar zijn er door klapbanden dodelijke slachtoffers gevallen. Dat kan met onderhoud te maken hebben gehad." De overheid zal strenger moeten gaan handhaven.

In september wordt een campagne gelanceerd om chauffeurs bewust te maken van de noodzaak van onderhoud.

Uitslag eerste vrije training België

Nico Rosberg heeft bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van België de snelste tijd genoteerd. De Duitser bleef zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton een tiende van een seconde voor. Fernando Alonso was de enige die in de buurt wist te blijven van coureurs. Hij werd op ruim twee tienden derde.

Voor Giedo van der Garde liep zijn zesde ochtendtraining van het seizoen niet heel lekker. Hij had kleine motorische problemen met zijn Sauber en kwam uiteindelijk tot de zeventiende tijd. Debutant Andre Lotterer wist in de Caterham zijn teamgenoot Marcus Ericsson voor te blijven.

Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:51.577   25
2 L. Hamilton Mercedes 1:51.674 +0:00.097 24
3 F. Alonso Ferrari 1:51.805 +0:00.228 16
4 J. Button McLaren 1:52.404 +0:00.827 21
5 K. Räikkönen Ferrari 1:52.818 +0:01.241 17
6 S. Perez Force India 1:52.903 +0:01.326 24
7 K. Magnussen McLaren 1:52.922 +0:01.345 23
8 N. Hülkenberg Force India 1:52.937 +0:01.360 22
9 D. Ricciardo Red Bull 1:52.972 +0:01.395 19
10 V. Bottas Williams 1:53.172 +0:01.595 20
11 S. Vettel Red Bull 1:53.369 +0:01.792 11
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:53.594 +0:02.017 21
13 R. Grosjean Lotus 1:53.597 +0:02.020 20
14 A. Sutil Sauber 1:53.703 +0:02.126 14
15 F. Massa Williams 1:53.968 +0:02.391 20
16 J. Vergne Toro Rosso 1:54.189 +0:02.612 20
17 G. van der Garde Sauber 1:54.335 +0:02.758 16
18 P. Maldonado Lotus 1:55.336 +0:03.759 21
19 J. Bianchi Marussia 1:55.782 +0:04.205 19
20 A. Rossi Marussia 1:57.232 +0:05.655 20
21 A. Lotterer Caterham 1:57.886 +0:06.309 24
22 M. Ericsson Caterham 1:57.977 +0:06.400 24

[upd] Rusland: Krim-goud moet terug

Rusland vindt de beslissing van het Allard Pierson Museum in Amsterdam om de betwiste Krim-collectie voorlopig in bewaring te houden "ongerechtvaardigd". Het Russische ministerie van van Cultuur heeft dat laten weten aan het persbureau Ria Novosti.

Moskou stelt dat er geen juridische basis is om de collectie met gouden voorwerpen in Amsterdam te houden en wil dat Nederland de spullen teruggeeft aan musea op de Krim.

Zowel Oekraïne als Rusland eist de collectie op. Het Allard Pierson Museum vreest een claim, als de collectie aan een van de eisers wordt overgedragen. Het museum wil dat risico niet lopen en liet woensdag weten een oordeel van de rechter of arbiter af te wachten.

De kostbare voorwerpen van de tentoonstelling 'De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee' zijn uitgeleend door musea op de Krim. Het getouwtrek ontstond toen Rusland in maart de Krim van Oekraïne afpakte.

Update 11.37 uur:
Bij monde van persbureau Novum de volgende informatie: Het Russische ministerie van cultuur vindt het onrechtvaardig dat het Allard Pierson Museum het goud uit de tentoonstelling De Krim - Goud en Geheimen van de Zwarte Zee voorlopig in bezit houdt. De regering gaat zich desondanks niet met de zaak bemoeien. "Het ministerie houdt de situatie in de gaten", laat een woordvoerder van het ministerie weten aan Russische media. 

Volgens de Russische regering is het standpunt van het museum 'nauwelijks legaal'. Volgens Rusland moet het goud terug naar de musea, waarvan er vier in de Krim staan. Ook Oekraïne eist de uitgeleende voorwerpen terug.

"Maar de betrokken musea moeten er samen uitkomen", gaat hij verder. Het Allard Pierson Museum kwam woensdag met een verklaring over de tentoonstelling die volgende week zondag eindigt. Het museum houdt de voorwerpen in bezit, onder meer uit angst voor claims.

De tentoonstelling met onder meer een zwaardschede en een pronkhelm ging in februari van start. Een maand later werd de Krim geannexeerd door Rusland. Het museum in Amsterdam heeft de afgelopen maanden claims uit de Krim en Oekraïne op de mat gekregen.

Rusland: Krim-goud moet terug
De collectie is z'n gewicht in goud waard. (Foto: ANP)

Mogelijk meer wapens naar Koerden

Het kabinet sluit niet uit dat Nederland in de toekomst meer militair materieel aan de Koerden in Noord-Irak levert dan de vesten en helmen die Nederland donderdag toezegde. Dat hebben minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag gezegd.

"Ik sluit niets uit, maar we moeten goed kijken wat we kunnen leveren en of dat in het plaatje past", zei Hennis voor aanvang van de ministerraad. "Een aantal andere landen wil ook bijdragen, en het heeft geen zin om met z'n allen hetzelfde te gaan leveren. Het gaat erom dat de Koerden een volledig arsenaal tot hun beschikking hebben."

Ook Timmermans sluit niets uit, maar wijst er wel op dat de Koerden vooral wapensystemen gebruiken van Sovjet-makelij, en Nederland heeft die niet. "Er zijn andere Europese landen die dat wel hebben en dat ook met hen willen delen. Daar wordt aan gewerkt." Timmermans wees erop dat de Nederlandse vesten en helmen 'heel goed en zeer nodig' zijn.

Verdachte speedbootongeluk Vinkeveen komt vrij

De 49-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de fatale aanvaring op de Vinkeveense Plassen komt op vrije voeten. Dat meldt de rechtbank in Utrecht vrijdag. Bij het bootongeval begin augustus kwamen twee mannen om het leven.

De Oosterbeker die de speedboot bestuurde, kan op basis van nieuwe stukken in het dossier niet langer vast worden gehouden. Daarvoor zijn ernstige aanwijzingen voor opzet of roekeloosheid voor nodig en die zijn er niet, aldus de raadkamer van de rechtbank. De man wordt nog wel verdacht van dood door schuld.

De rechter-commissaris wilde de man al eerder vrijlaten maar justitie ging daar met succes tegen in beroep. Toen waren er volgens de raadkamer wel voldoende ernstige bezwaren om de bestuurder vast te houden.

Bij het ongeluk voer de speedboot in op een sloep met daarin vier mannen. De schipper zou veel te hard hebben gevaren en ging er na de aanvaring vandoor. De politie wist hem en vier andere verdachten echter snel op te sporen. De andere vier kwamen kort na hun arrestatie al vrij.

Opstelten vindt foto Geenstijl walgelijk

De fotomontage van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen die Geenstijl donderdag publiceerde, is 'walgelijk'. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd. Hij steunt het besluit van het Openbaar Ministerie om een onderzoek in te stellen.

Het weblog publiceerde een foto van het lichaam van de journalist James Foley ten tijde van zijn executie. Op zijn lichaam was echter het hoofd van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen te zien. Opstelten heeft geen contact gehad met het OM over de kwestie, maar vindt het instellen van een onderzoek een 'logische stap'.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het onderzoek van justitie te ver gaan. "Over de gepastheid van de fotocompilatie valt te twisten, maar een onderzoek naar strafrechtelijke vervolging is een volstrekt verkeerd signaal", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning in een verklaring.

Volgens Bruning wordt er geen bevolkingsgroep of kwetsbare burger afgebeeld, maar 'een politicus die tegen een stootje moet kunnen'. "Het strafrecht inzetten tegen satirisch bedoelde publicaties past niet in een democratisch land als Nederland", vindt hij.

Hennis: pas in juni kennis over legergifstoffen

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft in juni voor het eerst gehoord over berichten dat medewerkers van defensie jarenlang zijn blootgesteld aan giftige stoffen. Dat zei de bewindsvrouw vrijdag in Den Haag.

"Daarvoor was ik niet met de problematiek geconfronteerd", aldus Hennis. "Dat is gebeurd in juni. Later die maand heb ik een brief aan de kamer gestuurd, dat ik alle klachten serieus neem. Dat we een loket hebben ingesteld waar mensen zich kunnen melden en dat ik een onderzoek laat uitvoeren. Dat onderzoek is gaande."

Hennis verwacht de Tweede Kamer niet op korte termijn uitsluitsel te kunnen geven over het onderzoek, maar wel nog voor het einde van dit jaar. "Het is van belang, ook voor de betrokken medewerkers, dat alle informatie boven tafel komt."

Defensie zou al vijftien jaar weten dat medewerkers zijn blootgesteld aan hoge concentraties van een zeer kankerverwekkende stof, zo meldde de Volkskrant donderdag op basis van meetrapporten uit 1999 en 2002. Personeel van defensie heeft op verschillende legerbasissen materiaal van de Amerikanen onderhouden. De verf en lak die hiervoor werd gebruikt, waren voorzien bevat het zeer giftige chroom-6.

EK-brons voor 'Blade Babe' Van Rhijn

Marlou van Rhijn heeft tijdens het EK atletiek voor gehandicapten brons gepakt op de 400 meter. In Swansea liep Blade Babe naar een tijd van 1:01,88, ruim een seconde boven haar wereldrecord in de klasse T43. 

Marie-Amelie le Fur uit Frankrijk liep met 1:01,41 minuten naar het goud. Voor de Française was het tevens een nieuw wereldrecord in haar klasse. Atleten uit de klassen T43 en T44 komen doorgaans in dezelfde races uit. In de klasse T43, waar naast Van Rhijn ook onder meer Oscar Pistorius toe behoort, lopen atleten met een prothese. In T44 kan het ook gaan om een verlamming aan één been. 

In de finale in Swansea kwam Marlene van Gansewinkel er niet aan te pas. Met 1:14,63 werd ze vierde in het veld van vier deelneemsters. Irmgard Bensusan uit Duitsland pakte 0,03 seconden voor Van Rhijn het zilver.

68 ebolavermoedens in VS-ziekenhuizen

In de afgelopen drie weken is er al 68 keer vermoed dat een patiënt ebola onder de leden had. Dat schrijft ABC. 

De ziekenhuizen, verspreid over 27 van de 50 staten, zijn zeer voorzichtig en nemen elk vermoeden bloedserieus. Van de 68 gevallen bleken er 58 niks met ebola te maken hebben.

Van de overige tien patiënten is bloed afgenomen en zijn de monsters verstuurd naar het Center for Disease Control. Zeven daarvan bleken geen ebola te bevatten, op drie bloedmonsters wordt nog gewacht op uitsluitsel.

The Last of Us krijgt gratis multiplayer maps

Omdat er zoveel problemen waren met de online matchmaking van The Last of Us, geeft Naughty Dog twee nieuwe multiplayer maps gratis weg. Deze kan je binnenkort downloaden voor zowel de oude versie als de Remasterd-versie.

Ondertussen zou de patch met verisenummer 1.02 de meeste problemen moeten oplossen, maar Naughty Dog is nog druk bezig om alle bugs te pletten. Verder geven ze de pro tip dat, mocht het niet lukken om een connectie te maken, het gewoon nog een keer te proberen. 

Connectieproblemen

191.000 doden in oorlog Syrië

In de al drie jaar voortwoedende oorlog in Syrië zijn tot april dit jaar bijna 200.000 mensen omgekomen. Dat meldt de BBC.

De cijfers komen van de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties. Om precies te zijn gaat het om meer dan 191.000 slachtoffers. De chef, Navi Pillay, stelde dat 'de cijfers waarschijnlijk een te lage schatting zijn'.

In het conflict steunt het Westen de rebellen, terwijl Rusland de regering van Assad van hulp en wapens voorziet.

Ter vergelijking: afhankelijk van wie je het vraagt lag het totale aantal omgekomen mensen in de Irakoorlog, die drie keer zo lang duurde, tussen de 150.000 en 600.000.

[vid] Model (28) met blote kut op tv

Jessie Nizewitz heeft Viacom voor de rechter gesleept. Hun tv-zender VH1 heeft het gewaagd om de blote punani van het 28-jarige fotomodel op televisie uit te zenden. De New Yorkse deed namelijk mee aan een naaktdatingshow.

De mooie Nizewitz deed onlangs mee aan het datingprogramma 'Dating Naked', een pulpprogramma dat wij kennen als 'Adam zoekt Eva'. Hierin was het model te zien tijdens een potje naakt worstelen.

Omdat hierin ook beavershots werden geschoten, had de Amerikaanse gevraagd om haar liefdesgrot te blurren. Maar toen het model op 31 juli 'haar' uitzending live op televisie zag, zag ze zichzelf in vol ornaat. Inclusief shots van een wijdopenstaande punani.

Nizewitz zegt dat haar kutfilmpje haar nu een opbloeiende relatie heeft gekost. De kerel die ze dankzij de datingshow heeft ontmoet, heeft haar namelijk nooit meer teruggebeld. Naar goed Amerikaans gebruik eist de brunette nu dan ook maar liefst 10 miljoen dollar, om zo het aangedane leed te verzachten.

Enkele shots uit het programma met Nizewitz
Kutfoto is hier te zien (zwaaar NSFW, uiteraard)

Kip wil caravans ook gaan verhuren

Kip Caravans wil zich in de toekomst gaan richten op de verhuur van caravans. Waar het bedrijf uit Drenthe nu nog vooral kampeerwagens verkoopt, moeten kampeerders in de toekomst een caravan kunnen huren bij een netwerk van tankstations. Dat liet directeur en mede-eigenaar Henk Gunnink vrijdag aan Nu.nl weten.

"Het bezit neemt af", zo stelt Gunnink. "Dat is een lang proces, maar over tien, twintig jaar is dat wel veranderd. Vroeger kochten mensen iedere zes jaar een nieuwe caravan, nu is dat misschien nog een keer in de tien jaar. Wij gaan daarom meer insteken op verhuur."

Kip wil alleen caravans van het type Shelter, een klein model, in de verhuur doen. Dat moet gaan via het 'Boedelbak-concept', zo stelt Gunnink. De directeur was lange tijd eigenaar van Boedelbak, waarmee hij in 2010 Kip Caravans van de naderende ondergang redde. In 2012 verkocht hij het verhuurbedrijf voor aanhangwagens echter aan Spui Groep en ging hij verder met Kip.

Voordat de sleurhutten verhuurd kunnen worden, moeten ze nog wel worden aangepast. "Hij moet 'hufterproof' worden", aldus Gunnink. Zo krijgen de caravans een rubber bumper aan de buitenkant. De Kip Shelter wordt momenteel alleen nog verhuurd in Hoogeveen. De caravan kost dan 350 euro per week.

[Vuelta] Titelverdediger Horner niet van start door cortisolniveau

Titelverdediger Chris Horner zal zaterdag niet aan de start verschijnen van de Vuelta a España. Dat heeft zijn team Lampre-Merida vrijdag bekendgemaakt. Horner heeft door een medische behandeling een te laag cortisolniveau.

De Amerikaan had al sinds het begin van de Tour de France last van bronchitis. Na onderzoek bleek dat de beste manier om hem te behandelen was door hem oraal cortisonen in te laten nemen. Door wielerbond UCI werd hiervoor een zogenaamde TUE - therapeutical use exemption - afgegeven, om problemen te voorkomen.

Uit door de UCI uitgevoerde bloedtesten bleek dat het cortisolniveau van Horner weliswaar niet laag genoeg was om door de UCI buiten de Vuelta gehouden te worden, maar wel volgens de regels van de MPCC. Lampre is net als veel andere teams lid van deze Beweging voor een Geloofwaardig Wielrennen, waar veel regels wat scherper zijn dan die van de UCI.

Horner zelf gaat vrijdag nog wel gewoon trainen met zijn ploeg, waaronder zijn vervanger Valerio Conti. "Natuurlijk ben ik erg teleurgesteld door dit nieuws. Ik was klaar om mijn titel van 2013 te verdedigen, het was mijn hoofddoel van het seizoen en het team heeft mij voor dit jaar zelfs aangetrokken met het oog vooral op de Vuelta. Ik moet de beslissing in verband met de regels van de MPCC echter accepteren. De bronchitis heeft me veel problemen bezorgd en deze behandeling was de enige optie. Dat ik volgens de UCI-regels wel mag starten, maar volgens de MPCC niet is iets wat ik begrijp en wat we moeten accepteren", aldus Horner.

Hezbollah veroordeelt IS-onthoofding Foley

De Libanese organisatie Hezbollah heeft donderdag de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley scherp veroordeeld. Dat schrijft de Daily Star.

Een woordvoerder noemde de IS-onthoofding 'een woeste misdaad' en 'een vreselijk misdrijf'. Hezbollah is niet de enige die niet te spreken is over de lui bij IS. Zo heeft zelfs Al-Qaida nadrukkelijk afstand genomen van de praktijken in het Kalifaat.

Hezbollah kwam eerder deze week al positief in het nieuws toen ze een bommenmaker van IS opgeblazen hadden. 

22.322 mensen vermist in Mexico

In Mexico is er sinds 2006 een bloederige oorlog tussen drugsgangs en regeringstroepen aan de gang. Inmiddels zijn er 22.322 mensen 'verdwenen' in dat conflict.

Dat meldt de Mexicaanse overheid, stelt Al Jazeera. Omdat door drugsgangs gekidnapte mensen doorgaans vermoord, gecremeerd en in ongemarkeerde graven gedumpt worden, is het helaas mogelijk dat van het merendeel van de 22 duizend nooit meer iets wordt teruggevonden.

Gameplay-info Dragon Age: Inquisition

Bioware heeft opnieuw een vragenuurtje georganiseerd. Hier zijn wat opmerkelijke zaken bekendgemaakt over het vechtsysteem. Een aantal irritaties van Dragon Age 2 keert namelijk terug in Dragon Age: Inquisition. Wapens zijn bijvoorbeeld klassegebonden en dus niet te gebruiken door iedereen.

Daniel Kading en Mark Darrah geven antwoord op vragen over het vechtsysteem van Dragon Age: Inquisition. De vragen zijn ingezonden via Facebook en Twitter. Opmerkelijke zaken die worden genoemd zijn:

  • De warrior kan niet met twee zwaarden vechten. Je moet kiezen tussen een tweehandig wapen of zwaard en schild.
  • De rogue kan wel met twee dolken tegelijk overweg.
  • Wapens en harnassen zijn niet aan slijtage onderhevig.
  • Er komen vaardigheden die je afkoelperiode kunnen laten vervallen. Zo kun je zware moves sneller achter elkaar gebruiken.
  • Alle wapens zijn klassegebonden. Een magier kan dus niet zomaar een hellebaard hanteren. Je kan wel met je personage klassen combineren.
  • Er komt een teleporteer-apparaatje waar je leuke tactische dingen mee kunt doen.
  • Mana en conditie (stamina) regenereren. Gezondheid niet, dus daar heb je drankjes voor nodig.

Can we customise AI tactics as in the previous games (i.e. drink a health potion when below 25% health)? —@WordsToGold, Twitter
[DANIEL KADING]: Yes. The interface has changed, but it includes the ability to customize what skills your allies use, when they will (or won't!) use potions based on their health and how many potions you have left, and set targeting rules such as guarding certain allies or attacking the leader's target.

Do weapons and armor degrade over time? If so, can they be repaired in the field? —@Wild_Morrigan, Twitter
[DK]: No equipment decay! Thedosian merchants give their products lifetime guarantees, which was a pretty shrewd business move what with the apocalyptic sky-hole.

How will cooldown work with abilities? —@FreshRevenge, Twitter, United States
[MARK DARRAH]: Cooldowns are still there. You can have eight abilities mapped on the console, which gives you opportunities.
[DK]: Different abilities have different cooldowns, which can sometimes be reduced with upgrades or passives. Particularly powerful abilities may have relatively long cooldowns, making you carefully choose when to use them—or perhaps to combo them with abilities that reset your cooldowns.

Will there be any enemies with instant death moves? —Michael Lao, Facebook, United States.
[DK]: None of the enemies have sync-kill/instant death moves… though with the right combination of difficulty setting, a low-level party, and wandering-into-places-you-ain't-'sposed-ta-be, a 1-hit knockout isn't out of the question.

Can I have two swords again? —Matthew Orsini, Facebook
[MD]: Warriors have the choice of two-handed weapons or sword and shield.
[DK]: Dual-wielding daggers is otherwise only available to a rogue.

I'm not very good at being a strategic player, but I really WANT to be. Will there be some sort of stepping stones to allow players like me to graduate from more simple, action-oriented combat to a more strategic way of thinking? —Haley Livermore, Facebook
[DK]: Many battles are in locations that allow you to "scout" your opponents before they notice you, giving you the time to analyze tactical opportunities the environment offers: chokepoints for warriors, blind approaches for rogues, enemies in vulnerable locations, etc. Sometimes your allies will spot opportunities in these fights and make suggestions on strategies of approach. 

Will weapons be as interchangeable as they were in [Dragon Age:] Origins, or class-restricted like DA-II? —Jacob Wasylenko, Facebook
[DK]: Class-restricted, though our animators provided some beautiful variant attack styles within each melee weapon set. For instance, rogues perform different attacks depending on whether they're armed with single- or double-bladed daggers.

Are you going to bring back Arcane Warrior? —Robert Pennington, Facebook, United States
[MD]: Something similar will exist, but we'll get to that a bit later on.

Will there be finishing moves as in Dragon Age: Origins (like the jumping final blow seen against ogres)? —Kai Chen, Facebook, Germany
[DK]: No finishing blows; however, many of our damaging abilities are built to have a "good" way to use them, and a "better" way to use them. Mighty Blow is a massive overhead strike available to two-handed warriors that deals damage and knocks a foe to the ground—but if you use it on a foe already on the ground, it deals triple damage.

Is there a completely new combat skill that you can describe/reveal? —@MarkDLentz, Twitter, United States
[DK]: There's a fun one put together by our ability designers, Jon Fuller and Luke Barrett, called Fallback Plan. Only Varric, and possibly your Inquisitor, gain access to this ability, which lets you place a gadget on the ground; if you get into trouble later, you can instantly relocate to that position. If you upgrade it, you'll also be set back to the level of health you had upon placing the gadget, and—if you are standing close to an enemy—you'll kidnap the enemy back with you. By combining this with stealth, and placing traps or mage glyphs under the marker, many hijinks can ensue.

Is health and mana not regenerating between battles still a thing at this point? —@starcicles, Twitter, United States
[DK]: Mana and stamina regenerate. Health does not, requiring you to be careful about overextending yourself in your adventures. Potions are your primary method of healing in the field, though there are a few rare abilities that can be used tactically to regain health.

Will there still be cross-class combos, or any sort of similar system? —@blanketcocoon, Twitter
[DK]: There are cross-class combos, with unique effects caused by different combinations of rogue, mage, and warrior abilities.

Do all mage followers have good healing spells or will some be better at it than others? —Josh Rodrigues, Facebook, United States
[MD]: We are focusing more mage tactics on defensive abilities (like Barrier) than healing.

Are there any other benefits to the Inquisitor's "Fade power" other than being able to close tears in the Fade? —Dominic Freckelton, Facebook
[DK]: Most of the rifts in the Fade are defended by powerful, newly emerged demons that still bear a connection to the Fade. These battles are difficult, but the Inquisitor can use their power to even the odds by getting close enough to "disrupt" the Fade rift during these fights, which will send a powerful shockwave out that heavily damages and stuns its defenders.
[MIKE LAIDLAW]: As the Inquisitor masters his or her control of the mark, it may unlock another use that's a little more global as well.

How, exactly, does focus work in the game? —RJ May, Facebook, United States
[DK]: Focus is earned as a party, but spent as an individual. Focus is given to all party members when any of them damage a foe: this allows lower-damage characters like defensive warriors to fulfill their role while still accumulating focus. After enough is earned, a character can use an ability that costs focus. That character's focus is then spent, but not the focus of their allies, who can still use it for their own abilities.
[ML]: Focus requires you to think long-term. You may need it to get out of a sticky situation, or you may want to save it for a particularly tough battle you're anticipating. Because focus abilities can't be used every fight, the combat team has been able to "turn up" their effectiveness. They can be real game-changers if deployed strategically.

Are there any missions in game that might unlock new spells/abilities for our character, or will it solely be a level up system? —Kristen Coates, Facebook
[MD]: There is one…
[ML]: Mark's being cryptic about one particular element of the game, so I won't spoil that, but I will say that specializations are earned, not granted for free. You will be able to preview all the specialization abilities available to you before you make a choice of which path you want to follow. It's worth noting that unlike in the previous DA games, we've decided to bulk out the specializations more, but you will have to choose one to follow with your character. They add a lot of depth to your tactical options, but we wanted them to be actually special.

Draakje

Dylan Armstrong krijgt eindelijk olympisch brons

Kogelstoter Dylan Armstrong gaat eindelijk zijn bronzen medaille van de Olympische Spelen in 2008 krijgen. De Canadees eindigde in Beijing op de vierde plek, maar doordat de Wit-Rus Andrei Mikhnevich vanwege een dopingovertreding uit de uitslag geschrapt werd krijgt Armstrong de bronzen medaille.

Vorig jaar bleek dat Mikhnevich doping had gebruikt tijdens het WK atletiek in 2005. Het was zijn tweede dopingovertreding, hij was eerder al voor twee jaar geschorst geweest. Dit keer kreeg hij van de Wit-Russische atletiekbond een levenslange schorsing opgelegd, waarna de wereldbond IAAF al zijn resultaten na 2005 schrapte.

Daaronder viel naast het olympisch brons onder meer ook twee bronzen WK-medailles en een Europese titel. Op het WK indoor van 2010 werd hij tweede, terwijl Armstrong vierde werd. Door de schorsing van Mikhnevich heeft Armstrong de bronzen medaille inmiddels gekregen, daar was alleen tussenkomst van de IAAF voor nodig. De olympische medaille van Beijing duurde langer, doordat daar ook het IOC bij betrokken was. De Canadees zal binnenkort tijdens een ceremonie zijn medaille alsnog omgehangen krijgen.

Armstrong in actie tijdens de olympische finale in 2008, wat hem zes jaar later het brons op zou leveren (Foto: Getty)

ESA-satellieten vrijdagmiddag gelanceerd

Een Sojoezraket met twee nieuwe satellieten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA wordt vrijdagmiddag in Frans-Guyana gelanceerd. Dat heeft ESA vrijdag meegedeeld. De lancering werd donderdag vanwege slechte weersomstandigheden uitgesteld.

Als de omstandigheden de lancering deze keer gunstig gezind zijn, vindt de lancering vrijdag plaats om 14.27 uur. De Galileo-satellieten moeten deel gaan uitmaken van een toekomstig Europees netwerk van navigatiesatellieten. De eerste vier satellieten bevinden zich al in een baan om de aarde en werden gebruikt om de levensvatbaarheid van het systeem te testen.

Vier is het absolute minimumaantal satellieten dat vereist is om een locatie op aarde te bepalen. De grondstations die de data ontvangen zijn ook al gebouwd. ESA hoopt dat het netwerk in 2019 af is. Dan zal het uit dertig satelllieten bestaan.

Bijna acht miljoen auto's geregistreerd

In Nederland stonden begin dit jaar 7,9 miljoen auto's geregistreerd. Dat zijn er bijna drie miljoen meer dan een kwart eeuw geleden, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Per duizend inwoners zijn er gemiddeld 420 auto's.

Tussen 2000 en 2013 nam het aantal auto's per duizend inwoners met achttien procent toe tot 420. Dit jaar is dat aantal dus gelijk gebleven. In steden is het aantal auto's per duizend inwoners over het algemeen lager. Amsterdam heeft er met 247 auto's per duizend mensen het minste en Blaricum met 572 de meeste.

Het CBS denkt dat in steden relatief minder mensen een auto hebben omdat het openbaar vervoer er beter is geregeld. Ook wonen er in steden meer jongeren (18 tot 30 jaar) en daaronder is het autobezit de laatste jaren juist gedaald. Van de duizend jongeren hadden er op 1 januari van dit jaar gemiddeld 290 een auto.

[EKZ] Heemskerk en Vermeulen verder op 200 vrij

Femke Heemskerk en Esmee Vermeulen hebben zich vrijdag op het EK zwemmen in Berlijn geplaatst voor de halve finales van de 200 meter vrije slag. Heemskerk werd in 1.59,77 minuten tweede in haar serie en noteerde de zesde tijd van het veld. Vermeulen werd vierde in haar heat en klokte met 2,00,74 de twaalfde tijd.

Wendy van der Zanden redde het niet. Zij zwom de zeventiende tijd (2.01,38) en mocht daarmee niet verder. De halve finales worden later op de dag in het middagprogramma gezwommen.

De Hongaarse Katinka Hosszu was in een tijd van 1.57,05 met afstand de snelste. Ze was meer dan anderhalve seconde sneller dan nummer twee Melanie Costa uit Spanje.

'Pellè in voorselectie Italië voor Oranje'

Graziano Pellè maakt mogelijk op 4 september tegen het Nederlandse elftal zijn debuut voor de Italiaanse nationale ploeg. De 29-jarige spits is opgenomen in de voorselectie van dertig spelers, meldt de Italiaanse krant Corriero dello Sport vrijdag. Pellè stapte afgelopen zomer samen met trainer Ronald Koeman over van Feyenoord naar Southampton.

Of Pellè in Bari daadwerkelijk van de partij is, is nog niet zeker. Conte moet nog zeven spelers laten afvallen. Pellè is meervoudig Italiaans jeugdinternational. Hij speelde zich in de zomer van 2007 op een jeugd-EK in de kijker van Louis van Gaal, die hem naar AZ haalde.

Pas de vorige twee seizoenen loste Pellè met vijftig competitietreffers bij Feyenoord definitief zijn belofte in. Conte is bij Italië de opvolger van Cesare Prandelli, die na een teleurstellend WK in Brazilië zijn ontslag indiende.

Hamas doodt 11 informanten Israël

De Palestijnse organisatie Hamas heeft elf vermoedelijke informanten van Israël gedood. Dat heeft een bron bij de ordediensten in Gaza, waar Hamas de dienst uitmaakt, gezegd.

De elf mannen werden vrijdagochtend omgebracht in het hoofdkwartier van de politie in Gaza-Stad, aldus de bron. Ze waren eerder al door rechters in Gaza schuldig bevonden en veroordeeld.

Als alle elf inderdaad Israëli's zijn, stijgt het dodental aan Israëlische zijde naar 78. Er vielen 450 Israëlische gewonden. In het huidige conflict dat sinds begin juli loopt, zijn daarnaast 2083 Palestijnen gedood en waren er 10.482 Palestijnse gewonden te betreuren.

Krol verbaasd over aanmaning

50Plus-coryfee Henk Krol weet niets van de poging van om hem op te laten draaien voor het misbruiken van ruim twee ton aan subsidie voor de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK). Dat zegt hij vrijdagochtend in een reactie op berichtgeving daarover in het AD.

"Mij is helemaal niets gevraagd. Ik hoor dit ook van alle kanten en ik heb ministerie vaak benaderd met de vraag hoe het nu precies in elkaar steekt", zegt het voormalig Kamerlid van 50Plus. Krol kreeg toen naar eigen zeggen te horen dat het onderzoek naar de subsidies zich niet op hem richt maar op een accountant van de SVGK.

Hoe de vork precies in de steel zit, weet ook Krol niet. "Wist ik het maar. Mij is in ieder geval niets gevraagd als het gaat om het terugbetalen van subsidies."

De SVGK zou Krol persoonlijk aansprakelijk hebben gesteld vanwege 'onbehoorlijk bestuur'. De politicus zou het subsidiegeld hebben gebruikt voor een aantal noodlijdende commerciële bedrijven zoals een seksshop. Het geld was eigenlijk bedoeld voor een digitale ontmoetingsplaats voor homoseksuele jongeren. Volgens het AD moet de subsidie binnen twee maanden terugbetaald zijn.

Krol benadrukte in juni, toen minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) een Kamerbrief over de kwestie schreef, al dat hij in zijn ogen niets verkeerd heeft gedaan.

Russen onderweg, Kievgoederen geweigerd

Volgens het Russische persbureau Interfax is het konvooi met hulpvrachtwagens -die deels bijna leeg zijn en al weken wachten op goedkeuring om de grens over te rijden- vertrokken richting Loehansk.

Die stad wordt nog steeds belegerd door het Oekraïense leger en nog steeds grotendeels door pro-Russische rebellen bezet. De Russen dreigen dat 'de excuses van Oekraïne uitgeput zijn' en dat het konvooi van maar liefst 280 vrachtauto's niet langer tegengehouden mag worden.

De Oost-Oekraïense rebellen weigeren op hun beurt een hulpkonvooi te accepteren dat niet door de Russen, maar door Kiev zelf gestuurd is.

Alle Dagen Seks nog geen kijkcijferkanon

Arie Boomsma's nieuwe programma Alle Dagen Seks is vooralsnog geen kijkcijferkanon. De eerste uitzending trok donderdagavond slechts 285 duizend kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Alle Dagen Seks is onderdeel van TV Lab, waarin jonge tv-makers hun programma's testen. Boomsma volgt in het programma, dat ook nog vrijdag en zaterdag op tv komt, vier stellen die dertig dagen elke dag seks hebben. Daarna wordt bekeken of hun relatie is verbeterd.

De Slimste Mens en Linda's Zomerweek deden het wel goed en eindigen wederom hoog in de kijkcijferlijst. De Slimste Mens heeft met ruim anderhalf miljoen kijkers zelfs een nieuw kijkcijferrecord te pakken. Het vorige record, dat dinsdag werd gevestigd, stond op ruim 1,4 miljoen kijkers.

Linda's Zomerweek trok iets meer dan 1,3 miljoen kijkers. Het achtuurjournaal was met bijna 1,8 miljoen kijkers het best bekeken programma van de dag.

Kamer krijgt Prinsjesdagstukken eerder

De Tweede Kamer krijgt dit jaar weer vooraf inzage in de begrotingsstukken die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Dat bevestigt een woordvoerder van premier Mark Rutte (VVD).

Kamerleden krijgen de Miljoenennota en de overige stukken op vrijdag, vier dagen voor ze openbaar worden, heeft het kabinet met de Kamer afgesproken. Onderdeel van de afspraken is dat Kamerleden er niets over mogen zeggen totdat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de stukken officieel presenteert. De pers krijgt de stukken pas op dinsdag.

Vorig jaar wilde de Kamer de stukken ook al op vrijdag ontvangen, maar toen weigerde Rutte dat, om lekken te voorkomen. De regeling rond de publicatie van de Prinsjesdagstukken is de afgelopen jaren veelvuldig aangepast nadat stukken vroegtijdig op straat belandden.

Van Ginkel hoopt op verhuur, PSV geen optie

Marco van Ginkel hoopt dit seizoen verhuurd te worden door Chelsea. Een terugkeer naar de Eredivisie is voor de middenvelder geen optie. De middenvelder ontbrak in de wedstrijdselectie tegen Burnley, ondanks een schorsing van Ramires en de afwezigheid van Mohamed Salah.

Voor Van Ginkel een duidelijk signaal. Hij hoopt nu op huurbasis elders minuten te maken. Een terugkeer naar de Eredivisie is voor de voormalige speler van Vitesse geen optie. "We zijn met Chelsea in gesprek. Natuurlijk wil Marco knokken voor zijn kansen, maar er moet wel perspectief zijn", zegt zaakwaarnemer Karel Jansen tegenover het Algemeen Dagblad. "Dinsdagavond was niet prettig om te zien natuurlijk."

De concurrentie op het middenveld van The Blues is moordend. Liefst negen spelers komen in aanmerking voor de favoriete positie van Van Ginkel. "We wachten op antwoord van Chelsea hoe zij het zien. Of de Eredivisie een optie zou zijn? Nou, dat denk ik niet direct als je al een tijdje hebt meegedraaid bij een club van dat niveau."

Marcel Brands, technisch manager van PSV, had Van Ginkel graag naar Eindhoven gehaald. "Dat heb ik een tijd geleden al aangegeven bij zijn management. Maar Van Ginkel behoort tot een categorie spelers die clubs als Chelsea, Manchester City en Arsenal tegenwoordig binnen de Premier League uitlenen. En anders in Duitsland, Spanje, Italië. Ook al is zo'n jongen pas 21. Nederland vindt men een te laag niveau geworden."

"De spelers die Vitesse van Chelsea krijgt, daarbij kan het nog net. Die staan nog helemaal aan het begin van de ladder", besluit Brands.

Kvitova na zege op landgenote naar laatste vier

Petra Kvitova is doorgedrongen tot de laatste vier van het tennistoernooi in New Haven. De Tsjechische (2) was op het Amerikaanse hardcourt in de kwartfinale te sterk voor landgenote Barbora Zahlavova Strycova: 6-4 en 6-1. Kvitova, vorig jaar verliezend finalist en in 2012 winnares in New Haven, treft nu de Australische Samantha Stosur.

"Ik probeerde lange rally's te spelen, te wachten op het goede moment om aan te vallen", verklapte Kvitova na afloop haar tactiek. "Elke wedstrijd ga ik in met de intentie om hem te winnen." De Slowaakse Magdalena Rybarikova en de Italiaanse Camila Giorgi spelen de andere halve finale.

Trailer en datum voor The Vanishing of Ethan Carter

The Astronauts, ontwikkelaar van The Vanishing of Ethan Carter, heeft bekendgemaakt dat het spel over iets meer dan een maand te spelen is. Op 25 september is de game beschikbaar via GOG en Steam. Volgend jaar moet de horror/thriller ook op PlayStation 4 uitkomen.

The Vanishing of Ethan Carter draait om privédetective Paul Prospero die het lot van een vermiste jongen probeert te achterhalen.

Dishonored dit weekend gratis op Steam

Eerder berichtten we al dat Dishonored gratis te downloaden is voor Xbox Live Gold-members. Heb je geen Xbox Live, maar wil je de game toch een keer proberen? Check dan nu je Steam-account, want Dishonored is dit weekend gratis te spelen.

Bijkomend voordeel: als je de game tof vindt, kun je de game meteen aanschaffen tegen 75% korting. Het spel kost nu slechts € 3,74. Deze actie eindigt maandag.

Dishonored

'Schoolbestuurder drukte half miljoen achterover'

De voormalig voorzitter van de scholengemeenschap LMC in Rotterdam die verdacht wordt van fraude zou bijna een half miljoen hebben verdiend met het oplichten van zijn oud-werkgever. De Volkskrant schrijft vrijdag dat de scholenkoepel vorig jaar voor dat bedrag beslag heeft gelegd op zijn villa in Apeldoorn.

De 56-jarige Rald V. zou 460 duizend euro achterover hebben gedrukt. De fiscale opsporingsdienst FIOD doorzocht woensdag woningen en een adviesbureau in verband met de fraudezaak. Er is geld en administratie in beslag genomen. De FIOD wilde niets zeggen over de omvang van de fraude, maar de Volkskrant heeft zelf onderzoek gedaan.

De oud-schoolbestuurder woont niet meer in de villa in Apeldoorn waarop beslag is gelegd. Die werd volgens de krant begin juni ver onder de vraagprijs gekocht door een vastgoedbedrijf dat gespecialiseerd is in het opkopen van huizen van mensen met financiële problemen.

De fraude kwam aan het licht toen de opvolger van V. 'signalen opving' van fraude en belangenverstrengeling. Daarop werd accountantsbureau KPMG ingehuurd voor een onderzoek. Daaruit zou onder meer blijken dat V. bedrijven inhuurde waarin hij zelf directe belangen had.

Isner geeft op in Winston-Salem

John Isner heeft in de kwartfinale van het tennistoernooi van Winston-Salem opgegeven. De als eerste geplaatste Amerikaan ging een paar uur voor het treffen met Lukas Rosol (7) door zijn enkel en gaf vervolgens een walkover omdat hij geen risico wilde nemen met het oog op de start van de US Open.

Isner is de voornaamste kandidaat voor het thuispubliek om ver te komen in het mannentoernooi. Door Isners opgave kreeg Rosol een vrijgeleide naar de laatste vier. Daarin treft hij thuisspeler Sam Querrey. De andere halve eindstrijd gaat tussen de Taiwanees Yen-Hsun Lu (9) en de Pool Jerzy Janowicz,

5 man vast om dood jongen Dronten

De politie heeft vrijdagochtend vijf jongens en mannen tussen de 16 en 20 jaar aangehouden in Lelystad omdat ze mogelijk betrokken zijn bij de dood van een 17-jarige jongen uit Dronten. De jongen kwam tijdens het festival Meerpaaldagen op 9 augustus door steken om het leven in het centrum van zijn woonplaats.

Tijdens het festival Meerpaaldagen ontstond een vechtpartij in het centrum van Dronten. Toen de politie arriveerde, lag de jongen zwaargewond op de grond, hij overleed later aan zijn verwondingen.

Vijf mannen vast om dood jongen Dronten
"En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet..." (Foto: ANP)

Winstcijfers Beter Bed, ABN Amro

Beter Bed heeft in het eerste halfjaar 6,3 procent omzet moeten inleveren omdat de beddenketen een aantal winkels sloot. Ook de winst daalde in de eerste jaarhelft, met ruim tien procent. Vrijdag publiceerde Beter Bed zijn cijfers.

Van januari tot eind juni hield Beter Bed onder de streep 4,9 miljoen euro over. In die periode vorig jaar was dat nog 5,4 miljoen euro. De omzet kwam uit op 168,7 miljoen euro.

In het tweede kwartaal daalde de omzet met 6,8 procent op jaarbasis. Dat kwam vooral door de sluiting van de formules Slaapgenoten en Matrassen Concord Nederland. Toch werd er, in tegenstelling tot vorig jaar, wel een bescheiden winst gemaakt. De inkomsten bedroegen 0,4 miljoen euro, tegen een verlies van 0,2 miljoen euro een jaar eerder.

Begin dit jaar maakte Beter Bed bekend 32 filialen van Slaapgenoten en Matrassen Concord Nederland dicht te gooien. Die winkels presteerden onder de maat.

Ook van Novum; de winstcijfers van ABN AMRO: 
ABN AMRO heeft vorig kwartaal aanmerkelijk minder winst geboekt dan een jaar geleden, vooral als gevolg van twee eenmalige tegenvallers. De bank hield na afdracht van belasting slechts 39 miljoen euro over, tegen 402 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2013. Dat meldde ABN AMRO vrijdag in zijn kwartaalcijfers.

Vooral de invoering van een nieuwe pensioenregeling kostte de bank in staatshanden veel geld. Door de nieuwe afspraken hoeft ABN AMRO in de toekomst niet meer bij te storten wanneer het fonds te weinig geld in kas heeft. Omgekeerd hoeft het fonds ook geen geld aan de bank uit te keren wanneer de pensioenpot groter is dan nodig.

Onderdeel van die afspraken is ook dat de bank eenmalig betaalt voor een pensioenindexatie, het laten meestijgen van de pensioenen met de inflatie, zo werd in juni al gemeld. De nieuwe regeling kost ABN AMRO eenmalig 216 miljoen euro. Daarnaast moest het concern 67 miljoen euro uitgeven aan een overheidsheffing voor de nationalisatie van SNS Reaal.

Zonder de twee tegenvallers was ABN AMRO juist hoger uitgekomen dan een jaar geleden, zo schrijft het concern in een toelichting op de cijfers. De onderliggende winst - voor aftrek van onder meer afschrijvingen en belasting - steeg namelijk met bijna vijftig procent naar 322 miljoen euro.

Ook de omzet van ABN AMRO kwam vorig kwartaal lager uit, op 1,9 miljard euro. Dat is een procent minder dan in dezelfde maanden van vorig jaar. Wel ontving de bank meer rente dan in 2013. Die inkomsten stegen namelijk met zes procent op jaarbasis, zo meldt topman Gerrit Zalm.

Terugkijkend is Zalm 'tevreden' met de resultaten van de bank. Ook blijft hij 'voorzichtig positief' over de Nederlandse economie. De geopolitieke onrust - zoals de crisis in Oekraïne - baart Zalm echter wel zorgen. Die kunnen het herstel van de economie beschadigen, zo waarschuwt hij.

Vader Breivik voelt zich schuldig

De vader van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik voelt zich "enigermate" schuldig aan het bloedbad dat zijn zoon in de zomer van 2011 aanrichtte. Dat blijkt uit een boek van Jens Breivik, dat naar verwachting in oktober uitkomt. De uitgever gaf volgens de BBC donderdag enkele fragmenten vrij.

"Wat zou er zijn gebeurd, als ik een betere vader was geweest? Zou Anders dan hebben gedaan wat hij nu deed?", vraagt Jens Breivik zich af. De gepensioneerde diplomaat die in Zuid-Frankrijk woont, verliet Breiviks moeder toen de jongen 1 jaar oud was. Jens zegt dat hij daarna maar weinig contact met zijn zoon had. Hij zou bij de scheiding tevergeefs hebben geprobeerd de voogdij over zijn zoon te krijgen.

In de tijd dat Anders Breivik een tiener was, zou hij alle contact met zijn vader hebben verloren. Jens Breivik heeft de afgelopen 2 jaar het contact met Anders hersteld, maar hij heeft het manuscript van het boek niet aan zijn zoon laten lezen.

Ook de vorig jaar maart overleden moeder van Breivik heeft een boek over haar zoon gepubliceerd. Daarin werd de vader beschreven als een tiran. Hun zoon was volgens zijn moeder aardig en zorgzaam totdat hij "een obsessieve stoornis" kreeg.

Doden bij frontale botsing toeristenbussen Egypte

Een frontale botsing tussen twee toeristenbussen in de buurt van de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh heeft vrijdagochtend aan zeker 33 mensen het leven gekost. Meer dan veertig mensen raakten gewond. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA gemeld.

De bussen kwamen uit tegengestelde richting en reden frontaal op elkaar in. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk.

Onder de gewonden zijn vier buitenlanders, zeiden de lokale nooddiensten. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit Oekraïne, een man uit Jemen en een Saudische vrouw en haar kind.

Suriname worstelt met ernstig stroomtekort

Suriname kampt sinds het begin van deze week met een groot tekort aan elektriciteit. Door aanhoudende droogte is het waterpeil van het Brokopondostuwmeer enorm gezakt, waardoor drie van de zes waterkrachtturbines noodgedwongen zijn stilgelegd. Niet alleen in grote delen van hoofdstad Paramaribo maar tot ver daarbuiten wordt sinds dinsdag beurtelings de stroom uitgeschakeld, omdat anders het volledige netwerk kan uitvallen.

Het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor energieopwekking zegt dat de huidige situatie maandenlang kan duren, zelfs tot het einde van dit jaar. Op dit moment heeft Suriname namelijk te weinig dieselgeneratoren om de weggevallen waterkracht op te vangen.

"Vijftien jaar lang heeft geen enkele regering willen investeren in een uitbreiding van de capaciteit. Intussen is onze economie enorm gegroeid en neemt de vraag naar elektriciteit jaarlijks met vijf tot tien procent toe", aldus Willy Duiker, waarnemend directeur van de Energiebedrijven Suriname.

President Desi Bouterse opende vorige week vrijdag weliswaar nog een nieuwe centrale in hartje Paramaribo die elfduizend gezinnen van stroom zou kunnen voorzien, maar die blijkt nu nog niet te zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Ook van een installatie die eind februari ten zuiden van de hoofdstad feestelijk werd geopend, komt nu aan het licht dat die nog niet volledig is afgebouwd. Pas tegen het einde van dit jaar zullen de twee nieuwe centrales op volle kracht draaien.

De situatie komt Bouterse in het Surinaamse parlement op heel wat kritiek te staan. De oppositie eiste donderdag dat het staatshoofd onmiddellijk de volksvertegenwoordiging kwam toespreken. Bouterse blijkt momenteel echter in het binnenland van Suriname te vertoeven, waardoor hij het parlement pas volgende week dinsdag meer uitleg zal verschaffen. Naar verwachting zal hij het dan ook hebben over een meerjarenenergieprogramma dat zijn regering aan het uitwerken is.

Buiten het parlement wordt vooral door ondernemers steen en been geklaagd. "Een keer een stroomstoring kan, maar bijna dagelijks is te veel. Het is vooral teleurstellend dat er niet met ons wordt gecommuniceerd over wat er aan de hand is", vertelt een ondernemer tegen ochtendkrant De Ware Tijd.

Het elektriciteitsbedrijf van Suriname roept consumenten momenteel op om zuinig om te springen met stroom. Vooral het gebruik van airconditioners wordt ontraden.

Hongersnood dreigt in Midden-Amerika

Midden-Amerika kampt met de ergste droogte in decennia. Dit gaat ten koste van de oogst en de veestapel in de regio. Honderdduizenden huishoudens lopen het gevaar van hongersnood. Dat hebben het Wereldvoedselprogramma en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties donderdag gezegd.

De droogte brengt vooral schade toe aan maïs en bonen, basisvoedsel in Midden-Amerika. "De impact van de aanhoudende hittegolf op voedsel en voedselveiligheid in El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua is zeer verontrustend", aldus beide organisaties in een gezamenlijke verklaring.

Als niet direct maatregelen worden getroffen dreigt de komende maanden een voedselcrisis.

In Guatemala hebben 170 duizend huishoudens hun oogst verloren, in El Salvador is de oogst in twee derde van het land mislukt. De droogte heeft in Nicaragua aan meer dan 2500 koeien het leven gekost, terwijl zeshonderdduizend mensen ondervoed zijn. De regering van het land vraagt de internationale voedselorganisaties om hulp voor honderdduizend huishoudens.

'Zeker 350 mensen ziek door camouflageverf'

Het aantal oud-medewerkers van Defensie dat claimt ziek te zijn geworden door werk in NAVO-depots met kankerverwekkende stoffen is opgelopen tot zeker 350. Dat schrijft Trouw vrijdag. De betrokkenen eisen allemaal een schadevergoeding.

Het gaat voornamelijk om monteurs die materieel moesten onderhouden en repareren in vijf depots in de grensstreek. Dat gebeurde sinds de jaren tachtig in Coevorden, Vriezenveen, Ter Apel, Eygelshoven en Brunssum. Ze zouden ziek zijn geworden door hun verblijf in de nabijheid van tanks met verarmd uranium in de bepantsering. Ook zouden er kankerverwekkende stoffen in camouflageverf zijn verwerkt.

Letselschadespecialist Yme Drost laat vrijdagochtend weten dat ruim vijftig slachtoffers zich bij hem hebben gemeld. Hij heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om te onderzoeken wie er verantwoordelijk was en in hoeverre strafrechtelijke vervolging mogelijk is. Als dat laatste het geval is, gaat een aantal cliënten van Drost aangifte doen, zegt hij.

Ice Bucket Challenge gaat mis in VS

Een Ice Bucket Challenge, een actie om aandacht te vestigen op de ziekte ALS, is in de Amerikaanse staat Kentucky jammerlijk misgegaan. Vier brandweerlieden bespoten een groep scholieren met water, maar raakten ernstig gewond toen zij door een hoogspanningslijn werden geëlektrocuteerd, meldt CNN.

De brandweer bood een helpende hand bij een groepsactie van Campbellsville University. Het idee achter de Ice Bucket Challenge is dat je een emmer ijswater over je hoofd gooit om een moment de spierverkramping te ervaren waar een ALS-patiënt zijn leven lang onder lijdt.

Twee brandweerlieden stonden op een ladder, twee op de grond. Nadat zij hun aandeel aan de actie hadden volbracht werd de ladder verplaatst en kwam hij te dicht in de buurt van een hoogspanningslijn. De vonk sloeg letterlijk over en de vier mannen moesten met hun verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht.

Gestolen Utrechtse meteoriet teruggevonden

Een van de meteorieten die eerder deze week uit een museum in Utrecht werd gestolen, is teruggevonden. Dat bevestigt museum en sterrenwacht Sonnenborgh na berichtgeving hierover in het AD. De bijzondere steen werd in de bosjes bij een tennisclub in Utrecht aangetroffen.

Tennissers vonden de meteoriet van Serooskerke, die in 1925 in dat Zeeuwse plaatsje insloeg, terug toen ze op zoek waren naar een bal die ze over het hek hadden geslagen. Ook de kluis die werd gestolen is in de buurt aangetroffen.

De overige meteorieten die zijn meegenomen, zijn nog spoorloos. Het museum vreest dat de dieven de bijzondere stenen te koop zetten.

Israël en Gaza beschieten elkaar opnieuw

Opstandelingen in de Gazastrook en Israël hebben elkaar vrijdag opnieuw onder vuur genomen. Israël zei twintig luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op raketlanceerinstallaties en wapenopslagplaatsen. Vanuit Gaza werden twee raketten op Israël afgevuurd.

Twee Palestijnen vonden de dood bij een luchtaanval. Zij bevonden zich op een veeteeltbedrijf, zei een woordvoerder van de gezondheidsdiensten in Gaza.

Dominicaanse Republiek weigert Miley Cyrus

Miley Cyrus kan haar optreden in de Dominicaanse Republiek vergeten. Een overheidscommissie heeft bepaald dat de 21-jarige Cyrus niet welkom is omdat ze vaak 'dingen doet die tegen de fatsoensnormen ingaan' en daarmee strafbaar zijn bij de Dominicaanse wet.

Cyrus, die vaak twerkend en in weinig verhullende kleding op het podium staat, zou eigenlijk op 13 september optreden in Santo Domingo. Tickets, die varieerden in prijs van 27 tot 370 dollar, waren al sinds juli te koop.

De Amerikaanse zangeres maakt regelmatig de tongen los met haar gedrag. In haar thuisland wordt onderzoek gedaan naar aanleiding van een documentaire die in mei werd uitgezonden. Cyrus danst daarin in strakke pakjes over het podium, maakt suggestieve bewegingen en twerkt. De beelden werden primetime uitgezonden en dat kwam zender NBC op veel kritiek te staan.

Zomer bij natste zomers ooit

De meteorologische zomer duurt nog tien dagen, maar komt naar verwachting bij de natste zomers sinds het begin van de metingen. De zomer komt in de top tien terecht, meldt weeronline.nl vrijdag.

Van 1 juni tot en met donderdag viel er gemiddeld over het land 225 millimeter neerslag, wat precies het zomergemiddelde is sinds de metingen in 1906 begonnen. De komende tien dagen komt daar nog een flinke 'plons' bij, aldus het weerbureau. Vooral dinsdag wordt weer veel regen verwacht.

De uiteindelijke hoeveelheid neerslag komt uit op zo'n 275 millimeter. Dat komt vooral door de kletsnat verlopen juli en augustus. Juni verliep juist droger dan gemiddeld.

De natste zomer ooit gemeten was die van 2011 met 350 millimeter. Ook andere recente zomers van 2004 en 2007 verliepen nog natter met respectievelijk 333 en 320 millimeter.

Nationale Garde weg uit Ferguson

De Nationale Garde trekt zich terug uit de Amerikaanse stad Ferguson. Gouverneur van Missouri Jay Nixon heeft daar donderdag bevel toe gegeven. De Garde wist de rust grotendeels terug te brengen in Ferguson, waar de dood van een zwarte tiener voor dagen- en nachtenlange straatprotesten leidden.

"De laatste twee avonden is het erg goed gegaan. Ik denk dat we voortgang hebben geboekt", zei Nixon tegen een lokale radiozender. De noodtoestand blijft vooralsnog wel van kracht.

Donderdagavond kwamen zo'n honderd mensen bijeen om gezamenlijk op te lopen naar de plek waar Michael Brown op 9 augustus door een politieagent werd doodgeschoten. De onduidelijkheid over het hoe en waarom van het incident en het feit dat de agent die de fatale schoten loste blank is, ontketende grote woede in de overwegend zwarte gemeenschap van Ferguson, een voorstad van St. Louis.

Tangarine maakt positievere plaat

Sander en Arnout Brinks, beter bekend als folkduo Tangarine, denken met hun nieuwe album Move On een 'begrijpelijkere' plaat te hebben gemaakt in vergelijking met voorganger Seek & Sigh. "Seek & Sigh was best wel een zware, persoonlijke plaat", vertelt Sander, die met zijn broer onder meer zong over hun afkomst uit een streng gereformeerd gezin, aan Novum Nieuws. "We waren een beetje klaar met dat zwaarmoedige gezeik en wilden genieten van wat we aan het doen zijn. Dat vertaalt zich heel erg in deze plaat."

"We hebben natuurlijk ook een heel positief jaar gehad, hè", vult Arnout aan. "Dat draagt ook bij aan de manier van liedjes schrijven. Elke plaat geeft een periode weer waarin je zit. Bij Seek & Sigh gingen we heel erg nadenken over ons verleden en de kerk, en daar ging de plaat over. Da's heel persoonlijk en soms ook lastig met het geven van interviews", legt de zanger uit. "Maar nu hebben we een positief jaar gehad en privé gaat het positief, dus alles is positief."

Volgens de broers gaat Move On over 'doorgaan'. "Dit is onze zesde plaat en het zit heel erg in ons om door te gaan met wat we mooi vinden", aldus Arnout. "We zijn veel onderweg: we wonen in Assen, dus zijn altijd 'on the road' en leven bijna vanuit een busje. Het is snel gegaan dit jaar, er is veel gebeurd."

Een van die gebeurtenissen was de uitverkiezing tot 'huisband' van De Wereld Draait Door. "In Assen is niet echt een muziekcultuur, dus dan is er niemand die je eruit lift. Daar hadden we het westen voor nodig", zegt Arnout. "Op een gegeven moment kwamen we daar en toen gebeurde er heel snel heel veel."

Naast spelen in DWDD deed de 31-jarige tweeling een clubtoer. Vorige week volgde een optreden op Lowlands. "Ik denk dat 'the sky the limit' is", stelt Arnout, die aangeeft dat hij en zijn broer wel mensen van 'stapjes' zijn. "We hebben net een uitverkochte clubtoer gehad. Bij de volgende clubtoer zijn de zalen net iets groter, en zo gaan we rustig verder bouwen. Uiteindelijk willen we naar het buitenland, maar gewoon stapje voor stapje. We doen zulke mooie dingen dat je niet te vlug moet gaan. Je moet continu stil blijven staan bij wat voor moois je aan het doen bent."

Pauw wil meer vrouwen aan tafel

Jeroen Pauw zou in zijn nieuwe talkshow graag meer vrouwen uitnodigen, maar ziet dat in de praktijk niet zo snel gebeuren. "Als ze langzamerhand iets in onze samenleving gaan betekenen wel. Maar feitelijk is dat niet zo", zegt de 54-jarige presentator in het AD.

"Grote gemeenten hebben geen vrouwelijke burgemeester, er zijn minder vrouwelijke hoogleraren en zelfs ministers", legt Pauw uit. "Op het terrein waarop je het vaakst mensen uitnodigt, personen die kleur aan onze samenleving geven vanwege hun functies, zijn vrouwen ontzettend ondervertegenwoordigd."

Pauw, die op 1 september begint aan zijn gelijknamige talkshow, wil daarom zo veel mogelijk vrouwelijke deskundigen aan tafel. "En alleen vrouw zijn is niet genoeg, ze moet ook goed en leuk zijn er er zin in hebben."

[US Open] Krajicek sneuvelt in tweede kwalificatieronde

Voor Michaëlla Krajicek Krajicek is het doek gevallen in de tweede kwalificatieronde van de US Open. De Nederlandse tennisster moest haar meerdere erkennen in Lara Arruabarrena. De als eerste geplaatste Spaanse zegevierde in drie sets: 6-7 (3), 6-3 en 6-4. Arruabarrena, de mondiale nummer 75, staat op de wereldranglijst 158 plekken hoger dan Krajicek.

Nederland begon met liefst negen spelers, twee mannen en zeven vrouwen, aan de kwalificaties van het laatste grandslamtoernooi van het jaar. Door de uitschakeling van Krajicek is Richel Hogenkamp de enige overgebleven Nederlandse troef.

Robin Haase en Igor Sijsling bij de mannen en Kiki Bertens bij de vrouwen zijn op basis van hun ranking rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Rutten gematigd tevreden over Feyenoord

Feyenoord heeft door een 1-1 gelijkspel tegen Zorya Luhansk goede papieren om de Europa League te halen, maar toch heeft coach Fred Rutten gemengde gevoelens.

"Ik vond ons te onrustig. Vooral na de tegengoal waren we wel erg van slag", reageerde de trainer voor de camera's van RTL7. "Er waren veel mogelijkheden om door de linies heen te spelen die we niet benutten. Als we dat wel deden, werden we direct gevaarlijk. We kwamen tot zo'n drie à vier goede kansen, meer dan zij, dus dat is op dit podium prima. Een club als Feyenoord moet hier kunnen winnen, maar internationaal gezien is 1-1 een goed resultaat."

In de slotfase kreeg Lex Immers een grote kans om Feyenoord zelfs aan een zege te helpen. "Hun goal was een vrije trap. Daar was ik wel een paar minuten van slag van, want verder speelden ze alleen maar de lange bal en hebben ze geen kans gehad", reageerde hij.

Volgende week is de return in De Kuip. "We weten nu pas echt wie onze tegenstander is en hoe ze voetballen", aldus Immers. "Dit moeten we volgende week afmaken."

Cocu: "Het wordt nog een hele kluif"

PSV boekte donderdag voor eigen publiek slechts een nipte overwinning tegen het onbekende Shakhtyor Soligorsk (1-0). Trainer Phillip Cocu was na afloop dan ook niet helemaal tevreden "Het wordt volgende week nog een hele kluif", sprak Cocu na afloop.

De trainer beseft dat de nipte zege geen enkele garantie biedt op het bereiken van de groepsfase in de Europa League. "Juist daarom is het vervelend dat we de 2-0 niet hebben gemaakt." De Nederlandse oefenmeester had graag gezien dat zijn team een paar extra ballen in het netje had geprikt. "Natuurlijk is het jammer dat het maar bij 1-0 is gebleven", zei Cocu na afloop. "Maar we hebben wel als ploeg gespeeld. Ik zie progressie."

De bezoekers uit Wit-Rusland trokken vanaf de eerste minuut een muur op om het eigen strafschopgebied. Dat maakte het er volgens Cocu niet makkelijker op. "Ze spelen met vijf man achterin en vier op het middenveld. Er is dan weinig ruimte. Vooral op de flanken, waar steeds een dubbele dekking was", analyseerde de coach.

Adam Maher zorgde uiteindelijk pas na een uur spelen voor de verdiende openingstreffer. Volgende week donderdag vindt de return plaats op Wit-Russische bodem. Dan zal worden beslist welk team de groepsfase van de Europa League bereikt. PSV zal echter eerst al haar pijlen richten op komende zondag. Dan spelen de Eindhovenaren in Amsterdam tegen Ajax.

Liverpool biedt Eto'o 1-jarig contract

Liverpool heeft Samuel Eto’o een aanbieding gedaan. De voormalige spits van Chelsea kan voor een seizoen tekenen op Anfield, weet Goal. Na Mario Balotelli wil manager Brendan Rodgers zijn selectie ook versterken met Eto'o, die eerder in de belangstelling stond van Ajax.

Eto'o is transfervrij nadat hij Chelsea eerder deze zomer verliet. Verschillende clubs uit Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten zaten achter de handtekening van de 33-jarige spits aan. De Kameroense international wil graag in de Premier League blijven spelen en kan dat bij The Reds. Ook Everton was in de race voor Eto'o, maar het is Liverpool dat de meeste kans heeft op zijn handtekening.

Liverpool heeft Eto'o een 1-jarig contract aangeboden, met een optie voor nog een jaar, waarbij hij 75.000 pond per week (94.000 euro) gaat verdienen. Via bonussen kan zijn salaris nog oplopen, meldt Goal. Mochten Eto'o en Balotelli daadwerkelijk allebei tekenen bij Liverpool, dan wordt het de tweede keer dat zij een spitsenduo gaan vormen. Eerder deden ze dat al bij Inter.

Voetganger overleden door aanrijding op A76

Een voetganger is donderdagavond laat om het leven gekomen door een aanrijding op de A76 bij Heerlen (Limburg). Het slachtoffer werd geraakt door een vrachtwagen, zegt een woordvoerder van de politie.

Het ongeval gebeurde op de A76 in de richting van Duitsland. Het slachtoffer zou in de omgeving van een tankstation zijn geraakt door de vrachtauto. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. Onderzoek moet uitwijzen wat precies is voorgevallen op de weg.

Maleisië rouwt om vliegramp

Maleisië herdenkt vrijdag met een dag van nationale rouw de 43 mensen uit het Zuidoost-Aziatische land die bij de vliegramp van 17 juli in het oosten van Oekraïne het leven verloren. De dag is gekozen, omdat rond 10 uur Maleisische tijd (4 uur 's nachts Nederlandse tijd) de stoffelijke overschotten van 20 van de 43 Maleisische slachtoffers in het land arriveren. Onder anderen koning Abdul Halim Muadzam Shah, premier Najib Razak, nabestaanden en de ambassadeur van Maleisië in Nederland zullen hen opwachten.

Na de landing van het vliegtuig met de lichamen is er een ceremonie met een minuut stilte. Mensen van de Maleisische luchtmacht zullen de kisten uit het vlieguig halen en naar rouwwagens dragen.

Het vliegtuig met de 20 stoffelijke overschotten vertrok donderdagmiddag van Schiphol naar Kuala Lumpur. Van de 43 Maleisische inzittenden van het gecrashte toestel van Malaysia Airlines zijn er 28 geïdentificeerd, zei de Maleisische ambassadeur deze week. Op een nog onbekend tijdstip worden de stoffelijke overschotten van de overige slachtoffers naar het Aziatische land gebracht.

Xbox One nu in te stellen in het Nederlands

Goed nieuws voor gamers met een geïmporteerde Xbox One. FOK!-user Malork is namelijk tot de ontdekking gekomen dat consoles die niet in Nederland zijn gekocht nu wel een Nederlandse menutaal ondersteunen.

Helaas worden spraakcommando's in het Nederlands nog niet ondersteund. User Malork geeft heirbij aan dat, voor wie het Engels niet machtig is, je deze wel kunt instellen op 'geen'.

Een en ander zal ongetwijfeld een voorbode zijn voor de release van de console in ons land komende maand. Hoe het ook moge zijn, het is verrekte handig om te weten dat het nu al kan. Malork, bedankt.


(foto's: Malork)

Vroege launchtrailer voor Destiny

Praktiasch elke game gaat bij release vergezeld van een launchtrailer, maar gameuitgever Activision maakt het wel heel bont. Ruim twee weken voor de release van hun shooter Destiny hebben zij namelijk al de launchtrailer uitgebracht.

Laat je overigens niet te veel misleiden door de titel. De video heet namelijk 'Official Destiny - Launch Gameplay Trailer', maar wie 2,5 minuut gameplay verwacht komt van een koude kermis thuis. De hoeveelheid gameplaybeelden zijn een stuk minder dan de titel doet verwachten.

Destiny komt 9 september uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Viviani verpest afscheidsfeestje Voigt in Colorado

Elia Viviani heeft de vierde etappe in de USA Pro Challenge gewonnen. De Italiaan van Cannondale was na een rit van 113 kilometer de sterkste in de sprint, voor de Zwitser Martin Kohler (BMC) en de Roemeen Sergei Tvetcov (Jelly Belly). Tejay van Garderen behield in Colorado Springs de gele leiderstrui.

Jens Voigt trok vroeg ten aanval. De 42-jarige Duitser, die bezig is aan zijn laatste profwedstrijd, zat mee in een kopgroep en ging halverwege alleen verder. Hij werd pas op 750 meter van de finish in de kraag gevat. De Trek-renner heeft nog drie dagen om zijn carrière te beëindigen met een zege.

Zwolle-trainer Jans complimenteert spelers

Trainer Ron Jans vindt dat PEC Zwolle een groot compliment verdient voor het Europese debuut tegen Sparta Praag. "Trots is er pas als we doorgaan, maar het was heel mooi om te zien dat PEC beter was dan de kampioen van Tsjechië", zei hij na afloop van het duel (1-1) voor de camera van de NOS.

De oefenmeester heeft er vertrouwen in dat Zwolle ten koste van Sparta Praag de groepsfase van de Europa League kan bereiken. "Het kan absoluut, we zijn er goed genoeg voor." Hoewel Jans blij was met het optreden van zijn ploeg, had hij toch gemengde gevoelens. "We hadden hier moeten winnen", benadrukt hij.

"Ik ben heel tevreden en ontevreden tegelijk. Tevreden omdat we ons niveau haalden en soms boven ons niveau speelden", aldus Jans. "Het is heel jammer dat we dan bij rust niet voorstaan. We deden onszelf te kort. Na rust komen we voor via Jody Lukoki, maar we letten even niet op en het staat 1-1."

[US Open] Hogenkamp dicht bij hoofdtoernooi

Richel Hogenkamp is doorgedrongen tot de derde en laatste kwalificatieronde van de US Open. De 22-jarige tennisster uit Doetinchem ontdeed zich donderdag met 3-6, 6-4 en 6-2 van Urszula Radwanska. De Poolse staat 172e op de wereldranglijst, zeven plaatsen lager dan Hogenkamp.

Voor een plek in het hoofdtoernooi in New York moet Hogenkamp zien af te rekenen met de winnaar van de partij tussen de Australische Anastasia Rodionova en Dinah Pfizenmaier uit Duitsland. Rodionova staat momenteel 219e op de WTA-ranking en Pfizenmaier bezet de 131e positie.

Lesley Kerkhove redde het niet. De Zeeuwse ging met 7-5 en 6-3 onderuit tegen Ying-Ying Duan uit China. De 22-jarige Kerkhove, de mondiale nummer 248, deed voor het eerst mee aan de kwalificaties van een grandslamtoernooi.

Michaëlla Krajicek komt nog in actie in de tweede kwalificatieronde.

Racen op Spielberg

Codemasters heeft een trailer van F1 2014 uitgebracht van een hotlapvideo op het circuit Spielberg in Oostenrijk. Na jaren afwezigheid in het echte F1-seizoen is de baan weer terug in de F1-kalender.

Het is de eerste keer dat de track is te zien in een Formule 1-game van Codemasters en is een van de vier nieuwe circuits in F1 2014, samen met het nieuwe Sochi-Circuit in Rusland, de terugkeer van de Hockenheimringen de Bahrein Grand prix die in 2014 werd uitgevoerd als een nachtrace. De hotlapvideo van deze rit hebben we voor het gemak eronder gezet.

F1 2014 komt 17 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Hazard en Messi sieren cover van FIFA 15

EA Sports heeft vandaag aangekondigd dat Eden Hazard zijn debuut zal maken op de cover van FIFA 15 in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, België, Frankrijk en Nederland. Hij staat er samen op met Lionel Messi.

Hazard werd afgelopen seizoen uitgeroepen tot PFA Jonge Speler van het jaar en geselecteerd voor het PFA Team van het Jaar. Wat cijfertjes van de voetballer: in het seizoen 2013/2014 was de 23-jarige Belg bij Chelsea goed voor 14 treffers, zeven assists en 92 gecreëerde kansen in 35 gespeelde wedstrijden. De middenvelder had 83% nauwkeurigheid in de passing, met 1055 passes op de helft van de tegenstander; hij is slechts een van de tien spelers uit de Barclays Premier League die vorig seizoen de 1000 passeerden. Met 132 stuks voltooide Hazard ook meer geslaagde dribbels dan iedere andere speler in de divisie. Hij liet de nummer twee, die slechts 93 dribbels voltooide, ver achter zich. Met de bal aan de voeten is Hazard dan ook de gevaarlijkste speler van de Barclays Premier League.

In een reactie op de samenwerking zei Dan Holman, hoofd UK Product Marketing EA Sports: "We zijn verheugd dat Eden op de cover van FIFA 15 staat en vinden het geweldig om met hem en Chelsea samen te werken om te laten zien met welk fantastisch oog voor detail de Barclays Premier League dit jaar in het spel is verwerkt. Edens snelle, directe en vaardige benadering op het veld is een lust voor het oog en een droom die uitkomt voor fans van FIFA Ultimate Team, en het toont aan waarom hij vaak een van de eerste spelers in hun conceptteams is."

Bij het zien van de verpakking van FIFA 15 zei Eden: "Ik speel FIFA al mijn hele leven en het is een enorme eer om gevraagd te worden voor de cover van FIFA 15. Nu ik het spel gespeeld heb, kan ik zeggen dat dit het meest realistische voetbalspel is dat ik ooit heb gezien. Ik kan niet wachten om mijn vrienden en teamgenoten uit te dagen in FIFA 15 en ze de nieuwe acties te tonen."

FIFA 15 ligt vanaf 25 september in in de winkels. Het spel komt uit voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc. Een Wii- en 3DS-versie zijn ook in de maak, maar zullen verschillen van de overige platformen.

Cover

Vondelingenkamers in Papendrecht en Groningen

De nieuw te openen vondelingenkamers zijn "geen toereikende oplossing" voor het probleem van te vondeling gelegde baby's. Maar nieuwe wetgeving om vondelingenkamers te voorkomen is niet nodig. Dat stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing in een advies aan de overheid, dat in Nieuwsuur bekend werd gemaakt.

Wel zou de overheid kunnen bekijken of het eerder en meer hulp kan verlenen aan ongewenst zwangere vrouwen. Ook kan de mogelijkheid van 'semi-anoniem bevallen' worden overwogen, aldus de Raad. Daarbij zouden de gegevens van de moeder alleen bij een centraal orgaan bekend worden gemaakt, zoals in Duitsland gebeurt. Dat kan het kind opvragen als het 16 jaar is. In Nederland wordt de naam van de biologische moeder altijd op de geboorteakte van het kind vermeld.

In september worden in Papendrecht en Groningen in totaal twee vondelingenkamers geopend. Daarin zijn behalve een commode, een wieg en een stoel ook folders met informatie in verschillende talen aanwezig. De moeder kan met een alarmknop hulp inschakelen, maar ze kan haar baby ook geheel anoniem achterlaten.

De Raad verwacht dat slechts enkele baby’s per jaar te vondeling gelegd worden in de kamers.

Er is weerstand tegen de vondelingenkamers bij de Raad voor de Kinderbescherming. Ook staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) liet zich eerder negatief uit over het plan. Volgens Teeven is het anoniem achterlaten van kinderen strafbaar. Daarop verzocht hij de Raad voor de Strafrechttoepassing om een onderzoek naar juridische mogelijkheden om de oprichting van een vondelingenkamer tegen te gaan.

Vondelingenkamers in Papendrecht en Groningen
Vondelingenkamers in Papendrecht en Groningen (Foto: ANP)

Opstelten: verheerlijken geweld niet strafbaar

Het kabinet is niet van plan om het verheerlijken van geweld, zoals de laatste dagen op sociale media gebeurt, strafbaar te stellen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil geen "gedachtepolitie", zo bevestigde een woordvoerder van de minister naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf en Nieuwsuur.

Opstelten reageert daarmee op een pleidooi van CDA-leider Sybrand Buma die het verheerlijken van terroristische geweld, zoals het twitteren over de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, wel strafbaar wil stellen. Opstelten stelt dat er in het strafrecht veel mogelijkheden zijn om opruiing en haatzaaien aan te pakken.

Opstelten:verheerlijken geweld niet strafbaar
Opstelten:verheerlijken geweld niet strafbaar (Foto: ANP)

Horror

 Je hebt mensen die op filmavondjes van tevoren al roepen dat er geen horror gedraaid moet worden; mensen die, als er dan toch horror gedraaid wordt, met een kussen voor hun hoofd zitten en alleen door de spleetjes van hun ogen naar het beeld durven te gluren, die bij enge moment met hun vingers in de oren stoppen en hun ogen stevig dichtknijpen. Mensen zoals ik. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.