'Wereldrecord' voor Bolt, fenomenale worp Fajdek

Usain Bolt heeft tijdens de Kamilia Skolimovska Memorial in Warschau het officieuze wereldrecord indoor op de 100 meter verbroken. De Jamaicaanse superster kwam tot een tijd van 9,98 seconden.

Met zijn tijd was Bolt 0,07 seconden sneller dan het oude 'record'. Dat stond al sinds februari 1996 op naam van de legendarische Namibische sprinter Frankie Fredericks. De 100 meter wordt indoor maar zelden gelopen, doorgaans staat de 60 meter op het programma.

In het stadion in Warschau werd het dak gesloten voor het evenement, waarna er al snel berichten de rondte deden dat Bolt het officieuze wereldrecord indoor aan wilde vallen. "Als ze het eventueel zien als indoorrecord is dat goed voor mij. Het is altijd goed om meer records te hebben", liet Bolt optekenen door Reuters.

De meest opvallende prestatie in het stadion van Warschau was echter niet de tijd van Bolt, maar de prestatie van kogelslingeraar Pawel Fajdek. De Poolse wereldkampioen wist een onwaarschijnlijke serie neer te zetten. Het hoogtepunt daarvan was zijn twee poging, waarin hij tot 83,48 meter kwam.

Een dergelijke afstand was al jaren niet gegooid. Erkend dopeur Ivan Tikhon was in 2008 de laatste die verder kwam. Fajdek kwam in Warschau ook nog tot 83,37 en 82,16 meter. Ook zijn andere drie pogingen waren ruimschoots over de 80 meter.