India en Pakistan beschieten elkaar

De spanningen tussen kernmachten India en Pakistan zijn zaterdag tot een kookpunt gekomen, mogelijk in het kader van 'er is met Gaza, Irak, Syrië en Oekraïne in 2014 nog niet genoeg oorlog in de wereld'. Dat meldt Daily News & Analysis India.

Pakistan en India hebben al sinds de landen onafhankelijk zijn mot over de grensregio's Jammu en Kashmir, gebieden die ze beide claimen. Verschillende staakt-het-vuren-afspraken waarin beide landen een deel van de gebieden kregen, voorkwamen sinds eind jaren '60 het voortzetten van de bloedige oorlogen die erom gevochten werden. Sindsdien staren de landen elkaar zwaarbewapend aan vanaf de grens, als ware Duitsers of Koreanen.

Tot zaterdag, stelt DNA India: Pakistaanse troepen zouden in een 'niet uitgelokte' aanval 22 grensposten en dertien dorpen hebben aangevallen met troepen en artilleriegranaten. Naar verluidt gebeurde de aanval in de grensregio Jammu. Twee burgers zouden daarbij om het leven zijn gekomen, zes anderen raakten volgens het Indiase medium gewond.

 Een Indiase legerofficier geeft aan dat er 82mm-mortiergranaten en automatische wapens door de Pakistanen werden gebruikt. "Het vuren van Pakistaanse kant houdt nog steeds aan. De BSF (Border Security Force) is begonnen met terugschieten."

Meer dan 3000 mensen die in de dorpen leven zijn geëvacueerd. Vervolgens reageerden Indiase troepen met 'even krachtige wapens' en was er tot zeven uur 's ochtends (lokale tijd) sprake van 'intense vuurgevechten'.

Volgens DNA India is er sprake van de hevigste vuurgevechten tussen de beide landen sinds de (nieuwe) wapenstilstand die in 2003 werd afgesproken. Bij de grensoorlogen die sinds 1947 woeden, zijn volgens Wikipedia al minstens 84.000 mensen omgekomen.

Enkele Twitterfoto's die van het huidige conflict zouden komen: