Krol verbaasd over aanmaning

50Plus-coryfee Henk Krol weet niets van de poging van om hem op te laten draaien voor het misbruiken van ruim twee ton aan subsidie voor de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK). Dat zegt hij vrijdagochtend in een reactie op berichtgeving daarover in het AD.

"Mij is helemaal niets gevraagd. Ik hoor dit ook van alle kanten en ik heb ministerie vaak benaderd met de vraag hoe het nu precies in elkaar steekt", zegt het voormalig Kamerlid van 50Plus. Krol kreeg toen naar eigen zeggen te horen dat het onderzoek naar de subsidies zich niet op hem richt maar op een accountant van de SVGK.

Hoe de vork precies in de steel zit, weet ook Krol niet. "Wist ik het maar. Mij is in ieder geval niets gevraagd als het gaat om het terugbetalen van subsidies."

De SVGK zou Krol persoonlijk aansprakelijk hebben gesteld vanwege 'onbehoorlijk bestuur'. De politicus zou het subsidiegeld hebben gebruikt voor een aantal noodlijdende commerciële bedrijven zoals een seksshop. Het geld was eigenlijk bedoeld voor een digitale ontmoetingsplaats voor homoseksuele jongeren. Volgens het AD moet de subsidie binnen twee maanden terugbetaald zijn.

Krol benadrukte in juni, toen minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) een Kamerbrief over de kwestie schreef, al dat hij in zijn ogen niets verkeerd heeft gedaan.