EU, NAVO veroordelen konvooi Rusland

De beslissing van Rusland om een humanitair konvooi zonder toestemming van Oekraïne de grens over te sturen is een schending van de Oekraïense soevereiniteit. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen vrijdag gezegd. Ook de Europese Unie en de Oekraïense regering haalden fel uit naar Moskou.

"Dit is een grove schending van internationale afspraken waaraan Rusland gebonden is", aldus Rasmussen. "Deze beslissing kan de crisis in de regio, die Rusland zelf heeft gecreëerd en blijft aanwakkeren, alleen maar verergeren."

Rasmussen vroeg zich hardop af of Rusland het konvooi heeft gestuurd om burgers te helpen of om de separatisten te bewapenen. Hij kreeg bijval van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek, die zegt dat het konvooi bedoeld is als 'provocatie'. Volgens de regeringsleider wil Rusland het konvooi eigenhandig aanvallen om zo een aanleiding te scheppen om verder in te grijpen in Oekraïne.

Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton deed een duit in het zakje. "Dit is een duidelijke schending van de Oekraïense grens", zei de woordvoerder van Ashton. "Dit druist in tegen eerdere afspraken die gemaakt zijn tussen Rusland, Oekraïne en het Internationale Rode Kruis. Wij roepen Rusland op terug te komen op zijn besluit."

Het konvooi stak in weerwil van de Oekraïense regering de grens over, nadat het daar dagen had stilgestaan. Kiev ziet dit als een directe invasie van Oekraïne door Rusland. President Petro Porosjenko sprak van een schending van het internationaal recht. Moskou zegt dat het burgers wil helpen in de zwaar getroffen stad Loehansk, waar al weken nauwelijks elektriciteit en stromend water is.