FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 augustus 2014

WoW: Warlords of Draenor-cinematic onthuld

De langverwachte cinematic van World of Warcraft: Warlords of Draenor is vandaag onthuld door Blizzard. We keren terug naar Draenor, in de tijd voordat de orcs het bloed van Mannoroth hebben gedronken, en zien de opmars van de Iron Horde. Warlords of Draenor komt op 13 november uit.

Ook is er een video gemaakt waarin we meer van het verhaal te horen krijgen, verteld door Vindicator Maraad.

Djokovic buigt voor Robredo in Cincinnati

Novak Djokovic is verrassend uitgeschakeld op het ATP-toernooi van Cincinnati. De nummer een van de wereld boog donderdag in de derde ronde voor de Spanjaard Tommy Robredo: 7-6 (6) en 7-5.

Djokovic is na de door hem gewonnen Wimbledon-finale flink uit vorm geraakt. Vorige week ging de Serviër in Toronto ook al in de derde ronde onderuit. De latere winnaar, Jo-Wilfried Tsonga, was hem toen de baas.

De Silvestro vindt tijd rijp voor Formule 1

Als het aan Simona de Silvestro ligt dan rijdt ze volgend jaar in de Formule 1. De 25-jarige Zwitserse heeft naam gemaakt in de IndyCar Series en wordt nu door Sauber klaargestoomd voor de F1. Ze wil de eerste vrouw in bijna veertig jaar worden die in een F1-race aan de start verschijnt.

De Silvestro: "Ik voel dat het nu tijd is. Ik zou deze sprong niet gemaakt hebben als het niet goed zou voelen of als het geen goede kans zou zijn geweest. Voor mij is het belangrijk om op het racegedeelte te focussen, want dat is waar je vroeg of laat door de mensen op afgerekend wordt of je nu man of vrouw bent."

De Zwitserse heeft eerder dit jaar al met een Sauber uit 2012 getest en ook heeft ze tijd doorgebracht in de simulator van Red Bull. De Silvestro is klaargestoomd volgens race-engineer Paul Russell van Sauber. "Ik denk dat er niet veel is dat ze niet kan met een auto. Ik zou graag zien dat ze de stap kan maken. Als de kans er is dat de stap gezet kan worden dan moet ze zo goed mogelijk voorbereid zijn."

[Upd] [EKA] Titel Mekhissi afgenomen door uittrekken shirt

Mahiedine Mekhissi-Benabbad heeft in Zürich zijn derde Europese titel op rij gepakt op de 3000 meter steeplechase. De Fransman was oppermachtig en liet dat zien ook. Op een meter of vijftig van de streep trok hij zijn shirt al uit, wat hem niet op positieve reacties kwam te staan.

Mekhissi-Benabbad kwam al eerder negatief in opspraak. In 2011 deelde hij na een Diamond League-wedstrijd klappen uit aan zijn landgenoot Mehdi Baala. Twee jaar geleden, tijdens het EK in Helsinki, maakte hij het helemaal bont. Na zijn zege op de steeplechase was hij zo 'blij' dat hij uit pure vreugde een mascotte, met daarin een veertienjarig meisje, hardhandig tegen de grond duwde. 

Na de finale kwam het bericht binnen dat de Spaanse ploeg een officieel protest heeft ingediend tegen Mekhissi-Benabbad. Volgens hen heeft de Fransman met het uittrekken van zijn shirt de regels overtreden. Als hij gediskwalificeerd wordt krijgt de Spanjaard Ángel Mullera het brons. Dat is nu in handen van de Pool Krystian Zalewski, die achter Yoann Kowal uit Frankrijk eindigde.

Mekhissi-Benabbad nadat hij zijn shirt uittrok, wat hem wellicht de Europese titel kan kosten (Foto: Getty)


Update 22.53 uur

De organisatie van het EK in Zürich heeft inmiddels besloten om het Spaanse protest tegen Mekhissi-Benabbad te honoreren en de Fransman zijn titel af te nemen, tot grote vreugde van de meeste niet-Franse atletiekfans. Kowal heeft daardoor de titel te pakken, zilver is voor Zalewski en Mullera pakt voor Spanje het brons. Volgens Franse media gaan Mekhissi-Benabbad en het Franse team nog wel in protest tegen de diskwalificatie.

Pro Patria: jammer dat demonstratie niet mag

De organisatie Pro Patria, die op 20 september had willen demonstreren in de Haagse Schilderswijk, vindt het "hartstikke jammer dat het niet mag". "We zijn ontsteld over het besluit, wij zijn niet degenen die voor onrust zorgden", aldus een woordvoerster donderdagavond.

De organisatie die afgelopen zondag een protestmars organiseerde in de wijk gaat niet tegen het besluit van burgemeester Jozias van Aartsen in, tenzij een rechter bepaalt dat een demonstratie in de Schilderswijk wel door mag gaan. De demonstratie van afgelopen zondag werd verstoord door stenengooiende tegendemonstranten.

Wie de mensen achter Pro Patria zijn is niet geheel duidelijk; sommige critici beweren dat een aanzienlijk deel van de demonstranten afgelopen zondag extreem-rechts is. Burgemeester Van Aartsen zei donderdagavond dat "wie zich verdiept in de antecedenten van de organisatoren en hun aanhang, zal begrijpen waarom er enige zorg was over de demonstratie".

[EKA] Shubenkov snelste hordenloper van Europa

De Rus Sergey Shubenkov heeft zijn Europese titel op de 110 meter horden met twee jaar verlengd. In de finale was hij met 13,19 seconden de Brit Will Sharman te snel af. Pascal Martinot-Lagarde, vooraf de absolute topfavoriet, stelde teleur en kwam slechts als vierde over de streep. Door diskwalificatie van zijn landgenoot Dimitri Bascou kreeg de Fransman echter toch het brons nog omgehangen.

Bij het hinkstapspringen was er wel succes voor de Fransen. Benjamin Compaoré sprong al in zijn eerste van zes pogingen naar een ruim persoonlijk record van 17,46 meter. In zijn tweede poging liet hij nog 17,18 meter noteren, waarna hij elke andere poging oversloeg of ongeldig sprong.

Het kon Compaoré echter niet deren, want niemand kwam meer aan zijn eerste sprong. Opvallend was dat het zilver en brons ook vergeven werden aan de hand van de eerste ronde sprongen. De Rus Lyukman Adams was op tijd hersteld van een blessure en pakte met 17,09 meter het zilver, vijf centimeter voor zijn landgenoot Aleksey Fyodorov. Regerend kampioen Fabrizio Donato sprong op zijn 38e verjaardag naar de zevende plek.

Shubenkov vliegt als winnaar over de streep van de 110 meter horden (Foto: Getty)

Bij het speerwerpen voegde Barbora Spotakova nog maar eens een titel toe aan haar imposante palmares. De Tsjechische liet het WK vorig jaar schieten vanwege zwangerschap, maar was in Zürich weer helemaal terug. In een wat betreft niveau erg matige wedstrijd bleek haar 64,41 meter genoeg voor de titel.

Luttele momenten voor de worp van Spotakova had de Servische Tatjana Jelaca verrassend de leiding gepakt, maar haar 64,21 leverde haar uiteindelijk zilver op. Linda Stahl pakte met 63,91 meter het brons namens Duitsland. Spotakova heeft haar erelijst nu compleet. De oud-wereldkampioene en tweevoudig olympisch kampioene had nog geen Europese titel op haar naam staan. Sinds het EK van 2006 heeft ze nu op zeven achtereenvolgende titeltoernooien een medaille gepakt.

Iraakse premier Al-Maliki treedt af

De Iraakse premier Nouri al-Maliki treedt af. Hij maakt plaats voor Haider al-Abadi, meldde de Iraakse staatstelevisie donderdag. Hiermee zou een einde kunnen komen aan de politieke crisis in Irak. Al-Maliki geeft later donderdag een televisietoespraak.

De aftredend premier probeerde weken krampachtig in het zadel te blijven, terwijl de roep om zijn ontslag steeds groter werd. Het belangrijkste verwijt aan zijn adres was de beschuldiging dat hij een pro-sjiitische agenda voerde, waarin hij geen ruimte liet voor de soennitische minderheid. De crisis voorkwam dat de regering krachtdadig kon optreden tegen het groeiende gevaar van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat.

De druk werd deze week nog verder opgevoerd toen zijn sjiitische politieke verbond partijlid Al-Abadi naar voren schoof om Al-Maliki te vervangen. President Fouad Massoum wees Al-Abadi aan om een nieuwe regering te vormen. Toch weigerde Al-Maliki nog dagen op te stappen. De uitverkiezing van Al-Abadi was in strijd met de grondwet, stelde hij.

'DirectX 12 kan fps met 50% verhogen'

Intel heeft tijdens hun SIGGRAPH 2014-evenement de spierballen laten zien van DirectX 12. De demo die werd laten zien, gedraaid op Microsofts nieuwe vlaggenschip Surface Pro 3, toont aan dat DirectX 12 in staat is om in sommige situaties 50% meer fps op te leveren en het CPU-verbruik met 50% kan verminderen.

In de demo laat Intel een asteroïdenveld zien met vijftigduizend unieke asteroïden. De demo wordt in eerste instantie op DirectX 11 gedraaid en halverwege wordt geswitched naar DirectX 12. In de grafiek die wordt getoond is te zien dat het CPU-verbruik meer dan 50% daalt na de switch.

De energiebesparing die dit oplevert voor de processor, stelt de GPU in staat om harder te werken en zodoende betere performance te leveren. Daarnaast kan apparatuur langer mee op een accu en blijft deze koeler.

Om de verbetering in performance te laten zien, ontgrendelde Intel vervolgens de framerate. Dit had als resultaat dat de fps met meer dan 50% toenam.

Microsoft heeft tevens te kennen gegeven dat de DirectX-update ook naar hun nieuwe console komt. Bezitters van de Xbox One moeten echter niet te vroeg juichen; er is vooralsnog niets wat er op wijst dat de DirectX-update een spectaculaire performance-toename zal opleveren voor de Xbox One.

[EKA] Broersen vol op koers voor goud

Na vier onderdelen op de zevenkamp is Nadine Broersen uitstekend op weg om de Europese titel te veroveren. Op het afsluitende onderdeel van dag één, de 200 meter, kwam Broersen tot 25,08 seconden, haar derde tijd ooit.

Dankzij een goed resultaat op de 100 meter horden (13,48 seconden), een nationaal record hoogspringen van 1,94 meter en 13,35 meter bij het kogelstoten staat Broersen op de derde plek in het klassement. In de zogenaamde forecast, waarbij van iedereen naar de beste meerkamp van de laatste tijd wordt gekeken, staat Broersen echter ver boven de rest.

De leiding in het tussenklassement is in handen van de Belgische Nafissatou Thiam, die op de tweede dag normaal gesproken punten in zal leveren op Broersen. Ook de nummer twee, Claudia Schäfer uit Duitsland, kan haar voorsprong van vier punten op Broersen normaliter niet vasthouden op dag twee.

PVV vraagt Van Aartsen af te treden

De Haagse PVV heeft tijdens de spoedvergadering over de demonstraties in de Schilderswijk een motie ingediend waarin burgemeester Van Aartsen wordt gevraagd af te treden. Alleen de zes PVV-leden in de raad stemden voor, waardoor de motie werd afgewezen. De VVD sprak van een 'belachelijke motie'.

De motie werd ingediend door PVV-fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad Léon de Jong. Door alle demonstraties in de Haagse Schilderswijk te verbieden buigt Van Aartsen volgens hem voor islamitisch tuig. "Met geweld dreigen helpt en dat is schandalig."

De Jong zei dat de vlag van de Islamitische Staat (IS) wappert in de Schilderswijk. "De wereld kon zien hoe IS-aanhangers hun gang konden gaan." Volgens hem heeft Van Aartsen de wijk weggegeven. Hij zei te hopen dat tienduizenden mensen komen naar een eerder geplande demonstratie in de wijk, op 20 september.

SP-fractievoorzitter Bart van Kent stelde hierop dat deze demonstratie wordt georganiseerd door rechts-extremisten. "Ik vind het een grof schandaal, het is een buitengewoon ongeloofwaardig verhaal dat de PVV hier durft te beweren op te komen voor de joodse gemeenschap." Ook zei hij dat Van Aartsen juist gehoor geeft aan een oproep van de inwoners van de Schilderswijk door verdere demonstraties te verbieden.

Verder stelde De Jong dat de Schilderswijk een kalifaat is geworden. Andere fracties wezen er vervolgens op dat moskeeën afstand hebben genomen van IS en dat naar schatting maar enkele tientallen van de dertigduizend inwoners van de wijk IS een warm hart toedragen. De Jong stelde dat op straat toch te merken is dat de sharia in de wijk begint te gelden.

Robin Williams had ziekte van Parkinson

Robin Williams kreeg vlak voor zijn dood te horen dat hij de ziekte van Parkinson had. "Robin was nog steeds nuchter, worstelde met depressies en angsten en had vroege symptomen van de ziekte van Parkinson, wat hij nog niet bekend wilde maken", zegt zijn vrouw Susan Schneider in een verklaring aan Amerikaanse media. De acteur, die in het verleden worstelde met verslavingen, werd maandag op 63-jarige leeftijd dood gevonden. Hij had zichzelf opgehangen.

Schneider, met wie Williams in 2011 trouwde, zegt dat haar echtgenoot het erg belangrijk vond om klaar te staan voor anderen. "Robin wilde dat we lachen en minder bang zijn." Volgens Schneider heeft de acteur daardoor veel mensen geraakt. "We putten kracht uit alle lieve berichten van miljoenen mensen die hij heeft geraakt."

"Het mooiste dat hij achterlaat, naast zijn drie kinderen, is het plezier en geluk dat hij anderen heeft gebracht. Vooral aan de mensen die het ook moeilijk hebben." Schneider hoopt dat anderen door de dood van Williams de kracht vinden om hulp te zoeken. "Dat ze zorg en steun zoeken om wat voor problemen aan te pakken zodat ze zich mogelijk minder bang voelen."

Conte nieuwe bondscoach Italië

Antonio Conte moet Italië over twee jaar naar de Europese titel leiden. De oud-trainer van Juventus is de nieuwe bondscoach van de Azzurri, meldt de Italiaanse voetbalbond donderdag. Hij heeft een tweejarig contract getekend.

Cesare Prandelli stapte na het teleurstellend verlopen WK op als bondscoach. Italië won in Brazilië nog wel van Engeland, maar ging daarna de boot in tegen Uruguay en Costa Rica en moest na drie duels al naar huis.

Conte veroverde sinds zijn aanstelling in 2011 drie landstitels op rij met Juventus. Eerder had de 45-jarige trainer Siena, Atalanta en Bari onder zijn hoede. Als speler won hij in 1996 de Champions League door Ajax in de finale te verslaan.

Conte's benoeming tot bondscoach komt drie dagen na de verkiezing van Carlo Tavecchio tot voorzitter van de Italiaanse voetbalbond.

Kernreactor Doel rest van het jaar stil

De kernreactor Doel 4, aan de Schelde bij Antwerpen, ligt de rest van het jaar stil. Dat heeft de Belgische energieproducent Electrabel donderdag gezegd, melden media in België. Volgens Electrabel is er 'aanzienlijke schade aan de hogedrukturbine'.

De reactor viel vorige week stil door een technisch defect. Door een lek in een leiding van smeerolie was in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale een stoomturbine oververhit geraakt. Electrabel vermoedt kwade opzet. Een of meerdere personen zouden 65.000 liter smeerolie van de turbine hebben laten weglopen.

Aanvankelijk dacht Electrabel nog dat de reactor in september weer kon worden opgestart, maar er blijkt meer schade aangericht dan op voorhand gedacht. Wanneer de reactor weer in werking kan worden gezet, is niet bekend, maar dat zal niet dit jaar meer zijn.

Verbluffende Dante's Inferno fan short

Sommige developers hebben naast voortreffelijke vaardigheden ook oprecht passie voor games. Zo ook Tal Peleg, senior cinematic animator bij Naughty Dog. Hij maakte, in zijn vrije tijd, een fanmade CGI short over Dante's Inferno, genaamd Dante's Redemption. Het resultaat is geweldig.

Dante's Inferno kwam in 2010 uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en PSP en werd ontwikkeld door Visceral Games. Peleg legt in een kort interview met Dualshockers uit waarom hij zo'n grote liefhebber is van deze game. Het hele interview kun je in de bron lezen.

"The game really resonated with me. A dark medieval setting based on a classic poem lead by a repenting crusader who punishes and absolves demons in hell – totally hit the spot for me. Dante is a very intriguing and complicated character. It had a compelling story arc of redemption. It had killer gameplay, awesome combat animations and VFX that made Dante feel like a relentless holy warrior."

Bekijk hieronder het resultaat.

Schade bij Stybar valt mee na harde val

Zdenek Stybar heeft niet al te veel schade overgehouden aan zijn val in de Eneco Tour. De Tsjech heeft geen botten gebroken of hersenschade opgelopen, meldt zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step donderdag. Wel brak hij bij de val op zijn gezicht tanden en verwondde hij zijn lippen.

De renner, die de hele tijd bij kennis bleef na zijn val, brengt de nacht door in een ziekenhuis in Roeselare. De Tsjech was een van de favorieten voor de eindzege in de Eneco Tour en won de tweede etappe.

Een andere renner van naam, André Greipel, gaat niet meer van start in de Nederlands-Belgische ronde. De Duitser van Lotto-Belisol heeft last van een keelontsteking en stapte donderdag tijdens de vijfde etappe af.

'Gouverneur stuurt politie weg uit Ferguson'

De gouverneur van Missouri gaat de politie van St. Louis County verbieden nog langer op te treden in de stad Ferguson. Dat heeft gouverneur Jay Nixon gezegd in een telefoongesprek met een lokale politicus, aldus Bloomberg.

"De gouverneur heeft me net gebeld. Hij is onderweg naar St. Louis om aan te kondigen dat hij de politie van St. Louis County uit deze situatie gaat verwijderen", zei Congreslid William Lacy Clay. Mogelijk zal Nixon zelfs de FBI vragen de gang van zaken van de afgelopen dagen te onderzoeken, aldus Clay.

In Ferguson is de spanning al dagen te snijden, sinds de politie een ongewapende zwarte tiener doodschoot. De politie treedt keihard op tegen demonstranten. Veel agenten zijn uitgedost in legeruniformen en beschikken over grof geschut en pantservoertuigen.

[EKA] Martina lijkt eindelijk op gang te komen

Tijdens het EK atletiek in Zürich lijkt Churandy Martina eindelijk een beetje op gang te komen. De Nederlander liep in zijn halve finale op de 200 meter naar de tweede plek. 

Martina, regerend Europees kampioen, deed dat in een tijd van 20,40 seconden, zijn beste tijd van het seizoen. Hij moest alleen de Brit Adam Gemili met 20,23 voorlaten, terwijl de Griek Likoúrgos-Stéfanos Tsákonas in dezelfde tijd als Martina over de streep kwam.

In de andere halve finale was de Fransman Christophe Lemaitre met 20,26 seconden de snelste.

Spelersvakbond teleurgesteld in CAS om Suárez

De internationale spelersvakbond FIFPro vindt het jammer dat het internationale sporttribunaal CAS de straf van Luis Suárez grotendeels heeft laten staan. De vier maanden schorsing is te lang en strookt niet met de disciplinaire code van de FIFA, schrijft de vakbond op zijn website.

Het CAS bepaalde donderdag dat Suárez, die werd gestraft voor zijn beet in Giorgio Chiellini op het WK, wel weer mag gaan trainen. De FIFPro stelt dat op prijs. "Het was oneerlijk dat Suárez niet bij zijn club aan het werk kon."

De Uruguayaan maakt gelijk gebruik van het besluit van het CAS. Vrijdag stapt hij voor het eerst het trainingsveld op bij zijn nieuwe club FC Barcelona. Suárez kan 26 oktober, als zijn schorsing erop zit, zijn debuut maken tegen Real Madrid.

[EKA] Schippers met gemak naar finale, Samuel ook door

Dafne Schippers heeft zich op het EK atletiek relatief simpel geplaatst voor de finale van de 200 meter. De 22-jarige kampioene op de 100 meter was veel te sterk voor de rest in haar halve finale en kwam tot 22,48 seconden.

Met haar winst liep Schippers haar derde tijd ooit en bleef ze slechts 0,14 seconden verwijderd van haar eigen Nederlandse record. Jamile Samuel plaatste zich ook voor de finale. Waar ze op de 100 meter nog teleurstelde kon Samuel in haar halve finale de tweede plek pakken. Met 23,18 lijken de medailles echter wel ver weg. 

De grootste uitdagers van Schippers zijn de Française Myriam Soumaré, die 22,56 liep, en de Britse Jodie Williams, die ogenschijnlijk simpel naar 22,90 sprintte.

Schippers in de halve finale overtuigend op weg naar de winst (Foto: Getty)

Martinez dit jaar niet meer in actie voor Bayern

Bayern München moet het de rest van het jaar stellen zonder Javi Martinez. De Spaanse voetballer heeft woensdag tijdens het supercupduel tegen Borussia Dortmund een knieblessure opgelopen, meldt de Duitse landskampioen. Hij wordt deze week geopereerd in Colorado.

Martinez hoopt na de jaarwisseling zijn rentree te maken. "Natuurlijk ben ik erg verdrietig op dit moment", zegt de Spaans international. "Maar vrees niet, ik zal hier sterker uitkomen!"

De oud-speler van Athletic Bilbao viel tegen Dortmund na een halfuur uit. Bayern verloor het duel vervolgens met 2-0.

Jan Troell krijgt oeuvreprijs op Film by the Sea

De Zweedse regisseur Jan Troell krijgt tijdens Film by the Sea de Lifetime Achievement Award. Troell, bekend van films als The Emigrants en Everlasting Moments, neemt de oeuvreprijs op 19 september in ontvangst. Dat heeft het festival in Vlissingen, dat dit jaar plaatsvindt van 12 tot en met 21 september, donderdag bekendgemaakt.

Film by the Sea, dat voor de zestiende keer wordt georganiseerd, eert de regisseur onder meer vanwege zijn 'imposante oeuvre met veel boekverfilmingen'. Ook hoopt de organisatie van het filmfestival dat de 83-jarige Troell door de oeuvreprijs in Nederland bekender wordt.

De Lifetime Achievement Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een filmmaker die een speciale bijdrage aan de filmindustrie heeft geleverd. Eerder gingen onder anderen Jim Sheridan, Terence Davies en Jonathan Demme met de prijs naar huis. Vorig jaar werd de award niet overhandigd, in plaats daarvan kreeg Jan Decleir een Grand Acting Award.

Nordhaug blijft Kruijswijk voor in Noorwegen

Lars Petter Nordhaug heeft de eerste etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Belkin-renner kwam donderdag in eigen land solo over de streep. Hij bleef zijn ploegmaat Steven Kruijswijk dertien seconden voor. De Nederlander werd achter Davide Villella van Cannondale derde.

De Belg Gianni Meersman zegevierde voor de tweede keer in de Ronde van de Ain. De renner van Omega Pharma-Quick-Step sprintte sneller dan de thuis koersende Fransman Romain Feillu en Leonardo Duque uit Colombia. Na drie etappes voert Meersman, die al de proloog won, het klassement aan.

Steven Lammertink van Giant-Shimano werd tweede in de tweede etappe van de Ronde van Burgos. De Nederlander moest in het Spaanse Villadiego alleen de Italiaan Matteo Pelucchi van IAM voor laten gaan. Juan Jose Lobato uit Spanje behield de leiderstrui.

Oude bekende gaat Arantxa Rus coachen

Arantxa Rus heeft een nieuwe coach. De Nieuw-Zeelander Nick Carr gaat de 23-jarige tennisster begeleiden, meldt de Nederlandse tennisbond donderdag. Begin dit jaar werkte hij al kort samen met Rus.

Carr vierde elf jaar geleden een groot succes met een andere Nederlander. Hij loodste Martin Verkerk toen uit het niets naar de finale van Roland Garros.

Rus, de nummer 155 van de wereld, werd de laatste anderhalf jaar vooral getraind door Hugo Ekker. Carr blijft naast Rus de Liechtensteinse Stephanie Vogt (189) begeleiden.

Suárez sluit vrijdag aan bij training Barcelona

Luis Suárez traint vrijdag voor het eerst mee bij FC Barcelona. Drie dagen later wordt de oud-Ajacied gepresenteerd in Camp Nou, meldt Barcelona.

Het internationale sporttribunaal CAS besloot donderdag dat Suárez weer mag gaan trainen. Na het bijtincident op het WK, waarbij de Uruguayaan zijn tanden zette in Giorgio Chiellini, had de FIFA hem voor vier maanden geschorst. Hij mocht van de wereldvoetbalbond niet spelen, niet trainen en zich niet in stadions laten zien.

Barcelona nam Suárez vorige maand voor ruim 90 miljoen euro over van Liverpool. Hij kan 26 oktober in de Clasico tegen Real Madrid voor het eerst in actie komen voor de Catalanen.

Rechtstreeks naar de hemel? Vermoord een christen!

Je hele leven niet exact volgens het boekje leven en toch naar de hemel gaan wanneer je sterft? Dat kan. Echt moeilijk is het ook niet. Het enige dat je moet doen is een christen versneld naar de gene zijde helpen. Aartsbisschop Athanasius Toma Dawod van de Syrische orthodoxe kerk legt het even uit.

"ISIS doodt onze mensen in de naam van Allah de barmhartige en vertelt aan iedereen dat wanneer je een christen doodt, je rechtstreeks naar de hemel gaat", vertelt de aartsbisschop. "Ze steken kerken en hele oude boeken in de hens. Ze vernielen kruizen en beelden van de Heilige Maagd Maria. Ze bezetten onze heilige gebouwen en maken er moskeeën van."

Religieuze hoge omes nemen inmiddels geen blad meer voor de mond en noemen de terreurdaden van de jihadistische groepering ISIS 'genocide'. Zonder het woordje 'mogelijk' ervoor geplakt. Volgens meneer Dawod is het vijf voor twaalf. Hij roept de EU en de Verenigde Naties op om wat te doen aan deze moderne islamitische holocaust.

Het is natuurlijk makkelijk praten achteraf, maar het christendom lijkt in Marcel-François Lefebvre een heuse profeet in huis te hebben. Hij heeft deze toestanden al in 1989 voorspeld.


Met een gestrekt been, maar soms is dat nodig.

Simon Cowell maakt Betty Boop-film

Betty Boop maakt haar comeback op het witte doek. Simon Cowell is een van de producenten van de animatiefilm, die in 2016 moet verschijnen. Dat schrijft filmvakblad Variety. Wie de regie op zich neemt, is nog niet bekend.

"Betty is een icoon en een van de grootste sterren ter wereld", zegt Cowell in een verklaring. "Ik ben zielsgelukkig dat ik met haar mag werken. Betty: ik heb al met heel wat diva's samengewerkt, maar volgens ben jij de grootste."

De eerste Betty Boop-film, Dizzy Dishes, verscheen in 1930. Ze maakte daarnaast onder meer haar opwachting in 'talkartoons', geanimeerde cartoons, van Max Fleischer. In Who Framed Roger Rabbit uit 1988 kwam Betty Boop voorbij als cameo.

Eerste trailer Whiplash

De eester trailer van Whiplash is uit. De film gaat over Andrew Neyman (Miles Teller), een jonge jazzmuzikant, die vastberaden is om koste wat kost de beste drummer van zijn elitaire conservatorium te worden.

De briljante muziekdocent Terence Fletcher (J.K. Simmons), die bekend staat om zijn gevreesde, spartaanse lesmethodes, leidt het beste jazz-ensemble van de school. Hij ontdekt de ambitieuze drummer en zorgt ervoor dat Andrew in zijn band terecht komt.

Onder invloed van de tiranieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie. Zijn meedogenloze leraar drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale en fysieke kunnen, maar ook bijna tot waanzin.

Whiplash behoort tot de officiële selectie van Cannes Film Festival 2014 en Sundance Film Festival 2014. Tevens winnaar van de Grand Jury Prize, Dramatic - Sundance Film Festival 201 en winnaar van de Dramatic Audience Award - Sundance Film Festival 2014.

Franse voetbalbond: Ribéry moet stoppen heroverwegen

Noël Le Graët, de grote baas van de Fédération Française de Football (FFF), is van mening dat Franck Ribéry zijn keuze moet heroverwegen. De aanvaller van Bayern München maakte gisteren bekend zich niet meer beschikbaar te stellen voor de Franse nationale ploeg.

"Deze beslissing kan hij niet in zijn eentje maken", is de mening van Le Graët. "Ook de bondscoach (Didier Deschamps, red.) heeft hier een stem in. Hoe moet Frankrijk verder zonder een van zijn beste spelers?"

De preses van de FFF besloot met de woorden: "Franck houdt van het Franse elftal en heeft zijn liefde voor Les Bleus vaak genoeg getoond. Ik ben ervan overtuigd dat hij opnieuw over zijn besluit zal nadenken."

[EKZ] Van Rouwendaal blij met tweede medaille

Sharon van Rouwendaal kent een succesvol Europees kampioenschap zwemmen. Gisteren greep ze de gouden medaille op de tien kilometer open water. Daar kwam vandaag nog een zilveren medaille op de vijf kilometer bij.

"Ik verras mezelf wel een beetje met dit succes", liet Van Rouwendaal na de race van vandaag weten. "Ik wist wel dat ik heel sterk was, maar je moet het toch maar even doen. Het is heel mooi om nog een medaille te pakken. Ik ben er heel blij mee."

Het is voor Van Rouwendaal de eerste keer, dat ze mee doet aan een EK in het open water. Na haar gouden medaille kreeg ze erg veel reacties, maar de knop werd snel omgezet. Er moest per slot van rekening nog gepiekt worden op de vijf kilometer. "Het was wel zwaar. Op het laatst had ik wel pijn in mijn armen en mijn benen. Ik verzuurde wel aardig. Maar ik ben wel gewend om met pijn te zwemmen. Ik vond het ook wel weer fijn om alleen te zwemmen en niet in een groep te liggen."

Van Rouwendaal neemt vanaf maandag deel aan de wedstrijden in het binnenbad. Ook daar heeft ze een omvangrijk programma met de 800 meter en de 1500 meter vrije slag en de 400 meter vrij of de 200 meter vlinderslag.

Koeman strikt aanvaller en verdediger

Ronald Koeman heeft een nieuwe aanvaller en een nieuwe verdediger verwelkomd bij Southampton. Shane Long en Florin Gardos tekenden donderdag allebei een vierjarig contract bij de Premier League-club, meldt Southampton.

De 27-jarige Long, die 47 interlands speelde voor Ierland, komt over van Hull City. De twee jaar jongere Gardos kwam de laatste vier jaar uit voor Steaua Boekarest. De Roemeense verdediger maakte dertien keer zijn opwachting in de nationale ploeg.

Koeman kan de versterking goed gebruiken. De trainer zag deze zomer al een sloot aan spelers vertrekken. Adam Lallana, Rickie Lambert en Dejan Lovren tekenden voor Liverpool, terwijl Luke Shaw en Calum Chambers naar respectievelijk Manchester United en Arsenal trokken. Daartegenover stond de komst van Dusan Tadic van FC Twente en Graziano Pellè van Feyenoord.

Legia Warschau blijft uitgesloten van CL

Legia Warschau lijkt een plek in de play-offs van de Champions League op zijn buik te kunnen schrijven. Een protest van de Poolse landskampioen is door de UEFA opzij geschoven.

Legia Warschau won in de derde voorronde van de Champions League over twee duels met 6-1 van Celtic. De Polen werden vervolgens echter door de UEFA uitgesloten omdat ze de geschorste Bartosz Bereszynski in het veld hadden gebracht.

De landskampioen kan nog in beroep gaan bij het internationale sporttribunaal CAS. Die zou voor woensdag een beslissing moeten nemen. Celtic, de club van Virgil van Dijk en Derk Boerrigter, speelt dan de eerste wedstrijd van de play-offs tegen het Sloveense NK Maribor.

Legia vindt dat het recht heeft op een plek in de play-offs en wijst naar een zaak uit 2010. Het Hongaarse Debrecen liet toen in de slotfase van een Europa League-duel tegen Litex Lovech een niet-speelgerechtigde speler invallen. De UEFA besloot Debrecen destijds toch door te laten gaan naar de volgende ronde.

Rutten had Eto'o ook wel willen hebben

Feyenoord jaagt nog altijd op een veelscorende spits, die de vertrokken Graziano Pellè moet vervangen. In aanloop naar de wedstrijd tegen sc Heerenveen liet trainer Fred Rutten een verrassende naam vallen: Samuel Eto'o.

De Rotterdamse ploeg staat weliswaar op het punt om een spits, Colin Kazim-Richards, aan te trekken. Dat is echter niet de spits waar het legioen op hoopt. "Natuurlijk had ik Eto'o wel willen hebben", aldus Rutten op de persconferentie. "Dat soort spelers brengen echt dat extra's. Maar het gaat om financiële overwegingen. Je kan onverantwoorde risico's nemen door Eto'o te contracteren, maar de club wil gezond blijven. Daar is het beleid van de club op gericht."

Toch wilde Rutten niet onthullen of Eto'o daadwerkelijk bij Feyenoord is aangeboden. "Ik neem hem als voorbeeld. Het is bovendien ook geen garantie. Vorig jaar had Feyenoord een spits die heel veel scoorde. Maar uiteindelijk werd daarmee ook niet gewonnen wat je zou willen: het kampioenschap of de beker."

Eerder maakten zowel Ajax als PSV bekend, dat Eto'o bij hen was aangeboden. De Amsterdammers zouden in gesprek zijn met de aanvaller, waar de Eindhovense formatie ervoor koos om het aanbod naast zich neer te leggen. Ook andere Europese ploegen zouden benaderd zijn.

Usher vindt huwelijk 'beste vergissing ooit'

Usher beschouwt zijn trouwerij met styliste Tameka Foster als de 'beste vergissing' die hij ooit heeft gemaakt. Dat zegt de 35-jarige zanger, die in 2007 eeuwige trouw beloofde aan Foster, in O, The Oprah Magazine.

"De meeste mensen denken waarschijnlijk dat ik er spijt van heb, omdat we zijn gescheiden", aldus Usher. "Maar ik heb ervan geleerd dat ik soms denk dat ik meer weet dan ik daadwerkelijk doe." Usher kreeg twee zoons met Foster, Usher V en Naviyd. De twee scheidden in 2009.

'EU maakt miljard vrij voor boeren'

De Europese Commissie zou tot een miljard euro beschikbaar stellen voor boeren die worden getroffen door de sancties die Rusland aan onder meer de Europese Unie oplegde. Telers leggen zelf ook nog eens een miljard euro in. Voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland Albert Jan Maat zei dat donderdag tegen Het Financieele Dagblad.

Maat sprak met verantwoordelijk eurocommissaris Dacian Ciolos. Ze waren het op hoofdlijnen eens, meldde Maat aan het FD. Het gesprek vond donderdag voorafgaand aan een bijeenkomst over de kwestie tussen de lidstaten en Ciolos plaats.

Het geld moet worden aangewend om landbouwproducten uit de markt te nemen, om zo te voorkomen dat de prijzen te veel dalen. Doordat Rusland een fors aantal landbouwproducten in de ban deed, blijven veel boeren met de producten zitten.

"Ik verwacht dat de lidstaten er vandaag uitkomen met de Europese Commissie", zegt Maat tegen de krant. "Ik heb erop aangedrongen dat er snel duidelijkheid komt, en dat niet eerst alle gegevens worden afgewacht." Hoe langer de beslissing duurt, hoe meer geld het gaat kosten, vindt Maat.

'Bad Boys III in de maak'

Het derde deel van Bad Boys is op komst. Dat zei Martin Lawrence, die in de vorige twee delen met Will Smith de hoofdrollen vertolkte, woensdag in de talkshow van Conan O'Brien, schrijven Amerikaanse media. "Ik sprak gisteren met Jerry Bruckheimer en hij zegt dat er aan het scenario gewerkt wordt", zei de acteur over de producent.

"Ze zijn bijna klaar en het ziet er allemaal goed uit", ging Lawrence verder. De 49-jarige acteur heeft er nooit een geheim van gemaakt graag een derde deel te willen maken. Zo twitterde hij nog op 18 juli dat het inmiddels alweer elf jaar geleden was dat de eerste bad Boys in de bioscoop verscheen. "Vind dat het tijd is voor een #3... wat jij Will?", schreef hij toen.

In 1995 verscheen Bad Boys, waarin Lawrence en Smith twee gehaaide detectives spelen die een getuige van een moord moeten beschermen terwijl ze op zoek zijn naar een koffer gestolen heroïne. In het vervolg uit 2003 gaan de twee op zoek naar de bron van alle xtc die Florida wordt binnengesmokkeld.

De twee films werden gekenmerkt door keiharde actie en spectaculaire achtervolgingen. Die bleken later de handelsmerken van regisseur Michael Bay.

VS haalt militaire band met Vietnam aan

De Amerikaanse generaal Martin Dempsey is donderdag in Vietnam aangekomen om de militaire betrekkingen aan te halen. Hij is de eerste voorzitter van de Gezamenlijke Chefs van Staven van de Verenigde Staten die het land bezoekt sinds 1971. Dempsey spreekt van 'een van de hoogtepunten' uit zijn militaire loopbaan.

De trip van Dempsey vindt plaats tegen de achtergrond van toenemende spanningen tussen Vietnam en China. De regering in Hanoi is kwaad over de recente stap van China om een olieboortoren naar een betwist deel van de Zuid-Chinese Zee te sturen. Washington deelt de zorgen van Hanoi over de toenemende assertiviteit van Beijing en heeft aangegeven dat een verbod op de verkoop van wapens aan de vroegere vijand op korte termijn gedeeltelijk kan worden opgeheven.

Volgens het Vietnamese ministerie van defensie zullen Dempsey en zijn Vietnamese evenknie Do Ba Ty praten over nauwere militaire samenwerking, met de nadruk op maritieme veiligheid, training en het overwinnen van de erfenis van de oorlog uit het verleden.

Na Dempsey bezoekt later dit jaar ook de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel Vietnam. De bezoeken zijn volgens het Vietnamese ministerie van buitenlandse zaken 'concrete stappen' naar de praktische uitwerking van een alomvattend partnerschap dat de twee landen in juli vorig jaar overeenkwamen tijdens het bezoek van president Truong Tan Sang aan Washington.

De handel en investeringen tussen de VS en Vietnam zijn sterk gegroeid sinds de twee landen in 1995 de betrekkingen normaliseerden. De militaire samenwerking bleef echter beperkt, ook door een Amerikaans wapenembargo dat sinds het einde van de Vietnamoorlog in 1975 van kracht was. Hierdoor werd Rusland de voornaamste wapenleverancier van Vietnam.

Tijdens zijn verblijf in Vietnam zal generaal Dempsey praten met premier Nguyen Tan Dung en minister van defensie Phung Quang Thanh. Ook brengt hij een bezoek aan de voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis in Danang in Midden-Vietnam, waar de VS twee jaar geleden een project begonnen om restanten van het ontbladeringsmiddel Agent Orange op te ruimen.

Ruim 20 woningen Rotterdam onbewoonbaar door brand

Door de brand die donderdagochtend woedde in een Rotterdams huizenblok zijn alle 24 woningen in het blok onbewoonbaar geworden. In een van de woningen is een wietplantage gevonden, maar het is nog te vroeg om te concluderen dat de brand daar is ontstaan, zegt een politiewoordvoerder. "Het kan bijvoorbeeld net zo goed zijn dat ergens anders kortsluiting is ontstaan."

De brand brak rond 06.00 uur uit in het huizenblok op de hoek van de Jan Kruijffstraat en de Kleijnstraat. Het vuur breidde zich uit naar twee andere verdiepingen. In tien woningen was niemand aanwezig. De vijftien bewoners van de overige woningen zijn opgevangen in een verzorgingshuis in dezelfde straat.

De woningcorporatie en de gemeente regelen onderdak voor de getroffen bewoners. "Vanwege de vakantie zijn veel bewoners nu niet thuis, maar als ze terugkeren wordt ook voor hen onderdak geregeld."

Halverwege de ochtend kreeg de brandweer het vuur onder controle. Na onderzoek bleek dat alle woningen brand- rook-, roet- of waterschade hebben opgelopen. Ook zijn de dak- en vloerconstructie door de brand onveilig. Omdat een wietkwekerij is gevonden heeft de politie het blok afgezet om onderzoek te doen naar de oorzaak van de brand.

[vid] 'Politie VS intimideert Al-Jazeera'

Nieuwszender Al-Jazeera heeft woedend gereageerd op de wijze waarop zijn verslaggevers woensdagavond zijn behandeld in de Amerikaanse stad Ferguson. De agenten in de stad, die zijn uitgedost en bewapend als militairen, zetten traangas en rubberkogels in tegen de journalisten.

In Ferguson, in de staat Missouri, is de spanning al dagen te snijden, nadat een blanke agent zaterdag een ongewapende zwarte tiener had doodgeschoten. De journalisten van Al-Jazeera bevonden zich achter een politiebarrière. Ze waren bezig hun apparatuur op te zetten toen plotseling een traangasgranaat voor hun voeten landde. De zender schrijft in een verklaring dat de verslaggevers ook met rubberkogels werden beschoten. De journalisten sloegen uiteindelijk op de vlucht.

Op beelden van CNN is te zien hoe de agenten, uitgerust met gasmaskers, de apparatuur naderen, de lichten uitschakelen en de camera naar de grond richten. "Al-Jazeera is geschokt door deze schandelijke aanval op de persvrijheid, die overduidelijk was bedoeld om ons te intimideren bij het verslaan van dit belangrijke verhaal. Gelukkig maken alledrie de medewerkers het goed", schrijft de zender in een verklaring.

Al-Jazeera wil dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht, samen met collega's van andere media. Twee andere journalisten, een van de Washington Post en een van de Huffington Post, werden woensdagavond gearresteerd. Ze werden later op de avond zonder aanklacht of opgaaf van reden weer vrijgelaten.

[pic] Kletsnatte Bar Refaeli soppend gekiekt

Geen idee waarom, en dat boeit ook weinig. Want een kletsnat, soppend topmodel is altijd nieuwswaardig.

Niemand minder dan Bar Refaeli heeft namelijk een sexy kiekje gedeeld. "Ik heb een nieuwe auto!", deelt het 29-jarige model mee op Instagram.

De bloedmooie Israëlische heeft namelijk een nieuwe Lexus. Die zij, slechts gekleed in bikinibroekje en wet T-shirt, eens lekker gaat soppen...


'Die is goed nat zeg. Echt gruwelijk nat!'

Waarschuwing voor stikgevaar fopspeen

Fopspenen van het merk bibi kunnen stikgevaar opleveren. Als kinderen erin bijten en de speen stukgaat, geeft dit risico op verstikking, melden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en importeur Ticomex donderdag.

De importeur adviseert in een veiligheidswaarschuwing de New Generation-fopspenen, die bedoeld zijn voor kinderen van zes tot 36 maanden, extra op gaatjes en zwakke plekken te controleren. Als die er zijn, mag de speen niet meer worden gebruikt.

VVD: bewapen Koerden tegen opmars IS

De Europese Unie moet de Koerden in Irak bewapenen in hun strijd tegen de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Het is gezien de opmars van de terreurorganisatie de meest effectieve manier om de opmars van de extremisten te stuiten en bevolkingsgroepen te beschermen. Dat stelt coalitiepartij VVD donderdag, vooruitlopend op overleg over IS in de Europese Unie vrijdag.

De VVD wil daar wel strenge voorwaarden aan verbinden. "De geleverde wapens van vandaag kunnen morgen immers in handen vallen van strijders van ISIS", zegt Kamerlid Mark Verheijen. "Deze wapens zouden alleen geleverd mogen worden met instemming van de Iraakse overheid. Als de EU deze lijn van bewapening kiest dan moet ook voorkomen worden dat de wapens niet in handen komen van ISIS."

Verheijen wil in elk geval dat de Europese Unie veel meer maatregelen neemt. "Tot nu toe blinkt de EU uit in afwezigheid op dit thema en dat komt slagkracht niet ten goede. Nederland moet samen met de partners blijven kijken naar mogelijkheden om de humanitaire nood te verlichten en de opmars van ISIS te stoppen."

Het kabinet liet eerder op de dag weten militaire steun aan de Koerden niet uit te sluiten, zo schreef minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag in antwoord op Kamervragen over de opmars van de Islamitische Staat in Irak.

Frans Brüggen in weekeinde herdacht op radio en tv

Dirigent Frans Brüggen wordt zaterdag en zondag herdacht door de NTR. Op Radio 4 wordt zaterdag een groot deel van de zendtijd gewijd aan het leven van de woensdag overleden dirigent. Zondag krijgt zijn werk aandacht op Nederland 2 en het digitale themakanaal NPO Cultura. Dat laat de omroep donderdag weten.

Op Radio 4 is om 14.00 uur het operaballet Les Indes Galantes van Jean Philipe Rameau te horen. Het concert is uitgevoerd door het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Brüggen. De dirigent was al enige tijd ziek en werd 79 jaar oud.

NTR Podium herhaalt zondagmiddag een concert van het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Brüggen. Daarin zijn de Eerste Suite voor orkest van Johann Sebastian Bach te horen en de Orkestsuite uit Naïs van zijn tijdgenoot Jean Phillipe Rameau.

In Het Uur van de Wolf wordt zondag de documentaire Met Extra Liefde uitgezonden. De film gaat over het Orkest van de Achttiende Eeuw, dat Brüggen in de jaren tachtig oprichtte.

[EKA] Martina: "Ik was te koud op de 100 meter"

Churandy Martina viel op het EK atletiek tegen op de 100 meter. De Nederlander kwam met moeite de series door, maar in de halve finale viel het doek. "Ik slipte wat op het startblok, waardoor mijn start niet goed was", zegt hij tegenover de NOS

Na de mislukte start kwam het niet meer goed, zoals hij in topvorm nog wel terugkomt in het tweede deel. "Ik was te koud om tegen deze jongens nog terug te komen. Zulke dingen gebeuren." 

Op de 200 meter plaatste hij zich donderdag ook voor de halve finales, maar het zag er wederom niet heel soepel uit, met name in de bocht. "Door die blessure heb ik niet heel erg veel kunnen trainen, dus het was wat moeilijk. Ik ga nu wel gewoon mijn best doen op de 200, dus daar ga ik voor een medaille."

Martina start donderdagavond om 20.22 uur in zijn halve finale.

Martina kwam aan de finish net tekort om zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter (PRO SHORTS/gepa)
Martina kon zich gisteren niet plaatsen voor de finale van de 100 meter (PRO SHORTS/gepa)

OVSE kraakt arrestatie journalisten VS

De arrestatie woensdag van twee journalisten die verslag deden van de onrust in de Amerikaanse stad Ferguson is onacceptabel. Dat heeft een woordvoerster van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa donderdag gezegd.

In Ferguson, in de staat Missouri, is de spanning al dagen te snijden, nadat een blanke agent zaterdag een ongewapende zwarte tiener had doodgeschoten.

"Van het summair oppakken van journalisten terwijl ze hun werk doen gaat een gevaarlijke precedentswerking uit en het moet nooit getolereerd worden", aldus Dunja Mijatovic van de OVSE. "Journalisten hebben het recht verslag te doen van publieke demonstraties zonder geïntimideerd te worden door de politie."

De journalisten werden woensdagavond weer vrijgelaten, zonder aanklacht of opgaaf van reden. Ze zijn niet de enigen die de afgelopen dagen zijn gearresteerd. Zeker tien mensen zijn ingerekend, onder wie een zwarte wethouder van St. Louis, waar Ferguson een voorstad van is.

Sinds de dood van Michael Brown zijn protesten al meerdere keren ontaard in rellen en confrontaties met agenten. De politie treedt hard op en zet onder meer traangas en rubberkogels in.

De agenten in Ferguson zijn uitgerust met wapens en tenues die niet zouden misstaan in een oorlogsgebied. Al dagen staan er pantservoertuigen op straat.

Robben bij drie genomineerden voor beste speler

Arjen Robben heeft de kans om te worden verkozen tot beste speler op de Europese velden. De Nederlandse aanvaller van Bayern München bleef samen met zijn ploeggenoot Manuel Neuer en Cristiano Ronaldo van Real Madrid over van een shortlist van tien namen. De winnaar wordt over precies twee weken bekendgemaakt tijdens de loting van de Champions League.

De drie spelers kregen de meeste stemmen van een panel van sportjournalisten. Bij de loting in Monaco mogen de aanwezige journalisten live via een elektronisch systeem hun favoriet kiezen. De prijs wordt voor de vierde keer uitgereikt. Franck Ribéry (2013), Andres Iniesta (2012) en Lionel Messi (2011) waren de eerdere winnaars.

Robben was de enige Nederlandse speler op de vorige maand gepubliceerde shortlist. Thomas Müller, Philipp Lahm, Lionel Messi, James Rodriguez, Luis Suarez, Angel di Maria en Diego Costa eindigden op de plaatsen vier tot en met tien.

Bouhanni wint in Eneco Tour, ernstige val Stybar

Nacer Bouhanni heeft in Ardooie de vierde etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Fransman was in een ontregelde massasprint de snelste na een rit over 179 kilometer. Achter de renner van FDJ.fr sprintte Luka Mezgec van Giant-Shimano naar plek twee, voor Trek-renner Giacomo Nizzolo.

De sprint werd volledig overschaduwd door een zeer zware valpartij van Zdenek Stybar. De Tsjech van Omega Pharma - Quick-Step werd enkele honderden meters voor de finish gelanceerd door een val van een aantal andere renners. De winnaar van de tweede etappe kwam op volle snelheid in de hekken terecht en landde op zijn hoofd. De rondvliegende fiets van Stybar kwam vervolgens nog tegen het hoofd van een renner van Cannondale, maar die kon overeind blijven.

Over de toestand van Stybar is nog niks bekend, hij werd minutenlang behandeld voor hij met de ambulance afgevoerd werd.

Cliff Richard ontkent betrokkenheid zedendelict

Cliff Richard zegt niets te maken te hebben met een zedendelict uit de jaren tachtig. Het huis van de 73-jarige zanger in Berkshire wordt donderdag doorzocht in verband met het vermeende misbruik van een destijds minderjarige jongen.

"Ik ben al maanden op de hoogte van beschuldigingen van laakbaar gedrag uit het verleden", zegt Richard in een verklaring aan de BBC. "De aantijgingen zijn onwaar. Tot nu toe heb ik niet gereageerd, maar vandaag dook de politie op bij mijn appartement in Berkshire zonder dat ik het wist. Op dit moment ben ik niet in Groot-Brittannië, maar het moge duidelijk zijn dat ik volledig meewerk aan een onderzoek als de politie met me wil praten."

Richard, een van de meest succesvolle Britse muzikanten aller tijden, wil verder niks kwijt over de zaak. "Het lijkt me ongepast om verdere mededelingen te doen gedurende het onderzoek."

Vrouw (33) neukt met tuinset

De politie van Seattle heeft onlangs een 33-jarige vrouw in de boeien geslagen. De dame in kwestie had zich zwaar beneveld uitgekleed om vervolgens de liefde te bedrijven met een paar tuinstoelen van een gezin in Beacon Hill.

Op het politiebureau van de Amerikaanse stad rinkelde op 4 augustus de telefoon. Een vrouw was in de tuin van een gezinnetje obscene handelingen aan het uitvoeren met een tuinset.

Volgens de politie had de vrouw in de tuin haar jurk opgetrokken om zich vervolgens klaar te rijden op een paar tuinstoelen. Het onschuldige gezinnetje, de bewoners van het huis, keek geschokt toe. Toen de onbekende vrouw dit bemerkte, plaste ze in de tuin en liet vrolijk haar liefdesgrot zien aan de bewoners.

Hierop belde men het alarmnummer waarna Bromsnor snel ter plaatse was. Volgens de politie was de vrouw zwaar beneveld. Zij is opgesloten wegens potloodventerij zonder potlood.

[EKZ] Van Rouwendaal pakt tweede medaille in twee races

Sharon van Rouwendaal heeft op het EK zwemmen in Berlijn opnieuw een medaille gepakt. Een dag na haar winst op de 10 kilometer open water, zwom ze op de 5 kilometer open water naar het zilver. De in Frankrijk opgegroeide zwemster was ruim een halve minuut langzamer dan de Duitse winnares Isabelle Härle.

De 5 kilometer moet in tegenstelling tot de 10 kilometer door alle zwemsters individueel worden afgewerkt. Halverwege was Van Rouwendaal achttien seconden langzamer dan Härle en aan de finish was dat opgelopen tot 34 tellen. De Spaanse Mireia Belmonte Garcia werd op 45 seconden derde.

De start van Nederland op het EK is uitermate succesvol te noemen. Eerder donderdag pakte Ferry Weertman goud op de 10 kilometer open water. Vanaf maandag begint het programma op de langebaan.

Beau van Erven Dorens ziet zichzelf niet op camping

Beau van Erven Dorens struint voor 't Is Hier Fantasties menig camping af, maar ziet zichzelf niet snel dagenlang voor een tent vertoeven. "Ik ben helemaal geen campingfiguur", geeft Van Erven Dorens toe aan Novum Nieuws. "Daar ben ik veel te wispelturig voor. Ik wil niet te lang op een plek zijn, maar vind het leuk om allerlei dingen te bekijken."

Hoewel hij zelf niet veel heeft met campings, geniet Van Erven Dorens wel van de opnamen voor 't Is Hier Fantasties, die momenteel in volle gang zijn. "Wat heel leuk is, is dat we heel veel tevreden Nederlanders zien. De mensen zijn zo blij. Ze hebben een heel jaar hard gewerkt en gaan in de zomer drie of vier weken naar de camping waar ze al twintig jaar komen. Daar staan ze het liefst op dezelfde plaats als vorig jaar met dezelfde mensen om hen heen."

Niet op alle populaire vakantiebestemmingen gaat het er zo gemoedelijk aan toe, ondervond Van Erven Dorens aan den lijve. "Op de strip in Lloret de Mar was het wel even spannend. De sfeer was heel grimmig, midden in de nacht stonden jongeren keihard te schreeuwen en er was veel politie. In Lloret zijn een paar jaar geleden ook enorme rellen uitgebroken tussen de jongeren. Dat vond ik wel een beetje gevaarlijk. Ik dacht: nu moeten we uitkijken, maar het liep allemaal goed af."

Door 't Is Hier Fantasties, dat in oktober wordt uitgezonden op SBS6, is Van Erven Dorens anders naar bekende trekpleisters als Lloret de Mar gaan kijken. "Ik heb het massatoerisme eigenlijk altijd gezien als iets pijnlijks voor die landen, omdat die helemaal worden ingenomen door de toeristen. Maar ik zie nu ook wel in dat het uitstekend is voor de lokale economie. Sommige dorpen leven op Nederlandse toeristen."

Voorheen twijfelde Van Erven Dorens of hij naar bekende bestemmingen als de Spaanse Costa Brava moest gaan. "Ik was altijd een beetje bang dat het daar een grote chaos is, maar vijftig kilometer boven Lloret en Blanes liggen hele mooie, rustige, leuke dorpjes. Je komt niet altijd in gigantische zuippartijen terecht als je naar de Costa Brava gaat. Je hoeft maar een paar kilometer hoger te zitten en je zit in een lief, pittoresk plaatsje. Daar is het zo prachtig en zo rustig."

De tip die de 43-jarige Van Erven Dorens iedereen geeft is niet bang te zijn voor de toerische trekpleisters. "Er is voor ieder wat wils."

Eerste slachtoffers MH17 terug naar Maleisië

De eerste Maleisische slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne worden volgende week teruggevlogen uit Nederland naar hun thuisland. De autoriteiten hebben de dag van aankomst, 22 augustus, uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Dat meldt Reuters donderdag.

Of ook alle bedrijven en financiële markten de hele dag dichtgaan wordt volgende week besloten.

Onder de passagiers van vlucht MH17 waren 43 Maleisiërs. Van hen zijn er tot dusver 24 geïdentificeerd. De lichamen die nu teruggaan zijn van vijftien Maleisiërs en een Nederlander. Voor de Nederlander is een verzoek ingediend om in Maleisië begraven te worden.

Japan schiet Hello Kitty de ruimte in

Hello Kitty is bezig met een reis door de ruimte. Japan stopte de populaire witte kat met rode strik onlangs in een satelliet om meer aandacht te vragen voor missies met satellieten. Dat heeft Sanrio, het Japanse bedrijf dat het schattige personage bedacht, donderdag laten weten aan persdienst Reuters.

Op een video is te zien hoe een vier centimeter grote pop uit een raam naar de aarde kijkt. Hello Kitty zit al twee maanden in de satelliet, die ongeveer even groot is als een vuilnisemmer. Donderdag zijn de eerste beelden van haar ruimtereis vrijgegeven.

Fans van het katje kunnen ook tekstberichten aan geliefden sturen naar de satelliet. Tussen 26 augustus en 8 september is dagelijks een tekst, die worden uitgekozen door Sanrio, te zien bij Hello Kitty.

Doel van het project, dat veertig miljoen dollar kost, is om te zorgen dat meer bedrijven geïnteresseerd raken in het werken met satellieten. Ook hopen onderzoekers dat door Hello Kitty de ruimte in te sturen jonge mensen meer interesse krijgen in het buitenaardse. "We willen zorgen dat ze nieuwsgierig worden naar wetenschap", zegt Toshiki Tanaka, het hoofd van het project. "We willen harten raken."

Besmet Deens vlees verkocht in Duitsland

Vlees van een Deens bedrijf waar eerder deze week een uitbraak van de listeriabacterie werd vastgesteld is in Duitsland verkocht. Dat hebben de autoriteiten in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein donderdag gezegd. In Denemarken kwamen vermoedelijk tien mensen om na het eten van het besmette vlees.

Een partij vlees van 160 kilo werd eind mei afgeleverd in Harrislee, een Duits plaatsje net over de Deense grens. Het vlees werd in de weken erna verkocht. De Deense veerbootdienst DFDS zegt vlees van het bedrijf ook te hebben verkocht op zijn boten.

Het Deense bedrijf is op last van de autoriteiten gesloten. Alle producten zijn teruggeroepen.

The Butler-regisseur Lee Daniels aangeklaagd

Lee Daniels wordt voor de rechter gesleept door zakenman Damon Dash, de ex-manager van Jay-Z. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Dash investeerde naar eigen zeggen miljoenen in films van de regisseur, maar zag daar nooit een cent van terug.

Dash telde veel geld neer voor projecten van de 54-jarige Daniels, waaronder Precious waarvoor de regisseur een Oscarnominatie kreeg, en The Butler. Dash beweert verder dat zijn naam niet terug te vinden is in de filmcredits. Hij eist 25 miljoen dollar.

CAS handhaaft schorsing Suárez

Het CAS heeft de schorsing van Luis Suárez gehandhaafd. Dat maakte het internationaal sporttribunaal donderdagmiddag bekend. De speler mag wel meetrainen bij zijn nieuwe club FC Barcelona.

Suárez kreeg in eerste instantie een schorsing van negen interlands opgelegd en mocht zich daarnaast vier maanden niet bezig houden met voetbalactiviteiten. Hij kreeg deze straf omdat hij tijdens het WK de Italiaan Giorgio Chiellini beet in diens schouder. Het was de derde keer in zijn loopbaan dat Suárez een tegenstander beet. Zijn eerdere slachtoffers waren Otman Bakkal (november 2010) en Branislav Ivanović (april 2013).

Suárez ging in beroep bij het CAS met als inzet dat FC Barcelona geen nadeel van deze straf zou mogen ondervinden. Afgelopen vrijdag was de zitting in Lausanne, alwaar het CAS zetelt. Vandaag kwam de uitspraak dat de schorsing gehandhaafd blijft. Een uitgebreide motivatie van het CAS volgt later.

Deze beslissing houdt in dat Suárez pas vanaf 26 oktober mag spelen namens de Catalanen. Dit houdt in dat de Uruguayaan mogelijk zijn debuut kan maken voor Barcelona tegen Real Madrid. El Clásico staat gepland voor 25 of 26 oktober. Pas in de loop van oktober wordt de datum van deze wedstrijd vastgesteld.

Juf weg om tietenfoto's en pijpen komkommer

Elaine McKay uit Clacton zit momenteel 'tussen twee banen in'. De hulpjuf van een school in het Engelse Essex heeft namelijk foto's van haar tieten en kiekjes waarop ze een komkommer pijpt naar een 15-jarige scholier gestuurd. Ditmaal heeft uw verslaggever niet zijn best gedaan de hand te leggen op de foto's. McKay is namelijk al 58 jaar oud...

De knaap in kwestie schepte tijdens het schooljaar enorm op over zijn relatie met de belegen lerares. Zo had hij kiekjes van haar ontvangen waarop zij haar, ongetwijfeld hangende, tieten toont. Op andere foto's laat zij uitdagend een komkommer achterin haar keel verdwijnen.

Al snel kreeg men lucht van de zaak, en het duurde dan ook niet lang of de hulpdocente moest voor de rechtbank verschijnen. Hoewel ze bekende foto's te hebben gestuurd, ontkende McKay seks met de jongen te hebben gehad. Volgens haar heeft het ventje een leugentje verteld dat een eigen leven is gaan leiden. De jury gelooft haar en heeft haar op dit punt onschuldig bevonden.

Vandaag heeft de school bekendgemaakt dat de geile hulpjuf niet meer werkzaam is voor Clacton Coastal Academy. Men laat in het midden of ze zelf ontslag heeft genomen of de laan is uitgestuurd. Volgende maand zal de rechtszaak worden voortgezet.

Veertig verwaarloosde dieren uit woning gehaald

Uit een woning in Leiden zijn dinsdag veertig ondervoede en verwaarloosde dieren weggehaald. Het gaat om 26 katten, drie honden, tien andere stinkdieren en een fret. Een melding over enorme stankoverlast leidde naar de woning. Tegen de 53-jarige eigenaresse wordt proces-verbaal opgemaakt, meldt de Dierenbescherming donderdag.

Een inspecteur van de Dierenbescherming zag bij een eerste inspectie door de ramen dat vlooien 'in polonaise' over katten heen liepen. Daarop werd vervolgens besloten de dieren weg te halen.

In de woning hing volgens de inspecteur een 'ondraaglijke stank'. De dieren liepen rond in hun eigen ontlasting, zaten onder de vlooien, hadden een vieze vacht, waren ziek en hadden 'enorme' honger. Een dierenarts is woensdag ruim vier uur bezig geweest met het controleren en behandelen van de dieren. Voor een kat en een kitten kwam de hulp te laat.

De dieren zijn inmiddels elders ondergebracht. De kosten voor hun nieuwe onderkomen en verzorging worden verhaald op de eigenaresse.

Syrisch leger herovert dorp bij Damascus

Het Syrische regeringsleger heeft donderdag de macht over het grootste deel van een voorstad ten zuidoosten van Damascus heroverd. Dat hebben activisten en staatsmedia gemeld. De krijgsmacht probeert ook een noordelijk gelegen dorp en de rest van de voorstad in handen te krijgen.

Het leger streed maanden om Mleiha, wat zo'n tien kilometer van het centrum van Damascus ligt. Hierbij werden luchtaanvallen en bomvaten ingezet. Beide partijen azen op de voorstad, omdat deze aan de snelweg tussen het rebellenbolwerk Ghouta en de luchthaven van Damascus ligt.

Ook Abidal zegt Franse ploeg vaarwel

Eric Abidal volgt Franck Ribery in zijn beslissing om te stoppen bij de Franse nationale ploeg.  De voormalige verdediger van FC Barcelona laat in een interview met RAC 1 weten dat ook hij zich niet langer beschikbaar stelt voor de Goudhaantjes. De wonden die het missen van het WK voetbal in Brazilië hebben achtergelaten, zitten bij hem naar eigen zeggen te diep.

"Dit is het juiste moment om de deur te sluiten", zegt de 34-jarige speler van Olympiakos Piraeus. "Het heeft me pijn gedaan dat ik niet ben opgeroepen voor het WK. Ik wilde mijn internationale carrière op een mooie manier afsluiten."

Abidal wachtte het moment om zijn afscheid bekend te maken af. Toch had hij al maanden geleden de beslissing gemaakt om nooit meer in het shirt van Les Bleus te verschijnen. "Maar dan had ik het tijdens het WK moeten zeggen en dat zou geen geschikt moment zijn."

De Franse bondscoach Didier Deschamps gaf op het WK de voorkeur aan jongere spelerrs als Mamadou Sakho en Raphael Varane. Abidals interlandaantal bleef daardoor steken op 67. De geroutineerde verdediger had wel een jaar als basisspeler bij AS Monaco achter de rug.

Abidal maakte deze zomer een opvallende transfer. Twee dagen nadat hij zijn contract had verlengd bij Monaco, besloot hij een 2-jarige verbintenis te tekenen bij Olympiakos. Ibrahim Afellay is eerder deze week aangetrokken als ploeggenoot van de ervaren Fransman.

Vrienden Dave Roelvink aangehouden na juwelenroof

Vier vrienden van Dave Roelvink zijn donderdag aangehouden in verband met de juwelenroof in Burgerbrug. Dat bevestigt de politie Noord-Holland. Roelvink zelf lijkt niet te zijn aangehouden. De arrestanten zijn tussen de 20 en 23 jaar oud, Roelvink is 19.

De aangehouden mannen komen uit Amsterdam, Landsmeer en Wilnis. Zij zouden eind juli kostbare bezittingen, waaronder juwelen, achterover hebben gedrukt bij een huisfeest. Het viertal is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij diefstal.

Roelvink zegt zelf geen spullen te hebben gestolen, maar zijn naam wordt wel voortdurend genoemd in verband met de zaak. Daar baalt de 19-jarige dusdanig van dat hij aangifte gaat doen wegens smaad en laster. "We doen aangifte tegen de familie en privédetective Erik Kwant", zegt Roelvinks manager Nathan Moszkowicz.

Druk om die aangifte maakt Erik Kwant, die de benadeelde familie bijstaat, niet. "De aangifte is het laatste waar wij wakker van liggen", zegt de privédetective. "Wij maken ons geen zorgen. Iedereen in Nederland is vrij om aangifte te doen." Kwant laat weten geen stappen tegen Roelvink te ondernemen.

Kwant vindt de manier waarop Roelvink met alle ophef omgaat opmerkelijk. "Ik vind het een vreemde keuze om steeds de aandacht van de pers op te zoeken. Het lijkt alsof hij zichzelf een carrièreboost wil geven, maar je moet eerst een carrière hebben om deze een boost te kunnen geven."

Arnhemse huizen ontruimd door geur dode hont

In Arnhem is donderdag een huizenblok ontruimd wegens de geur van een dode hond die uit een van de huizen kwam. De politie dacht aanvankelijk dat het om een gaslek ging omdat buren de bewoonster roerloos in haar woning zagen liggen.

Rond 11.00 uur waarschuwden omwonenden van het huis aan de Lisdoddelaan de politie. De vreemde lucht deed een gaslek vermoeden. Toen de brandweer na metingen geen aardgas ontdekte zijn ze het huis binnengegaan. Daar vonden ze een dode hond die al enige tijd overleden was. De vrouw is in verwarde toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De politie onderzoekt wat er precies in de woning is gebeurd. "Het lijkt erop dat de vrouw in de war is geraakt toen haar hond overleed een paar dagen geleden", aldus een politiewoordvoerder. De politie gaat niet uit van een misdrijf.

Sporadische protesten in Egypte gesmoord

Met traangas hebben Egyptische veiligheidstroepen donderdag kleine, verspreide betogingen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi gesmoord. Het was donderdag een jaar geleden dat de veiligheidsdiensten honderden mensen doodden die tegen de afzetting van Morsi door het leger protesteerden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sprak deze week in een rapport van de ergste massamoord in de moderne geschiedenis van Egypte. HRW merkte op dat een jaar later nog niemand hiervoor in staat van beschuldiging is gesteld.

Kabinet verdenkt IS van genocide

De Islamitische Staat (IS) is vermoedelijk verantwoordelijk voor genocide. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag in antwoord op Kamervragen.

"Het kabinet is van mening dat IS vermoedelijk verantwoordelijk is voor zeer ernstige internationale misdrijven, zoals oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en genocide", schrijft Timmermans, die tot nu toe nog niet van genocide wilde spreken. "Het kabinet is voorts van mening dat alle partijen of individuen die zich schuldig maken aan internationale misdrijven daar verantwoording voor af moeten leggen."

Het vermoeden dat IS in Irak zeer ernstige misdrijven pleegt noodzaakt het voorkomen van verdere escalatie en het bieden van hulp, schrijft Timmermans verder. Zijn collega Lilianne Ploumen (PvdA) maakte woensdagavond bekend dat Nederland parachutes, voedsel en dekens levert voor het droppen van hulpgoederen boven Irak.

Ook steunt het kabinet de acties van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië om de gevluchte minderheden zoals de jezidi's te beschermen. Verschillende minderheden die op de vlucht zijn voor IS zijn naar het Sinjargebergte gevlucht. Naar schatting verblijven tienduizenden mensen zonder onderdak in het gebied en is er een groot tekort aan voedsel en water.

In navolging van onder meer de Verenigde Staten steunt ook Timmermans de aanwijzing door de Iraakse president van Haider al-Abadi als nieuwe premier. "Het kabinet verwelkomt deze stap, net als de EU en de Verenigde Staten en hoopt dat dit het begin van een meer constructief en inclusief politiek proces markeert, waarbij alle Iraakse leiders en bevolkingsgroepen moeten worden betrokken."

De recente uitlatingen van demissionair premier Maliki zijn 'niet bevorderlijk' voor het politieke proces in Irak, schrijft Timmermans. Maliki verzet zich tegen de kandidatuur van zijn partijgenoot. Ook wordt Maliki bekritiseerd omdat hij de afgelopen jaren te weinig heeft gedaan om alle bevolkingsgroepen in Irak te betrekken bij het landsbestuur.

Nicki Minaj aangeklaagd wegens te kort concert

Nicki Minaj is woensdag aangeklaagd omdat ze een veel te kort concert zou hebben gegeven. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Daily News, die rechtbankdocumenten heeft ingezien. Het gaat om het NBA All Star evenement in 2011, waar Minaj om klokslag middernacht een uur zou optreden. Ze kwam echter anderhalf uur te laat en stond slechts een halfuur op het podium.

De klager, de producent van het concert, stelt dat het optreden van Minaj overbodig was geworden doordat ze te laat kwam en maar zo kort te zien was. Hij eist nu de totale vergoeding van ruim 53 duizend dollar terug. Het management van Minaj heeft nog niet gereageerd.

De krant schrijft dat de recensies van het optreden grotendeels positief waren. Het snelle vertrek van Minaj, middenin het nummer Roman's Revenge, zorgde voor wat opgetrokken wenkbrauwen, maar uiteindelijk zouden de fans dolgelukkig zijn geweest met wat ze kregen.

[Sportblog] Stybar bijna naakt & doelpuntenrecord in Zweden

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Nieuw record in Zweden, speler scoort 21 keer in één wedstrijd
Yanick Djouzi Manzizila heeft een bijzonder record neergezet in Zweden. Hij scoorde maarliefst 21 keer in één wedstrijd. De aanvaller speelde met zijn club Congo United tegen Balrog Bokyrka Södertälje IK op het zevende niveau van de Zweedse competitie. Het vorige record dateerde alweer uit 1958 en stond op achttien doelpunten in één wedstrijd.

Yanick Djouzi Manzizila speelt misschien ook wat laag voor zijn niveau. Hij doorliep de jeugdopleidingen van West Ham United en Sheffield Wednesday. Nadat hij bij Lille in Frankrijk niet kon doorbreken vertrok hij naar Zweden voor een nieuwe start. Dat heeft hem in ieder geval een plekje in de geschiedenisboeken opgeleverd.

En daarom volgen zoveel mensen 'Mevrouw Balotelli'
We hebben hier in het Sportblog al veel geschreven over Mario Balotelli en zijn vriendin Fanny Neguesha. Maar beelden zeggen vaak meer dan woorden. Neguesha heeft namelijk meer dan 250.000 volgers op Instagram. Dat is best veel voor iemand die niet direct wereldberoemd is. Maar nu snappen wij van FOK!sport inmiddels waarom ze zo massaal gevolgd wordt. Ze trakteert haar volgers regelmatig op foto's die weinig aan de verbeelding overlaten. Zoals bijvoorbeeld deze:

Umpire ziet het niet helemaal meer scherp
Tijdens het WTA-toernooi van Cincinnati zat het Sara Errani even niet mee. De umpire keurde niet alleen een bal af die duidelijk binnen was maar hij boorde ook nog eens het punt door haar neus. Errani ontstak direct in woede met een heftige discussie met de scheidsrechter tot gevolg. Dankzij Hawkeye kreeg de Italiaanse speelster wel gelijk wat betreft de bal die duidelijk in was, het punt kreeg ze er niet mee terug. De heftige discussie kun je hier bekijken op de site van Sport1. Eén troost voor Eranni, ze won de wedstrijd wel.

Fulham stuurt aanstaande bruidegom felicitatiebrief
Als voetbalclub behoor je ook aandacht te hebben voor je fans. Het Londense Fulham neemt deze taak wel heel serieus. Fulham-fan Mark Wilby stond op het punt zijn ja-woord te geven aan zijn vrouw. De Cottagers stuurden Wilby een humoristische felicitatiebrief waarin hem fijntjes op de moeilijke punten werd gewezen.

Hiervoor kijk je dus ook naar vrouwenvoetbal
Er wordt nog vaak wat schamper gedaan over vrouwenvoetbal. Maar dat is nergens voor nodig bewijst het volgende doelpunt. Een prachtige combinatie van de Franse vrouwen werd tijdens het WK onder 20 bijzonder mooi afgerond.

Het bijzonder mooie doelpunt (Bron: Vine)

Alec Deckers wint NJK tennis
Alec Deckers is Nederlands jeugdkampioen tennis geworden tot en met 14 jaar. De zoon van Richard Krajicek en Daphne Deckers was in Rotterdam als zestiende geplaatst en won in de finale van Amadatus Admiraal (1).

"Het is gelukt om Nederlands kampioen te worden en dat was mijn doel deze zomer. Ik ben heel erg blij met deze titel en heb ook lekker gespeeld", aldus Deckers. Pa Richard probeert zich zo min mogelijk te bemoeien met de trainingen van Alec, maar af en toe kan hij het niet laten om een opmerking te maken over de service en het volleyspel.

iPads komen er niet meer in op Old Trafford
Manchester United verbiedt vanaf dit seizoen iPads of andere tablets in haar stadion. Het zicht van de supporters zou belemmerd worden door fans die met hun tablets opnames maken. Daarbij komt dat er steeds meer zelf opgenomen beelden online komen van mensen die in het stadion filmen en foto's maken. Dat zou tegen het zere been van de beeldgerechtigden zijn.

De seizoenkaarthouders ontvingen een e-mail met daarin de volgende tekst: "We willen je op de hoogte brengen van nieuwe regels die gelden op Old Trafford. Fans kunnen niet langer grote elektronische apparaten (groter dan 15x10 centimeter) meenemen het stadion in. iPads en aanverwante tablets zijn dus per onmiddellijke ingang verboden. Ook grote tassen, camera's of grote flessen zijn niet langer toegestaan." Honkbalclub New York Yankees probeerde zo'n verbod volgens de Telegraaf al in 2010 uit. Maar ze moesten dat na twee jaar alweer terugdraaien.

Stybar bijna naakt aan de start
Zijn vorm had Zdenek Stybar wel meegenomen naar Nederland voor de start van de Eneco Tour. Zijn bagage was echter niet meegekomen naar de Lage Landen. Er was tijdens de reis wat fout gegaan waardoor zijn bagage kwijt was geraakt. Via Twitter grapte de Tsjech dat hij misschien naakt aan de start moest verschijnen. Sven Nijs zag dat niet zo zitten.

Boullier sluit wijzingen bij McLaren niet uit

Eric Boullier, racedirecteur bij McLaren, sluit niet uit dat er voor 2015 wijzigingen op gaan treden in de line-up bij zijn team. Momenteel zijn Jenson Button en Kevin Magnussen de coureurs voor het team uit Woking, maar aan The Mirror laat hij weten dat ze goed hun best moeten blijven doen.

Honda wordt volgend jaar de nieuwe motorenpartner van McLaren en de Japanners willen bij hun terugkeer direct goed presteren. Namen van topcoureurs als Fernando Alonso, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton zingen rond in Woking, ondanks dat het trio bij hun teams nog doorlopende contracten heeft.

Boullier: "Jenson is ervan doordrongen dat het belangrijkste is om punten te scoren. Hij hoeft zich niet meer te bewijzen, hij is een wereldkampioen en heeft veel races voor McLaren gewonnen. Maar we moeten ook realistisch zijn. Binnen één, twee, drie jaar dienen we onze line-up te verversen. Vanzelfsprekend zoeken we op dat moment de beste beschikbare rijders."

Magnussen is dit jaar rookie in de Formule 1 en ook hij weet dat hij resultaten moet blijven boeken. "Ik kan alleen mijn best doen en hopen dat het voldoende is. Iedereen bij McLaren weet dat alleen het beste goed genoeg is en dat je moet presteren om je plek binnen het team te verdienen. Dat geldt ook voor Jenson en mij."

Belg Van Buyten stopt met voetbal

Daniel van Buyten zet een punt achter zijn voetbalcarrière. Dat melden Belgische media. De 36-jarige Belgische verdediger vindt het na zeventien seizoenen als prof genoeg geweest en wil meer tijd besteden aan zijn gezin. Van Buyten was op het afgelopen WK nog basisspeler bij de Rode Duivels en kwam in totaal tot 84 interlands.

Eind mei liet Van Buyten al weten zijn aflopende contract bij Bayern München niet te verlengen omdat hij een stapje terug wilde doen. Anderlecht deed hem daarop een aanbieding, maar een terugkeer naar de Belgische competitie blijkt er nu toch niet in te zitten.

Van Buyten boekte zijn grootste succes vorig jaar door met Bayern München de Champions League te winnen. Ook werd hij met de Beierse club vier keer kampioen van Duitsland. Eerder voetbalde de centrale verdediger voor Hamburger SV, Manchester City, Olympique Marseille, Standard Luik en Charleroi.

[EKA] Nederlands record voor Broersen

Nadine Broersen heeft tijdens de zevenkamp op het EK atletiek het Nederlands record hoogspringen verbroken. Ze kwam in Zürich over 1,94 meter, waarmee ze haar oude record met drie centimeter verbeterde. Ook indoor sprong nooit een Nederlandse hoger: Tijdens het WK in Sopot sprong Broersen daar het record van 1,93 meter.

Het hoogspringen werd gewonnen door de Belgische Nafissatou Thiam. Zij sprong over 1,97 meter en evenaarde daarmee de hoogste sprong ooit tijdens een zevenkamp. Haar landgenote Tia Hellebaut sprong in 2006 ook al eens over 1,97 meter. De andere Nederlandse die vandaag in actie kwam was Anouk Vetter. Zij bleef steken op 1,79 meter, een voor haar prima prestatie.

In het klassement heeft Broersen nu de leiding overgenomen. De Nederlandse staat nu op 2211 punten en heeft hiermee meer dan 100 punten voorsprong op haar eigen persoonlijk record dat op 6539 punten staat. De verrassende nummer twee is de Belgische Thiam die 42 punten achter Broersen staat. Derde is de Oekraïense Anastasiya Mokhnyuk met 2115 punten. Vetter staat twaalfde met 1990 punten.

Broersen in actie tijdens het hoogspringen, het tweede onderdeel van de zevenkamp op het EK atletiek in Zürich (Foto: Getty)

Leraar brengt Hitlergroet in klas

Een leraar van een school in het Zweedse Gislaved heeft een dikke prent aan de broek gekregen. Het leek de beste man wel een leuk idee om voor de klas de Hitlergroet te brengen.

Het voorval had plaats afgelopen voorjaar. De docent in kwestie liep destijds een lokaal in waar net een lesuur Duits aan de gang was.

De Zweed bedacht zich geen moment. Hij ging strak in de houding staan, hief zijn rechterarm op en schreeuwde voor de ogen van de leerlingen: "Heil Hitler!".

De school kon er echter niet om lachen en stapte naar de politie. De grappenmaker moest gisteren wegens dit voorval voor de rechter verschijnen. Deze legde de onderwijzer een boete van omgerekend 870 euro op.

Onrust in Ferguson houdt aan

De voorstad Ferguson bij de Amerikaanse stad St. Louis heeft opnieuw een onrustige nacht beleefd. Met traangas en rookbommen probeerden politieagenten in rellentenue groepen mensen te verspreiden die onder meer met molotovcocktails hun woede uitten over het doodschieten van een 18-jarige ongewapende zwarte man door een blanke politieagent.

Volgens de St. Louis Post-Dispatch werden ongeveer tien personen gearresteerd, onder wie een gemeenteraadslid.

Inwoners van Ferguson ageren tegen het machtsvertoon van de politie en de inzet van honden om groepen mensen te verdrijven na de eerste protesten tegen de dood van Michael Brown. Jon Belmar van de districtspolitie prees echter zijn mensen voor het tonen van 'een ongelooflijke hoeveelheid zelfbeheersing', onder een regen van stenen, flessen en soms ook kogels.

De autoriteiten wordt verweten dat zij niet de naam willen vrijgeven van de agent die bij de dood van Brown betrokken was. Als reden daarvoor noemen zij bedreigingen die aan het adres van de agent en anderen zijn geuit. In Ferguson is twee derde van de 21 duizend inwoners zwart, terwijl de 53 agenten van het lokale politiekorps op drie na allemaal blank zijn.

Gouverneur Jay Nixon van Missouri heeft de mensen opgeroepen kalm te blijven en de uitkomsten van een onderzoek af te wachten. De politie zegt dat Brown werd doodgeschoten nadat een agent hem en een andere man op straat was tegengekomen. Een van de mannen zou de agent terug zijn auto in hebben geduwd en in het voertuig met de agent hebben gevochten om diens dienstwapen, waarbij een schot was afgegaan. De worsteling werd voortgezet op straat, waar Brown door meerdere kogels werd geveld. De politie laat in het midden of Brown ook degene was met wie de agent gevochten had.

Dorian Johnson, de man die bij Brown was toen een en ander zich afspeelde, geeft een heel andere lezing van de gebeurtenissen. Hij zei dat de agent hun gelastte zich te verwijderen en vervolgens zo dicht bij hen probeerde zijn portier te openen, dat dit 'terugkaatste'. De agent zou hierover kwaad zijn geworden en Brown bij de nek in zijn auto hebben gesleurd, waarna hij zijn wapen greep en een schot loste. Brown probeerde weg te rennen en kreeg de agent achter zich aan, die meerdere schoten loste. Johnson en een andere getuige hebben verklaard dat Brown stopte en met zijn handen omhoog op straat stond toen de agent hem met meerdere kogels doodschoot.

Kamp: economisch herstel zet door

De nieuwste cijfers over de economie tonen aan dat het economisch herstel voorzichtig doorzet. Dat laat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag weten in een reactie op de raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau becijferde dat de economie in het tweede kwartaal is gegroeid met een half procent, na krimp in het eerste kwartaal.

"Deze cijfers bevestigen het beeld dat de economische krimp van begin dit jaar te wijten was aan incidentele factoren en dat het economisch herstel doorzet", stelt Kamp. "De vooruitzichten voor de groei van de wereldhandel, en daarmee de groei van de Nederlandse export, blijven echter onzeker in het licht van de recente geopolitieke ontwikkelingen."

De economische groei is vooral te danken aan de aantrekkende export, maar ook namen de bedrijfsinvesteringen en de consumenten bestedingen aan duurzame goederen toe. Het aantal banen neemt weliswaar nog steeds af, maar de krimp wordt kleiner. Samen met de stijging van het aantal uitzenduren duidt dit volgens Kamp op een langzaam herstel van de arbeidsmarkt.

Kamervoorzitter eert strijders Nederlands-Indië

Ook de Nederlandse militairen die aan de verkeerde kant van de geschiedenis hebben gestreden in voormalig Nederlands-Indië verdienen waardering en respect. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg donderdag gezegd tijdens de herdenking van de slachtoffers van de bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Tweede Kamer.

Van Miltenburg ging in op het verschil tussen de geschiedenis in Nederland en Nederlands-Indië na 1945. Waar de bevrijders in Nederland op het schild werden gehesen, nam de geschiedenis in de oost een andere loop. De koloniale macht moest destijds 'koste wat kost worden hersteld' en daarbij werden de Nederlandse militairen plots zelf onderdrukkers.

"Over hun inzet bij de verdediging van het Nederlands Koninkrijk in de Tweede Wereldoorlog wordt zelden gesproken", aldus Van Miltenburg. "Ja, ze stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis, maar de meesten van hen hebben naar eer en geweten gestreden, hebben hun land zo trouw en goed als ze konden gediend." Volgens Van Miltenburg streden de militairen omdat de politiek dat van hen vroeg. "En daarvoor verdienden ze onze onvoorwaardelijke waardering en het grootste respect"

Namens het parlement stonden de voorzitters uit de Eerste en Tweede Kamer stil bij de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Anouchka van Miltenburg en Ankie Broekers-Knol legden een krans bij de Indische plaquette in de Tweede Kamer. De herdenking wordt jaarlijks gehouden. Vrijdag wordt de landelijke Indië-herdenking georganiseerd bij het Indië-monument in Den Haag.

'Sylvie en Sabia begraven strijdbijl om Damian'

Sylvie Meis en Sabia Engizek kunnen weer met elkaar door een deur. De twee voormalige aartsrivalen hebben besloten omwille van de 8-jarige Damián, die grote moeite had met de aanhoudende ruzie tussen zijn moeder en Engizek, de vriendin van zijn vader Rafael van der Vaart. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

Nu is er eindelijk ruimte voor normaal contact, schrijft de krant. Dat zou voor de knul een enorme opluchting zijn.

De twee dames werden met Damián gekiekt in Hamburg, waar Van der Vaart voetbalt. Eerder berichtte de krant als dat Meis met Damián naar Amsterdam was verhuisd. Presentatrice, actrice model Meis zou daarmee een nieuwe start willen maken.

Lichte vertraging op wegen naar Lowlands

De bezoekers van het driedaagse muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen beginnen langzaamaan binnen te druppelen. Sinds donderdagochtend zorgen de festivalgangers al voor vertraging op de N306 vanuit Harderwijk, meldt de ANWB.

Lowlands begint vrijdag pas, maar donderdag arriveren traditiegetrouw al veel bezoekers op de campings bij het festivalterrein. Automobilisten die niet naar Lowlands gaan kunnen beter de N306 tussen Harderwijk en Elburg mijden. Alternatieven zijn de A6 en A28.

Banenkrimp grootst in zorg

In de zorg is de werkgelegenheid het afgelopen jaar sterker gekrompen dan in welke andere branche dan ook. Het aantal banen in de sector lag eind tweede kwartaal 35 duizend lager dan een jaar eerder, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De flinke banenkrimp heeft echter te maken met de omvang van de zorgsector, die een van de grootste branches in Nederland is. In relatieve zin nam de werkgelegenheid bij zorginstellingen namelijk met iets minder dan drie procent af. Hoewel in sommige andere branches minder banen verdwenen, is de krimp daar in verhouding groter.

Zo daalde het aantal banen in de bouwsector met bijna 6,5 procent, terwijl de financiële sector de werkgelegenheid met een kleine 4,5 procent zag teruglopen. Teruggerekend naar aantallen gaat het daarbij om een krimp van respectievelijk 21 duizend en elfduizend banen, zo stelt het CBS.

In totaal verdwenen er in Nederland het afgelopen jaar tachtigduizend banen. Dat is ongeveer een procent van de totale werkgelegenheid. Alleen in de zakelijke dienstverlening - zoals bij accountants en advocaten - en de ict groeide het aantal banen.

OM: 6 jaar cel voor Groningse studentenverkrachter

Een 26-jarige man uit Groningen gaat als het aan justitie ligt zes jaar de cel in voor het verkrachten en aanranden van vijf studentes. De man is in 2010 al eens veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor verkrachting.

De man achtervolgde afgelopen september en oktober zijn slachtoffers op de fiets. Hij reed de vrouwen klem in een steeg of bij hun woning. Vervolgens duwde hij hen tegen de muur of hun woning binnen en betastte de vrouwen op een grove wijze. Daarbij werd menigmaal de kleding kapot gescheurd. De man opperde tijdens de zitting dat hij de slachtoffers slechts 'knuffelde' of per ongeluk met de fiets tegen hen aan botste.

De Groninger werd op 9 oktober op zijn fiets staande gehouden, omdat hij zonder verlichting rond reed. Het signalement van de man kwam overeen met de aangiftes. Hij bekende nadat hij werd geconfronteerd met het dna-materiaal dat op enkele slachtoffers was aangetroffen.

Een onderzoek in het Pieter Baan Centrum heeft niets opgeleverd, omdat de man geen informatie wilde geven. Volgens deskundigen kampt hij met een gebrekkige persoonlijkheidsstoornis, maar de informatie ontbreekt om te spreken van stoornissen of zwakbegaafdheid. Zijn daden kunnen hem dus volledig worden aangerekend. De officier noemde het onbevredigend dat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor een tbs-behandeling.

De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.

NS en Prorail willen blaadjes op rails weglaseren

De NS en Prorail gaan komend najaar herfstblaadjes die op de rails liggen wegbranden met een laser. Het gaat om een proef die in samenwerking met de TU Delft is opgezet, laat een woordvoerder van Prorail donderdag weten.

De techniek is eerder al met succes in Engeland toegepast en is inmiddels verder gevorderd, zegt de woordvoerder. Behalve de laser wordt ook een watersproeier ingezet die de rails bevochtigt zodat blaadjes er niet aan hechten. 

De spoorbeheerder verwacht overigens niet dat de lasertechniek alle problemen door bladeren op de rails oplost. De problemen blijven altijd bestaan, denkt Prorail. "We weten dat er hoe dan ook in het seizoen extra overlast zal blijven", aldus de woordvoerder. 

Het treinverkeer heeft jaarlijks last van bladval in de herfst. Door de bladeren op de rails verliezen de wielen van treinen grip bij het afremmen waardoor ze ongelijk afslijten en uiteindelijk 'vierkante' wielen ontstaan. Treinen kunnen daar niet mee doorrijden zonder de rails te beschadigen.

[EKA] Churandy Martina met moeite door

Churandy Martina heeft zich op het EK atletiek in Zürich met moeite geplaatst voor de halve finales op de 200 meter. De regerend Europees kampioen liep in zijn sterkbezette heat naar een tijd van 20,60 seconden.

Met zijn tijd pakte Martina de derde plek, precies genoeg voor automatische kwalificatie. Het was tevens de snelste tijd die hij in het tot nu toe teleurstellende seizoen heeft gelopen. Adam Gemili won de heat van Martina. Met 20,39 was de Brit ook de snelste van alle deelnemers in de series.

De halve finales worden donderdagavond vanaf 20.15 uur gelopen.

[EKZ] Ook Weertman pakt goud op tien kilometer open water

Ferry Weertman heeft tijdens het EK zwemmen in Berlijn de titel gewonnen op de tien kilometer open water. Hiermee heeft ook de tweede dag van het toernooi een gouden medaille opgeleverd voor Nederland. Woensdag won Sharon van Rouwendaal de titel bij de vrouwen op dezelfde discipline.

De Duitser Thomas Lurz pakte na Weertman het zilver. Jevgeni Drattcev legde beslag op het brons. Het is voor de 22-jarige Weertman zijn eerste grote titel. Vorig jaar eindigde hij als zesde op de tien kilometer bij de wereldtitelstrijd in Barcelona. Weertman komt in Berlijn ook in actie bij de wedstrijden op de langebaan.

Na 2,5 kilometer moesten de zwmmers nog bijna een halve minuut toegeven op de Hongaar Gergely Guerta, die zijn race echter slecht indeelde en niet eens in de top tien eindigde. Bij de drie tussenpunten lag Weertman op de respectievelijke 36e, zevende en achtste plek.

Weertman schoof langzaam op in het veld en in de slotfase meldde hij zich aan kop. Lurz leek in de slotfase een klein gaatje te hebben gepakt, maar Weertman ging hem voorbij en wist de Duitser voor te blijven. Marcel Schouten deed ook mee. Hij moest genoegen nemen met een zeventiende plaats op achttien seconden van Weertman.

Van Rouwendaal komt vanmiddag nog in actie. De in Frankrijk opgegroeide zwemster doet mee aan de vijf kilometer open water.

Rekik opnieuw verhuurd aan PSV

Het heeft even geduurd, maar vanochtend stond hij dan eindelijk op het trainingsveld bij PSV: Karim Rekik. In de afgelopen week was zijn komst nog onzeker, maar eigenaar Manchester City heeft nu eindelijk groen licht gegeven voor een nieuwe verhuurperiode.

Thijs Slegers, PSV-watcher voor Voetbal International, was vandaag bij de training van PSV aanwezig en zag de verdediger op het veld staan. Rekik speelde vorig seizoen ook al voor PSV en kwam toen 25 keer in actie. In deze reeks wedstrijden was hij goed voor één doelpunt. Ook was hij twee keer actief in de Europa League. Deze duels wisten de Eindhovenaren echter niet te winnen.

In het verleden doorliep Rekik de jeugdopleidingen van SVV Scheveningen en Feyenoord, waarna hij in 2011 naar Manchester City verkaste. Deze ploeg verhuurde hem vervolgens aan Portsmouth, Blackburn Rovers en PSV om ervaring op te laten doen.

Rekik kan komend weekend in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen NAC Breda zijn rentree in het shirt van PSV maken.

Amsterdam in hoger beroep in Zwarte Piet-zaak

Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over Zwarte Piet. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in de hoofdstad. Van de rechtbank moet Van der Laan de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde begin vorige maand dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen. Van der Laan moest binnen zes weken bekijken of hij vorig jaar wel een vergunning voor de intocht had mogen verlenen. Hij had immers kunnen bedenken dat Zwarte Piet kwetsend is voor zwarte mensen.

De Amsterdamse burgemeester vecht het besluit op 'juridisch-principiële gronden' aan. Als het besluit van de rechter standhoudt dan betekent dit volgens Van der Laan dat hij in het vervolg vooraf bij evenementen moet oordelen over de inhoud ervan. Dat kan volgens hem ook evenementen als Koninginnedag en de Gaypride raken.

Wel kondigde Van der Laan aan de figuur van Zwarte Piet de komende jaren geleidelijk aan te passen. Volgens de burgervader is Sinterklaas een feest van iedereen en moet dus rekening gehouden worden met mensen die Zwarte Piet als kwetsend ervaren.

Bij de intocht van dit jaar komen er dus ook al veranderingen. Net als vorig jaar dragen de Pieten geen oorbellen meer, ook benadrukt Van der Laan dat zij zich al jaren niet meer onderdanig opstellen. Meer veranderingen zitten in de pijplijn.

[EKA] Broersen begint goed aan zevenkamp

Nadine Broersen is haar jacht naar de Europese zevenkamptitel uitstekend begonnen. Op de 100 meter horden liep de Nederlandse naar een tijd van 13,48 seconden, haar tweede tijd ooit. Ze staat daarmee na één onderdeel op de vijfde plek, maar in de zogenaamde forecast staat ze ruim aan de leiding.

De Française Antoinette Nana Djimou was de snelste op de horden en neemt dus de leiding in het klassement. Met 13,05 seconden was ze drie honderdsten sneller dan de Oekraïense Anastasiya Mokhnyuk. Anouk Vetter liep 13,68, wat ook voor haar de tweede tijd ooit is. De tweede Nederlandse staat daarmee voorlopig op de dertiende plek.

'Feyenoord wil Ziyech en Toornstra'

Feyenoord heeft zich in de strijd gemengd om voetballers Hakim Ziyech en Jens Toornstra aan zich te binden, zo meldt Tubantia. FC Twente zit al geruime tijd achter beide spelers aan, maar dreigt nu achter het net te vissen.

Ziyech is momenteel speler van sc Heerenveen, maar die club wil hem mogelijk verkopen omdat zijn contract medio volgend jaar afloopt. De 21-jarige middenvelder toonde afgelopen seizoen in de Eredivisie zijn talent door fraaie doelpunten te maken en een kunstenaar op het veld te zijn. De Friese club heeft aan hem een prijskaartje van vier miljoen euro gehangen, een bedrag dat Twente niet over wil maken, maar Feyenoord mogelijk wel.

Ook rond Utrechter Toornstra is de concurrentiestrijd losgebarsten. Zowel Feyenoord als Twente willen de middenvelder snel losweken bij zijn club om zowel hem als Ziyech volgende week al in te kunnen zetten in de voorrondes van de Europa League.

[EKA] Schippers en Samuel door op 200 meter

Dafne Schippers heeft zich tijdens het EK atletiek met het grootst mogelijke gemak geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. De kersvers kampioene op de 100 meter leek slechts 100 meter gas te geven, maar kwam toch tot een snelle tijd van 22,73 seconden. Ondanks dat het de series waren, was het toch al de vijfde tijd ooit voor de Nederlands recordhoudster.

Jamile Samuel deed het dit keer wel naar behoren. Op de 100 meter viel ze nog ernstig tegen, maar met 23,10 wist ze zich als winnares van haar heat automatisch te plaatsen voor de halve finales op de 200 meter. 

De halve finales worden donderdagavond vanaf 19.40 uur gelopen.

Een teleurgestelde Samuel na de series van de 100 meter (Foto: Getty)

Contador doet toch mee aan Vuelta

Alberto Contador verschijnt volgende week zaterdag toch aan de start van de Vuelta a Espana. Dat meldt de 31-jarige wielrenner in een videoboodschap op zijn eigen website. Aanvankelijk had Contador nog aangegeven dat de Vuelta na zijn zware val in de Tour de France te vroeg voor hem zou komen.

Contador hervatte tien dagen geleden de training op de fiets en dat gaat beter dan verwacht. "Gisteren kon ik voor het eerst een berg beklimmen zonder pijn aan mijn knie. Dat maakt me enthousiast, motiveert me en zorgt ervoor dat ik toch heb besloten de Ronde van Spanje te rijden", zegt de Vuelta-winnaar van 2008 en 2012.

De kopman van Tinkoff-Saxo gold bij de afgelopen Tour als een van de topfavorieten, totdat hij bij een val in de afdaling van de tiende etappe zijn scheenbeen brak en de strijd moest staken. In de Vuelta koestert Contador geen ambities voor het klassement, maar richt hij zich vooral op een ritzege in de laatste week.

Nederland blijft derde op wereldranglijst FIFA

Het Nederlands elftal heeft zich gehandhaafd op de derde plaats van de wereldranglijst van de FIFA. De winnaar van het brons op het WK heeft 1507 punten en moet daarmee alleen wereldkampioen Duitsland (1736) en runner-up Argentinië (1604) voor zich dulden.

Omdat er de afgelopen maand wereldwijd nauwelijks interlands werden gespeeld, verandert er weinig in de stand. In de top tien doet alleen Spanje goede zaken door te stijgen van de achtste naar een gedeelde zevende plaats, samen met Brazilië.

Nederland maakte vorige maand nog een reuzensprong op de FIFA-ranking. Het bereiken van de halve finale op het WK was goed voor twaalf plaatsen winst van vijftien naar drie.

Blessure houdt Woods uit Ryder Cup

Tiger Woods doet volgende maand niet mee aan de Ryder Cup. De voormalig nummer één van de wereld kampt met een rugblessure en heeft daarom aan de Amerikaanse teamcaptain Tom Watson laten weten zich niet beschikbaar te stellen. De strijd tussen de beste Amerikaanse en Europese golfers vindt van 26 tot 28 september plaats in het Schotse Gleneagles.

Woods werd vijf maanden geleden geopereerd aan zijn rug, maar het probleem is nog niet geheel verholpen. Na een opgave bij het Bridgestone Invitational volgde een teleurstellend optreden vorige week bij het PGA Championship. "Mijn doktoren hebben me verteld dat ik de spieren in mijn rug moet laten herstellen en voorlopig niet mag spelen of trainen", meldt de 38-jarige Amerikaan op zijn site.

Dit seizoen verzamelde Woods overigens te weinig punten om zich direct voor de Ryder Cup te plaatsen. Hij was afhankelijk geweest van een van de drie wildcards die Watson mag uitdelen.

''The Last Guardian nog altijd in ontwikkeling''

Na weer een jaar zonder informatie, beelden of release van Duke Nukem: Forever The Last Guardian, is het uiteraard weer tijd om te controleren of de game nog wel in ontwikkeling is. 

Volgens vice president van Sony Worldwide Studios Europe Michael Denny is dit wel het geval. Of zoals Denny het brengt: ''There are no new announcements. It’s still in development. It’s something we’re very, very excited for, and I understand why people want to ask all the time, because it’s an exciting project from an exciting team.''

We zullen dus weer een tijd moeten hopen op meer informatie over de titel. 

The Last Guardian nog altijd in beeld (Foto: Novum)

Alcoholscčne in kerstfilm Williams blijft behouden

De makers van Merry Friggin' Christmas hebben na crisisberaad besloten de kerstfilm met de maandag overleden Robin Williams in de hoofdrol niet aan te passen. Dat schrijft entertainmentsite TMZ. In een van de scènes blijkt Williams' personage alcoholist te zijn geweest en al zes jaar droog te staan. Ook de acteur worstelde met een alcoholverslaving.

De producenten laten weten dat Williams in de vier weken dat hij op de set rondliep broodnuchter was en geen tekenen van depressie vertoonde. Integendeel, hij was de vrolijkheid zelve. De acteur leed volgens bronnen al langer aan depressies. Toch wordt de film op één punt aangepast. Aan het eind komt een foto van hem in beeld, in memoriam.

Vorige maand liet Williams zich opnieuw opnemen in een kliniek voor alcoholverslaafden. Zijn woordvoerder liet toen weten dat dit was om te voorkomen dat Williams weer in een verslaving zou terugzakken.

Merry Friggin' Christmas gaat over een man, gespeeld door Joel McHale, die tegen wil en dank kerst moet vieren bij zijn geschifte familie. Als hij ontdekt dat hij in alle haast de cadeautjes voor zijn zoontje is vergeten, besluit hij met zijn vader, de rol van Williams, nog op het laatste uur iets moois op de kop te tikken. De film verschijnt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten.

Rise of the Tomb Raider toch geen exclusive

Rise of the Tomb Raider is een timed exclusive. Dat heeft Xbox-president Phil Spencer tegenover Eurogamer bevestigd. "Yes, the deal has a duration. I didn't buy it. I don't own the franchise", aldus Spencer.

Eerder leken zowel Crystal Dynamics als Microsoft te insinueren dat de nieuwe Tomb Raider voor altijd exclusief zou blijven. Hoe lang de exclusiviteitsperiode precies duurt wilt Spencer niet zeggen. Dead Rising 3, Ryse en andere timed exclusives waren voor zes maanden aan Xbox gebonden, dus mogelijk is dat een goede indicatie.

Spencer bevestigde tevens een Xbox 360-versie. "I have Tomb Raider shipping next holiday exclusively on Xbox. It is Xbox 360 and Xbox One. I'm not trying to fake anybody out in terms of where this thing is. What they do with the franchise in the long run is not mine. I don't control it. So all I can talk about is the deal I have. I don't know where else Tomb Raider goes."

Een PS4, PS3 en een pc-versie ergens in 2016 zitten er dus dik in.

Xbox-baas: ''Framerate belangrijker dan resolutie''

In een interview met CVG heeft Phil Spencer, de baas van Xbox, aangegeven framerate belangrijker te vinden dan een hoge resolutie. Wel geeft hij aan dat het ook uitmaakt wat voor titel wordt ontwikkeld en dat de keuze uiteindelijke ligt bij developers.

''In the end I don't want it to be about a number, because 1080p isn't some mythical, perfect resolution. Frame rate to me is significantly more important to gameplay than resolution and the mix of those two which brings the right art style and freedom, whether it's on PlayStation or our platform.''

''Clearly some genres like with racing sims like Forza, hitting 1080p/60fps is important. So there are certain genres where there's an expectation, but there are also other genres where I'd rather use the cycles to put more effects on screen or better lighting. I've got to put the tools in the hands of developers,'' aldus Spencer.

Heeft Spencer volgens jou gelijk of zou 60fps met 1080p ondertussen de gouden standaard moeten zijn?

Xbox One

San Lorenzo wint Copa Libertadores

San Lorenzo heeft voor het eerst in de clubhistorie de Copa Libertadores gewonnen. De Argentijnse club won thuis met 1-0 van Nacional, nadat de eerste wedstrijd vorige week in Paraguay in 1-1 was geëindigd. Nestor Ortigoza maakte na iets meer dan een halfuur spelen uit een penalty het winnende doelpunt.

San Lorenzo was de enige Argentijnse topclub die de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League nog nooit had gewonnen. Het favoriete team van paus Franciscus, die al sinds zijn jeugd een fervent supporter is, plaatst zich door de overwinning voor het WK voor clubteams dat in december wordt gehouden.

Lenovo boekt meer winst door sterke telefoonverkoop

Lenovo heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar bijna een kwart meer winst geboekt dan in dezelfde periode van vorig jaar. De goede resultaten zijn te danken aan de verkoop van telefoons en andere mobiele apparaten, die flink aantrok. Dat meldt het Chinese bedrijf donderdag in zijn kwartaalcijfers.

Onder de streep kwam Lenovo uit op een nettowinst van 214 miljoen dollar (ruim 160 miljoen euro). Dat is 23 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De aantrekkende verkoop van mobiele apparaten kwam ook de omzet ten goede. De inkomsten van Lenovo stegen met achttien procent naar 10,4 miljard dollar.

Lenovo maakt de laatste tijd steeds meer de overstap van computers en laptops naar mobiele apparaten. De verkoop van die laatste groep steeg vorig kwartaal met bijna een derde. De verkoop van pc's steeg met twintig procent en maakt nog altijd een derde uit van de totale omzet van het concern.

Opgepoetste Gone With the Wind opnieuw in bioscoop

Een digitaal opgepoetste versie van Gone With the Wind is vanaf 18 december te zien in tientallen Nederlandse bioscopen en filmhuizen. Het vier uur durende epos met Vivien Leigh en Clark Gable is door het British Film Institute in oude glorie hersteld, heeft Filmuseum Eye maandagmiddag laten weten.

De filmklassieker uit 1939, gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Mitchell, vertelt over de onmogelijke liefde tussen Scarlett O'Hara en Rhett Butler, tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog. De schone dame uit Georgia valt voor de charmes van een smokkelaar, terwijl haar familie uiteraard grote plannen heeft om haar uit te huwelijken.

De film werd bekroond met maar liefst acht Oscars, waaronder die voor beste film, vrouwelijke hoofdrol, scenario en fotografie. Ook de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol ging naar Gone With the Wind, en viel ten deel aan Hattie McDaniel, de eerste Afro-Amerikaanse die een Oscar won.

Barry Atsma geniet van onbekendheid in buitenland

Barry Atsma vindt het heerlijk dat hij in het buitenland als onbekende acteur auditie moet doen. "Mensen hebben geen flauw benul wie ik ben. Ik ben nummer 52, ik moet mijn dingetje doen en het is ontzettend leuk als je wordt uitgekozen", zei hij woensdagavond in RTL Boulevard.

"Je voelt je wat kwetsbaarder", vervolgde de 41-jarige acteur. "Maar het voelt ook heel verfrissend om totaal onbekend te zijn en dat mensen er echt geen belang bij hebben om jou te casten."

Atsma's internationale audities leverden hem onder meer een rol op in de komedie Hector and the Search for Happiness. Die film, met Simon Pegg in de hoofdrol, verschijnt in oktober in Nederland. Atsma heeft ook een rol te pakken in de nieuwe BBC-serie Tatau.

The Evil Within krijgt een seizoenkaart

De bedenken van Residet Evil Shinji Mikami’s heeft aangekondigd dat The Evil Within een 3 DLC pakketten gaat krijgen. Deze kan je uiteraard goedkoper kopen als je een seasonpass aangeschaft.

Twee van de drie pakketten gaat een tweedelig sidemissie bevatten waarbij je als Juli Kidman mag spelen. De andere bevat een missie waarbij je als The Keeper bepaalde opdrachten moet uitvoeren.

De seasonpass gaat €19.99 kosten. The Evil Within komt uit op 17 oktober. 

Boe!

[EKA] Titelfavoriet Broersen begint aan zevenkamp

Nu de mannen hun tienkamp op het EK atletiek hebben afgesloten is het donderdag en vrijdag tijd voor de vrouwen. Nadine Broersen begint als titelfavoriete aan de zevenkamp, waarvan donderdag de 100 meter horden, het hoogspringen, kogelstoten en de 200 meter worden afgewerkt.

Broersen kent een bijzonder goed seizoen. In maart werd ze in Sopot wereldkampioene indoor op de vijfkamp, terwijl ze ook al twee erg goede zevenkampen liet zien. Dit jaar deden alleen Katarina Johnson-Thompson en Dafne Schippers het een keer beter dan de twee topzevenkampen van Broersen. De Britse is echter geblesseerd, terwijl Schippers zich op de sprintonderdelen richt in Zürich.

Van de overige deelneemsters is de Belgische Nafissatou Thiam de enige die dit seizoen een score heeft laten noteren die bij Broersen in de buurt kwam. Namens Nederland doet ook Anouk Vetter mee. Zij staat tiende op de Europese ranglijst en zal haar eerder dit jaar neergezette persoonlijke record stevig moeten verbeteren om mee te strijden voor de medailles. 

Broersen eerder dit jaar, nadat ze de wereldtitel indoor op de vijfkamp pakte (Foto: Getty)

Naast Broersen en Vetter komen donderdag voor Nederland alleen de sprinters in actie. Jamile Samuel en kersvers 100 meter-kampioene Dafne Schippers lopen vanaf 11.25 uur hun series op de 200 meter. Bij de mannen doet alleen Churandy Martina mee op die afstand.

Opvallend is de loting van de heats: Van de 32 deelnemers hebben slechts vier mannen al eens onder de 20 seconden gelopen. Naast Martina zijn dat Christophe Lemaitre, Adam Gemili en Jaysuma Saidy Ndure. Zowel Gemili als Ndure zitten bij Martina in de heat. Kwalificatie voor de halve finales moet wel lukken, want de beste drie gaan automatisch door.

'Waarschijnlijk geen evacuatie yezidi's'

Er komt waarschijnlijk geen Amerikaanse operatie om yezidi's uit het noordwesten van Irak te evacueren. Een groep Amerikaanse experts die woensdag naar het Sinjar-gebergte was gereisd om zo'n missie te onderzoeken, is tot de conclusie gekomen dat er veel minder gevluchte yezidi's in het gebied zijn dan gevreesd. Dat maakte het Pentagon woensdag bekend.

"De yezidi's die zijn overgebleven zijn in betere staat dan voorheen werd gedacht", schrijft het Pentagon in een verklaring. "Ze blijven toegang hebben tot het voedsel en water dat wij hebben gedropt". Er is daarom "veel minder kans" op een evacuatiemissie voor de yezidi's die zijn gevlucht uit angst voor de milities van IS.

In het noordwesten van Irak zijn de afgelopen dagen tienduizenden yezidi's gered uit het Sinjar-gebergte, doordat Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije een doorgang hebben gemaakt. VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr meldde dinsdag dat er nog steeds zo'n 20.000 tot 30.000 yezidi's vastzitten in de bergen.

Functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie lieten woensdagavond weten dat duizenden mensen konden vluchten, omdat Amerikaanse bombardementen en aanvallen van Koerdische strijders voor een vrije doorgang hadden gezorgd. De situatie zou meer "beheersbaar" zijn geworden, aldus een functionaris tegen de New York Times. Hoeveel yezedi's er nog in de bergen zitten is niet bekend.

Justitie houdt Koerden niet tegen

Nederlandse Koerden die naar Irak willen afreizen om te vechten tegen de Islamitische Staat (IS) worden niet tegengehouden. Justitie in Nederland laat ze hun gang gaan, schrijft Trouw donderdag. Hoewel aansluiten bij een vreemde krijgsmacht officieel strafbaar is, vindt het OM de situatie niet te vergelijken met jihadisten.

"De jihadgangers die naar Syrië en Irak afreizen en zich bij IS aansluiten, proberen we uiteraard wel aan te pakken", zegt een woordvoerder in de krant. "Als het even kan, houden we ze tegen. Want zij sluiten zich daar aan bij een terroristische organisatie en ze maken zich mogelijk schuldig aan ernstige misdrijven."

Dat geldt voor de Koerden niet, vindt het OM. Het Koerdische leger is volgens justitie in ieder geval geen terroristische organisatie. "Vergelijk die jonge Koerdische Nederlanders met Nederlandse jongeren die zich melden voor het Israëlische leger. Die vervolgen we ook niet", vult een bron bij het ministerie van Veiligheid en Justitie aan.

Hoeveel Nederlandse Koerden zich inmiddels in de strijd in Irak hebben gemengd, is niet duidelijk. Bronnen zeggen tegen Trouw dat het aantal varieert tussen tientallen en enkelingen.

Russisch hulpkonvooi naar rebellengebied

Het Russische humanitaire konvooi heeft donderdag zijn reis richting het oosten van Oekraïne hervat. Dat hebben verslaggevers ter plaatse gezegd. De 262 rijden richting het Oekraïense grensgebied, dat in handen is van de pro-Russische separatisten.

Het konvooi vertrok uit Voronezj en nam de weg die naar het rebellenbolwerk Loehansk leidt. De auto's stonden al sinds dinsdagavond stil. De Oekraïense regering wil de trucks niet toelaten omdat de hulpmissie niet is afgestemd met het Internationale Rode Kruis. Kiev en het Westen vrezen dat Rusland een humanitaire hulpmissie als dekmantel wil gebruiken voor een militaire invasie.

'Protest Schilderswijk wordt verboden'

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) wil een nieuwe protestmars tegen moslimextremisme door de Schilderswijk verbieden. De kans op rellen is te groot, zeggen bronnen in het stadhuis donderdag in het AD. Van Aartsen maakt zijn besluit waarschijnlijk bekend tijdens het spoeddebat met de gemeenteraad donderdagavond.

Het gaat om een tweede Mars van de Vrijheid die voor 20 september gepland stond. PVV-leider Geert Wilders riep woensdag mensen nog op om deel te nemen aan de betoging. Hij hoopte op tienduizenden deelnemers.

Zondag liep de mars uit de hand toen tegendemonstranten de betoging verstoorden. De ongeregeldheden, de verwachte opkomst en de dreiging van een gewelddadige botsing tussen betogers en jongeren uit de wijk zijn voor Van Aartsen redenen de mars door de Schilderswijk te verbieden, aldus de bronnen. De betogers moeten vermoedelijk uitwijken naar het Malieveld.

N-Korea vuurt raketten af bij pausbezoek zuiden

Het bezoek van paus Franciscus aan Zuid-Korea is donderdag op een bijzondere manier van start gegaan. Terwijl de paus in Seoul door een enthousiaste menigte katholieken en andere fans werd onthaald, testte Noord-Korea nog geen uur voor het kerkhoofd landde drie korteafstandraketten. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger gezegd.

De projectielen werden uit Wonsan afgevuurd en landden na een vlucht van zo'n 220 kilometer in de Japanse Zee. Noord-Korea heeft dit jaar al tientallen raketten getest. Het land staat op gespannen voet met Zuid-Korea en wil mogelijk zijn spierballen laten rollen nu dat land door een hoogwaardigheidsbekleder wordt bezocht.

Franciscus is in Zuid-Korea om een katholiek jeugdfestival te bezoeken. Ook gaat hij een mis leiden waarbij wordt gebeden voor de toenadering van de communistische helft van het schiereiland tot het kapitalistische deel. Voor Franciscus, die als jongere missionaris in Japan wilde worden, is het zijn eerste bezoek aan Azië sinds hij paus is.

Tottenham haalt Amerkaanse verdediger

Tottenham Hotspur heeft zich verzekerd van de diensten van verdediger DeAndre Yedlin. De Amerikaanse international tekent in Londen een contract voor vier jaar. Komend seizoen blijft hij echter nog voor Seattle Sounders spelen.

De 21-jarige Yedlin maakte deel uit van de WK-selectie van de Verenigde Staten. Hij was in de groepswedstrijden tegen Portugal en Duitsland invaller, maar in het verloren achtstefinaleduel tegen België had hij een basisplaats.

Hoogerland eerste aanwinst Roompot Orange Cycling

Johnny Hoogerland is de eerste renner van de nieuwe Nederlandse wielerploeg Roompot Orange Cycling. De Zeeuw maakte dat woensdagavond bekend in het programma Knevel en Van den Brink. Volgens Hoogerland en ploegleider Michael Boogerd is het zetten van de handtekeningen 'een formaliteit'.

De 31-jarige Hoogerland rijdt nu nog voor Androni Giocattoli. Hij ging begin dit jaar bij de Italiaanse formatie aan de slag, nadat Vacansoleil zich had teruggetrokken uit de wielersport. Naast de Nederlands kampioen van 2013 komt onder anderen Kenny van Hummel uit voor Androni.

Roompot treedt in 2015 toe tot de Pro Continental Tour. Dat is een divisie onder de World Tour, de hoogste klasse in het wielrennen. Het team heeft plaats voor achttien renners en streeft naar een mix tussen enkele ervaren krachten en jong talent.

Boogerd schoof aan bij Knevel en Van den Brink om de Nederlandse ploeg te presenteren. Samen met Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel wordt hij ploegleider.

Chelsea stalt Atsu na Vitesse nu bij Everton

Christian Atsu speelt komend seizoen voor Everton. De Ghanees international, die vorig seizoen nog actief was bij Vitesse, wordt op huurbasis overgenomen van Chelsea. Hij kan komend weekeinde al debuteren in het Premier League-duel tegen Leicester City, meldden de Toffees woensdag.

"Dit is voor mij het hoogste niveau waarop ik kan uitkomen", laat de 22-jarige Atsu weten. "Ik weet hoe zwaar deze competitie is. Ik ga keihard werken om mijn verblijf hier tot een succes te maken." In Arnhem was de vleugelspeler een van de smaakmakers. Hij scoorde vijf keer in 26 eredivisieduels en werd uitgeroepen tot speler van het jaar.

Voor Everton is Atsu de vierde zomerse aanwinst. Eerder werden Romelo Lukaku, Gareth Barry en Muhamed Besic gehaald.

Israël en Palestijnen verlengen bestand Gaza

Israël en de Palestijnen hebben ingestemd met een verlenging van het staakt-het-vuren in Gaza. Het bestand wordt met vijf dagen verlengd, zei een Palestijnse functionaris woensdag.

Het huidige driedaagse bestand liep tot 23.00 uur, maar eerder woensdagavond werden twee raketten op Israël afgevuurd. Hamas ontkende achter deze beschieting te zitten.

Israël en de Palestijnen spraken de afgelopen dagen in Caïro, via Egyptische bemiddelaars, over een langetermijnoplossing voor het conflict. Hamas, dat de dienst uitmaakt in Gaza, eist dat Israël en Egypte de blokkades van het gebied opheffen. Israël eist dat Hamas volledig ontwapent. De afgelopen dagen bleek opnieuw dat er een grote kloof bestaat tussen de kemphanen.

Parlement herdenkt slachtoffers Nederlands-Indië

De voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer eren donderdag de slachtoffers van de bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anouchka van Miltenburg en Ankie Broekers-Knol leggen een krans bij de Indische plaquette in de Tweede Kamer.

Namens het parlement staan de voorzitters stil bij de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. De besloten herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Herdenking 15 augustus 1945.

Stichtingsvoorzitter Jan Kees Wiebenga opent de herdenking om 11.00 uur, waarna ook Van Miltenburg een toespraak houdt. De Kamervoorzitter heeft laten weten stil te staan bij het uitblijven van erkenning, waar de militairen die streden in voormalig Nederlands-Indië lang mee te maken hebben gehad.

De bronzen Indische plaquette werd in 1985 in de hal van het Kamergebouw onthuld. Het monument is een eerbetoon aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Vrijdag wordt de landelijke Indië-herdenking georganiseerd bij het Indië-monument in Den Haag.

De Japanners maakten ongeveer 42.000 militairen krijgsgevangen. Zo'n twintig procent van hen kwam om het leven. Zo'n dertienduizend burgers kwamen om het leven in de kampen. Onduidelijk is om hoeveel Nederlanders het precies gaat. Schattingen over het aantal Indonesische dwangarbeiders die om het leven kwamen lopen uiteen van vierhonderdduizend tot vier miljoen.

Paus wacht warm onthaal bij eerste bezoek aan Azië

De Zuid-Koreanen tellen al een tijdje af, maar donderdag is het eindelijk zover. Paus Franciscus begint aan de eerste dag van zijn vijfdaagse bezoek aan het Aziatische land. Het kerkhoofd zal onder meer aandacht besteden aan katholieke jongeren in het land, aan toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea en aan de zaligverklaring van 124 Koreaanse katholieke martelaren.

Franciscus is in het land om de Aziatische versie bij te wonen van de Wereldjongerendagen, een katholiek jeugdfestival. Katholieke jongeren uit 23 Aziatische landen zullen het evenement bijwonen. Franciscus gaat de katholieke jeugd de komende dagen op het hart drukken zich niet te laten meeslepen door materialistische 'wegwerpcultuur'. Hij hoopt dat zij het geloof verspreiden onder hun landgenoten.

Het is het eerste pausbezoek aan Zuid-Korea in een kwart eeuw tijd. Voor een Aziatisch land heeft Zuid-Korea een omvangrijke christelijke gemeenschap: elf procent van de bevolking is katholiek en achttien procent protestants. Op het hele continent Azië is slechts drie procent van de bevolking katholiek. Dat lijkt weinig, maar de afgelopen jaren groeit het aantal katholieken met zo'n vijf procent per jaar.

De vroegere paus Johannes Paulus II zei meerdere malen dat het christendom het eerste millennium in Europa was verspreid, het tweede millennium Afrika en Amerika had bereikt en dat het derde millennium de beurt was aan Azië. Wellicht hoop Franciscus met zijn bezoek aan deze ontwikkeling bij te dragen.

De Zuid-Koreaanse katholieke kerk kampt echter met soortgelijke problemen als het rap seculariserende Europa. Veel mensen hebben in de materialistische 21e-eeuwse cultuur geen behoefte meer aan geloof. Ook bekeren veel Koreanen zich tot het protestantisme of een ander geloof. Ten slotte klagen priesters dat er zo'n enorme druk op jongeren ligt om te presteren op school dat zij geen tijd meer hebben om naar de kerk te gaan.

De Koreanen die werden vermoord voor hun geloof zijn al meer dan een eeuw dood, maar hun zaligverklaring brengt anno 2014 hun nakomelingen veel vreugde. De ruim honderd katholieken werden tussen 1791 en 1888 om het leven gebracht, hoewel de kerk gelooft dat de toen regerende Joseon-dynastie maar liefst tienduizend katholieken over de kling jaagde. Het Koreaanse koningshuis vreesde dat het christendom een bedreiging voor zijn macht zou kunnen vormen. Het geloof, dat universele gelijkheid predikt, was aantrekkelijk voor burgers die in een van de meest rigide en hiërarchische samenlevingen ter wereld woonden.

In het 21e-eeuwse, hypermoderne Zuid-Korea vervult de herinnering aan deze periode familieleden van martelaren met zowel trots als een zeker onbehagen. "Ik werd gedoopt als kind en ben al vijftig jaar katholiek", zegt de 55-jarige Kim Dong-sup, een kantoormedewerker uit een prominent katholiek geslacht. "Toch vraag ik me af of ik dezelfde moed zou kunnen tonen als de martelaren. Wat zij hebben gedaan is ongelofelijk."

Trots houdt hij een reliek omhoog van een van de martelaren: een stukje ruggengraat ter grootte van een vingernagel. De botsplinter zou hebben toebehoord aan Kim Tae-gon, de eerste Koreaanse rooms-katholieke priester. Hij werd in 1846 op 25-jarige leeftijd onthoofd voor een poging buitenlandse missionarissen het land in te smokkelen.

Hoewel de paus de komende dagen alleen Zuid-Korea aandoet, was ook het noorden van het schiereiland vroeger een vruchtbare akker voor christelijke missionarissen. Protestanten en katholieken wisten zoveel zieltjes te winnen dat Pyongyang begin twintigste eeuw ook wel het 'Jeruzalem van het oosten' werd genoemd.

Het verschil met nu kan haast niet groter zijn. Hoewel de grondwet de vrijheid van geloof garandeert, prijkt Noord-Korea al jaren bovenaan het lijstje van landen waar de meeste christenen worden vervolgd. Christenen in het land zien zich genoodzaakt hun geloof stiekem te belijden in schuilkerken. Toen Franciscus vorige week vroeg of Noord-Korea enkele katholieken naar het zuiden wilde sturen voor een gezamenlijke mis, kreeg hij nul op rekest.

Aartsbisschop van Seoul Andrew Yeom Soo-jung, die in mei een dag op Noord-Koreaans grondgebied doorbracht, hoopt dat het pausbezoek positieve gevolgen heeft voor de inter-Koreaanse betrekkingen. Wellicht kan 'een groot wonder' de communistische en kapitalistische helft van het schiereiland nader tot elkaar brengen, aldus de aartsbisschop.

Franciscus heeft tijdens zijn bezoek een onderhoud met voormalige 'troostmeisjes', vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse leger als seksslavinnen werden gebruikt. Ook is er een ontmoeting met nabestaanden van de slachtoffers van de veerramp met de Sewol. Hierbij kwamen meer dan driehonderd mensen om het leven, voornamelijk kinderen.

Het bezoek van Franciscus is tevens een goedmakertje voor het feit dat zijn voorganger Benedictus XVI tijdens zijn volledige pontificaat nooit voet zette op Aziatische bodem. Ook zal de 77-jarige paus in Zuid-Korea terugdenken aan zijn jonge jaren. Toen droomde hij ervan om de jezuïtische traditie te volgen en missionaris te worden in Azië. Om gezondheidsredenen ging dat toen niet door. Nu krijgt Franciscus als meest invloedrijke katholiek op aarde alsnog de kans om op missie te gaan.

Cijfers werpen licht op herstel economie

Of het onderliggende herstel van de economie doorzet wordt donderdagochtend duidelijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert dan een eerste raming over de groei van de economie in het tweede kwartaal. Het Centraal Planbureau (CPB) volgt even later met voorspellingen voor de rest van dit jaar en voor 2015.

Over het eerste kwartaal meldde het CBS nog een krimp van 0,6 procent op kwartaalbasis. De krimp in de eerste drie maanden was volgens het CBS incidenteel, en vooral te wijten aan lage gasbaten als gevolg van een zeer zachte winter.

Niet alle cijfers waren negatief. De bedrijfsinvesteringen namen toe, evenals de handel. De herstelfase van de economie werd niet doorbroken, zei het CBS toen, omdat de krimp vooral kwam door een forse afname van het gasverbruik.

De arbeidsmarkt was in het eerste kwartaal nog het zorgenkindje. Als de voorspellingen voor de rest van het jaar uitkomen, blijft dat nog wel even zo.

Het CPB publiceert donderdag de economische voorspellingen voor dit jaar en volgend jaar. Die cijfers vormen de basis voor de definitieve begrotingsonderhandelingen in politiek Den Haag, die volgende week beginnen.

'Van Aartsen moet fouten Schilderswijk toegeven'

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) moet toegeven dat hij de situatie rondom de uit de hand gelopen demonstraties in de Schilderswijk beter had kunnen aanpakken. Die toezegging eist de Haagse fractie van de SP in het spoeddebat dat donderdag wordt gehouden met de burgemeester, zo laat fractievoorzitter Bart van Kent woensdag weten.

Van Aartsen en zijn locoburgemeesters grepen volgens de SP bij verschillende demonstraties waarin terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) centraal stond niet of onvoldoende in. Van Kent hoopt dat Van Aartsen ervoor zorgt dat de rust in de Schilderswijk terugkeert, maar daarvoor vindt hij het nodig dat de burgervader op z'n minst toegeeft dat het beter had gemoeten.

"Het is gewoon niet goed gegaan", concludeert Van Kent. "Bij de eerste demonstratie was te weinig politie aanwezig om de wet te handhaven en afgelopen zondag had überhaupt geen demonstratie mogen plaatsvinden. Van Aartsen was op vakantie en de locoburgemeesters deden hun werk niet goed." Ook wil Van Kent dat Van Aartsen de wijk in gaat om met bezorgde buurtbewoners en ondernemers te praten.

Groep De Mos-Ouderenpartij heeft dezelfde eisen. Volgens fractievoorzitter Richard de Mos moet Van Aartsen voorkomen dat in de Schilderswijk nieuwe demonstraties worden gehouden. "Die kunnen naar het Malieveld. Alles was met IS te maken heeft moet hij met wortel en al uitroeien. Die jongeren moeten we naar heropvoedingskampen sturen. Ondernemers en burgers in de wijk mogen hier niet de dupe van worden."

Groep De Mos-Ouderenpartij, de PVV en de SP vonden de afgelopen dagen voldoende steun voor een spoeddebat. De partijen vinden dat de situatie in de Schilderswijk totaal uit de hand is gelopen. De afgelopen anderhalve maand vonden drie demonstraties plaats in de Schilderswijk. Er werden antisemitische leuzen gescandeerd, demonstranten hadden verboden vlaggen bij zich en journalisten werden belaagd.

Beide fractievoorzitters wijzen Van Aartsen graag op het optreden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Bij een aangekondigde pro-Gaza-demonstratie verbood hij onmiddellijk het gebruik van IS-vlaggen en vlaggen met hakenkruizen. "Ik geef een PvdA'er niet graag een compliment, maar hij heeft het daar gewoon uitstekend gedaan", aldus De Mos. Volgens Van Kent bewijst een 'sterke morele leider' dat het wel degelijk mogelijk is de boel onder controle te houden.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.