VS haalt militaire band met Vietnam aan

De Amerikaanse generaal Martin Dempsey is donderdag in Vietnam aangekomen om de militaire betrekkingen aan te halen. Hij is de eerste voorzitter van de Gezamenlijke Chefs van Staven van de Verenigde Staten die het land bezoekt sinds 1971. Dempsey spreekt van 'een van de hoogtepunten' uit zijn militaire loopbaan.

De trip van Dempsey vindt plaats tegen de achtergrond van toenemende spanningen tussen Vietnam en China. De regering in Hanoi is kwaad over de recente stap van China om een olieboortoren naar een betwist deel van de Zuid-Chinese Zee te sturen. Washington deelt de zorgen van Hanoi over de toenemende assertiviteit van Beijing en heeft aangegeven dat een verbod op de verkoop van wapens aan de vroegere vijand op korte termijn gedeeltelijk kan worden opgeheven.

Volgens het Vietnamese ministerie van defensie zullen Dempsey en zijn Vietnamese evenknie Do Ba Ty praten over nauwere militaire samenwerking, met de nadruk op maritieme veiligheid, training en het overwinnen van de erfenis van de oorlog uit het verleden.

Na Dempsey bezoekt later dit jaar ook de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel Vietnam. De bezoeken zijn volgens het Vietnamese ministerie van buitenlandse zaken 'concrete stappen' naar de praktische uitwerking van een alomvattend partnerschap dat de twee landen in juli vorig jaar overeenkwamen tijdens het bezoek van president Truong Tan Sang aan Washington.

De handel en investeringen tussen de VS en Vietnam zijn sterk gegroeid sinds de twee landen in 1995 de betrekkingen normaliseerden. De militaire samenwerking bleef echter beperkt, ook door een Amerikaans wapenembargo dat sinds het einde van de Vietnamoorlog in 1975 van kracht was. Hierdoor werd Rusland de voornaamste wapenleverancier van Vietnam.

Tijdens zijn verblijf in Vietnam zal generaal Dempsey praten met premier Nguyen Tan Dung en minister van defensie Phung Quang Thanh. Ook brengt hij een bezoek aan de voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis in Danang in Midden-Vietnam, waar de VS twee jaar geleden een project begonnen om restanten van het ontbladeringsmiddel Agent Orange op te ruimen.