[EKA] Titel Mekhissi afgenomen door uittrekken shirt

Mahiedine Mekhissi-Benabbad heeft in Zürich zijn derde Europese titel op rij gepakt op de 3000 meter steeplechase. De Fransman was oppermachtig en liet dat zien ook. Op een meter of vijftig van de streep trok hij zijn shirt al uit, wat hem niet op positieve reacties kwam te staan.

Mekhissi-Benabbad kwam al eerder negatief in opspraak. In 2011 deelde hij na een Diamond League-wedstrijd klappen uit aan zijn landgenoot Mehdi Baala. Twee jaar geleden, tijdens het EK in Helsinki, maakte hij het helemaal bont. Na zijn zege op de steeplechase was hij zo 'blij' dat hij uit pure vreugde een mascotte, met daarin een veertienjarig meisje, hardhandig tegen de grond duwde. 

Na de finale kwam het bericht binnen dat de Spaanse ploeg een officieel protest heeft ingediend tegen Mekhissi-Benabbad. Volgens hen heeft de Fransman met het uittrekken van zijn shirt de regels overtreden. Als hij gediskwalificeerd wordt krijgt de Spanjaard Ángel Mullera het brons. Dat is nu in handen van de Pool Krystian Zalewski, die achter Yoann Kowal uit Frankrijk eindigde.

Mekhissi-Benabbad nadat hij zijn shirt uittrok, wat hem wellicht de Europese titel kan kosten (Foto: Getty)


Update 22.53 uur

De organisatie van het EK in Zürich heeft inmiddels besloten om het Spaanse protest tegen Mekhissi-Benabbad te honoreren en de Fransman zijn titel af te nemen, tot grote vreugde van de meeste niet-Franse atletiekfans. Kowal heeft daardoor de titel te pakken, zilver is voor Zalewski en Mullera pakt voor Spanje het brons. Volgens Franse media gaan Mekhissi-Benabbad en het Franse team nog wel in protest tegen de diskwalificatie.