[EKA] Shubenkov snelste hordenloper van Europa

De Rus Sergey Shubenkov heeft zijn Europese titel op de 110 meter horden met twee jaar verlengd. In de finale was hij met 13,19 seconden de Brit Will Sharman te snel af. Pascal Martinot-Lagarde, vooraf de absolute topfavoriet, stelde teleur en kwam slechts als vierde over de streep. Door diskwalificatie van zijn landgenoot Dimitri Bascou kreeg de Fransman echter toch het brons nog omgehangen.

Bij het hinkstapspringen was er wel succes voor de Fransen. Benjamin Compaoré sprong al in zijn eerste van zes pogingen naar een ruim persoonlijk record van 17,46 meter. In zijn tweede poging liet hij nog 17,18 meter noteren, waarna hij elke andere poging oversloeg of ongeldig sprong.

Het kon Compaoré echter niet deren, want niemand kwam meer aan zijn eerste sprong. Opvallend was dat het zilver en brons ook vergeven werden aan de hand van de eerste ronde sprongen. De Rus Lyukman Adams was op tijd hersteld van een blessure en pakte met 17,09 meter het zilver, vijf centimeter voor zijn landgenoot Aleksey Fyodorov. Regerend kampioen Fabrizio Donato sprong op zijn 38e verjaardag naar de zevende plek.

Shubenkov vliegt als winnaar over de streep van de 110 meter horden (Foto: Getty)

Bij het speerwerpen voegde Barbora Spotakova nog maar eens een titel toe aan haar imposante palmares. De Tsjechische liet het WK vorig jaar schieten vanwege zwangerschap, maar was in Zürich weer helemaal terug. In een wat betreft niveau erg matige wedstrijd bleek haar 64,41 meter genoeg voor de titel.

Luttele momenten voor de worp van Spotakova had de Servische Tatjana Jelaca verrassend de leiding gepakt, maar haar 64,21 leverde haar uiteindelijk zilver op. Linda Stahl pakte met 63,91 meter het brons namens Duitsland. Spotakova heeft haar erelijst nu compleet. De oud-wereldkampioene en tweevoudig olympisch kampioene had nog geen Europese titel op haar naam staan. Sinds het EK van 2006 heeft ze nu op zeven achtereenvolgende titeltoernooien een medaille gepakt.