Parlement herdenkt slachtoffers Nederlands-Indië
De voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer eren donderdag de slachtoffers van de bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anouchka van Miltenburg en Ankie Broekers-Knol leggen een krans bij de Indische plaquette in de Tweede Kamer.
Namens het parlement staan de voorzitters stil bij de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. De besloten herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Herdenking 15 augustus 1945.
Stichtingsvoorzitter Jan Kees Wiebenga opent de herdenking om 11.00 uur, waarna ook Van Miltenburg een toespraak houdt. De Kamervoorzitter heeft laten weten stil te staan bij het uitblijven van erkenning, waar de militairen die streden in voormalig Nederlands-Indië lang mee te maken hebben gehad.
De bronzen Indische plaquette werd in 1985 in de hal van het Kamergebouw onthuld. Het monument is een eerbetoon aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Vrijdag wordt de landelijke Indië-herdenking georganiseerd bij het Indië-monument in Den Haag.
De Japanners maakten ongeveer 42.000 militairen krijgsgevangen. Zo'n twintig procent van hen kwam om het leven. Zo'n dertienduizend burgers kwamen om het leven in de kampen. Onduidelijk is om hoeveel Nederlanders het precies gaat. Schattingen over het aantal Indonesische dwangarbeiders die om het leven kwamen lopen uiteen van vierhonderdduizend tot vier miljoen.