Cijfers werpen licht op herstel economie

Of het onderliggende herstel van de economie doorzet wordt donderdagochtend duidelijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert dan een eerste raming over de groei van de economie in het tweede kwartaal. Het Centraal Planbureau (CPB) volgt even later met voorspellingen voor de rest van dit jaar en voor 2015.

Over het eerste kwartaal meldde het CBS nog een krimp van 0,6 procent op kwartaalbasis. De krimp in de eerste drie maanden was volgens het CBS incidenteel, en vooral te wijten aan lage gasbaten als gevolg van een zeer zachte winter.

Niet alle cijfers waren negatief. De bedrijfsinvesteringen namen toe, evenals de handel. De herstelfase van de economie werd niet doorbroken, zei het CBS toen, omdat de krimp vooral kwam door een forse afname van het gasverbruik.

De arbeidsmarkt was in het eerste kwartaal nog het zorgenkindje. Als de voorspellingen voor de rest van het jaar uitkomen, blijft dat nog wel even zo.

Het CPB publiceert donderdag de economische voorspellingen voor dit jaar en volgend jaar. Die cijfers vormen de basis voor de definitieve begrotingsonderhandelingen in politiek Den Haag, die volgende week beginnen.