'EU maakt miljard vrij voor boeren'

De Europese Commissie zou tot een miljard euro beschikbaar stellen voor boeren die worden getroffen door de sancties die Rusland aan onder meer de Europese Unie oplegde. Telers leggen zelf ook nog eens een miljard euro in. Voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland Albert Jan Maat zei dat donderdag tegen Het Financieele Dagblad.

Maat sprak met verantwoordelijk eurocommissaris Dacian Ciolos. Ze waren het op hoofdlijnen eens, meldde Maat aan het FD. Het gesprek vond donderdag voorafgaand aan een bijeenkomst over de kwestie tussen de lidstaten en Ciolos plaats.

Het geld moet worden aangewend om landbouwproducten uit de markt te nemen, om zo te voorkomen dat de prijzen te veel dalen. Doordat Rusland een fors aantal landbouwproducten in de ban deed, blijven veel boeren met de producten zitten.

"Ik verwacht dat de lidstaten er vandaag uitkomen met de Europese Commissie", zegt Maat tegen de krant. "Ik heb erop aangedrongen dat er snel duidelijkheid komt, en dat niet eerst alle gegevens worden afgewacht." Hoe langer de beslissing duurt, hoe meer geld het gaat kosten, vindt Maat.