'Waarschijnlijk geen evacuatie yezidi's'

Er komt waarschijnlijk geen Amerikaanse operatie om yezidi's uit het noordwesten van Irak te evacueren. Een groep Amerikaanse experts die woensdag naar het Sinjar-gebergte was gereisd om zo'n missie te onderzoeken, is tot de conclusie gekomen dat er veel minder gevluchte yezidi's in het gebied zijn dan gevreesd. Dat maakte het Pentagon woensdag bekend.

"De yezidi's die zijn overgebleven zijn in betere staat dan voorheen werd gedacht", schrijft het Pentagon in een verklaring. "Ze blijven toegang hebben tot het voedsel en water dat wij hebben gedropt". Er is daarom "veel minder kans" op een evacuatiemissie voor de yezidi's die zijn gevlucht uit angst voor de milities van IS.

In het noordwesten van Irak zijn de afgelopen dagen tienduizenden yezidi's gered uit het Sinjar-gebergte, doordat Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije een doorgang hebben gemaakt. VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr meldde dinsdag dat er nog steeds zo'n 20.000 tot 30.000 yezidi's vastzitten in de bergen.

Functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie lieten woensdagavond weten dat duizenden mensen konden vluchten, omdat Amerikaanse bombardementen en aanvallen van Koerdische strijders voor een vrije doorgang hadden gezorgd. De situatie zou meer "beheersbaar" zijn geworden, aldus een functionaris tegen de New York Times. Hoeveel yezedi's er nog in de bergen zitten is niet bekend.