Bezwaar tegen deelname PVV aan EU-verkiezingen

De PVV is een criminele, frauduleuze partij en mag daarom niet meedoen aan de Europese verkiezingen. Dat bezwaar werd maandag geuit bij de vaststelling van de kandidatenlijsten voor de stembusgang op 22 mei. De Kiesraad wees het bezwaar af.

De kritiek werd tijdens een openbare zitting van de Kiesraad in het gebouw van de Tweede Kamer geuit door Johan van der Veen van de politieke partij Lot to.kg, een eenmanspartij.

Volgens Van der Veen is de PVV geen vereniging maar een stichting, en moet de partij daarom worden uitgesloten van de verkiezingen. Daarnaast promoot de partij van Geert Wilders sinds kort openlijk 'ethnic cleansing'. En dat is nog een reden om de PVV de toegang tot de kieslijst te ontzeggen, aldus Van der Veen, die eraan toevoegde dat het om 'zware vermoedens' gaat.

De bezwaren werden van tafel geveegd door Kiesraad-voorzitter Henk Kummeling. De Kiesraad heeft de PVV op formele gronden beoordeeld en er zijn geen bezwaren tegen de lijst en de personen op de lijst. "Het past ons niet te oordelen over vermoedens", aldus Kummeling. Als Van der Veen het er niet mee eens is, kan hij beroep aantekenen bij de Raad van State.